Jump to content

Da li se mogu na pojacavac 8 oma prikljuciti zvucnici 4 oma?


Pigy

Preporučeni Komentari

Zen je odgovorio vrlo precizno i prosto.

    Svaka dalja rasprava je besmislena ,mada bi bilo korisno da potraje jos malo ne bi li od uvazenog kolege konstruktora beskompromisnih pojacavaca naucili jos nesto o izlaznim tranzistorima, tipovima, karakteristikama i najboljim nacinima implementacije istih. Takodje bi bilo korisno da s dotaknemo konstrukcije, vas-a, ulaznog stepena i uopste konstrukcije pojacavaca kao takve...

Steta da se zaustavimo na ovom.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam pogresio ,izvinite u pitanju je TA-35 evo i datasheet-a. Inace ovaj pojacivac je bio riknuo i sada je u fazi popravke. Navodno po recima coveka koji mi je to dao,prilikom prikljucivanja izlaza sa kompjutera,pojacalo je bilo ukljuceno i pojacano kao i izlaz kompjutera pa je u trenutku bilo,,BOOM,,  i crkli izlazni tranzistori,(iako navodno ima zastitu,bar tako pise na samoj stampanoj ploci i vidim da ima relej)

  Vidim da je neko ceprkao i menjao izlazne tranzistore kao i pobudu. U datasheetu stoji da su izlazni 2SA771/2SC1986 a drajveri 2SD667/2SB647. Buduci da originale ne mogu naci ,razmisljaoi sam o 2SA1943/2SC5200. jeste da cu morati da prepravljam malo plocu,ali vec je budzena sa BD911/912....itd itd  Ovo sam samo naveo da biste znali da je u pitanju tranzistorski pojacivac.

 

 Pitao sam, vas konkretno da li na takav pojacavac mogu prikljuciti zvucnike od 4 oma,jer je minimalna impendansa pojacavaca 8  oma.

Posto sam shvatio da je rizicno stavljati 4-omske zvucnike zato sam razmisljao  o prikljucivanju jos jednog para zvucnika,pa posto imam samo jod od 8 oma,onda sam razmisljao o rednom vezivanju i tako dobio 12 oma sto bi pojacivacu trebalo biti  ok, a ne o paralelnom vezivanju zvucnika.

 Davno sam jednom pitao o ovome i na elitesecurity i mislim da me je Bora-omega savetovao da u principu moze da se prikljuce i zvucnici od 4 oma na 8-omsko pojacalo ali da se ne ,,odvrce,, pojacalo. Ja nemam nameru da pravim zurku,ovo pojacalo bi mi bilo za kucnu upotrebu i normalno sobno slusanje muzike,ali iskreno kad sam vidio da je hladnjak u stvari L profil sa tankim limcicima na tom profilu,stvarno neznam kako se hladilo ovo pojacalo,pa sam nasao po dva hladnjaka od procesora i mogu da se ukomponuju,samo sto rebra nemogu biti okrenuta vertikalno vec moraju horizontalno.

 Eto nadam se da sam vam bar ponesto pojasnio. Nemojte sada reci ,pa ovaj Pigoza jos nije popravio pojacavac a prica o rednom vezivanju zvucnika, Radim koliko mogu i kad imam vremena ali uskoro cu popraviti i ovaj pojacavac, a video sam da mnogi pojacavaci 80-ih su bili sa impendansom od 8 oma minimalno i onda ono moje pitanje je na mestu i znacilo bi mi da znam mogu li se tako prikljucivati zvucnici.

 Pitam jer me zanima i da li je ista disipacija na izlaznim tranzistorima pri istoj izlaznoj snazi,recimo 10W i na 4 i na 8 oma impendansi zvucnika.

 Evo i u pdf  datasheet za pojacavac.

Sony-TAF35 amp.pdf

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije neka sreća od pojačala, ali onako kako je u originalnoj shemi mogu se priključiti i zvučnici od 4 ohma (jedva). Sve dok se ne pregrije vjerojatno će uredno raditi.

 

Međutim ako se već mijenjalo tranzistore treba provjeriti osciloskopom  ima li oscilacija. One ne moraju biti čujne, ali mogu pregrijavati pojačalo i više od zvučnika niske impendancije, te ga na kraju ponovo pretvoriti u bijeli dim.

 

Redno spajanje zvučnika je iznimno glupo, ali tehnički moguće.

 

P.S. U principu je dobro što ste promijenili te izlazne tranzistore (postojeći su za neku stvar), ali trebao bi posao do kraja odraditi netko tko zna i onda vjerojatno nebi trebalo biti nikakvih problema za spajanje zvučnika.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala vam puno. Nisam jos zamenio izlazne,tek cu sada to uraditi,trazio sam zamene, i one koje nameravam da stavim imace vecu dozvoljenu disipaciju od originalnih i vode se kao HI-FI odnosno za audio namenu.

Nazalost nemam osciloskop a i  iskreno neznam da ga koristim, a bojim se kad bih to dao nekom majstoru kostalo bi me najmanje 20 eura, a verovatno i vise a vec za 35 eura ima da se kupi polovno ispravno pojacalo....a zeleo sam da pokusam koliko mogu ja da ga popravim,ako je moguce,ako nista mogao bih bar da zamenim sve delove koji su pregoreli.

 Ono sto me zanima,da li pri istoj izlaznoj snazi koja je manja od maksimalne,recimo pola snage t.e 20W, disipacija izlaznih tranzistora zavisi od impendanse zvucnika,jer stepen iskoriscena mozda nije isti ,sta vi mislite,jesam li u pravu,pa da je i to jedan od razloga zasto nije preporucljivo prikljucivati impendanse manje od preporucenih. Pozz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pojednostavljeno, na laički;

 

Struja koja prolazi kroz izlazni tranzistor definirana je naponom i impedancijom zvučnika. Ovisno o tome koliki napon privedemo na bazu tranzistora toliki će napon biti između kolektora i emitera tranzistora. Dakle ako slušaš "na lagano" utoliko će u konačnosti biti manja struja kroz tranzistor.

 

Problem ovog tvog pojačala u startu je taj što ima preveliki napona za slabašan tranzistor. Promjenom tranzistora "snažnijim" ovo će se promijeniti, međutim novi tranzistori će osloboditi prolaz onim frekvencijama koje su stari tranzistori prigušivali pa postoji velika vjerojatnost da će stvar izbjeći kontroli odnosno da će doći do oscilacija. To znači pregrijavanje i bijeli dim. Za tu svrhu treba pojačalo izmjeriti na osciloskopu i po potrebi dodatno prigušiti sklop tzv. kompenzacijskim kondenzatorima.

 

Dalje ne bih obrazlagao, ako želiš sam kopati po pojačalu morati ćeš nešto i proučiti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Meni nista nije jasno, o cemu se ovde radi i sta se hoce.

Ako se ima kutija od 8ohm zasto bi se prokljucivala kutija na red ili paralelno od 4ohm. Ako se ima jedna kutija od 4ohm a druga od 8ohm onda na jedan izlaz kutiju od 4ohm a na drugi kutiju od 8ohm, a sa balansom dovesti u kakav takav nivo iste glasnosti.

 

Pozdrav Misa

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja nemam nameru da pravim zurku,ovo pojacalo bi mi bilo za kucnu upotrebu i normalno sobno slusanje muzike,ali iskreno kad sam vidio da je hladnjak u stvari L profil sa tankim limcicima na tom profilu,
 
U tom slučaju možeš slobodno da priključiš i samo zvučnike od 4 oma, čak i sa tim skromnim hladnjakom. Inače, to je pojačalce sasvim solidno i treba ga popraviti. Recimo, ima na ulaznom delu jako kvalitetne niskošumne Toshibine 2240, pa još i dva spojena u zajedničkom kućištu,  i to i za ulazni dif par i za strujno ogledalo. (Mi se u samogradnji domišljamo kako da ih termički povežemo. termo bužir, vezice, etc. a ovde je to rešeno na mnogo bolji način).
 
Za izlazne možeš da uzmeš i 2SB817 i 2SD1047, jeftini a dobri za pojačala snage do 50W.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da pojasnim jos jednom za one koje se kasnije prikljuce,znaci pitanje je bilo da li se mogu prikljuciti zvucnici od 4 oma na pojacalo sa impendansom od min 8 oma. Nije meni bio cilj da ,moram da prikljucim  jos jedan par zvucnika,vec ako ne bih smeo prikljuciti zvucnike od 4 oma,da li onda postoji mogucnost-solucija da prikljucim jos jedan par zvucnika redno sa tim od 4 oma,a ja imam te druge sa impendansom od 8 oma.

 Sto se tice izlaznih ja sam mislio umesto originalnih izlaznih 2SA771/2SC1986(ovde je neko ceprkao pa stavio BD711/712 a na drugi kanal BD911/912) upotrebio 2SA1941/2SC5198 ili slicne.

Za drajvere na jednom kanalu su 2SB647/2SD667A i to su originali po datasheetu, a na drugom kanalu zamenjeni sa 2SC3117/2SA1249,medjutim nemogu da nadjem te originalne pa cu morati da zamenim sa nekim drugim,na pr. 2SC2690/2SA1220.

 

 Imam jos jednopitanje za vas: Hladnjak za izlazne tranzistore je L Al profil i na njega zaheftan harmonika lim debljine 0.5mm, i obadva lima su perforirana.

Ja sam skinuo taj harmonika lim i imam nameru da stavim po dva hladnjaka  od procesora,to pasuje ali problem je sto rebra ne mogu da okrenem vertikalno da bi bilo bolje hladjenje vec moraju stajati horizontalno. Pa me brine zbog hladjenja,Ovako bi imalo vise mesa-sto bismo rekli i nadam se bolje hladjenje. Recite mi jel ovo sto nameravam da uradim ok,ili sam trebao da ostavim te originalne harmonike???

Pozz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

a sto nisi pucao odmah u taj amp , da mu skratis muke ............

 

ta harmonika je 825 puta efikasnija kao hladnjak , od procesorskog , u konkretnoj postavci

 

procesorski su napravljeni za prislino hladjenje , a harmonika je optimizovana za sta je i ugradjena

 

pa ti vidi

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

E ....Kad sam vidio kolicki su hladnjaci,pomislio sam da je preforsiran hladnjak i da je jedan od razloga pregorevanja izlaznih,neadekvatan hladnjak.

Takav isti sam vidjao kod Sonijevih linija LBT-V102 gde su LM1875T na izlazima, ali ta linija je bila 2X25W,ovde je u pitanju 2X40W.

 Znam da takvi hladnjaci su namenjeni za forsirano hladjenje,ali ovde nema mesta i za ventilatore. Eh trebao sam prvo da vas pitam pa da radim.

Sta je tu je,mogu da probam to da vratim,jer su bili kao  lagano pricvrsceni.....?

 Dobro ,recite mi onda mogu li da zamenim umesto dioda u grecovom spoju reda 50XX ,pretpostavljam 3A/6A da stavim KBPC25A400V, i da dodam elektrolite u ispravljacu,trenutno su 6800uF po kanalu,mislio sam da ih zamenim sa 10000uF ali mislim da fizicki ne bi mogli da stanu?

 poz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

stavis jaci diodni blok ( moze ) , stavis vece elektrolite ( samo mozda moze) i onda ce da pocne da zuji trafo (ako ne odmah ono posle nekog vremena)

 

ima nas narod lepu izreku - od govana se pita ne pravi

 

no , kako to ide , da bi naucio da pravis pitu , od svacega moras da je pravis

 

elem - sto se tice hladnjaka - snalazi se

 

ali tesko da ces to da punktujes kako je bilo ..........

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ono sto si hteo da mi kazes,da su u fabrici sve optimizovali,a da bih ja nesto tunirao/budzio,morao bih dobro da poznajem elektroniku,i da imam spravice,pa da se igram,a ovako bi trebalo da se drzim originalne seme.

 Ajde o ovome pojacavacu vec imam otvorenu temu na ovom istom forumu popravka Sony TA 35, a ja da se drzim postavljene teme

 

Danas sam kupio Funai A 7300 pojacavac 2X30W sa STK4853, i evo dolazimo opet do dileme, u datasheetu pise da je pojacavac za 8 oma, a pozadi na uredjaju mogu da se prikljuce dva para zvucnika i pise impendansa 4 oma,i ima taster A or B.

 Koji sada mogu zvucnici da se prikljuce od 8 ili 4 oma???

STK4853.pdf

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

u fabrici su ustinuli gde god su mogli , na to se svodi

 

da bi nabudzio karb od 15-ke na APN4 , moras da znas znanje ....... a o frizuri samog karba nemoj ni da mislis

 

sto si kupio amp a znao si da ne radi na 4 oma ?

 

jedno te isto STK kolo se koristi za 4 oma sa nizim naponom napajanja za 4 oma , odnosno visim naponom napajanja za 8 oma

 

go figure

 

inace - bilo bi dobro da otvoris posebnu Pigy temu , negde u off topic , pa sve svoje dileme da plasiras u istu ....... :rofl:

 

 

radice taj amp (bilo koji ) predvidjen za 8 oma - i na 4 oma , pod uslovom da ne ozvucavas zurke

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok,ukapirao sam,a reci mi molim te pozadi su stavili znaci 2 para izlaza po 4 oma,jel to znaci da mogu da se prikljuce dva para po 4 oma a preklopnikom biram hocu A ili B izlaz,jel tako?

Hvala sto ste mi razresili dileme,drugari,a sad se bacam na popravku onog Sony-ja pa cu aktivirati tu temu.pozz i puno hvala drugari!!!

 

P.S ono sto mi je krivo ovde sto niko nije uspeo da mi odgovori i dalje koliko je moguce redno vezati dve kutije koje su razlicitih impendansi, i dali bi se tim kutijama promenio zvuk-zvucna slika  kad bi bile u takvoj vezi(zbog postojanja skretnica).

 Nemojte se ljutiti na mene,ja sam amater i zaljubljenik u audio tehniku,moram od nekoga nauciti,ne pise sve na internetu...pozzz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok,ukapirao sam,a reci mi molim te pozadi su stavili znaci 2 para izlaza po 4 oma,jel to znaci da mogu da se prikljuce dva para po 4 oma a preklopnikom biram hocu A ili B izlaz,jel tako?

 

nisi dao nikakve informacije o ampu - sliku , link , nista ;

 

to nije moj posao da ja trazim osnovni info , nego tvoj , kao onoga ko postavlja pitanje

 

 

P.S ono sto mi je krivo ovde sto niko nije uspeo da mi odgovori i dalje koliko je moguce redno vezati dve kutije koje su razlicitih impendansi, i dali bi se tim kutijama promenio zvuk-zvucna slika  kad bi bile u takvoj vezi(zbog postojanja skretnica).

 Nemojte se ljutiti na mene,ja sam amater i zaljubljenik u audio tehniku,moram od nekoga nauciti,ne pise sve na internetu...pozzz

 

 

 

ja sam ti odgovorio , ali je evidentno da nisi primetio

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pojacavac je Funai A 7300 evo linka  gde ima slika

http://www.fr.ricardo.ch/acheter/audio-tv-et-video/composants-hi-fi/amplificateurs/amplificateurs-integres/verstaerker-funai-a7300-top-selten/v/an721971326/

a ako treba slikacu i okacicu slike.

 

  Zen,jesam primetio i hvala na odgovorima,neznam  sto neki, moje komentare docekuju na noz,mozda ja nisam na tom intelektnom nivou sto se tice znanja u elektronici, al ja nikoga nisam vredjao,i pitam za pomoc jer neznam.

 Hvala svima,nadam se da sam manje naporan,pozdrav!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobro imas pravo,malo sam konfuzan,jel toliko bih toga pitao,al kad bih za sve to sto pitam u jednoj temi,otvarao toliko novih tema onda bih verovatno bio najaktivniji na forumu  :angry27:

Sve u svemu,smatram da je i ovo neka vrsta druzenja,nekad imam utisak da posto manje znam da ne bi ni trebalo da budem na ovom forumu,kao da su ovde sve naucnici.Milsim da to nema veze sa godinama,danasnja deca znaju mnogo vise od nas pa nas zato ne nipodastavaju.

 Ostajte mi zdravo pa se cujemo pozzz.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...