Jump to content

Šta trenutno slušam . . .


Preporučeni Komentari

Ova "Living Dub" izdanja Burning Spear albuma su pravo blago, ima ih 6 ukupno. Verzije samih izdanja su razne (ima i reizdanja i remixa i celo klupko zbunjenosti koje prati search proces), necu sada o razlikama, javljam zbog druge stvari.

 

"Deo drugi" je, sad vec, matori album, snimljeno je to daaavno. Ali, genijalan album.

 

Kratko objasnjenje za laike... Living Dub su Dub verzije "normalnih" albuma benda Burning Spear. Konkretno, ovo je dub verzija albuma Hail Him.

Vecina velikih rege grupa (i onih manje poznatih, svejedno) je radila/radi dub izdanja albuma. Rezultati su nekada ovakvi, nekada onakvi, kao i sve uostalom u zivotu, u zbiru sivo.

 

Dub verzije su zanimljive jer predstavljaju studijske, dub-ovane, verzije numera. Znaci, muzicari u studiju "obrade" numeru uz upotrebu raznih studijskih tehnika, ne samo produkcijski, sa reglerima na mikseti, vec neretko i ponovnim snimanjem instrumenata u razlicitim varijantama od originalne. To se ranije radilo snimanjem uzivo, kao i kod snimanja "normalnih" verzija albuma, bez kompjutera, kanal po kanal. Odredjene deonice i instrumenti su snimani posebno, neki zajedno, full band, nekad samo vokali. Najpoznatija i svima zvucno prepoznatljiva karakteristika ovakvih tehnika snimanja je naglasena upotreba echo i flange efekata u postprodukciji. Naravno, stvar je u tome sto nije samo to sto se radi. Recimo, ako je Bunny Wailer snimao originalnu verziju neke numere sa Stratocasterom onda u dub verziji moze on, ili producent, da prostom zamenom instrumenta na Gibson Les Paul dobiju znacajno drugaciji ton npr. istog rifa. Ukljucite u igru pojacala i moguce varijacije i bice jasniji broj potencijalnih varijacija...

 

Zatim se svi ti obradjeni kanali svedu u jednu numeru. Zvuci jednostavno, ali kada shvatimo da broj nasnimavanja, dubovanja, svakog instrumenta i/ili vokala i primena efekata na iste moze preci u igru velikih brojeva, onda je jasno da krajnji rezultat zavisi od licne recepture iliti nacina na koji producent stvar privede kraju, u ovom slucaju snimku koji je odabran za objavljivanje.

 

 

Znate da volim rege, ne radi se samo o dobrom rege albumu. Stvarno je odlicna muzika. Nekad se tako snimi ponesto iz "ostrog ugla zanra" sto obuhvati ceo krug i moze da se slusa i za 700 godina ili, kad bismo mogli da se vratimo 7000 godina unazad i pustimo to "precima", verujem da bi osetili o cemu se radi.

 

41T74WRY18L._SY400_.jpg.ef8edde31f221a3e4d37093728bff80a.jpg

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...