Jump to content

Materijali za izradu kutija


kreljib

Preporučeni Komentari

Kucnuo je čas da i ja koju guknem!

Ne zamerite mi na opširnosti, ali nekako sam previše vremena proveo kao neki posmatrač/promatrač tako da imam osećaj da vas sve poznajem, a vi mene ne, pa moram nekako da se predstavim...

 

Prvo bih želeo da se zahvalim ljudima koji održavaju ovaj forum, koji nesebično dele svoje iskustvo, znanje, informacije i tako ga čine živim!

Takođe želim da kažem nekoliko SVAKA ČAST ljudima koji su posvećeni

audio-hi-end-fi-elektro-stolariji i mnogočemu drugom što se opet slije u audio

1.   Svaka čast na vašim ušima

2.   Svaka čast na vašoj posvećenosti

3.   Svaka čast na vašim sistemima koje ste kupovali, popravljali, prepravljali, a naročito onima koji su ih sami pravili.

4.   Svaka čast i na još nečemu, ali za dalju priču i ovo je dosta...mislim...

 

...pa da počnem...

 

Volim da slušam muziku, da skupljam ploče, diskove i širim svoju skromnu kolekcijicu...to radim poslednjih 20ak godina, onoliko koliko sam u mogućnosti. Pored toga volim da radim...sve i svašta...nikda u životu nisam imao mira i danas to vidim kao neku svoju manu. Po mnogo površina sam samo zagrebao, a ni jednoj se nisam dovoljno duboko posvetio, tako da sam za razliku od vas kojima sam odao priznanje totalni amater koji trenutno ima jednu jaku želju-da napravim kutije.

 

A, sad malo bliže...

 

1.   Moje uši nisu baš toliko precizne, ali ipak imam osećaj da ih imam

2.   Posvetio sam se ovoj temi,po mom mišljenju,dovoljno do sada

3.   Moji „sistemi“ nisu ništa posebno, ali sam trenutno uslovno-zadovoljan njima

 

...sad još malo bliže...

 

Moje trenutno uslovno-zadovoljstvo audio „sistemom“ će verovatno preći u trenutno zadovoljstvo kada konačno naspram sprava budem imao adekvatne zvučnike....jer mi uši koje imam signaliziraju da je previše vremena prošlo da muzka koju slušam izlazi iz kanti koje je neko sklepao od zvučnika za kola bez nekog posebnog smisla,proračuna ili slično...

 

Kao najrazrađeniji projekat do kog sam lako došao, koji mogu da priuštim, koji ne zahteva previše jurnjave, jer sve dobijam na jednom mestu, koji mi se vizuelno dopada...je....(Zvu, ti se nalaziš među onima kojima sam čestitao)

 

TANNOY M4

 

Po mom mišljenju, ti zvučnici će biti najvredniji deo mog „sistema“.

 

Kontaktirao sam člana djolodjolo koji se na ovom forumu informisao dok je pravio ove kutije (i ne sluteći započeo mali rat) i on mi je rekao da je zadovoljan zvukom (što ne mora ama baš ništa da znači).

 

...a sada da pređem na stvar...

 

Sakupljajući informacije, bolje rečeno učeći pomoću ovog foruma, saznao sam da se zvučne kutije izrađuju od „mrtvog“ materijala.

Po projektu, predviđeno je da se izrade od MDFa, što jeste mrtav materijal, međutim, posmatrajući, čitajući i sve to vagajući, primetio sam svi svoje projekte uglavnom izrađuju od šper ploče, koja je takođe mrtav materijal, ali je napravljen iz više slojeva presovanih ploča drveta, a ne od sitne prašine.

Takođe je poznato da je šper ploča solidan zvučni izolator.

Želim da te kutije napravim što god mogu bolje, ali takođe moje finansijske mogućnosti nisu neograničene i tu je nastao mali problem, pa molim za komentar, savet, naređenje...

 

MDF se prodaje na rez i materijal izađe oko 30eu

Šper ploča se prodaje na tablu i znatno je skuplja jer moraš da uzmeš i deo koji ti nije potreban.

Međutim, postoje i razne šperploče.

Moje pitanje je sledeće:

 

Da li je i najgora šper ploča (topola), bolja od MDFa?

 

U ponudi imam tablu manjih dimenzija na kojoj bi otpad bio izuzetno mali, šper je debljine 24mm i od breze je, a razlika u ceni je prihvatljiva, naravno, ako to ima smisla.

 

Ajd sad, molim vas, navalite...

 

Btw

Ako neko ima bolju ideju od ovog Tannoy M4, ako neko ima loše iskustvo, ako neko ima bolje rešenje da izbrišem ono „uslovno“ pre zadovoljstva, raspoložen sam i za to, ali mi ne znači mnogo nacrt bez konkretnog dobavljača za sve ostalo što čini kutiju kompletnom...ne zato što sam lenj, već zato što nisam deo vašeg sveta, nego samo veliki poštovalac koji bi malo i da uživa

molim vas, nemojte se međusobno prepirati oko cena, šverca, ponude, potražnje, ovoga ili onoga,tu smo da pomognemo jedni drugima kako bi zadovoljsvo koštalo što manje pa i na taj način bilo što veće...još jednom, ne zamerite mi na opširnosti ili nečemu drugom...ovo je ipak moje prvo obraćanje.

 

 

 Izvinjavam se ako sam započeo temu o kojoj je možda već bilo dovoljno reči.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 15
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Kreljib, dobro došao!  :welcome02: Što se zvučnika tiče i savjeta bolje da ti netko drugi pomaže. ;)Kao laik i tek jedan od članova sa kineskim sindromom - kopiranjem i slušanjem pametnijih - mislim da će onaj komad brezovog špera biti ne samo dobar nego odličan izbor.Pitanje je li najjeftiniji šper bolji od MDF-a je jako dobro. Ne znam odgovor, ali ću rado pročitati mišljenja drugih. Negdje je jedan pametan čojk napisao da bi prije odabrao dobru ivericu nego MDF.Oko izbora materijala su napisane na tisuće stranica širom svijeta i ne slažu se svi uvijek oko toga što je najbolje, ali najčešće sam nailazio na preporuke upravo za brezov šper.Osječaj se kao kod kuće i želim ti da napraviš dobre zvučnike! 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...Negdje je jedan pametan čojk napisao da bi prije odabrao dobru ivericu nego MDF.

 

+1

I to ne dobru ivericu, nego onu ambalažnu, sirovu i jeftinu pa finiš po želji i finansijskim mogućnostima. Kod provere metodom "kucni je prstima" mi se najviše sviđa baš ta za zadatu debljinu materijala a i nekoliki ljudi čije mi je mišljenje bitno imaju slična iskustva.

 

Što se tiče Tannoy M4, lepo 100g kafe i pakovanje ratluka pa kod Die Antwoord Djolodjola na hadžiluk. Neka uši odluče ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sirova iveica u Darexu, za kutiju odoko 60L izasla oko 770 din po kom. od 18mm

 

mozda bih ipak zbog obrade odabrao sper, pa onda MDF ali samo za prednju stranu...laksa obrada, neke stvari svrsce, matice koje ubacujes 'iznutra'...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozdrav Kreljubu,

Preporučio bih ti neke stranice na internetu koje su dosta interesantne, i mogu ti pomoći u osmišljavanju i donošenju nekih odluka oko izbora materijala za izradu svojih prvih diy zvučnika. Meni su bile od koristi, ali naravno važno je i probati da bi sam uočio razlike u različitim varijantama i primenio na ovom ili sledećim projektima. Podržavam izbor brezovog špera. Za prednju stranicu na kojoj montiraš drajvere ukoliko nemaš dovoljno materijala možeš da upotrebiš i MDF. U svakom slučaju uči čitajući o tuđim iskustvima i eksperimentišući. Neki od tekstova koji su meni bili interesantani su ovde http://www.tnt-audio.com/clinica/diyloudspeakers.html.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozdrav Kreljubu,

Mene su mučila ista pitanja kao tebe. Otprilike ista situacija... Ja sam taj tannoy komplet gledao dugo i nisam znao šta da radim ( skoro godinu dana ). Na kraju sam našao da je taj komplet u stvari iz nekih " Tannoy jupiter " kutija koje su bile za istočno tržište namenjene, inače drajveri su kao iz M4.

http://hangszoroshop.hu/spd/VT4/TANNOY-303-503-A10-Hangszoro - odavde ih mislim nabavlja Tibor. Imaš i cene pa ako imaš varijantu iz Budimpešte bila bi fina ušteda. ;) Na kraju sam odustao i odlučio se za Visaton CT142. Odlučio sam se zahvaljujući komentarima sa ovog foruma. NE SMATRAM SE KOMPETENTIM ZA ZVUK ali moje mišljenje je da zaista vrede novca. Ne kažem da treba da radiš isti projekat, da me ne shvatiš pogrešno...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da dodam opciju, šta je sa univerom, odnosno oplemenjenom ivericom. Imam priliku da je nabavim zaista jeftino, tj. uzimao bi otpadke od velikih tabli što preostanu, čini mi se po nekih 300 din po m^2. Da li bi valjalo od toga praviti kutije, pod pretpostavkom da bi unutrašnje zidove nečim trebalo premazali ili oblepiti (bitumen/kondor). Tip kutije bi bio TL, ako je značajno. Neki će reći da izmišljam toplu vodu, al šta ćete, takav sam  :stink:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja pravio kompresije od oplemenjenog univera, sasvim OK. Pri kuckanju po materijalu se čuje malko više od sirove ambalažne iverice ali se i dalje čini mnogo bolje nego MDF.

Taman nema lupanja glave oko finiša kutije ako se iskantuje/ABS-uje par ivica i sve lepo uklopi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

dampiranje stranica (zidova) kutije se vrsi inertnim materijalima ( najcesce bitumenoznim , kondor ili natapanje kojekakvih filceva)

uvek je dobrodoslo , al' da je obavezno - nije

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Moje prve Ei Niš kutije sam bio premazao iznutra bitumenom (zidove).

Onda se lepo jedna polomila na jednoj od žurki, malo samo na dnu, pa je taj bitumen onako lepo i lagano cureo iz kutije.

Da ne kažem koje su bile posledice i koliko su me svi čudno gledali sa crnim umazanim rukama u sred žurke... :D

Kasnije sam to popravio pa dodao ter papir. Svirale su slatko ali kratko, dok ih nije produvao technics suv650... Lepo je gorela bitumenom natopljena iverica te zime.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zavisi od kutije, ali standardna debljina iverice od 18-19mm mi i nije bas nesto sto se tice krutosti, medijapan je tu bolji, ali ja vise ne koristim medijapan osim iskljucivo za subwoofer kutije, znaci ili deblja iverica ili da se pravi sendvic, uzmes ivericu od 18-19mm i roknes jos medijapana od sta znam 6-8mm i to je bolje nego samo iverica. Medijapan inace nije zahvalan ni za obradu sto se tice prasenja, prasi ko blesav, i navodno tupi alat brzo zbog velike kolicine lepka, al opet u iverici ima raznih otpadaka nekad cak i metalne piljevine, a isto ima lepka, pa sad sta brze tupi testerice i glodala nemam pojma, al u svakom slucaju iverica je po meni bolja od medijapana, osim za bass kutije, tu je medijapan naj, al opet sper ploca je bez konkurencije, kako u kakvoci tako i u ceni :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 nedelje kasnije...

E, pa da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos mojoj borbi u smanjenju neznanja koje je još uvek na zavidnom nivou J

 

Pročitah još podosta, saslušah još više, izmozgah koliko je to bilo moguće.....pa reših da još malo popričekam jer me je, ni ja ne znam šta, navelo da odustanem od Tannoy-a....

 

ustvari, toj ideji je najzaslužniji vlada986 koji je za sebe uradio sjajan posao....mislim na finiš, a verujem da pored očiju i uši uživaju

 

Pre Vladinog obraćanja.....iskreno, nisam ni pokušavao da kopam dublje (manjak slobodnog vremena bitno utiče na protok informacija J ), listajući oglase naleteo sam na Tannoy i pomislio da je teško naći nešto toliko razrađeno, a samo na visatonovom (da ne pominjem ostale) sajtu postoji more shema i projekata koje su tako lepo objašnjene i sažvakane da je dovoljno samo reći hoću.....i naravno ako džep kaže mogu, nema prepreke......meni džep kaže da se strpim, a do tada, učenje na zadatu temu...pa možda i visaton izvisi...mada sumnjam.

...i još par stvari...

  • [*]Materijal – brezov šper ispade najbolja stvar i odlučih se za njega (nekako najzastupljeniji u nekim predlozima i prenesenim iskustvima, a kao što je većina vas i predložila, moguće je i kombinovanje sa mdf za prednju stranu u slučaju da manjka) [*]Još uvek sam vrlo zainteresovan da saslušam, naučim, prihvatim i postanem manji amater no što jesam, a sada me interesuje samo da li Vi (pismeni na ovu temu, koji ste mnogo učili, radili na sebi, pomagali drugima i koji živite i za i od svog tog znanja) ovo ocenjujete pozitivnom ocenom ili se zgrozite...mene je nekako ohrabrilo jer...

...verujem da je ovo neki kreljib....

 

 

(obratiti pažnju na recenicu koju izgovara oko 5og minuta…mene je silno nasmejala)

 

....a mislim da je valjano odradio posao

 

 

 

Javljam se kada počnem, a možda i tek kada završim….pozdrav svima!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozdrav Kreljubu,

Mene su mučila ista pitanja kao tebe. Otprilike ista situacija... Ja sam taj tannoy komplet gledao dugo i nisam znao šta da radim ( skoro godinu dana ). Na kraju sam našao da je taj komplet u stvari iz nekih " Tannoy jupiter " kutija koje su bile za istočno tržište namenjene, inače drajveri su kao iz M4.

http://hangszoroshop.hu/spd/VT4/TANNOY-303-503-A10-Hangszoro - odavde ih mislim nabavlja Tibor. Imaš i cene pa ako imaš varijantu iz Budimpešte bila bi fina ušteda. ;) Na kraju sam odustao i odlučio se za Visaton CT142. Odlučio sam se zahvaljujući komentarima sa ovog foruma. NE SMATRAM SE KOMPETENTIM ZA ZVUK ali moje mišljenje je da zaista vrede novca. Ne kažem da treba da radiš isti projekat, da me ne shvatiš pogrešno...

 

Evo potvrde da sam bio u pravu. ;)

 

http://www.kupujemprodajem.com/Nov-kit-za-gradnju-Tannoy-Jupiter-303-11411521-oglas.htm?filter_id=88196

 

VIše nije Tannoy M4 ( mada su kao isti ).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...