Jump to content

Reparacija MC glave


neskor

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 5
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Ja nisam čuo da iko kod nas radi retiping MC glava, pri čemu dobrih majstora nema mnogo ni na svetskom nivou, ipak je to zeznuta rabota da bi je radio svako.

Osim alata, ovde treba znanja i veštine, ipak su dobre MC glave skoro pa mala umetnička dela, ne treba to davati svakome u ruke.

Ja ću, kad dođe vreme, moju Ortofon MC 20 Super da šaljem u Dansku da mi retiping uradi proizvođač. Košta, ali se dobije praktično nova glava sa garancijom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bio sam na Tošinom bunaru, nosio Technics EPC-310 MC na proveru igle ali i nosača. Kantilever je bio neko opušten i fluffy, jer nije svirala 20 godina. Gospodin, čini mi se da mu je ime Miroslav, je veoma stručan, ima svu opremu, ali je bio više zainteresovan da mi proda neku novu AT nego da se petlja sa retipovanjem.

 

Kasnije mi je kolega Lemic dao kontakt drugog majstora, čini mi se negde oko Smederevske palanke, koji je zvučao izuzetno stručno. Ipak, shvatio sam da ne bih mogao da živim sa neugodnim osećajem da je neka imperfekcija u zvuku možda rezultat loše nataknutog vrha, a što ja nikako ne mogu da proverim? To je moj OCD, i ja moram da živim sa tim :)

 

Novo je novo, budženje je budženje.

 

p.s. vremenom i sviranjem kantilever se vratio u prirodnu poziciju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zanima me da li kod nas neko radi reparacije MC glave?

Cuo sam da ima neko na Tosinom bunaru ko to radi.

Da li je neko imao iskustva sa njim ili sa nekim drugim?

Šta je konkretno potrebno uraditi sa tom glavom i koja je glava u pitanju?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znam da postoji taj gospodin na Tošinom bunaru, ali ga nisam upoznao.

 

Međutim, znam da su se reparacijom gramofonskih glava, dakle retipping-om i svim ostalim zahvatima na kalemovima, magnetima, telima pick-up-a bavili braća Žarko i Nebojša Ristić, ovde u Beogradu.  Devedesetih su puno radili za dj-eve, ali i hiend pick-up-e tipa Koetsu i tsl.  Ne znam koliko su toga uradili, ali znam za neke njihove radove koji su odlično svirali i čiji vlasnici su bili potpuno zadovoljni.  Koliko se sećam, najviše su voleli da na vrhunske glave stavljaju Ernst Benz dijamantske vrhove koje su nabavljali nekim svojim kanalima iz CH.  Ja lično sam kod njih uradio jedan Ortofon VMS20, npr. za trećinu ili četvrtinu para koliko bi napolju koštala nova igla, plus što je u to vreme bilo teško nabaviti delove iz inostranstva.  Sada znam da je stariji brat, Žarko, u Beogradu, a Nebojša živi u Prokuplju, pa ako treba mogu da potražim kontakt, ali možda je kolega Lemic u kontaktu - možda on može da pomogne.

 

Kao alternativu bih preporučio da pitaš Korato.  Oni posreduju kod Van den Hul-a, to se naravno naplaćuje skuplje, ali mislim da je njihova cena dosta niža od zapadnoevropskih cena za slične zahvate.  Zanimljivo je reći da Van den Hul stvarno radi ekspresno i glava može biti ponovo na gramofonu za nekih 2 sedmice od kada je predaš Koratu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...