Jump to content

Svajsovanje Transparent Audio Reference XL Speaker kabla


sir Oliver

Preporučeni Komentari

Izgleda da je moj sistem vec stasao u penzionerski ( nema vise izmene komponenti) i da je ostala samo igrarija oko kablova. Dugo sam bio skeptik oko uticaja kablova na zvuk sistema sve dok se "sa svoje usi" nisam uverio kolike promene donose kablovi. Cak i digitalni. ( bem ti, a samo jedinice i nule trcu kroz nji'.) Jedan od najvecih napredaka zvuka u moj sistem je doneo upravo kabl za napajanje pojacala.

Ne tako mnogo kablova je izmenjano u mom sistemu, a medju njima je bio i Transparent Audio Musicwave , ako se ne varam, i pokazao se kao vise nego odlican. ( odnosno sinergican sa mojim ostalim komponentama.) I taman kada sam planirao da ga ponovo isprobam, dosao je predlog komsije i kolege sa HiFi foruma da probam da napravim kabl po savetima sa sledeceg sajta.http://www.instructables.com/id/How-to-make-a-Transparent-Audio-Reference-XL-Speak/

Predlog dodje ko kec na deset jer sam vec imao nameru da testiram Transparent Audio. A i ta cela ujdurma oko kablova sa filterima, pa jos onoliko (pre) cenjenim mi nije dala mira. Ne mogu da utuvim u glavu ( glup sam , sta cu) da filtar, kakav bio da bio, moze toliko da kosta. Ipak tu ima mesta za svajseraj. Dobro odradjen kabl, sa kvalitetkim materijalom i konektorima, mora da dobro zvuci, nema tu vudu magije.

Prelistam onaj sajt pa zasucem rukave. Kako ovde niko nije sa dve leve ruke ( noge) necu da opisujem kako je napravljen ali cu dati par slikica da se vidi proces nastanka.post-39-0-93422600-1386800520_thumb.jpg,post-39-0-66902100-1386800544_thumb.jpg

cevcice za motanje, zica ( pristojna, Zajecarska lak bakarna zica)

i gotovi kalemcici

post-39-0-86377700-1386800589_thumb.jpg

Odlucio sam se da prva iteracija bude add-on kabl koji ce da se dodaje na postojeci zvucnicki kabl. Time ce se direktno oceniti uticaj filtera na kabl. Dalje ( procitati opis kabla sa sajta) je odluceno da se podeli filter na dva dela, na redni kalem i na paralelni Zobel. Takodje da bi se odredilo koliko koja komponenta utice na zvuk.

Slika gotovog adaptera ( Dve muske bananice na jednom kraju, dve zenske buksne na drugom, termo buzir i transparent audio kabl izmedju njih.Naravno i kalem na red.)

post-39-0-27054500-1386800870_thumb.jpg

Mali zobeli napravljeni posebno.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 209
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Odmah onako vruc od izrade ( bukvalno jer je grejan termo buzir) je i isproban. nazalost ne na mom sistemu pa ne mogu da tacno utvrdim kakve su promene  ali cu preneti utiske vlasnika sistema. Ipak je on najmerodavniji jer poznaje sistem u originalu a i sa test uzorkom kabla.

Sistem je sledeci

Postavljena slika

Pojacalo ECI 5

Postavljena slika

CD ECM 1 UP

Postavljena slika

Zvucnici Dynaudio Contour 1,4S

Postavljena slika

Zvucnicki kabl Karan Acoustic. Nemam originalnu sliku ali nesto slicno gornjoj slici ( tanko pljosnato, u snake skin buziru.)

 

Utisci vlasnika sistema su sazeti u sledecem

Dobijeno je dosta na dubini i uopste prostornom rasporedu kao i separaciji instrumenata. Visoki su izrazeniji i ceo zvuk je malo "zvonkiji".

To u plusu.

Stari sistem je "muzikalniji" ali mozda je stvar navike.

To u minusu

 

Po meni je ( na osnovu jedne preslusane pesme koju poznajem) dobitak u izrazito povecanom "live" utisku . Snimak je inace poznata Nillsova "kate don't go" i sa "filterima" je zvucao mnogo "zivlje". 

 

Da napomenem da je primetan razlika u tri postavke. Samo kalem, kalem + Zobel, samo Zobel.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Posle prvih utisaka "adapter kabla" odluceno je da se napravi pravi klon Transparent Audio kabla. Nabavljen je cetvorozilni kabl i sve je odradjeno ( koliko se moglo) kao i kod oridjidji kabla. Kalem na sredinu, zobel na kraj koji ide kod zvucnika.

 

post-39-0-77463000-1386802770_thumb.jpg

PVC, 4 zile, kanapce i teflon okolo.

post-39-0-05150200-1386802826_thumb.jpgpost-39-0-12133100-1386802888_thumb.jpg

Na sredinu ce kalem. Zice su posrebreni bakar ili srebro? :baklja:

post-39-0-53058500-1386803014_thumb.jpg

Na kraj zobel pa termo buzir u boji. Izgled gotovog kabla. Prilicno lici na oridjidji.

 

Nazalost slusni utisci su izostali. Vintage Luxman nije mogao da prihvati ovu debljinu kabla. Sledi prepravka zvucnickih terminala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sada kada isprobas na EC/dynaudio ces da uradis sta? da prebacis sve to na lanpe?

Bice proban i na lampe.Ustvari pravi test ce biti uporedjenje fabrickog Transparenta i ovog svajsovanog.

ROFLMAO

Sta ti ovo znaci?

Sir Oliver i kablovi :msn-rofl::msn-rofl::msn-rofl: ... prodao si se kapitalistima :notthinking: ... brisi temu dok first ne primjeti :disdain19::oldtimer:

Nisam. Ovo je svajsovani pokusaj izrade kapitalistickog kabla. Treca iteracija ide u karbonsko kutice da ne zameraju ni estetiku.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

 

... brisi temu dok first ne primjeti  :disdain19:

 

 

Primećeno.... :wink2:

 

@Sir OliverAjde završi to što si počeo, baš me zanima kakvi će biti zvučni utisci. Mene Transparent kablovi nikada nisu privlačili baš zbog tih

dodatnih filtera na kablovima koji verovatno imaju neki uticaj, a to se ne uklapa u moje razmišljanje oko uloge kablova u audio sistemu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Djole, i ja sam u pocetku bio protiv ideje filtera na kablu ali sad vise nisam i  to iz dva razloga. Pod 1 . Cuo sam Transparent Audio ( Musicwave doduse) i odlicno je legao u moj sistem.Pod 2 . Malo sam proucio sa onog sajta sta je i kako radjeno sa ovim filterima i nije to tako glupo . Sastoji se od dva dela , kalema on 2,5 uH na red i konda i otpornika u paraleli sa zvucnikom. Svrha kalema je da otsece sve preko 40kHz ( jeste da se ne cuje ali moze da interferira sa ostalim zvukom) a  kombinacije C i R ( tzv Zobel) je  da kompenzira promenu impedanse sa povecanjem frekvencije. I fabricki i svajsovani Transparent audio su se isto pokazali kod mene ( isti uticaj na zvuk). Ova dva, tri kabla ce ici kolegama forumasima a sebi cu verovatno napraviti neki selektivni L R i C da empirijski dodjem do najbolje vrednosti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...Mene Transparent kablovi nikada nisu privlačili baš zbog tih dodatnih filtera na kablovima koji verovatno imaju neki uticaj, a to se ne uklapa u moje razmišljanje oko uloge kablova u audio sistemu.

 

Mr First, grešite... boldovana reč je višak... Sve ima nekakav uticaj - pitanje je samo da li se to može primetiti na sluh i da li nam smeta ili nam se dopada :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

... Sve ima nekakav uticaj ....

 

Sa ovim se apsolutno slažem, ali iz iskustva znam da ovde ima više onih koji će tvrditi upravo suprotno, pa nisam želeo

da bilo kakvim eksplicitnim tvrdnjama podstičem neku raspravu na tu temu. :shakehands: 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Guest
Ova tema je za sada zaključana i nisu omogućeni budući odgovori.
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...