Jump to content

Vrhovi za lemilicu i zastita bakarnog sloja na pcb-u


kefalo81

Preporučeni Komentari

I ja imam lemilicu od 400din kupljenu u ITCu i vrh od 100din i traje vec 5 godina i radi i istrpelo je i mehanicko maltretiranje pri odlemljivanju starih podnozja za lampe sa starih utedjaja, a znate kako ameri i rusi uvrcu zice na pinove podnozja...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 6 months later...
  • Odgovora 51
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Crkle su obe u razmaku od 20 dana.Jesam ih zbog pogrešno kupljenog vrha rastavljao da bi vidio da li se može nešto napraviti, ali su nakon toga radile.Prva nešto kraće a druga nešto duže .

Ova poslednja koju je izdahnula danas, sa njom sam neke kablove sredjivao , radila nekih sat i nešto , nakalajisao joj vrh , očistio i odložio da se danas nije htjela probuditi.Inače imam kontakt žice do grijača ali ne grije.Nebitno, popravljati se neće, nek su crkle sad ću da se počastim.Kupio sam vrh u silkenu od 150dinara, djeluje lijepo ali je lemilica za taj vrh krš živi.

Ovaj vrh je u pitanju 

http://silken.rs/navigacija/proizvodi.php?msq=6&podkategorija=Vrhovi%20za%20lemilice&kategorija=Lemilice

 

A lemilica koja ide sa ovim vrhom je obična štapna i ne uliva mi povjerenje a naročito mi se ne svidja što je 60W.http://silken.rs/navigacija/proizvodi.php?msq=6&podkategorija=%C5%A0tapne%20Lemilice&kategorija=Lemilice

Poslednja u nizu.

Iz iskustva znam da bi mi otopila vrh.

 

E sad kako izgleda treba kupiti nešto kvalitetno listao sam na netu, Elementa ima najjeftiniju ponudu i meni je za oko zapalo ovo:

http://www.elementa.rs/proizvod/28267/lemilica-stapna

Weller za manje od 25EUR-a, da li je to kopija?

 

Ako jeste, razmotriću nešto od ranije predloženih, sasvim solidna ponuda je ali ću u svaom slučaju prije ići na štapnu kvalietnog brenda umjesto na one sa regulacijom ali vrhovima od 50dinara tipa womax koji sam imao.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Takođe taj Antex od 25W kupljen pre jedno 4-5 godina. Kupio i rezervne vrhove, eno ih neotpakovani.

Prezadovoljan sam sem malko krutog kabla. Za te novce odlična.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako se vec odvajate od para za lemilicu ponudicu Vam ja nesto ako je interesantno, zaostalo od kolege Pileta. Naravno uplata ide na racun njegove supruge, ako se odlucite za kupovinu. lemilica je u Piletovom posedu bila oko mesec dana i jako malo je radila, takoreci nova. Sundjercic nema jer se Piletova cerkica igrala sa njim.

post-15-0-60114600-1399710559_thumb.jpg

post-15-0-75219500-1399710619_thumb.jpg

post-15-0-08546800-1399710628_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da ne budem lijen , lijepo je vrijeme a neradan dan pa ne mogu i onako da kupim ono što sam zamislio, odem ja do kineza da vidim šta imaju, nadajući se čudu.Nemaju ništa i čudim se kako žive uopšte, cijeli blok ima 3 modela lemilica.Jesu jeftine ali to mi nije meta ovaj put.

Produžio i do buvljaka, tamo to isto samo skuplje i neka još dva tri modela.Izmedju ostalog i weller lemilica 25w košta 2500 dinara.Medjutim nema garancije , nema fiskalnot a znam da u elementi ima garancija.Sad pitanje pa da znam šta da radim.

Da li je ovaj weller  kopija i kakav je uopšte kvalitet vrha da li će oksidirati ?

http://www.elementa.rs/proizvod/28267/lemilica-stapna

Vodim se logikom da ne bi trebalo biti felera kod bredn proizvodjača , ako je u pitanju orignal naravno.

 

Preko ovog iznosa zaista ne bi išao. Bitno mi je samo da je vrh kvalitetan da kad završim ne moram da turpijam vrh zato što se pojeo ili što je oksidirao.

 

Eventualno rezervna varijanta je ova sa regulacijom za koju sam sasvim slučajno kupio vrh koji u nju pasuje ali ne pasuje u moju.

 

http://www.elementa.rs/proizvod/36592/bazna-lemilica

 

Dakle pitanje je da li je weller kopija i kakav je kvalitet vrhova.

Za dobavljivost vrhova ću pitati na licu mjesta.

 

Drugih pitanja nema.Ako je original ide weller ako nije ide ova sa regulacijom i lemljenje može da počne :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Najjednostavnije je da nazoveš Elementu i direktno ih pitaš da li je Weller samo neko ime koje koriste da bolje uštinu kupca ili je reč baš o Weller proizvodu... I sve će ti biti jasno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da to se podrazumjeva ali to je kao da pitaš lopova da li je ukrao.Očekivati iskren odgovor je :D

 

Zato pitam možda neko od iskusnih švajsera zna jer zaista je malo novca obzirom da je weller po pravili i skuplji od erse a ersa najjeftinija preko 4k dinara košta.

 

Otuda sumnja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da to se podrazumjeva ali to je kao da pitaš lopova da li je ukrao.Očekivati iskren odgovor je :D

 

Zato pitam možda neko od iskusnih švajsera zna jer zaista je malo novca obzirom da je weller po pravili i skuplji od erse a ersa najjeftinija preko 4k dinara košta.

 

Otuda sumnja.

 

  Kolegione kefalo81

 

 Po mom misljenju ta Weller lemilica jeste originalna , ali joj je cena `samo` 2500 din jer je to ocigledno neka osnovna varijanta stapa bez ikakve regulacije , napajane direktno iz mreze sa 230VAC , i cini mi se da vrh te Weller lemilice nije predvidjen da se menja nego je fixan , ali imajuci slicnu neregulisanu 100W/230VAC Weller lemilicu vidim da joj originalni vrh nije propao ni posle 20god + godina koriscenja .

Ipak smatram da regulisana lemilica snage reda 40 -60 W kojoj se profilisani vrhovi mogu menjati jeste mnogo bolji izbor za DIY pa i profesionalnu upotrebu .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja nikada nisam imao Weller lemilicu, veći deo života sam koristio samo jednu jedinu lemilicu a to je Iskra od 25W. Kupljena je 1991 (još uvek imam račun! - 980 dinara) u tadašnjoj Iskra prodavnici... Vrh, doduše, jeste menjan nekoliko puta sve dok nisam kupio Weller vrh i malo ga doradio da bi se fizički mogao uglaviti. I tako... i dan danas radi... (a dešavalo mi se onomad da ostane uključena i po nedelju dana 0-24...)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam taj Weller vrh kupio u CC Elektroniku što je bio negdašnji naziv današnje Elemente. Onda ti je jasno otprilike kad je to bilo...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja se lomim, nije da ne mogu da izvdojim ali prosto imam barijeru da dam preko 2.5 koliko košta weller za koji na youtube kažu da je smeće.Druga opcija je ova zd99 sa regulacijom , 1700 dinara za koju kao igrom sudbine imam i vrh greškom kupljen , razlog više je što nemam stalak za lemilicu tako da mi se sve poklopilo.Razlog zašto ne treba da idem na nju je što je to kinez i crći će prije i poslije a vidim da nikome na forumu nije crkla lemilica tipa weller ili ersa.Dakle razum kaže idi na skuplje jer stvar ako radi i nakon 10 godina ima neku vrijedost kao polovna, a ona jeftina ako crkne nakon isteka garantnog roka nema nikakvu vrijednost.Jedina stvar kojom mogu da predupredim nesrećan sklop okolnosti ili posljedice jeftinih materijla i odsustva kontrole kvaliteta  je da kupim i grijač za ovu zd99 lemilicu koji  košta 100 dinara.

I tad imam i grijač i rezervni vrh pa nek bude sa njom šta bude.

 

A razlog zašto ne ersa ili weller (govorim o današnjim lemilicama) je što se ipak htjeli ili ne htjeli priznati , više ništa ne pravi da traje 10 godina osim ako je visoka klasa proizvoda nekog proizvodjača.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam bio kupio po izgledu istu Weller lemilicu ali od 40w i sluzila me je citavih 2 puta po 5 minuta, znaci ne kupiti ni slucajno.

Kupis neku losu lemilicu pa se patis, pa stalno juris vrhove pa te uvek izda kada ti je najpotrebnije.

Preporucujem ti da pogledas, ako neces lemilice sa regulacijom, kod firme EUROSAX DOO N. BEOGRAD lemilice Hisatomi. Iznenadices se cenom i kvalitetom. Ja sam je kupio uz put kada sam kupovat DMM, ali se nisam ni jednog trenutka pokajao.

 

Pozdrav Misa

 

Da li je ovaj weller  kopija i kakav je uopšte kvalitet vrha da li će oksidirati ?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja imam ovu lemilicu i o njoj govorimo.

http://www.eurosax.co.rs/eng/products_hisatomi_op-25.phpOna je jedna od dvije koja je crkla, doduše dobio sam je polovnu od strica.

Nije puno bolja od obične kineske.Jeste da djeluje kvalitetnije i jeste ostatak kvalitetan, medjutim vrh je skoro pa isti, lako se izjeo.

Doduše za  vrh  ne znam da li je njen ili ne ali i ako nije pitanje je zašto je njen otišao.Iz ovog što sad znam i što ti pišeš shvatam da je ustvari vrh najbitniji a svaka može da crkne.

 

Dobro da sam otvorio temu, vidiš možda sam mogao i ovu da uzmem piše prefesional :) doduše poznao bi je u radnji i rekao no no :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kupljena zd99 za 1700 dinara i rezervni grijač za nju 100 dinara.Rezervni vrh imam od ranije greškom kupljen.Namjerno sam uzeo rezervne djelove jer se u tome ovaj model bazne lemilice razlikuje od štapnih koje imaju u ponudi.Inače po izgledu štapne od  580 dinara su identične štapu na ovoj baznoj lemilici.Medjutim za nju nemaju rezervne grijač tako da sam uzeo baznu i za 1100 dinara više dobio stalak i sundjer za što bi morao platiti 300-400 dinara, regulaciju temperature  ali sam dobio i mogućnost izmjene grijača. Možda uzmem još jedan grijač dok ih ima, i miran sam narednih 5-6 godina.

 

I regulacija je zgodna stvar, npr. nešto iskrsne , neću lemiti nekih pola sata samo sa 400 spustim na 200 i kad dodjem imam već zagrijanu lemilicu za pola minuta spremnu za rad. Zgodno.

Vrh nisam formirao, mislim da zbog ove mogućnosti regulacije neće biti problema odnosno topljenja.Ima taj keramički dio na vrhu , naravno sigurno nije kao ersa ili weller, medjutim za razliku novca mogu da uzmem 25 vrhova.

 

Za hobi stvarno dobra lemilica a nije ni skupa kad se sve doda i oduzme.Hvala svima na pomoći i sugstijama.Javiću još samo kako se ponaša vrh.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sad čitam malo, temperatura topljenja kalaja je 180-190 stepena celzijusova.Ja ću probati da držim na 250 dok radim da bi imao topljenje u sekundi a kad se desi pauza spustim na 150 da bude vruća kad nastavim sa radom.Vidjeću još kako se ponaša, da li je 180 zaista pravih 180 stepeni ili nešto treće.

 

Kinezi na testu :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...