Jump to content

TPA3116 Class-D Stereo Amplifier Board [50W+50W]


skrstic

Preporučeni Komentari

Već neko vreme pratim ne Big DIY-u 2 teme:

http://www.diyaudio.com/forums/class-d/237086-tpa3116d2-amp.html

http://www.diyaudio.com/forums/class-d/231988-what-heck-its-less-than-lunch.html

Naručiću pa zaboravim, naručiću pa opet zaboravim...

Početkom Decembra, na fifi forumu, jedan kolega me podsetio, odma za karticu i naručim oba pojačala. TDA7297 2x15w AB klasa i TPA3116 2x50W D klasa. Ljudi ih hvale. Meni potrebno odvlačenje pažnje. Idealno.

 

Prvo stigo TDA7297. Manje sa crnim hladnjakom. Radosti. Igranje. Lepo to zvuči. Na žalost nije neki kvalitet. Pot je loš, kondenzatore preporučuju da se zamene sa kvalitetnijim, one prikljušnice za zvučnike (plavi konektori sa obe strane) su vrljavo zalemljene... Ja u poslu ne stižem da maltretiram kolegu sa mi ih zameni. Ono radi i uveseljava me zvukom. Sad sve ovo zvuči kao anti reklama što NE ŽELIM. Lepo svira. Bolje od SI T-Ampa. Znam nije on neka referenca ali brate svaka mu čast. 25 $ bije konfekciju od par stotina eura. Košta smešno. Šta i ja hoći za 5-6$. Kad stignem da promenim kondenzatore javiću utiske.

 

31.12.2013. zove poštar da pita jel ima nekog kući za paket. Meni kez na usta. Ima. Ima. Donosi odma. Prolazi podne. Žena ne javlja šta je stiglo. Naručio i lm388 varijabilno linearno napajanje, ampermetar za njega, op2011. Nije valjda da nije pojačalo. Dolazim kući. Čeka pošiljka. Stiglo nešto. Na nalepnici piše da me je Deda Mraz obradovao pojačalom. Supruga zadremala a ja uzimam da se igram. Nema ulaz. Kablići sa plastičnim konektorom. "#$!"! Ja bi odmah da probam. Kupio sam za tda7297 drvenu kutijicu i one žabice za kačenje zvučnika. Išo nešto na buvljak pa našo samo to. Ajde na posao. Buši malim šrafcigerom rupe za šasijske činčeve i to onim malim kojim sam šrafio kabliće za zvučnike za one plastične konektore. Ma užas. Ne mogu da čekam da nabavljam bušilicu. Kolega na posku kaže da terba da me je sramota. Stidim se ali nemam bušilicu a sve velike šrafcigere mi je stariji sin maznuo i odneo ko zna gde. Namučih se al uspeo. Ubacio, zalemio vrljavo za činč. Povezao neke PC zvučnike da probam. Najgore 12v napajanje. Pustim. Radi. Da nisam imao uši kez bi mi bio oko glave. Stavim kvalitetnije napajanje, povežem na Fostex-se. Radi.

WDTV u njemu USB sa muzikom + Lampucera + Pojačalo TPA3116 + Fostex-si i sve to povezano krš kablovima. Onaj od malopre kez nije ništa prema ovome. Dobar ovaj Pantelija. Nećete verovati kako je dobro. Imam T-ampova 2 različita. TDA7297ih je zamenilo ali ovo malo ČUDO mnogo dobro zvuči. Bas jači, ide niže. Detalji. Opušteno. Ne umem da napišem. Na jednoj pesmi od Celtic Woman me začuđuje bas i neki detalji koje nisam čuo. Sir Oliverov Nils Lofgren - Keith Don't Go  zvuči prijatno. Opušteno. Tu. Igra se sa žicama. Tony Bennett & Andrea Bocelli - Stranger In Paradise su tu. Pevaju. Puštam LINN -ove besplatne hi-res flacove besplatne za Uskrs. Bolje zvuče. Kad bi ja umeo da napišem.

 

Očekivao sam kad sam ih naručivao da će lepo zvučati. TDA me je obradovao ali TPA je, iako je 18-19$, pravo malo čudo. Možda me je ponela euforija, placebo efekat. Ko zna ali ja kad ovo čudo uključim samo zavrtim glavom u neverici kako je jeftino a kako lepo zvuči. Da se razumemo ne postoji ultimativno pojačalo ili bilo koji uređaj al kod mene je leglo. Sinergija kažu pametniji i iskusniji. Pošto sam ja neozbiljan hifilističar sve ovo shvatite kao moje viđenje i oduševljenje jednim malim pojačalcetom.

Da ne zaboravim ja sam naručio http://www.yuan-jing.com/tpa3116-class-d-stereo-amplifier-board-50w-50w?keyword=214 . Poštar (država) su mi uzeli 400 dinara. Putovalo od 08.12 kad je bilo prvo pojavljivanje na trakingu.

 

PS. Donosim ga na FAK2

 

post-412-0-47642300-1388781015_thumb.jpg

post-412-0-88133100-1388781025_thumb.jpg

post-412-0-62448700-1388782635_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Fuck the FAK2, kad da dođem sa tpa3110 da uporedimo...!'

Dođeš. Uzmeš po volji. Upoređiješ.

Bookmarked.

 

Koliko se greje 'ladnjačić pri nekoj upotrebi dužoj?

Može i bez njega što se mene tiče. Meni su 95-6 db osetljivi zvučnici tako da pištam sa malo snage a preglasno je. Iskreno nisam ni pipao. Ipak je ovo D a ne A.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam isto imao TPA 3110 i zabezeknuo se kako to lepo radi. Jedino je problem što uvek imam neke mrgetine od membrana koje su malo teže za pomeriti pa mi falilo bass-a. Ovo ostalo je bilo više nego dobro.

 

Nabavio sam za drugara neko 2+1 pojačalce sa TPA3123 pa bi ovih dana trebalo da poslušamo kod njega kako svira...

 

Uglavnom, TPA čipovi su veoma interesantni!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima više varijanti. Razlike su u kvalitetu korišćenih komponenti. Koja je naj bolja? B.m li ga. To mora neko drugi da ti kaže pošto se ja ne razumem. Ja uzeo ovu jer kad sam naručivao nije ih bilo toliko a i hteo sa direktno od proizvođača.

post-412-0-07411500-1388866781_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Prvo da se zahvalim Groznom na predivnom druženju.  :BeerMugCheers:

Svrha je bila uživanje u druženju i po malo ove audio igrarije. Odneo tpa3116 da probamo i da uporedimo opa2111kp i opa2111km u lampuceri. Grozni ima 2 komada ovih skupljih opa2111km a ja sam 14.01. dobio (kupio na ebay) 3 komada opa2111kp koja sam uveče kasno ugurao i nekih pola sata slušao. Po preporuci Sir Olivera sam prvo zamenio 2 koja su paralelno postavljena a zatim i treći. Bilo kasno i nije mi ostavilo neki utisak. Pogotovo sa ova dva u paraleli. Ispostavilo se da je to zbog glavobolje.

Prvo smo slušali njegovu lamuceru i Sedre (lampaš sa el34 lampama ako se nevaram). Meni sve to lepo zvuči. Kad smo povezali tpa3116 na prve zvuke mi je bilo jasno da se nisam prevario da je ovo dobro pojačalce. Pogotovo kad sam sa 12v prebacio na 21v pa na 24v što je dalo naj bolji zvuk. Sad ja nisam vičan opisivanju zvuka ali u odnosu na lampe je analitičnije, preciznije, brže. Dobra pozornica. Kod D.Straitsa je sa 12v Knopflerov glas bio malo više i pozadini i bas nije omao takvu snagu kao sa 24v koji su to ispravili. Nema nikakvog šuma smetnji izobličenja. Neko je na forumu okarakterisao F5, ako se ne varam,  kao - ovo sam dobio evo ti ga i ti vidi šta ćeš s njim. Skoro pa tako. Ono što sam rekao Groznom je da mi Sedre bolje zvuče. Nijanse su u pitanju. Nije ni jedno u svemu bolje. Kako koja pesma. Napajanje je svičersko tako kad napravim linearno napajanje nisam siguran kolike će razlike biti. Lampe su lampe ali ovo im se približava. Nema panča kao sedre ali u pitanju su nijanse. Višu su blago izraženiji u idnosu na lampe. Srednji, bem li ga, tu su. Klackalica. Sve u svemu meni dobro pojačalce. Da ponovim odozgo nisam vam ja reper. Doživotni neozbiljni hifi-početnik. Ovo je 15-20 $ super igračka.

Vratimo se na Miroslavljeve Lampuceru+Sedre malo pa zamenimo moju lampuceru da čujemo razlike. Nema visokih i lepršavosti kao njegova ali mirnija , ne opterećuje. Obojici nam se sviđa. Odneo i originalne op-ove pa posle brze promene opet slušanje. Više tih gornjih i detalja ali napornije. Nije onako opušteno. Ajde da probamo dva u paraleli original a treći opa2111kp. Eto ih visoki i lepršavost ali mirnije. Sviđa nam se obojici. Miroslav ne veruje i preslušava svoje repere. Vratimo na Miroslavljevu i obojici nam je moja bolja. Sve su ovo nijanse ali takva je zanimacija. Stavimo i njemu treći 2111 i njegova se bolje čuje. Čovek obradovan, ja uporedio i našao meni kombinaciju. Ma divota. Šta da vam kažem meni bio super dan. Grozni GROZNO mi je bilo. Kad doboješ gramofon dolazim ponovo.

Da ne zaboravim da ti se zahvalim u sinovljevo ime za poklonjene zvučnike. Eno ga igra se. Sve u svemu  :respect: .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...