Jump to content

ebe

Preporučeni Komentari

Kakav sam, naopak, prvo sam napravio slozenije pojacalo vece snage pa tek onda jednostavnije i slabije. Ovaj projekat je trebao da bude pokazna vezba kako sa sto manje novca, bez preterivanja, napraviti pojacalo A klase koje pristojno zvuci. Da li sam uspeo prosudicete sami. Izuzev ulaznih fetova, svi poluprovodnici se mogu naci "u svakoj trafici", i jeftini su. Upotrebljen je jedan trafo od 250VA za oba kanala. Napajanje je napravljeno sa svega 2x10mF + 2x4.7mF.

Veliko hvala Zeljku (zeljkor) na fetovima, bez kojih ova beba hiraga ne bi svirala, i Robertu (stein) na vinklama, bez kojih bi se izlazne trandze skuvale.  :BeerMugCheers:

 

- Sema: Hiraga 8 SCH.pdf

- Plocica: Hiraga 8 PCB.pdf

- Napajanje

 

decija pojacala

post-895-0-80349700-1387568711_thumb.jpg

 

post-895-0-46541500-1387568747_thumb.jpg

 

prva zvucna proba

post-895-0-43730700-1387568805_thumb.jpg

 

pakovanje (sad znam kako je ginekolozima)

post-895-0-42496200-1387568864_thumb.jpg post-895-0-58792700-1387568879_thumb.jpg post-895-0-41926400-1387568912_thumb.jpg post-895-0-25739700-1387568945_thumb.jpg post-895-0-98052600-1387568946_thumb.jpg

 

Nastavak sledi...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 years later...
On 5/15/2017 at 2:02 PM, grozni said:

Pogresne Hirage ste slusali. Moja bivsa imala original plocice Jana Hirage, ako se dobro  secam 2x400.000 MF ( Spragovi), opak trafo  ( Pazinski ako se dobro secam), hladnjaci Nemacki, Bucko i Milan ( stariji audiofili ih se secaju nadam se...sad su van ovih voda na zalost) je dolepsavali, mislim da se i Lemic pitao oko toga nesto, pa sve to sa Grid audio pretpojkom. Radilo to ko zlo. Lemiceva stara Hiraga dan danas radi i to kad se cuje 99% snagasa deluje kao pogresan izbor, il statisticka greska. Mislim da se Lemic zahebo sto je prodao, a sadasnji vlasnik nema nameru da je proda.... znam ja pito, on mi samo reko stani u red. Al da ne poganim temu. Pravda za HIRAGE !!! :wub: :offtopic:

Lemić je doneo "malu" Hiragu, od 20w, skockanu u kutiji od šper ploče i koja jebolje zvučala od čuvenog Krela KSA50 sa vrlo malim serijskim brojem. Pomenuta Grid ekipa je preko noći uz pomoć još dvojice ceo uređaj razlemila i slemila  i skinula šemu, to sam tek godinama kasnije saznao, a sutradan sam im dao stranicu iz časopisa, džabe su pekli ruke, toliko o njima.

Ne, nisam se zahebao, nisam od onih koji gomilaju stvari robujući im, jeste moj rični rad i cela ideja dual mono uređaja u standardnom formatu rek-a, teška preko 40kg sa kapacitetom od skoro 2 farada, bešumna i bez oscilovanja. Mogla je da gura sve tipove zvučnika uključujući i Apože Duete, istina ne sa mogućnošću da pravi galamu da se prozori ljuljaju, sa tipski sličnim SMG-ijima je za moju suprugu naj lepše zvučalo. Jeste odolevala mnogim pojačivačima sve dok nije nokdaunirana sa Lauderima naspram SE Ajona sa Babuškama i konačno nakautirana sa SE GM 70 koji zvuči praktično kao nadograđena Hiraga, moj komentar je bio, ovo je što sam tražio čitav život, a nisam znao šta tražim dok nisam čuo.

On 5/15/2017 at 2:35 PM, sax.hifi said:

ja sam davno slusao Hiragu.

mnogo davno.

Miletovu.

babaroga, prava babaroga.

nije trebao da je proda.

ali od A klase najvise me je iznenadio Death Of Zen.

opako sviri.

prost za napraviti (cim sam ga ja napravio :) ).

:BeerMugCheers:

 

 

Otišla je dobrom drugaru za isto takvu cenu, nije mi žao naravno, želeo sam prevashodno da uvučem drugara u audio priču, ne znam još uvek da li sam uspeo u tome, sporo ide, da ne kažem da tavori, a sem toga, sadašnji slušalac mi je dao motor bez da smo se znali uopšte, a to se ne zaboravlja.

On 5/15/2017 at 6:21 PM, vladd said:

Kao prvo, nema nikakve potrebe da smo na "vi"..ako nisam pogresno razumeo.:)

Nisu sve bile pogresne, i nisu lose zvucale, samo drugacije. One prve, kada smo kopirali stranice audiofila, i ispunjavali svaki detalj, su bile najbolje.

Bilo je par revizija stampi, ali je najveci problem kako smiiti pojacalo koje moze da reprodukuje i pojacava frekvencije blizu megaherca.

Imale se tada i motoroline snazne diode, mocni trafoi i motorolini tranzistori, ali jednostavno svaki kompromis koji je neki diyer uradio, odrazio se nazvuk.

Vise je tu poenta bila, da se svaki detalj odradi maksimalno, pa tek onda se moze analizirati da li je zvuk ovakav ili onakav..

Svaka dobra komponenta moze i treba da doprinese, a topologije nose svoje limite i osobine..

Da, Vladd, naslušao sam se raznoraznih verzija, mnogi pojačivači su se prekrštavali u Hirage iako osim dva tranzistora po kanalu malo šta su imali zajedničko. Jesu  drugojačije zvučale, ne baš loše, mada zaista, moj unikat izrađen po fabričkom klišeu uz sugestije i modifikacije Viktorta Bradača je bio nešto posebno, po mnogim vlasnicima tih drugih izrada, bolje. Zanimljivo je da sam jednom prilikom sa drugarom izmenjao nekoliko parova tranzistora koji su po karakteristikama bili bolji i snažniji od ošmirglanih originala, ni jedan nije bolje zvučao sveobuhvatno, tek je Miroslav Petrović uspeo da nađe lepše tranzistore i oni su sada u uređaju.

5a4d521732bc1_leto2007355.jpg.a7320512f8e4a9206199002cdbc3f8bf.jpg

 

(Tražio sam neku osobu pa videh da imam "pravo na repliku".)

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Meni su dobro radili parovi MJ802/4502, i narocito MJ14002/14003.

za drajvere MJE 200/210, ili MJE243/253, izrazito brzi i snazni tranzistori.

Problem je uvek bio naci dovoljno tegli, Sto Sprague, Sangamo, Cornell..

 

A posle su i dobavljaci poceli da prave cirkus, te tranzistori od raznih proizvodjaca, te nisu iste serije, te jedni sa bakarnom osnovom, drugi sa osnovom lake legure...a brojke iste.. ili nekoliko komada ovih a nekoliko onih...prodaju delove kao krompire, mada kod krompira odrzavaju bar sortu.

I sad recimo imam brdo raspara raznih, a najludji su 4502 SGS, spolja isti, oznake iste, ali su razlicite izolacije oko baze i emitora, jedne vece, druge manje, sta je unutra i ne pomisljam...kao da su pravljeni iz furde..cekaju primenu u nekom ispravljacu..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da, veliki problem su dobri elektroliti u adekvatnom naponu, ja sam imao jedan kraći, ko štula bio, i u nekom trenutku se izujem i naručim 12 komada novih, čekao sam da se prozvedu i muški sam ih platio, ali se tonski isplatilo, dubina, moć i prefinjenost. Ja ni dan danas ne znam, il se ne sećam više, koji su tranzistori u originalu, poslednji koji su ugrađeni i bolje zvuče od Hiraginih iz devedesetih su selekcionisani, mereni u upareni od nekih pedesetak parova. Smeška, prodavala jedna prodavnica tranzistore, kad se pozovu i pita da li umaju uparene, odgovor je daaa, a dobije se par komplemtarnih tranzistora vezanih bakarnom žicom. Rekoh, iz špijunskih resursa sam svojvremeno više trandži preslušavao, jedan tranzistor beše jedno 3 puta gabaritniji od francuskog, al jok, tek ovaj sadašnji je nadsvirao originalne, dobio je drugar par rezervnih.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da ne kvarimo temu Apexa o Hiragi, ali eto samo da kazem da sam ja Hiragu cuo u Sisevcu na Fak-u, i to pojacalo mi se jako svidelo, evo je pravio nas clan @ebe

Iako mi je odmah rekao da "nije bas po propisu zato sto ima cap. Multiplier i male elektrokite" toliko mi se svideo njihiv zvuk da, malo malo pa razmisljam da ga skockam. A culi smo svasta u Sisevcu, nije da nismo...

Onda kontam kako li tek "propisna" Hiraga sa buradima od kondenzatora zvuci...

P.s. Admine, da prebacimo ove postove o Hiragama u njihovu temu, pa nastavimo tamo?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bas sam juce Alexu na pp napisao da se nosim mislju da napravim Hiragu i zao mi je sto je u Sisevcu nisam cuo... ne znam gde sam bio kada se ona prikljucila... ali u svakom slucaju jedinu Hiragu koju sam cuo nije mi se svidela kako zvuci ali to je sve stvar ukusa a i same izvedbe... 

Uzimajuci u obzir da razmisljam da je napravim ako neko ima proverenu kombinaciju koja je zvucno najbolja neka se javi. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Vix said:

Da ne kvarimo temu Apexa o Hiragi, ali eto samo da kazem da sam ja Hiragu cuo u Sisevcu na Fak-u, i to pojacalo mi se jako svidelo, . . .

 

A da je ne kvarim tvoju zabavu po pitanju svidjanja pojacivaca koji je pravio @ebe po uzoru na Hiragu.

I sam ti je rekao da nije uradjena "bas po propisu".

IMHO - tu nema ni H od Hirage ( bejah i ja onomad u Sisevcu i videh, nosih, a i cuh to tada ). :)

Citam ovde na forumu sve i svasta vezano za Hiraga pojacivac, a u stvari clan foruma @grau jedini ima original i to bi trebalo cuti prvo, pa onda debatovati i praviti planove i sve ostalo.

Btw, pozdrav @ebe-u.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

37 minutes ago, pakonja said:

... i zao mi je sto je u Sisevcu nisam cuo... ne znam gde sam bio kada se ona prikljucila... 

Mozda pored bazena...ili pored neke ribe (jestive) :)

Prespajali smo je par puta, ali i ja sam primetio da mnogima nije bila zaniljiva, jeste bilo neupadljivo kuciste. Po meni Hiraga je zvucala bolje og svih Ss ampova koje smo probali, ukljucujuci chipove, Aery, Bato MM.. itd. Pod "bolje" mislim na meksi i prirodniji zvuk koji je po mom ukusu, e sad, ko sta voli...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

30 minutes ago, Doktor said:

clan foruma @grau jedini ima original

Jel moze da se zna odakle to "original", koliko znam to nije bio serijski prozivodjen pojacivac? Sta onda znaci original, po originalnoj staroj semi sa originalnim delovima? Hvala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Napravio sam dve "Hirage", nisam tu ni da ih branim, ni da ih kudim. Ona sto je bila u Sisevcu svira mozda 40-50% losije od super Hirage 25W koju imam jer je pravljena da bude maksimalno jeftina. 

Prava Hiraga se vise ne moze napraviti jer su delovi nedostupni (bar meni).

Ni sa akumulatorskim napajanjem nisam hteo da se petljam jer po meni ne prakticnost prevazilazi potencijalne benefite. I na super Hiragi imam prostora za unapredjenje ali ne i dovoljno znanja elektronike da je u tancine ispodesavam. Za to cu morati da dosadjujem nekom od forumasa dok ne pristane. :) Takodje, nisam hteo da se bahatim, da kupujem 100, 200, 300 tranzistora da bi ih uparivao. Mereni su i uparivani ali od svega desetak komada, i to ulazni i drajveri, izlazni nisu. 

Pored svega, za moje standarde, oba su dobra pojacala za svoju klasu i cenu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jel moze da se zna odakle to "original", koliko znam to nije bio serijski prozivodjen pojacivac? Sta onda znaci original, po originalnoj staroj semi sa originalnim delovima? Hvala.

 

Pre nekoliko godina pojavila se jedna original Hiraga u Sloveniji, mislim da je bila pod brendom "L'Audiophile". Cena 900 eur. Cini mi se da sam postavio link ka tom oglasu na nekom od foruma. Da li je to primerak koji je kod[mention=847]grau[/mention] ne znam, ali se secam da je objavio kupovinu nedugo potom. U svakom slucaju verujem da ce se javiti i sam pojasniti sta i kako. Voleo bih da cujem konkretni primerak.

 

Izgled je bio upravo ovakav:

 

http://hifi-vintage-audiophile.fr/Amplificateur-de-puissance-Jean-HIRAGA-30W.html

 

http://www.kaschei.com/classa/hiraga3fig4-5.htm

 

http://wegavision.pytalhost.com/L'AUDIOPHILEHiragaClassA/

 

Cena 3.500 dm

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...