Jump to content

Aleph 2 monoblokovi


bokiooo7

Preporučeni Komentari

15 hours ago, BokiTokiVoki said:

To je Pass Lab zvučnik - SR-1. Zato sam okačio....30% zezanje, 20% ovo-ono.... 50% jer i treba taj nivo zvučnika, za taj nivo pojačala, za evaluaciju... kao što rekoh... hm, koliko tačkica....

Ko je shvatio je shvatio ?  Men se čini odlična koncepcija , na žalost nisam poslušao ni ove ni "one" :)

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bio danas kod Bokiooo7,

i utisci su sledeci:

amp je babaroga, nisam mogao prepoznati zvuk njegovog L90 JBL-a.

Dinamika prisutna i prilikom tihog slusanja, ne stvara onaj osecaj da je potrebno pojacati da zvuk "dodje".

Ekstreme spektra drži ko mačak slaninu B). Bio sam ubedjen da visokotonac na L90 svira malo oštrije, tako je radio sa Alephima,

ali sada je to skroz drugi zvuk, meko , ali ultradetaljno.

Bas ...... on je čini mi se najviše napredovao, pun i u svakom momentu pod kontrolom. Slušalo se glasno, do te mere da se oseća u stomaku.

Aleph je imao amplitudu na basu, ali je to mnogo leženije i mekše odradjivao, X pančom ume knedlu u grlu da napravi.

Boki0007 je u ovu avanturu krenu upravo iz razloga da dobije veću čvrstinu i više panča u odnosu na Aleph, drago mi je da uspeo u zacrtanom.

Zatim smo krenuli na tehnicki pregled "vozila" :D 

Amp je miran ko bubica, nema Vf oscilacija u praznom hodu niti zvonjave na četvrtku.

Da ne tupim o tehnikalijama, jedno smo se malo iznenadili damping faktorom.

Meren na 100Hz oko 5 puta je veći od zvanične specifikacije.

Edit: nije 5 puta , nego 3.75 puta , sad sam pogledao specifikacije....

....kako bilo 11 mili oma na klemama amp-a......... pa koga interesuje može lako da izračuna

 

Izmenjeno od Bajlag
greska
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 minutes ago, shuca77 said:

 

Nego taj damping faktor je pravo iznenadjenje ^_^

Ma Shuco, kod PAss-a je sve konzervativno deklarisano, za izlaznu impedansu sam verovao da se mota negde oko specifikacija, ali da je tolika razlika

baš me iznenadilo. Atkinson je nesto merio XA60.5 i naveo vrednost od oko 0,1 om ali uključujući zvučničke kablove, tako da pravu merenu vrednost nigde nisam našao, do ovog merenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I mene je iznenadio damping, iako ne utice mnogo na zvuk ( ovo je predmet rasprave mnogih audiofila ) i nije mi nesto bitan, pokazalo se da je dosta veci nego u spec... Vazno je da sve radi kako treba, sada sledi slusanje muzike i lemljenje manjih komada elektronike. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 6/1/2016 at 11:23 AM, bokiooo7 said:

Posto ne zelim da ulazim u pojedinosti vezane za sklop i rad pojacala, ukratko cu opisati zvuk i razlike izmedju Aleph 2 monoblokova i ove novije serije.

Kao prvo moram da kazem da je Aleph 2 jako dobro pojacalo. Definitivno bolje od Aleph 5 koji sam imao i napravio ranije. Medjutim, posto mi crv nije dao mira, poceo sam da se ineresujem za gore navedeni novi model, ne zato sto mi je trebao bolji zvuk, vec iz razloga da pravim nesto novo.   Projekat je trajao cetiri mjeseca, i moram da naglasim da od ovog ne bi bilo nista da nije bilo gospodina Bajlaga, covjek zna znanje. :)

Pa da pocnemo:

Po ukljucenju novog modela sve je proradilo iz prve. Nema suma, bruma niti bilo cega slicnog. Poslije pocetnog stelovanja biasa i ofseta pustio sam ga u rad. 

Ono sto je bilo interesanstno je da sam prvo uradio jedan kanal a u drugoj kutiji ostavio Aleph 2, tako da sam ih poredio jedan na jedan. 

Lijevi kanal novi model, a desni Aleph 2. 

Odmah se u startu culo da je Aleph, manje dinamican i malo ''razvodnjen'' u odnosu na novu seriju. Sa novim pojacalom se sve culo prisutnije, cisce i dinamicnije. Punoca u zvuku i zivost je ostala i na novom modelu. 

Posto je slusanje jednog kanala neozbiljno za bilo kakav zakljucak, odradio sam i drugu kutiju. I pustio da radi.  Pojacalo je potpuno novo i neusvirano i poslije slusanja od pet sati zakljucak je slijedeci:

Novi model ima znacajno bolju rezoluciju u zvuku. Nivo detalja i njihova prirodnost je nevjerovatna, najveca razlika u odnosu na Aleph je u kontroli niskih tonova i preciznosti u visokim. 

Bas je brutalan. 40 izlaznih tranzistora po kanalu radi posao. Bolji bas sam cuo jedino na Krelu KSA 200, ali Krell nije imao ni blizu tako koherentnu sliku i taj nivo prefinjenosti. 

Prostor i scena su odlicne, nista manje nego kod Alepha. Medjutim sve je cvrsce i sa vise kontrole u cijelom spektru. Tonalni karakter je skoro indentican kao Aleph, izgleda da Pass nastoji da zadrzi svoju skolu zvuka.

Jedino gdje je Aleph malo bolji, je ta njegova magija prezentacije drvenih instrumenata, za jednu malu nijansu bolje odradjuje ( svira malo punije) austicne instrumente ) 

Zakljucak:

Nova generacija je definitivno  pomak ka naprijed, medjutim moram da kazem da deda Aleph cak i poslije vise od 20 godina od izlaska na trziste nije za bacanje. Ipak ga poredimo za pojacalom koje sada u radnji kosta oko 15000 evra.  Aleph 2 je jedno pojacalo koje ce sigurno ostati legenda i koje je ''sahranilo'' veliki broj drugih modela sa kojim sam ga poredio. 

Svaka čast Sale. Aleph 2 sam slušao kod tebe i bio sam poprilično impresioniran kako je to radilo sa Bokijevim kutijama i Philips DAC-om.

Znam da si u međuvremenu modifikovao JBL L90 pa me interesuje u kolikoj meri ima uticaja ta modifikacija u odnosu na novi amp. 

Prava je šteta što nekoga nisi usrećio sa Aleph 2 a ovaj projekat uradio od početka.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozdrav Prophet, 

Da sam pocinjao ispocetka vjerovatno ga ne bih nikad ni uradio jer je to mnogo posla da sve prolazim ponovo. :) 

Na JBL sam stavio polipropilen na srednjak, malo utisao visoke i srednje ( po Boki Tokivokijevim uputstvima, hvala mu  ) i to je radilo za klasu bolje od originala. Sa novim ampom radi odlicno. Ko god je cuo ne vjeruje da te to JBL L 90, svira fluidno, puno i cvrsto, rekao bih '' audiofilski''.  Nekako radi prefinjenije,  nema ni najmanjeg traga sibilanata, glas je pun i dobro fokusiran, o basu da ne pricam. 

Za taj cjenovni rang, to je jako dobra  kutija i sa vecinom ampova ce raditi solidno, ali kad mu se stavi mrcina na kleme onda to radi bas dobro. Sa blagom modifikacijom koju sam uradio dobija se za klasu bolji zvuk. Ja sam za sada zadovoljan. 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam u nekoliko navrata guglao bilo šta za XA, i nisam uspevao da nađem ništa, ali baš ništa... Međutim neverovatno je kako se upornost isplati... tamo negde, na kraju googla... stoji duga, i na kraju duge ćup pun zlata.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...