Jump to content

Techno, techno, techno! By Dual (split iz "Čime se zanimam...")


Dual

Preporučeni Komentari

Primljeno na znanje i moje isprike svima koji prate temu kao i članu TDA u tom slučaju.

Kako god bilo, prvi post koji ima krnju negacijsku rečenicu sastavljenu od dvije riječi svakako djeluje kao izazov onome koga se osporava. Pa bolje da sam mu ja prigovorio, nego da mu je, npr Nesic kojem se obratio, baš odbrusio. Uz to, potpitanje u njegovom prvom postu je dopisano nakon moje reakcije i tako se onome tko nije bio od početka prisutan stvorio dojam da sam ga dočekao na volej. To je sve što ću o tome reći.

U vezi figura na prednjoj ploči, one su svakako stvar ukusa. Ne radi se tu o šlamperaju (mada me bode u oči to što nisu simetrične :D ), nego o vlastitom pečatu dizajnu i posveti jednoj vrsti glazbe koja će se sigurno slušati na pojačalu.

Po mom mmišljenju izgleda odlično, a pogotovo sada kad je dodana plastika i osvjetljenje.

 

ma nemoj se izvinjavati jer stvarno nema nikakve potrebe - niko nije toliko pogriješio da bi se sad trebalo nešto izvinjavati,opušteno čovjek.

 

 

nisu simetricne ........

 

pa vidis da je jedno Bata  a drugo Seka

 

:acute:

 

odlična je stvar ovako s vremena na vrijeme pročitati duhovit komentar od strane urednika foruma,to svakako osvježi atmosferu i učini je prijatnjom samo tako nastaviti!

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

negoli,da li dijeliti struje u električnom vodu ili ne - da ne citiram  sebe u postu http://www.diyaudio.rs/topic/6850-techno-techno-techno-by-dual-split-iz-%C4%8Dime-se-zanimam/page-3#entry184391 . ja za sad mislim ne,zašto da?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 93
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

neće tu biti konkretnog odgovora,samo "mudrovanja", nedorečenosti,i par strana skretanja sa teme. odgovor potražiti na drugom mjestu...

.

sretan rad uz što veće uživanje Dual!

http://www.diyaudio.com.hr/viewtopic.php?f=21&t=914

.

bez mudrovanja, jer ZNA šta zna.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da bi tvom dizajnu vise leglo neko staklo/klirit za poklopac :-)

Razmišljao sam i o tome, ali za sada će DualTechno da nosi "na leđima" :) oba NAD-a i VSPS... Ali ako nekad dobije povlašćeno mesto, što da ne...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

.

zašto dijeliti isti vod i sabirati struje kroz njih (a ovamo želimo maksimalnu međusobnu nezavisnost) ako ih možemo podijeliti na jedan vod manje i jedan znatno veće struje(i tako postići potpunu međusobnu nezavisnost) ?

 

Kvotovao sam tebe, bez nekog razloga, čisto da pokrenem post :)

 

Niko (posebno ja) ništa loše nije mislio, nema potrebe da toliko branite ovaj dizajn/amp i njegovo pakovanje :). Samo sam akcentovao par stvari, a razlog za to je postojanje mogućnosti da se stvar malko promeni da bi se iskoristio pun potencijal ugrađenih komponenti/delova/uređaja. Uzgred, bilo je ovde reči o mnogim drugima pojačavačima, uređajima, problemima, rešavanjima, diskutovanjima... pa nije bilo ovako vrelo - ima ovde spavača koji se odjednom probude :)

 

Pločica napajanja ovog ampa NIJE dobra. Ako imate banku kondezatora, na zadnjem paru iz plus i minus grane formirate GND tačku. I to je to. Pogledajte link ka Ilimznovim postovima na komšijskom forumu.

 

Ulaz ampa treba da bude slobodan, da oko njega ne idu debeli vodovi sa jakim strujama. Ako se ne varam, na ovoj pločici ampa takav vod postoji (?) i on na pločici spaja decupling konde sa plus i minus napajanja. Hteli ne hteli, iako su na PCB, oni su produžetak banke kondova sa napajanja. Dakle, imamo jake struje na PCB od strane voda koji spaja te decoupling kondove. Dalje, imamo na samoj pločici ampa još jedan izvor velikih struja, a to je izlaz sa emitorskih otpornika. U ovom slučaju, ulaz ampa se nalazi okružen sa dva jaka polja - sa vodovima gde teku jake struje. To nije dobro niti poželjno. U zavisnoti od osetljivosti pojačavača, imaćete ili nećete imati (čujnih) problema. Bilo je na velikom diy-a forumu priče oko Symasym ampa gde se THD znatno poboljšao nakon što su odradili PCB tako da ulaz bude slobodan.

 

Ako taj vod koji spaja decopling konde napajanja postoji na PCB, onda bi normalno bilo da sa njegove sredine ide izlaz za zvučničke terminale - ta tačka bi trebala da bude tačka najmanje impedanse GND-a. Taj vod bi bilo jako lepo izbegnuti prilikom projektovanja PCB-a. Ako ne može, onda treba gledati da se ulaz ostavi otvoren (i sve ono što se tiče malih signala), a da se taj vod postavi negde bliže vodu izlaza sa emitorskih otpornika izlaznih tranzistora. Ako vod GND-a treba voditi po pločici ili je to pak neizbežno, treba gledati da bude što više po sredini pločice - između plus i minus linija napajanja.

 

Ako postoje decoupling kondi na PCB-u, najbolje bi bilo da se u tom slučaju sa napajanja do njih vode dve žice od pločice napajanja - jedna žica plus/minus i jedna GND sa pločice napajanja iz središnje tačke gde smo spojili zadnji par kondova na pločici napajanja. Ta središnja tačka GND-a na pločici napajanja će nam u tom slučaju biti i tačka odakle vodimo žicu ka zvučnicima - minus buksna. Na taj način smo i sklonili sva polja jakih struja od ulaza - nemamo vod koji spaja decupling konde. Ostaje nam još da povučemo žicu od signalnog GND-a sa pločice do one tačke GND-a na napajanju - neretko se stavlja i neki R manje vrednosti, 10ak oma, između signalnog GND-a i napajačkog GND-a.

 

Zaključak iz cele priče - ostavite ulaz pojačavača otvoren.

 

Evo dve pločice koje sam crtao i koje ilustruju ovo što je napisano. Jedna je pločica Studio pojačavača od Bore, druga je CFA pojačavač - varijanta VSSA pristupa sa BJT izlazima.

 

Studio:

 

Postavljena slika

 

VSSA BJT:

 

Postavljena slika

 

Obe pločice/ampa rade bez ikakvih čujnih problema. Kod Studio dizajna, iako je ispoštovano sve oko vođenja GND-a od strane decupling kondova i one srednje tačke napajanja - izlaza za minus zvučničku buksnu - postoji taj problem jakih struja blizu ulaza ampa i njegov položaj između izlazne emtorske linijie i GND linije - ceo signalni deo ampa se nalazi u polju.

 

To nije slučaj sa VSSA BJT pločicom. Ulaz ampa je na totalno drugom kraju pločice u odnosu na napajanje i bilo kakve jake struje. Sve što se odvija vezano za jaka polja je tu na kraju pločice gde i treba da bude, pokraj izlaznih tranzistora. Jedna linija GND-a je morala da ide po pločici ampa, ali je to odrađeno što više po sredini pločice (linija decouplinga sa konda ulaznog dela ampa - male struje). Inače, ovakav princip crtanja PCB-a je iskorišćen za projektovanje jednog zaista brzog ampa sa jako osetljivim ulaznim delom - uređaj radi perfektno.

 

Možda grešim oko svega ovoga, ali ja stvar oko projektovanja pločica i ožičavanja vidim iz opisanog ugla.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ Nešić

delim tvoj stav o svemu što si ispred napisao, dodao bih još da postoji nešto što se zove "stvar dobre prakse" a to su upravo oni detalji koji možda u konkretnom slučaju neće doprineti kvalitetnijoj reprodukciji zvulka nit' isti degradirati ali uvek vredi potruditi se oko detalja i uraditi ih u duhu dobre prakse.

Kod ovog "Techno-a" se upravo o tome radi, sviraće kako god da se taj vod mase postavi ali u nekom drugom slučaju bi možda bilo problema upravo zbog tog detalja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@ Nešić

delim tvoj stav o svemu što si ispred napisao, dodao bih još da postoji nešto što se zove "stvar dobre prakse" a to su upravo oni detalji koji možda u konkretnom slučaju neće doprineti kvalitetnijoj reprodukciji zvulka nit' isti degradirati ali uvek vredi potruditi se oko detalja i uraditi ih u duhu dobre prakse.

Kod ovog "Techno-a" se upravo o tome radi, sviraće kako god da se taj vod mase postavi ali u nekom drugom slučaju bi možda bilo problema upravo zbog tog detalja.

 

Tako je, to je zaključak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kvotovao sam tebe, bez nekog razloga, čisto da pokrenem post :)Niko (posebno ja) ništa loše nije mislio, nema potrebe da toliko branite ovaj dizajn/amp i njegovo pakovanje :). Samo sam akcentovao par stvari, a razlog za to je postojanje mogućnosti da se stvar malko promeni da bi se iskoristio pun potencijal ugrađenih komponenti/delova/uređaja. Uzgred, bilo je ovde reči o mnogim drugima pojačavačima, uređajima, problemima, rešavanjima, diskutovanjima... pa nije bilo ovako vrelo - ima ovde spavača koji se odjednom probude :)Pločica napajanja ovog ampa NIJE dobra. Ako imate banku kondezatora, na zadnjem paru iz plus i minus grane formirate GND tačku. I to je to. Pogledajte link ka Ilimznovim postovima na komšijskom forumu.--------.Možda grešim oko svega ovoga, ali ja stvar oko projektovanja pločica i ožičavanja vidim iz opisanog ugla.

.nikakav problem što si me citirao,to je način da se uputi kome je odgovor dat i uopštena je praksa. .što se tiče "odbrane pojačala", ne radi se o njegovoj odbrani već o mojoj želji da se dorekne i obrazloži misao međutim morala je proći strana nevezanog za temu da bi napokon došlo do ovog tvog normalno pisanog mišljenja. jbg..negoli,sve što si pisao ima smisla i stoji i po mojem ne pretjerano utemeljenom rezonu, ali se jedna stvar kosi sa logikom vezivanja: u samom startu se pretpostavlja ta tačka na pločici kao prirodna i logična mada meni to baš i ne izgleda tako i to upravo iz razloga koje si naveo - dodatni vodovi velikih struja na samoj pločici na ne baš zgodnom mjestu. tu tačku po svom rezonu (koji ne mora biti i tačan) nekako radije gledam onako kako je zbotic pisao:sekundarno zvjezdište a ne kako si ga opisao, naizgled primarno. kao sekundarno zvjezdište kroz taj vod neće prolaziti velike struje pošto će napajati samo sve do izlaznih tranzistora, a upravo velika struja sa njih preko zvučnika "promašuje" pločicu pojačala i ide direktno na primarno zvjezdište, ono na napajanju. tako vezano po protoku struje dobija se efekat kakav si opisao. .najbolji efekat bio bi baš taj da se na plocicu dovode plus/masa i masa/minus - ako se ne varam tako je urađeno baš na Borinoj pločici Studio SE, a pri takvom načinu žičenja opet dolazimo do toga da se minus zvučnika vezuje na masu napajanja...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koliko ti se pojačalo grijalo dok je trajalo testiranje prije nego što si ga stavio u rack? 

Možda nije zgorega s vremena na vrijeme provjeriti koliko se uspjeva osloboditi topline u tom skučenom prostoru gdje sad stoji.Ne tvrdim ništa - pitam.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Koliko ti se pojačalo grijalo dok je trajalo testiranje prije nego što si ga stavio u rack? 

Možda nije zgorega s vremena na vrijeme provjeriti koliko se uspjeva osloboditi topline u tom skučenom prostoru gdje sad stoji.Ne tvrdim ništa - pitam.

 

Dobro ti je pitanje ali ja trenutno namam drugog izbora. Pojačalo je iznad hladnjaka mlako (hladnjaci su malo topliji posle celog dana sviranja). Zasad će morati da izdrži tu gde je... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako je mlako onda okey. Jedino vidi da ljepotanima u budućnosti nađeš mjesto gdje će plijeniti i svojim dizajnom, a ne samo zvukom ovako sakriveni.Dugoročno izlaganje toplini može skratiti vijek trajanja elektrolitima, ali ako je amp samo mlak onda se to neće dogoditi baš jako brzo. (IMHO)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako je mlako onda okey. Jedino vidi da ljepotanima u budućnosti nađeš mjesto gdje će plijeniti i svojim dizajnom, a ne samo zvukom ovako sakriveni.Dugoročno izlaganje toplini može skratiti vijek trajanja elektrolitima, ali ako je amp samo mlak onda se to neće dogoditi baš jako brzo. (IMHO)

 

Baš sam sinoć vadio pojačalo da bih tačnije naštelovao mirnu struju (prijatelj doneo bolji unimer, namešteno na 19,7-8mV tj.90mA), pa sam iskoristio priliku da izmerim temperaturu hladnjaka. Termometar sam imao onaj koji se izvorno koristi za merenje temp.mesa u hladnjačama, pa šipkom naleže na hladnjak samo po jednoj liniji, ali može da se uzme za približno... On je pokazao 48,5 stepeni iznad tranzistora posle više sati rada. Na to bih dodao još neki stepen, pa mislim da je to OK. E sad, to baš i nije mlako... :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A mislim da nije ni strašno vruće. :)

Topla okolina će više utjecati na elektrolite koji u tim uvjetima brže stare, ali to ne znači da će za dva mjeseca se isušiti, nego da im možeš npr. prepoloviti radni vijek.U data sheet-ovima elektrolita često možeš naći podatak o predviđenom radnom vijeku u satima. Uz to se navodi na koju temperaturu okoline se odnosi podatak.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...