Jump to content

Pravljenje pojacala


milivojevic97

Preporučeni Komentari

  • 7 months later...
  • Odgovora 76
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Pozdrav svima a posebno onoma koji danas, drugog avgusta, na bilo koji način slave Svetog Iliju.

 

Nekolicina nas smo još krajem sedamdesetih kovertirali nameru da savladamo osnove pravljenja pojačala nakon što su nam čuveni SAM-ovci poturili šeme sa namernim greškama. Doduše zaleteli smo se da na samom startu pravimo takozvano SAM-200 pojačalo koje po njima nije ni bilo namenjeno početnicima već iskusnim gradireljima koji će moći da uoče greške u šemi???

Obično bi u nekom od narednih  brojeva časopisa ''Uradi sam'' dali uz izvinjenje i ispravke na šemama za pripadajući el. uređaj ali posledice po etuzijazam mnogih od nas bile su značajne.

 

Očigledno je da sam ja jedan od tih koji niije mogao da preskoči prve prepreke na ulazu u svet elektronike, ali sam se danas na buvljaku drznuo da kupim ova dva velika hladnjaka sa još nešto malo elektronskih delova i ožičenja. Prodavac me je ubedio da je ovo dobra osnova za pravljenje pojačala.

Ja svakako ne bih pravio samostalno, ali bih mogao da nabavim ( kupim) potrebne delove, sve pripremim  a onda nekome da dam ( platim ) da uradi.

 

Hladnjaci su dimenzija , 215 x 165mm a debljina 45mm.

Na svakom su po tri tranzistora  2N 3055 H. po jedan tranzistor 2N 8338 i po jedna dioda.

 

Ima li osnove za ovakvu moju nameru, to jest vredi li ići ovim putem?  Mislim, ''kuća se ne gradi od krova'', jer valjda hladnjaci i tranzistori ne definišu izbor pojačala već se ide nekim drugim redosledom?  Ako je odgovor pozitivan, to jest da je ovo ipak moguća polazna tačka za jedan interesantan projekat, kako bi trbalo da se nastavi pričapost-1268-0-64216900-1406984015_thumb.jppost-1268-0-23736800-1406984059_thumb.jp

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imaš ovde lep pojačivač sa jednim parom tih tranzistora: http://bas.elitesecurity.org/standardPA.html

Na istoj lokaciji ima dosta tutorijala za početnike u izradi pojačala. http://bas.elitesecurity.org/indexV.html

 

Za sve ostalo pitaj ovde :)

 

edit. izvinjavam se, nije baš par tih tranzistora nego 2n3055 sa njegovim komplementarcem u izlazu... evo nečeg sa 2 para: http://circuitschematicelectronics.blogspot.com/2012/08/50w-70w-power-amplifier-with-2n3055.html#.U9zmmWMzPHE

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala prijatelju ''Alex''-a, ova ''Borina Amaterska Svaštara'' čini mi se krije odgovore na masu pitanja kojima bih vas gnjavio, videću već. Znaš, hoću da iskoristim u celosti gabarite ovih hladnjaka koje imam. Postoje li nekakvi parametri koji određuju relaciju između snage pojačala odnosno upotrebljenih tranzistora i mase hladnjaka istih.

-------------------------------------

JLH

Hvala g. Admin ali ovde se teško mogu da snađem, verovatno imate nešto za moj nivo i  da je na maternjem jeziku. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hladnjak se uzima prema količini disipacije pojačala.... Klasične AB klasa (link od Bore koji sam dao) konstrukcije imaju maksimalnu disipaciju odprilike u odnosu izlazne snage pojačala x 2. Dakle oko 100W ide na grejanje, ali samo pri punoj snazi. Pri stand-by modu jedva da se greje.

 

Link koji je Zen predložio je nešto skroz drugo - čista A klasa pojačivača, znatno manja izlazna snaga, ali i znatno veći kvalitet zvuka. JLH ima 10ak W u čistoj A klasi... tu je disipacija minimum x 3, dakle oko 30W ide na grejanje u stand-by modu.

 

Malo sažvakano: http://sound.au.com/tcaas/jlh2000.pdf i http://sound.au.com/tcaas/EW9-96.gif

 

Veća snaga i AB klasa, više za žurke i kad se želi što glasnija muzika.

JLH (A klasa) - za kućnu uživanciju u zvuku.

 

Kupljeni hladnjaci su odgovarajući za oba predloga.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala ''Alex''-a, dopada mi se kako me vodiš kroz ovu materiju, a nisam odmah odgovorio jer sam u isto vreme lutao kroz Borinu Amatersku Svaštaru. Meni je za sada najvažnija činjenica da si ocenio navedene hladnjake, sa već pomenutim tranzistorima, kao dobar materijal za ''dalju izradu''.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Ako već spajaš dva hladnjaka uobičajeno je da ih se "termički poveže" sa komadom aluminija (najčešće) tako što će ta Al ploča podjednakom površinom nalijegati na oba hladnjaka. Poželjno je da su površine glatke i ravne, a ni termalna pasta nije naodmet.
Taj komad aluminija, odnosna Alu ploča ili Alu L profil ako ćeš spajati hladnjake pod pravim kutem će tvoriti nekakav "termički most" preko kojeg će preuzeta toplina se koliko-toliko ravnomjerno prenijeti na oba hladnjaka.

Grijača tijela je u tom slučaju najkorisnije stvaiti na tu ploču s kojom povezuješ hladnjake.

Nadam se da sam razumio što pitaš i nadam se da ti je ovo od koristi.

 

I da dodam, prijenos toplinske energije će biti bolji što je veća površina "termičkog mosta" iz gornjeg pasusa koja naliježe na hladnjak, a distribucija kroz njega će se popraviti sa većom debljinom. To znači da Al debljine 3mm i Al debljine 10mm neće jednako dobro odigrati ulogu prijenosa topline na dva hladnjaka.

Koliko točno treba bilo koji element biti debel će ti objasniti netko potkovaniji u fizici i matematici ili sa više prakse od mene.

 

Još jedan edit: Izraze poput "termalnog mosta" ili "termičko povezivanje" sam upotrebio potpuno laički. Moguće je da će to nekom fizičaru zasmetati ukoliko su ti termini drugačije opisani u znanosti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kolko tolko sam te razumeo, hvala na odgovoru :) da li bi mogla neka slika da se nadje kao primer?

 

 

Samo da potaknem ideju. Ne mora biti u dlaku isto Važno je da razumiješ princip, pa onda upotrebiš što imaš pri ruci ili što možeš naći u okolini za manje love.

 

post-436-0-42346600-1410200761_thumb.jpgpost-436-0-75457100-1410200772_thumb.jpgpost-436-0-23157900-1410200784_thumb.jpgpost-436-0-74041500-1410200793_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...