Jump to content

Beogradski Jazz Festival


Woland

Preporučeni Komentari

Niko temu otvorio nije?! Ako jeste, prebacujte tamo.

 

Nedelja, 27.10.2013. Na programu Leszek Możdżer - solo klavir i Lars Danielsson kvartet.

 

Ali, prvo bio kod Groznog, slušao Bubinge, Šolaju, Lampuceru s' novi opampi. Kratko bilo, ali mi se zvuk svideo. Grozni je u pravu - Bubinzi zvukom potsećaju na Guyrguyevke. Fin, uravnotežen sistem, kom je glavna mana što nema gramofon :) Još malo :). Mazio kuče, ogovarao Groznog sa njegovom majkom (vidiš sine kako ti se drug fino stesao :) ), Grozni nazuo sako (uđe nekako :) ). pa odosmo kod Doktora.

 

A kod Doktora Lanpe. I to one vel'ke dvestajedan'eskinje. Fino se užarile. Sijaju od sreće :) I gramofon. VPI, Jeličić, Ortofon, Kenjalo, 1541 DAC, fulrejndžeri (opasni fulrejndžeri, proizvode i niske frekvencije - baš ih proizvode :) ). Ploče... mnogo ploča... fenomenalne ploče... raritetne ploče... uhhh, Doktor nije svestan da mi je za malo pretekao. Imao je sreće, bolje da je ne iskušava ponovo :) Meščini da je ispred vrata imao Ortofon otirač, al' se ipak ne bih zakleo :)

 

Trajalo to onako - par sati. Morao sam da fotografišem neke omote (nisam poneo olovku). Bilo je tu otkrovenja za menei. Lanpe rade, lepo, u stvari ceo sistem zvuči odlično i ima nekakav Doktorov pečat, neko njegovo viđenje. Ne nađoh mu nikakvu zameku. Ni sistemu ni Doktorovom pečatu :) Jedan od najboljih koji sam ikada čuo.

 

Doktor ostade (išao na slavu - ovo mu dođe kao oprevdanje :) ), Grozni i ja odosmo na festival.

 

Prvi je nastupio Możdżer. Sala Doma Omladine, odlična akustika, umetnik raspoložen, otvoren, malo Komede, malo njegovog viđenja Šopena, malo njega samog, malo pravog Šopena i proleteo sat. Na kraju je bio bis, publika je tražila još jedan, ali nije bilo vremena. Grozni reče - Ruska škola i tako jeste. Imam veliko poštovanje prema umetnicima koji sami izlaze na scenu. Ali Leszek je zavredeo poštovanje zbog tehnike, preciznosti, osećaja i duše koju je uneo u muziku.

 

Postavljena slika

 

Izađosmo na pauzu (evo nas čke Beogradske - iskuliraše nas najstrašnije :) ), dođe i Neca. Potom i Lars. Bez Leszek-a, klavir je svirao neko drugi (po malo mehanički moram da kažem), 'bemligakakosezove, bio jedan fini, ali baš prefinjen bubnjar i električni gitarista?! Italijan. Grozni kaže - poslastičar, meni je ličio na Rizu Halimija dok nije bio onako sed. Sjajan gitarista. Svašta je proizvodio. Slušao Fripa - vidi se. Precizan, odmeren. Ni malo ne liči na Vlatka.

 

Lars je bio, ofucano je to znam, ali bio je fenomenalan.  Malo prstima, malo gudalom (dobacismo nekako da prebrojimo žice - 4 komada a 5 čivija, čarape mu behu crne i to sam video :) ), melodičan bas, zvuči baš onako kao i u prodavnici, nešto drugačiji aranžmani zbog gitare, dvoglasje klavir - gitara, veoma suptilan solo na bubljevima (udri ga više majketi - protestvuje Neca, ali bubnjar neće, sve onako sitno prcka po obodima, metličari, rukama zaustavlja činele da ne zvone previše). Sat i frtalj, pa bis. Bis nam je bio poklon - samo dvojica na sceni: Lars i Możdżer. Dve pesme veliko finale, Neca u euforiji 

 

Postavljena slika

 

Sve u svemu bilo je super. Hvala Groznom i Doktoru što su me trpeli, lepo sam se proveo.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

OT: Kod nas bio Jazzik festival s kraja leta ali ne mogu više te jazz festivale. Dođem kući, svako radi šta hoće, odem u firmu, tamo svira svako svoju pesmu... Više ništa ne slušam gde nema dirigenta i notnog zapisa...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dao mu je Gagi prošli put Anin dezodorans (jer Gagi koristi prirodni ekstrakt mošusnog govečeta - La Znoyage essence) pa smo mu rekli da nam kaže koji je tačno koristio ako ga budu napadale žemske :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dobra recenzija, Woli...mislim dobra, da. Ima sve. Nema zamjerke. Opisi glazbe, zvuka, glazbenika...sve je na mjestu.....samo...ovoga, Grozniiiiii! Milisaaaaveeee!!!! Di si?

 

 

Grozni! Daj ti nam reci kako je to zapravo bilo! 

 

 

:buehehe:

 

 

P.S. NHF Woli :drinks: , samo jednostavno obožavam Milisavove dramaturške akrobacije pri opisivanju bilo čega. :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Woli je Woli ( hvala ti za to , da nisi ranije , kupio bi me sa meščini ) ........... al' Grozni je ..... jednostavno ........ Grozan

 

:buehehe:

 

Eeee, jedan je Grozni... meščini sreća naša što je tako :)

 

(ovako me Grozni malo, ali baš lagano ubode, pa me pozove da vidi dal' se ljutim :) - nije on baš tol'ko Grozan, samo se pravi :) )

 

 

Jes vala baš taj. Bio je dobar i više od toga, ali nije impresionirao.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dragi Woly,

bilo mi je zadovoljstvo ugostiti vas ( tebe i Groznog, prakticno rezidenta u svim ovim druzenjima. Zasluzeno naravno ). :preved:

Takodje mi je drago da si cuo i nasao nesto novo od muzickog materijala, zapisao u mobilnom, tako da je to vec veliki dobitak.

Pokusao sam da iz mog pristojnog muzickog fundusa pronadjem, onako "na keca", interesnatnu play listu za sve slusaoce.

Drago mi je da sam uspeo. :)

Ovo je samo pocetak.

Siguran sam da ce uskoro biti i nova prilika za susret i preslusavanje/analize ( apropo otiraca ). :matrix:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Eto mene, eto Vas....

Politkom Drug Woland je izvoleo pridruziti se malom SE lampolikom FR kruzoku u nedelju, svesno zapostavivsi svoj vise nego zasluzeni odmor od samopregornog rada. Naravno, umesto da kao svaki pristojni radenik dodje "od sabajle" oliti pristojno vec oko 10 sati, pa da imamo vremena za sve ( slusanje kod Ja, slusanje kod Dr, kafana, kafana, festival), pojavio se uzurban, zadihan (gde li je bio samo zavodnica, vila), tako da je u startu neko ozbiljnije slusanje mog sistema a pogotovo kafana (Wolande varvarine) otpalo. I to malo vremena koje je proveo u mom stanu, proveo je tako sto je gnjavio Jovanku Vukomanovic ( moju Bretonku, pravo Hi Fi kuce, gluva ko top i poluslepa, jbg 14 godina, pa plus 6 meseci slusala Tanoje, i ne ogluvela casna starica), i kurtoazno razgovarajuci sa mojom gospodjom Maman. Drago mi je sto vidim da su mu se svidele Bubinge, al popravni je duzan. Ono red muska, red pice, red kafana, red muska... Kod Doktora smo ostali znacajno duze, jbg on ima sta i da pokaze. Opako zaokruzen sistem. Meni ceo zivot falila jedna komponenta. ( znate vec za moju teoriju o 2cm koji citav zivot fale). Oslobodjen domacinovana, oslobodio sam i Doktora pristojne kolicine rakije, te u veselju slusah ploce i analizirah Woly-jeve ( Isuse, tak je simpaticno Woly, Koka zar ne, rekla bi Stefica Cvek), face na ploce koje je Doktor vadio. No ko sto neki zlobno rekose, uvukoh se u sako ( naravno stavih dezodorans a ne feromone zlezde libidnjace Istocno Tibetskog jaka u teranju ko Gagi), i krenusmo na koncert.

Sam koncert milina. Mozdzer veoma hrabro, sam pred BG publikom. Bilo tu svacega sto Woly, jbg moram ponovo ( Isuse, tak je simpaticno Woly, Koka zar ne) rece. NA momente ko Jaret ( tema, pa malo drugacije sve do veoma pitke i ciste jazz recenice), nezno, odmereno, leva ruka lirska, preludira, pa onda 6 tona po glavi stanovnika, ludilo, odsecna leva ruka razularenog Pruskog Junkersa, koji posle 15 snapsova svira svoju omiljenu koracnicu, jer je jel, jako zaljubljen, a draga mu Krinhilda dobila premestaj u drugu jedinicu. Veoma hrabar, osmisljen nastup. Prava festivalsaka svirka, dostojna bilo kog festivala na svetu. Zaista mislim da ima klasicno Rusko obrazovanje jer je navezban, bahat u tehnici, i svestan svega toga, vise nego sigurno vlada instrumentom i u stanju je da prikaze sve od Slovenske duse, do malopre pomenutog Shatzi Hansa. Plus ne zvuci kao Berkli faca ( svi zvuce isto. Ko kobasice) Sjajan i drago mi je sto sam ga slusao. Mozda je neko svirku doziveo na drugi nacin, moja Grozotna malenkost ga je dozivela bas ovako.

Pauza ko svaka pauza. Znaci pauza, posebna samo po tome jer se tu pridruzuje Neca, moj kum neki ga znaju sa Nisvila.

Lars, dijametralno  razlicita svirka. Ni traga od Skandinavske rezervisanosti i hladnoce. Nije odsvirao samo Jerevan sa Libereta, sve ostalo jeste. Precizno, navezbano, gomila unisonih pasaza sa bubnjarom i poslasticarom ( tj gitaristom, ljudi tip stvarno tako izgleda, mali, kockast, kratki prstici tipa tulumbice, kiflice), sve u svemu sjajno. Odmereni ( svi) u solazama, bubnjar sav na "gore" prelazi, metlicarenje, cvrnglanje, svasta nesto, covek ni jednog trenutka nije lupao, vec je svirao bubnjeve. Gitarista u solazama fenomenalan. redjao skale kako je hteo, ni jednog trenutka se ne predajuci egomanijastvu, cemu se mnogi gitaristi, a posebno jedan "nas, domaci" vise nego skloni. Sve u sklopu ne benda nego muzike i atmosfere. Divota. Nekima se ta odmerenost mozda nije svidela, ali samo tako su po meni mogli da zadrze onaj senzibilitet ploce i svu meditativnost koju ta muzika sadrzi. Fenomenalno vece uprkos Voji P. E, da, najvaznije. Nije bio Sergej Trifunovic. On ce tek da ih otkrije verovatno za 5 godina, kao sto je "otkrivao" Bojana Zulfikarpasica pre nekoliko meseci u Sava centru i lupetao po Nisu o autenticnim muzicarima sa ovih prostora.

Od mene toliko.

Pozdrav :hot:  umorih se cukajuci.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čekaj, čekaj da rasčistimo nešto prije nego što nastavim čitati ovo gore.....Pas ti se zove....Jovanka Vukomanovic????  :respect:  :respect:  :respect: 

 

Da te nema napravili bi referendum da se izda dekret po kojem te JAZU, HAZU i SAZU moraju izmisliti...ako treba i pod prijetnjom narodnog ustanka!!! :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zamišljam da dođem sa psom na cijepljenje i veterinar me pita kako se zove pas. Ja kažem: "Jovanka". On počne zapisivati u karton njeno ime i moje prezime, a ja ga prekinem i kažem da se Jovanka preziva  Vukomanović. 

Pa kad me upitno pogleda u smislu: "Kako to?", da mu mrtav hladan kažem: "Znate, nismo u rodu. Ona samo živi kod nas."

 

:buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zamišljam da dođem sa psom na cijepljenje i veterinar me pita kako se zove pas. Ja kažem: "Jovanka". On počne zapisivati u karton njeno ime i moje prezime, a ja ga prekinem i kažem da se Jovanka preziva  Vukomanović. 

Pa kad me upitno pogleda u smislu: "Kako to?", da mu mrtav hladan kažem: "Znate, nismo u rodu. Ona samo živi kod nas."

 

:buehehe:

 

:rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...