Jump to content

Dynaudio Audience 42 tweak


Preporučeni Komentari

Skoro sam kupio par Dynaudio Audience 42 kutija. Sokirala me losa izrada...jad i beda na svakom koraku.

 

Prakticno sve sem drajvera je ukazivalo na stednju na svakom koraku. Pretpostavljajuci da su razlike izmedju Contoura i Audience ulavnom u kvalitetnijem kabinetu odlucio sam se da se malo igram i pokusam izvuci max iz paketa.

 

Plan je bio zadrzati samo drajvere i bas reflex tubu (i ona ce da leti) i drzati se oriinalno projekta (ne menjati skretnicu ni volumen kutije).

 

Drajveri su 15w75 i D28/2. Interni volumen je 7 litara, bas reflex je 12cm dug, tzv jet-tipa i precnika 75mm za upustanje. Skretnica je u prilozima. I slike i sema. Uglavnom, rez je po fab podacima na 1.8k

 

Damp se sastojao u dva najobicnija sundjera.

 

Cak i ovako skrnavo napravljena (a sta drugo covek i da ocekuje za skoro 800 eura koliko se prodavala :angry-yell: ) radila je OK u manjim sobama i u skoro near field uslovima slusanja. Bas je bio kontrolisan i bez ikakve muljacine. To mi se najvise dopalo i presudilo da ne odu u oglase. Visoki su bili bez veze...Ni traga onim fenomenalnim visokim iz Contoura 1.3/II.

post-73-0-77689000-1399794034_thumb.jpg

post-73-0-05421300-1399794049_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 19
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

U novoj skretnici svi kalemi su vazdusno motani (fini namotaji i Impuls), kond na visokom je Obligato a otpornici su MOX 2w paralelisani.

Zice nisam imao nikakve kuci pa sam razmotao jednu mundorf folijsku spulnu i uvio bakar u teflon traku.

 

Damp materijal je twaron, trosim zadnje ostatke iz Ekti. Neke dve vrste, rastresit i vlaknast. S tim se tek treba igrati ali do sada sam tome malo znacaja pridavao. Ako dobro radi ne diram.

 

Kutija je napravljena od bukvinog spera debljine 25mm. Furnirana je pticjim javorom i lakirana do visokog sjaja. Sa unutrasnje strane je na bocne i donju stranicu zalepljen bitumen od 3 mm (neostikom, da se nikad ne odlepi; uzasno smrdljiva i prljava rabota) a jos je zaliveno i premazano sa plastobitom svaki spoj stranica. Na zadnju i gornje sam dolepio par drvenih prizmi  da mi volumen bude kao u originalu. I da imam sto manje paralelnih stranica. Time su na nekim mestima debljine stranica skoro 5 cm. Kutija je mrtva i teza par kila od oridjinala.

 

Terminali su stari wbt koje sam imao kuci. Plocica za terminale se sece od plexija i trebalo bi da se zavrsi u toku iduce nedelje.

 

Eto...od reciklovani delova i stare kante posle kratkog vremena (Impuls zna koliko) priveo se kraju zvucnik za deciju sobu i za poneti kod prijatelja.

 

Uskoro slede i opisi razlika (ukoliko ih bude :wink2: )

post-73-0-11814900-1399795278_thumb.jpg

post-73-0-68472900-1399795307_thumb.jpg

post-73-0-65451100-1399795322_thumb.jpg

post-73-0-71085300-1399795358_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pa nije jos 100% zavrseno...

 

evo par slika...

 

Skretnica nije pojam lepote ili urednosti ali ce posluziti svrsi. Vodjeno je racuna o polozaju kalemova, nije idealno, verovatno je

moglo bolje.

 

 

 

 

 

post-73-0-38341200-1399806291_thumb.jpg

post-73-0-84495400-1399806444_thumb.jpg

post-73-0-44722300-1399806457_thumb.jpg

post-73-0-46556300-1399806484_thumb.jpg

post-73-0-36849400-1399806506_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne sumnjam da će raditi bolje od originala. Imao sam Audience 72 i mogu potvrditi da im treba nešto napraviti da se razigraju jer je stalan dojam da ima nešto u njima, ali nikako da to ispliva.Nego, daj mi reci koja je vrijednost te Mundorf zavojnice i koliko metara folije otprilike ima u njoj? I da, sa čime si napravio izolaciju za Cu trake? Meni je padalo na pamet da ih uvučem u "Stockette" - koriste ih u traumama za ispod gipsa. Cijevasti zavoji od pamuka. (ne mislim o oksidaciji jer fantam da rasturim jednu srebrnu zavojnicu kad dođe vrijeme za to)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sve sem drajvera je ukazivalo na stednju na svakom koraku

na osnovu cega si dosao do zakljucka da se na drajverima nije stedelo? 

 

mozes li opisati postupak furniranja ili linkovati odakle si video/naucio

 

nisam fan malih kutija ali ove su bas fine :oke:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nego, daj mi reci koja je vrijednost te Mundorf zavojnice i koliko metara folije otprilike ima u njoj? I da, sa čime si napravio izolaciju za Cu trake? Meni je padalo na pamet da ih uvučem u "Stockette" - koriste ih u traumama za ispod gipsa. Cijevasti zavoji od pamuka. (ne mislim o oksidaciji jer fantam da rasturim jednu srebrnu zavojnicu kad dođe vrijeme za to)

 

Kalem je 1mh, cfa16. Po mojoj proceni ima 10ak metara zice. U kalemu je M izolovao foliju tako sto ju je stavio izmedju izolatora (pvc?)

Ja sam koristio teflon traku. U 2 sloja.

 

 

na osnovu cega si dosao do zakljucka da se na drajverima nije stedelo? 

 

mozes li opisati postupak furniranja ili linkovati odakle si video/naucio

 

 

 

Pa to su im standardni drajveri. Nisu limene korpe i standardno su dobri. Odlicni cak sta vise. Ne budi bukvalan :wink2:

 

Postupak furniranja ide na sledeci nacin: obicno teskom mukom odaberem furnir. Svi su mi lepi :-) Onda lepo objasnim majstoru sta mi treba. kad sve bude zavrseno platim i nosim kutije :-)

Furnirane su pod presom i na visokoj temp. Tacan postupak me ne zanima dok imam majstora (nemam vremena ni za familiju a ne jos da sam vezbam lepljenje furnira). Ako ti treba kontakt, tu sam.

 

Ima li veze promena veličine prednje ploče?

 

Vrlo verovatno ne. Sirina kutije je ista, razmak izmedju drajvera takodje. Ono malo viska iznad D28 ce morati da se istrpi :-)

U ovoj klasi i gde ce to da svira apsolutno nebitno...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kalem je 1mh, cfa16. Po mojoj proceni ima 10ak metara zice. U kalemu je M izolovao foliju tako sto ju je stavio izmedju izolatora (pvc?) Ja sam koristio teflon traku. U 2 sloja.
 

 

Puno hvala! :cheers:Znači da će mi biti dosta jedna zavojnica.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam baš razumeo - da li je nova skretnica drugačija (projektovana nova) ili je ista kao i stara po rasporedu i vrednostima samo su nove komponente?

 

Ona skretnica nacrtana na papiru bi trebalo da je stara? Ona baš i nema dobar baffle step, naravno nisam merio drajvere nego pričam na pamet kako mi liči.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ultra si konfuzno izneo to što si pisao. Prvo piše da je nova skretnica ista kao originalna. Zakačiš sliku na kojoj piše 0.7 mH. Onda u desetom postu napišeš da je 1 mH.

 

Čak ni tvoj prethodni post ne razumem, koja je poenta - čega? Mog pitanja?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Evo puskica za Koju koji ne voli da cita redom

Zice nisam imao nikakve kuci pa sam razmotao jednu mundorf folijsku spulnu i uvio bakar u teflon traku.

 

Nego, daj mi reci koja je vrijednost te Mundorf zavojnice i koliko metara folije otprilike ima u njoj? I da, sa čime si napravio izolaciju za Cu trake?

 

Kalem je 1mh, cfa16. Po mojoj proceni ima 10ak metara zice. U kalemu je M izolovao foliju tako sto ju je stavio izmedju izolatora (pvc?)

Ja sam koristio teflon traku. U 2 sloja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Lepo si ti to uradio kolega :oke: . Inace Dy u jeftinijem segmentu stedi na kabinetima , skretnicama itd . . da bi se spakovao u nizi segment sa cenom a drajveri su i dalje odlicni kao i u visim serijama - nista losiji .  Zanima me kako to sad radi u odnosu na fabricke. Vidim da se zalis da nesto nemaju visoke sa cim se ne bi slozio jer ih i ja imam kuci u B sistemu i slusam na Marantz receiveru 2250B i Boga mi ima visokih itekako . Mislim da je visokotonac  D260 samo sto je plastika sa zadnje strane drugacija. Pisalo se o tome na jednom forumu gde je lik rastavio sve drajvere iz Adience 42 i utvrdio da je to isti visokotonac kao u 1.3 mk2 , 1.8 mk2 itd. . 

 

42 - ka u odnosu Audence 40 ima bolji zadnji zid kabineta i jos po nesto pa samim tim i malo bolje se cuje. Slazem se za bas - izuzetno je cvrst i visae nego dubok za tu velicinu kutije

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vidim da se zalis da nesto nemaju visoke sa cim se ne bi slozio jer ih i ja imam kuci u B sistemu i slusam na Marantz receiveru 2250B i Boga mi ima visokih itekako . Mislim da je visokotonac  D260 samo sto je plastika sa zadnje strane drugacija. Pisalo se o tome na jednom forumu gde je lik rastavio sve drajvere iz Adience 42 i utvrdio da je to isti visokotonac kao u 1.3 mk2 , 1.8 mk2 itd. . 

 

Gde sam ja napisao da nema dovoljno visokih? Napisao sam da ne moze da prismrdi Esotek visokotoncu iz Contour 1.3II Kvantitet nema blage veze sa kvalitetom. Ni traga prelepim visokim ne znaci da ih nema nego da su klasama iza Contoura. Normalno kad kablovi, visokotonac, kondenzator, kleme,...nisu isti.

 

Sto se tice modela, evo ti pa citaj ako te interesuje http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=80902.0

 

NIJE isti visoki kao u 1.3II a za ostale modele ne znam.

 

 

Lepo si ti to uradio kolega

 

Hvala! Javim kako radi kad stignem da ih poslusam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...