Jump to content

MOTALICA - regulacija brzine


Lemić

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 233
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

zafaljujem, al piva ima u izobilju, nemoj se mučiti pretragom skrivenih razloga, kojih i nema.trebao si svojevremeno da sačiniš 2 teme, motalica i kako je osposobiti i intervencije na ampu ili tema o motanju trafai kao treća, intervencije na ĐK uređaju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

naziv je lako promeniiti

 

ti samo treba da kazes u sta i kako i gde da bude

 

ZM

 

Meni je  sve jedno po svim aspektima, od zaista potrebnog odgovora na pitanje iz naslova teme nekako se nastavilo spontano sa moje strane kako sam "majstorisao" i naravno izašao iz početnog okvira. Nisam iščito forum, samo ga letimično prelisto, jako malo ljudi poznajem lično tako da ne mogu da prosudim dovoljno dobro. Čisto sad Gujina opaska  dobro namernoa pa možda valja uvažiti njegov rezon i čuti još mišljenja ostalih članova kojima je možda zanimljivo.

 

@ZM- odoh sad pa nek se malo iskristališu stavovi, prevashodno tvoje i ostalih moderatora. Možda bi mogla da se "Motalica" da se iseče i prebaci ostalo u novu ala " Izrada transformatora i montaža..." sa uzajamnim linkovanjem. Ne bi da se mešam u šematsku postavku foruma tako da neko moje mišljenje ne uzimajte previše u razmatranje. (odoh, upravo Guja postovo al nemam vremena). 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

zafaljujem, al piva ima u izobilju, nemoj se mučiti pretragom skrivenih razloga, kojih i nema.trebao si svojevremeno da sačiniš 2 teme, motalica i kako je osposobiti i intervencije na ampu ili tema o motanju trafai kao treća, intervencije na ĐK uređaju.

 

Ne zoveš na pivo, a može i kafa.

 

 

ako zelis da se tema podeli na podceline - pregledaj, zapisi od-do i ili posalji PM ili postuj ovde sta hoces i uradice se ;

 

Usvojen Gujin predlog pa ću čim pre da rasčlanim "štovo", da sam planirao ili znao kud će sve da me odvede ranije bi to učinio. Čujemo se PM.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 months later...

Veze nemam je li ovo dobra cijena ili ne i da li je sprava dobra ili ne ali nadam se da su te starije motalice ipak kvalitetne... sad, cijena je uvijek dogovor.

Tip pise da je prodaje za koliko ju je i sam kupio. Radi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 6 years later...

Proleteše naizmenice više leta i zima, 7 godina i dođe vreme da se amp izservisira. Nakon generalnog "remonta",  kad  je ova tema nastala, pojačivač je zvučao drugojačije, što je okarkterisano kao bolje u odnosu na ranije, ali se relativno brzo pojavilo zapažanje da nešto ipak fali u vazduhu. Jedina promena koja bi mogla značajnije da utiče u odnosu na pređašnje je skok visokok napona na izlaznim cevima i samim tim, pomeraja radne tačke, ali je po dati ispravno podešen prednapon. Igrao sam se sa procepom na izlaznim trafoima dok nisam dobio dobar tonski utisak u slušanju, potom pomerao prednapon i smanjivao struju, što je učinilo osetan boljitak. Istovremeno, počinje Philips CD postepeno da gubi dah, pa se to pripisalo degradiranju zvuka, uključuje se serijski isti Philps koji nije ni do kolena tom mom modifikovanom by Peđa Rogić. Slušam samo tokom zime, prođoše nekoliko i ove sezone se javi nezadovoljavajući slušni zaključak. Rešio sam ili ili, kanta ili će se dovesti u punu performansu, zahvaljujući dugogodišnjim prijateljstvima amp na sto. Obe ulazne cevi, TFK ecc81, nisu baš totalno dunule al nisu merno u adekvatnoj performansi, drjverku jednu razbismo, al što bi ruska 6N6P pa bila dugotrajnija, izlazna jedna krivila četvrtku samo tako, kondiši visokog napona izlaznih cevi su kontrolisani pri reviziji, bili dobri ali ne punog kapaciteta, sad su se naduvali, ostali sumnjivi. Imam još 3 para rezervnih GM70, naručih 6N6P kao i sve elektrolite, zamenjeno, podešen ponovo prednapon na osciloskop, zabodene niške ecc81, drugi uređaj, nikad bolji.

Zamena kondiša, Gosn Neša, znamo se 39 godina:

20201124_110442.thumb.jpg.1f5dd32519eb082a249f88297d361120.jpg

Novi kondiši,  svi novi, stari su ko zna kakvog stanja ugrađeni još pri izradi pojačivača, Kenjalov rad:

20201109_181422.thumb.jpg.4a62340d9e960aac0cfb149e66317a04.jpg

Stari, nadošli, jasno se vidi kupast oblik:

20201125_082040.thumb.jpg.a16faea0999e5a89fb71f7e5a9204b3b.jpg

20201125_082030.thumb.jpg.8d61b5d4add58bf780df2ece89b7f83f.jpg

Svih 14 komada:

20201125_082021.thumb.jpg.460c7cd752a50af1df3646faa55b04ca.jpg

Ima tema, "Srpski sirotinjaski Ongaku",

https://www.diyaudio.rs/topic/7896-srpski-sirotinjski-ongaku/#comments

tačno, preslušava se nekoliko para ulaznih cevi uz sirotinjsku konzumaciju vina, nikad nisam pio, sad smeračim čašu dve svako veče, zvuk zvuči baš masno:

20201128_213511.thumb.jpg.6953ac8a5dafb425c73a760dd37fe81a.jpg

Zvuk  nikad bolji, ni kad sam ga uzeo svijevremeno suočivši ga sa svojom obožavanom unikatnom Hiragom by Vuktor Bradač, nije zvučao ovako dobro. Sad se čuje u punom svetlu rezultat BIN-ovog rada:

https://www.diyaudio.rs/topic/9799-lowther-modifikacija-zvučnika-6c/#comments

kome svakako doprinosi dobar izvor:

https://www.diyaudio.rs/topic/9536-koji-24bit-dac-split-iz-sissysit/page/65/?tab=comments#comment-369595

Svojevremeno sam slušno došao do zaključka da TQWT Teresonic bolje zvuči bez unutrašnjeg punjenja u intenzitetu basa i volumenu celog spektra uopšte, sada basa ima previše, za nepoverovati da svira FR zvučnički par. Imao sam zamerke na prostor apropo Topping DAC-a, sa trećim parom ulaznih cevi se stage jednostavno pojavio, naročito po visini, što je bio primarni nedostatak, a na momente imam utisak da se zvuk rasprostire izvan teoretski mogućeg, van bočnih granica kutija i ispred prednje linije, a to sam imao nekad u boljem slušnom prostoru  i sa Tanoyima.

Rezime, svaki uređaj mora da se održava, jer kondišu traju ograničeno, osim PIO kolko ja znam, tranzistori menjaju karakteristiku a kamoli cevi. Uređaji traže i egzaktno merenje i adekvatno podešavanje, sa teškim i glomaznim to nije ni malo lako, a rukovođenje datama nije garancija da će uređaj raditi kako treba. Dodatni problem sa lampama je što retko kad ima novih i neotpakovanih, ili uzetih sa garantovanim poreklom, nema mnogo testera a i pitanje je koliko su tačni. Sam izbor cevi je vrlo uticajan, da ne kažem, presudan. Recimo, niška lampa  lepo radi dok se ne čuje druga, jednako je i sa zvučnijim imenima, tako da izbor mora da bude veoma pažljiv jer zamena novim može da bude preskupa. Uskoro ću dobiti amp sa izlaznim cevima koje koštaju 1.500€,  kome to treba. Svega ovog ne bi bilo da nije  ličnog entuzijazma, u prevodu, uporne tvrdoglavosti, uz spremnost na džentlmenski revanš naravno. Inače će amp imati još nekih sitnijih intervencija, igru sa otpornicima recimo, pa drugi, bolji, selektor, možda bude još nešto, hifi nije graničan nikad.

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 29 minuta, Lemić reče

Imao sam zamerke na prostor apropo Topping DAC-a, sa trećim parom ulaznih cevi se stage jednostavno pojavio, naročito po visini, što je bio primarni nedostatak, a na momente imam utisak da se zvuk rasprostire izvan teoretski mogućeg

yep...to se tako slično čuje i na SissY iako nije lampaš... ;)

 

p.s.

ja jedino još nemam dovoljno dobre (fensi) interkonekte... u suštini ni dovoljan broj ....moram da radim na tome...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nema veze koje je vrste pogon, radi se o dobroj simetričnosti levig i desnog kanala.

Što se tiče kablaže, koristim cevi kao interkonekt vodove, mnogi kažu da to nije dobro rešenje sa aspekta impedanse, ali za moje uši to je odlično, pre svega zbog doživljenog utiska približnoj vernosti živoj akustici. 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Mikorist said:

yep...to se tako slično čuje i na SissY iako nije lampaš... ;)

 

p.s.

ja jedino još nemam dovoljno dobre (fensi) interkonekte... u suštini ni dovoljan broj ....moram da radim na tome...

bezicno, Mikume, bezicno ......

 

:Viannen_loungelizard:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Još malo da dopunim, sa lampašem može čovek prilično da se igra. Natrčah na jače, Viši, otpornike za GM 70, ne odoleh, mada je jedan pretrpeo ozbiljnu temperaturu mojom greškom svojevremeno, al je radio bez greške, ruski MLT:

20201209_151540.thumb.jpg.e488df1508142047c2f20be40c869f5d.jpg

Nađoh i posrebrene osigurače, pa reko, da se malo i ja okitim, al mora drugo kućište:

20201209_154944.thumb.jpg.7585dc1d2f2ab5e4be2f5c65b4ba05d3.jpg

Zamenjen i selektor, bio plastikanac Lorlin, metut metalni no name, al dobar, finalno podešavanje i merenje u kućnim uslovima:

res.jpg.467c3f72e79519d98d93067e2e71a0e9.jpg

Naravno, promene čujne iako se na oko radi o perifernim stvarima. Kod cevaša, nema generalno mnogo delova ali su oni od uticaja svaki za sebe u većoj ili manjoj meri. Najveći uticaj imaju cevi, prvobitni amp sam slušao sa Telefunkenima ecc81 na ulazu, sada sam preslušao nekoliko raznih prouzvođača i na kraju došao do ecc 801s i tu priča dobija tačku. Od više komada, izabran par na testeru, opet u domaćem ambijentu, privilegija dugogodišnjih prijateljstva:

1045549562_avo1.thumb.jpg.d368a3875383ad98a1f6cf6db23c21d7.jpg

Dok pišem ovo, već mi padaju  neke "idejice", mada slušno nisam gladan, al ko zna.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...