Jump to content

Hladnjaci - karakteristike?


Preporučeni Komentari

Svojevremeno su ovakvi hladnjaci bili u prometu ovde na forumu.

 

post-11-0-67945300-1400419907_thumb.jpg

 

Hoće/može li neko od kolega na forumu da pomogne oko sračunavanja karakteristika, ili još bolje uputi na stranicu gde je dotični hladnjak predstavljen.

Širina profila je 330mm / debljina osnove hladnjaka 10mm / visina rebara 60mm / koren rebra 4mm / vrh rebra 1,5mm / osni razmak rebara 10mm. 

Trebalo bi da ispuni zahteve slično Fischerovom SK157  0,5K/W ili niže http://www.fischerelektronik.de/web_fischer/en_GB/heatsinks/A01/Standard%20extruded%20heatsinks/PR/SK157_/index.xhtml

Mogu li sa ovim hladnjakom da se približim karakteristikama SK157, i kojom dužinom hladnjaka? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 8
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Lako je izračunati. S obzirom na sličan raspored rebara potrebno je usporediti površinu rebara odnosno onu površinu preko koje struji zrak i to je to. Malo matematike i točnost ne bi smjela odstupati od nekoliko postotaka.

 

Recimo i da se kod ovog gore hladila rezultat može umanjiti za par postotaka jer su rebra međusobno bliže nego kod SK pa strujanje zraka nije idealno laminarno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

SK435 širine 200mm i sličnih ostalih dimenzija ima vrijednost 0,2. Mislim da je onda, ako usporedimo širinu tvog hladnjaka od 330mm, iznos koji si dobio barem točan, ako već nije konzervativno određen.

 

http://www.fischerelektronik.de/web_fischer/en_GB/heatsinks/A01/Standard%20extruded%20heatsinks/PR/SK435_/$productCard/dimensionParameters/index.xhtml;jsessionid=BA6FCD411BE57C025FF5142C92885504

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala Alex, ako ovaj kalkulator ne lagi dobijam rezultat od 0,3K/W, što je fenomenalno. 

 

Na osnovu tog kalkulatora sam sračunao C/W za malog babela, pa posle sračunao koliko će stepeni da diže iznad sobne i nema greške. :thumbsup:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jedan takav visine cca 196mm hladi 32W u A klasi na 4 oma. Da se ne bih saplitao o sopstveni jezik (slagao) mislim da mi je Sipi računao duplo na 8 oma - ali ne uzimati zdravo za gotovo - možda je to 32W avg a 64W peak. Reč je dakao o mom cirklotronu. Pri tih 32W u A klasi, hladnjak je topao ali ni blizu vreo, čak i u letnjim mesecima u potkrovlju koje nema klimatizaciju. Rebra imaju povećanu površinu jer su stepenasto formirana...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...