Jump to content

opservacije na temu klona transparent audio kabla


toza

Preporučeni Komentari

Obzirom da mi je vrlo ljubazno Sir Oliver napravio i poslao zavojnice i zobele, dužan sam da iznesem svoje utiske,a pošto je tema i dalje zaključana, pokušaću na ovom mjestu.Pokušao sam prvu iteraciju sa kablovima (dupla parica, 4 x 2,5mm2) različite dužine. Lijevi 3m i desni 5m.Znam da je pomalo nesuvislo s moje strane, jer RLC direktno zavise od dužine kabla, ali me zanimalo kako će da se manifestuje.Sve što su već opisali, čulo se i kod mene, s tim da je bilo malo naporno za duže slušanje i pomalo zbunjujuće.Sledeći pokušaj je bio sa istom dužinom kablova. Pretpostavio sam (i probao sa tom dužinom) da je prosječna dužina kabla 2.5m, jer se obično u toj dužini prodaju gotovi kablovi. Nažalost, nisam računao, jer neznam kako. Na sreću pretpostavka je bila dobra.Zvuk, u najkraćem, fantastičan. Bas sa izuzetnom definicijom i dinamikom. Srednji i visoki bogati detaljima sa jasno izraženim ambijentom studija i mikrodinamikom.Promjena u odnosu na predjašnje stanje: definitivno boljitak za nekoliko klasa.Sistem: sony ta-f444es mk2Sony mds jb-920qsVisaton starlet zvučnici sa preradjenim skretnicama.Napojni kablovi i interkonekti u diy izvedbi.Zaključak:Definitivno treba proračunati RLC za datu dužinu i prečnik kabla ili eksperimentisati za najbolje rezultate.Sire Majstore svaka čast!Kablovi su mnogostruko premašili moja najoptimističnija očekivanja!Zaboravih...Koristio sam silikonsku žicu od 2,5mm2 novkabelovu kupljenu u ammt kompani na novosadskom putu u NS-u.4 x 2,5 upredena i ubačena u termobužir.Izvinjavam se zbog nedostatka fotografija.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 14
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Juce sam slusao ovaj kabel koji se nasao u uporednom testu sa pravljenim kablom. Jedino sto mogu reci je da ne vredi 10 posto svoje cene. Sve sto dobijete sa izvorom i amplifikacijom to ubijete kablom, unistava muziku, bas iz njega ne moze da izadje a iako je slusljiv u visokom nikako da iz njega izleprsa zvuk. kao da ste stavili neko usko grlo kroz koje treba sve da prodje a ne moze. Bukvalno receno plavo beli telefonski kabel bolje svira.

post-15-0-63419100-1387755516_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kažem ja da je plavo-bela telefonska žica (Zaječarski bakar pun presek) odlično rešenje za smešne novce. Ja ga koristim u sledećoj kombinaciji za svaki kanal: 3 upletena voda do pasivnog sub-a (3 bele za plus i 3 plave za minus) pa onda po 2 žice do mid-bass'a i jedna za visoki. Vozi miško!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

posrebreni bakar Ø0.25mm , jedna zica za + , jedna za minus

 

slobodno lebdece

 

to je moj zvucnicki kabel za 16R zvucnike

 

sirotinjski i lenjo - dok ne nabavim bakarnu foliju d=0.1mm u dovoljnoj duzini

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

koji presek?koliko struje to trpi?

mislim da je 0.75mm2 presek zicezaista ne znam, trebalo bi i 220V da trpi ali bojim se da ce od zvucnika onda ostati samo :wavecry:ispravka 0.6mm2 je presek zicehttp://www.mikroprinc.com/proizvodi/elektromehanicke-komponente/kablovi/kablovi-na-metar/kablovi-na-metar-telefonski/k-ti20-2x0.6-plavo-beli/index.phpzahvalan kabal zaista .... mos se igras koliko ti volja oces oces 1x zilu, oces 3x 5x 10x zile (da napravis anakondu zvucnicki kabl u sarenom termo buziru da impresioniras druga audiofila), oces da ih upredes upletes, oces paralelno jedan do drugog (+/-) da ih postavis, oces da ih razdvojij (posebno + posebno - ), itd.

posrebreni bakar Ø0.25mm , jedna zica za + , jedna za minusslobodno lebdeceto je moj zvucnicki kabel za 16R zvucnikesirotinjski i lenjo - dok ne nabavim bakarnu foliju d=0.1mm u dovoljnoj duzini

Pametnom i to dosta .... a kritikovao me jedan prijatelj iz komsiluka za ovaj moj telefonski kabal, kaze mi "ma tanka je ta zica nema tu dobrog basa, za bas ti treba deblji kabal". Ja ga pozvo prvo da cuje kako to zvuci samo sa jednom jedinom zicom (do sub-a i dalje do kutija) i kad sam mu pustio mjuzu a on ne moz da veruje usima HEEHEEE :wink2: A kad me vec isporovocirao ondak ja uzmem pa tripliram zice po 3x za minus i 3x plus do sub-a i toliko do kutija (doduse posto je rodja aka Rogers Studio 1/1p) u bi-wiring ondak po 2 zice za mid/bass (2 za + i 2 za -) a 1 zica za tweeter. I kod mene lebde u vazduhu. :good2:post-325-0-53521200-1387826961_thumb.jpg
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Juce sam slusao ovaj kabel koji se nasao u uporednom testu sa pravljenim kablom. Jedino sto mogu reci je da ne vredi 10 posto svoje cene. Sve sto dobijete sa izvorom i amplifikacijom to ubijete kablom, unistava muziku, bas iz njega ne moze da izadje a iako je slusljiv u visokom nikako da iz njega izleprsa zvuk. kao da ste stavili neko usko grlo kroz koje treba sve da prodje a ne moze. Bukvalno receno plavo beli telefonski kabel bolje svira.

Poštovanje gospodine Dejane.

Ovo je slika kabla koji smo mi testirali.

Ujedno Vas molim da mi kažete u kom sistemu ste Vi testirali (pojačalo, cd plejer, interkonekti,zvučnici...).

I jedna molba:da li možda možete da mi kažete, koji bi interkonekt bio dobar za Electrocompaniet pojačalo i Electrocompaniet cd plejer (balansirani)? Hvala Vam unapred.

Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako se ne varam, negde sam vec citao na ovom forumu, kako da se 'upredaju' plavo bele parice? Neko misli da su sjajne za zvucnike a neko misli i za interkonekt kablove?

Danas sam video u poznatoj 'kablarskoj' radnji njihov uradak za zvucnike, zdravo deb'o. Cijena prava sitnica...32000din.

Posto nemadoh sitno nisam ni pazario jer sam prethodno potrosio pare na plavo-bele...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prvi setup je bio Akai cd79 modifikovan, Meridian G08.2 kao izvori, Oehlbach XXL series 100 interkonekt, Preamp Doxa 07, interkonekt Nikomi sa Neutrik NF2C-B/2 konekotrima, Snagas Doxa 70b, zvucnicki Transparent Audio MusicWave Plus i zvucnici pravljeni Scan Speak.

 

Drugi setup je bio Akai cd79 modifikovan sa Oehlbach XXL series 100 interkonektom, Meridian G08.2 sa Transparent balansiranim interkonektom (ne znam model), Electrocompaniet ECI4 pojacalo, Transparent Audio MusicWave Plus zvucnicki kablovi i Scan Speak pravljeni zvucnici.

 

U prvom setapu kad su oba cd plejera isla preko Oehlbach interkonekta razlike u zvuku su bile minimalne sto se tice interkonekta. u drugom setapu je Akai isao preko oehlbacha a Meridian preko balansiranog Transparent. Tu je Meridian bio losiji nego sa nebalansiranim kablom sto nije bilo za ocekivati ali do sad se dokazalo da je taj oehlbach tesko dostizan u zvuku. Pre dve nedelje je bio MIlovan1963 sa Duelund interkonektom i iznenadio se koliko je Duelund losije svirao od suparnika.

 

Najvece razocarenje je bio zvucnicki. Bas je totalno ubijen. Da ne pomislite da ga nema, ima ga ali nikako da izleti u zvucnike. Muljav i neenergican. Kao test za energicnost basa slusam stalno Pink Floyd - Mother za albuma Wall. Na 2 minuta i 53 sekunde udari bas koji je vrlo specifican jer pokazuje strahovitu razliku u zvuku u zavisnosti od kablova. Srednji i visoki su cisti ali nemaju onu lakocu koju ocekujete od muzike vec uvek zvuci kao da ga nesto steze i pegla po frekventnom opsegu. Trenutno su mi na zvucnicima neki stari Monster Duraflex kablovi koji i nisu nesto specijalno ali su daleko bolje svirali posmatrajuci ceo frekventni opseg.

 

Mozda ste se osetili pogodjenim ako posedujete Transparent kablove ali mogu reci iskustvo poznanika iz Novog Sada koji je takodje vodjen ubedljivim prodavcem nakon kupovine Electrocompaniet celog sistema i Dynaudio zvucnika kupio i Transparent kablove. Preporodio se kad ih je izbacio iz sistema. Trenutno su mu zvucnicki Symo od Apogee-ja. Digitalni Nikomijev samogradnja sa Canare konektorima, USB takodje Nikomijev od 6,5m sa sopstvenim baterijskim napajanjem. Ne znam sta je izmedju preamp i ampa i izmedju dac-a i preampa ali mislim da su tu ostali Transparent.

 

Ne mogu Vam preporuciti balansirane za Electrocompanieta jer nisam imao takav setup kod sebe da bih mogao da eksperimentisem a ne volim da preporucujem ono sto nisam sam ustanovio. Za ovo bi ipak trebali da pokupite iskustva od vlasnika ovakvih sistema. sto se tice kablova dosta sam isprobavao nebalansirane kablove i konektore i tu imam nekog iskustva. Za balansirane bih prvo morao napraviti neki dobar kabel a nakon toga kupiti gomilu konektora razlicitih proizvodjaca da mogu da cujem razlike u razlicitim sistemima. Neko univerzalno resenje za kablove ne postoji jer mnogo zavisi od izlazne impedanse izvora pa se desi da kabel koji na jednom mestu savrseno radi na drugom ne moze da propusti visoke. Nikomi je dosta isprobavao sa kablovima i mislim da je daleko napredovao. Poslednji kabel koji je pre par dana sastavio sa srebrom ima, ako se dobro secam, kapacitet manji od 20pF zajedno sa konektorima. ovakav kabel nece opteretiti nijedan izvor.

 

Ako zelite nesto vise od informacija sa slusanih kombinacija posaljite mi na privatnu poruku kontakt pa se mozemo cuti sutra.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A da se vi sa bakarnom trakom iselite u neki oftopik gde nema Transparent kabla.

 

Te varijante sa pravljenjem Transparent Reference kabla sam vidjao i na drugim linkovima. Evo jedan http://www.instructables.com/id/How-to-make-a-Transparent-Audio-Reference-XL-Speak/?ALLSTEPS . Ja verujem da to svira na odredjeni nacin lepo ali Electrocompaniet je vec dovoljno lep u srednjetonskom delu i daje delimicno hologramsku sliku u prostoriji da mu ne treba jos i kabel sa takvim osobinama.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

Samo mala korekcija, u pitanju je telekomunikaciona žica i daje se prečnik parice a ne površina poprečnog preseka.

Kabl je fi 0,6mm, tj. ~0,3mm2.

 

Ja personalno od tijeh volim TI 2x0,8mm, što mu dođe ~0,5mm2, jerbo me skin efekat slabo sekira.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Samo mala korekcija, u pitanju je telekomunikaciona žica i daje se prečnik parice a ne površina poprečnog preseka.

Kabl je fi 0,6mm, tj. ~0,3mm2.

 

Ja personalno od tijeh volim TI 2x0,8mm, što mu dođe ~0,5mm2, jerbo me skin efekat slabo sekira.

 

ok, hvala za info ... evo bas sad gledam jedno parce ove zice koju imam i izgleda da je ovaj primerak kao i sto kazes precnik jedne zice fi 0,8mm (ne mogu bas tacno da izmerim jer nemam subler ali onako odokativno lenjirom)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...