Jump to content

Poredjenje Aleph pojacavaca


bokiooo7

Preporučeni Komentari

Pozdrav svima, 

Evo vec dvije godine slusam svog DIY Alepha 5 u kombinaciji sa Aleph p 1.7 i to svira. Ono sto bi bilo interesantno je da se organizujemo i uporedimo moj Aleph sa nekim drugim, jer do sada nisam imao prilike da cujem neki drugi DIY uradak.

Ovo bi bilo interesantno uraditi jer bi mogli da vidimo koliko komponente i raspored elemenata na plocici zaista utice na zvuk. 

Ukoliko je neko raspolozen za eksperimente i ima nesto od gore navedenih sprava neka se javi  pa da organizujemo probu uz koje pivo i druzenje. 

Da napomenem, ja sam u Beogradu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 112
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Komponente utječu 5%, napajanje utječe 10-15%, a pločica utječe samo na mjerene rezultate, na zvuk skoro nikako. Napravio ja 9 komada pa znam :).

 

BTW, mijenjanje biasa i AC gaina mijenjaju zvuk :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozz ponovo,

 

Mijenjao bias sa r 19 , cackao po ac gainu ( stavio trim potove pa vrtio kao lud), mjenjao i onaj kondenzator od 220 uF, bajpasovao njega sa blok kondom,  bajpasovao diode sa blok kondom, i jos uvijek nema neke drasticne razlike, uvijek mi svira malo svijetlije i iako svi hvale taj glas ja kao da uvijek cujem malo sibilanata okolo, nije mnogo ali me konstantno nervira. U poredjenju sa drugim pojacavacima ima dusu ali me uvijek iritira ta malo svetlija strana i sibilanti. Probao sve fore sa velikog DIY ali isto.

Proban na dosta zvucnika, sada radi sa JBL L 90, lako ih gura. Vodim racuna da ga ne uprezem sa kutijama niske osjetljivosti i kojima omaza pada jako nisko.

Zboticu, mnogo hvala na info, pri izradi mnogo mi je pomogao tvoj post ''Aleph od A do Z''.  Pokusacu da bajpasujem sve kondove u napajanju sa manjim blokovima, stavicu i bajpas blok kondove preko dioda u grecu, pa da vidim sta ce biti... Inace nemam vazdusne zavojnice u napajanju.

 

Zen Mod,

Nazovi me ludim ili neinformisanim ali ja nisam shvatio gdje da ga donesem ? AKo je taj FAK u blizini unajmicu fizikalca da ga ponese pa da probamo. :)

 

P.S.

A mozda je u pitanju i moja glava, u zadnje vrijeme sam slusao mnogo skupu opremu kod drugih  pa mi ovo moje ne zvuci isto... Uglanom ponuda jos uvijek stoji... Da se malo igramo i popijemo po koje pivo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Je li ti zener dioda u CCS-u (Z5) od 1W ili od 0,5W?

 

IRF9610 od kojeg su proizvođača?

 

IRFP240, isto pitanje?

 

Jesi ga gledao na osciloskopu (kvadratni signal)?

 

Koja ti je vrijednost feedback bypas kondezatora (C8)?

 

Ako ga koristiš nebalansirano jesi li spojio "-" ulaz i "GND"?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sve Zener diode su 0,5 w. 

 

C8 kond  je Silvered Mica, 10 pf.

 

C5 je Elna Silmic 220 uF.

 

IRFP 9610 i 240 su kupljeni u lokalnoj radnji, ne znam koji proizvodjac, iz iste su serije i upareni su dobro.  Ofset mi ne prelazi 10 - 14  milivolti na izlazu.

 

Otpornici su metal film 1 %

 

Nisam ga gledao na osciloskopu jer ga nazalost nemam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Neke prve serije IRFP tranzistora meni se čini da su davali taj malo reskiji zvuk. Probaj nabaviti barem IFR9610 par od Vishaya i zamijeni Q1 i Q2.

Pošto nemaš osciloskop izmjeri ofset i pogledaj je li on stoji kao zakopan ili intenzivno varira npr od 10 - 12 mV (na već ugrijanom pojačalu). To bi moglo ukazivati da ipak ima malo overshoota ili ringinga. U tom slučaju valjalo bi probati povećati taj kondenzator na cca 12 ili 15 pF. To će mu smanjiti frekvencijski raspon ali bi moglo smiriti zvuk.

 

 Ako ti je R13 10 kohma probaj ga malo smanjiti npr na 7kohma ili čak na 5 kohma. To će malo jače biasirati zenericu i smanjiui joj šum. U originalnoj shemi nije baš izabrana najbolja vrijednost.

 

Više od bajpasa u napajanju probaj složiti zobel od recimo 100nF i otpornika od 1 ohm. Također bi trebalo možda malo bolje posložiti žice u napajanju a na način kako je to u nekoliko postova na hrvatskom DIY sajtu opisivao Iimzn.

http://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.php?f=21&t=914

 

Pojava sibilanata može ukazivati i na problem negje drugdje u sustavu (CD, kabeli, itd...).

 

Stvarno bi trebao posuditi i neke druge Alephe pa vidjeti gdje si sa svojim!

 

Uvijek spoji - i gnd nebalansirano.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozdrav Zbotic, 

 

Aleph vozim iskljucivo balansirano preko Alepha P 1.7,  i balansiranog daca. ofset je zakucan, varira najvise pola milivolta ali mislim da je to vise do multimetra. Lijevi kanal 8 mv a desni oko 12 mV. 

Blagi sibilanti postoje i kada ukljucim direktno dac u Aleph. Suma i bruma nema, zvuk je cist i utegnut, bass solidan. i srednji nisu losi, najuocljivije je na zenskim glasovima.

Ono sto sam primjetio da Aleph ide jako visoko, mnogo vise od nekih pojacivaca koje sam probao, kao da se ''penje'' vise dok ostali koje sam slusao u poredjenju sa njim poprilicno ''odsjeceni'' kad svira violina, zenski vokal ili neki drugi visi ton. 

Pokusacu ove tvikove pa cu vidjeti kako ide. I sto je najvaznije, moram naci nekoga ko ima jos jednog da vidim da li je to njegov karakter zvuka ili treba nesto mijenjati na mom.

Da li umjesto silver Mice mogu da stavim neki drugi blok od 15pf ? I da li je kvalitet konda na tom mjestu od presudnog znacaja ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma ne mora biti silver mica. Može neki poliester, a od svega (i od silver mice) najbolji je neki polistiren iz starih radio uređaja. Izgleda kao stakleni prozirni valjak. (pazi da ga ne pregriješ lemljenjem). Za probu možeš samo na ovaj silver mica dolemiti bilo kakav od 5 pF (keramički ili što nađeš). Za probu stavi čak i više, samo da vidiš je li do toga.

 

Ovaj tweak s otpornikom svakako će dati bolji rezultat, samo je pitanje hoće li se to uopće čuti. Ne košta puno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Smanjicu otpornik na 5 K i dodacu na miku neki od 5 pF pa cemo da probamo! 

Jeste, dobro si to opisao, kada ukljucim Aleph u odnosu na druge sve je nekako vece i vise... I ima neku cudnu prisutnost koju dosta drugih pojacavaca nema... Hvala na savjetima. Moram samo da vidim kako da implementiram tog zobela, da vidim kako ide ... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stavio jedan otpornik od 4,7 K paralelno sa onim od 10 k na r 13, mozda sam lud ali ovo svira za nijansu bolje. Glasovi su postali malo ubjedljiviji.  Ono sto je definitivno je da je da je Aleph sada potpuno tih, kada naslonim uho na drajver nema apsolutno nista.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Inače zvuk dobrog Alepha ima tu karakteristiku, recimo kao da iz podruma izađeš na livadu. :)

 

Ovo sam ja doživeo sa Babelfishom.

Nisam verovao u prvom trenutku...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 9 months later...

kao ...fish ili je bolji od njega? :D

Nemoj da si skrt, zucni nesto ;)

Ne vidoh da se neko od nasih usmerio kao tom pojacalu. Hocu da zavrsim jedan AB pojacavac, pa posle sta... Imacu nekih 8x33000uf visak, pa bih...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...