Jump to content

ebe

Preporučeni Komentari

Ukazala mi se potreba za preampom pa sam odlucio da napravim nesto jednostavno i manje-vise jeftino. Otvaram ovu temu kako bih uz vasu pomoc resio neke nedoumice. Izabrao sam Eliotove seme za preamp i phono sekciju. Input selektor cu sklepati neki sa relejima. Napajanje ce biti Sipijev shunt. Za pocetak imam dva pitanja:

 

1. Da li da pravim dva odvojena shunta za phono i line stage ili da napajam iz jednog (naponi su isti)? 

2. Da li da pravim rumble filter za phono sekciju?

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 36
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Nije mi jedino jasno ako mi izvor ima malu izlaznu impedansu zasto ne staviti direktno samo pot pre pojacala. Zar ne bih dobio isto. Po meni je logicnije staviti pot pre preampa pa cu tako dobiti malu izlaznu impedansu i prema pojacavacu na ustrb malo vise suma. U varijanti kako je sad spojeno pojacavaci razlicitih ulaznih impedansi ce razlicito da sviraju a pretpostavljam da F3 nikako ne bi svirao zbog male ulazne impedanse i velikog kapaciteta LU1014

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kad vec pravim, voleo bih da napravim univerzalno. Malo sam pricao sa sobom malo sa guglom i ovako nesto bi bilo idealno: 

 

post-895-0-62212200-1378404063_thumb.gif

 

Iz one Eliotove seme koju sam linkovao, za svaki linijski ulaz napravio bih po jedan stage 1 deo sa odgovarajucim gainom. Za CD, obican buffer sa gainom 1 ili cak bez njega direktno u selektor. Posle selektora volume control i stage 2 po semi. Podesavanjem gaina drugog stepena bi se preamp mogao prilagoditi snagasu. U ovakvoj konfiguraciji ne znam kako da resim input selektor. Da li da ga stavim ispred ili iza stage 1 i sta da radim sa ulazima koji nisu aktivni? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam odavna batalio sve osim CD playera i phono ulaza. Preporučujem da ne komplikuješ nego da svi linijski ulazi budu isti, phono ispred selektora, potom volume kontrola iza toga buffer i (eventualno) gain stepen. Realno gledano, ako pogledaš snimke na CD pločama od pre dvadeset godina i danas, stari snimci umeju biti tiši i za po 12db, i šta onda? stavićeš poseban gain stepen za stare ploče, poseban za manje stare ploče i bez gaina za nove? Ne verujem... Dakle, izbaci stvari koje ti realno ne trebaju, radije pažnju posveti kvalitetu onih stvari koje ugrađuješ...

 

Pogledaj kako sam ja konceptualno rešio svoj preamp, doduše balansirani, ali to nije bitno. Naglasak je na sklopu buffer + gain stage. Namesto OPA1632 koji kod mene radi posao pojačavanja signala, odradi nešto svoje, a buffere odradi ili sa jfetovima ili sa nekim opampom... http://www.diyaudio.rs/topic/5807-preamp-preamp/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 months later...

Konacno sam stigao da posvetim malo vremena ovom projektu. Napravio sam plocice, polemio delove, povezao sve u rinfuzu i proradilo je iz prve. Posto sam se uverio da radi, ostavljam i ovde nekog traga bude li neko odlucio da pravi ovaj preamp.

 

- Line stage sema: Line SCH.pdf

- Line stage plocica: Line PCB.pdf

- Phono stage sema: Phono SCH.pdf

- Phono stage plocica: Phono PCB.pdf

- Napajanje sema: PSU SCH.pdf

- Napajanje plocica: PSU PCB.pdf

 

Sve informacije o preampu mogu se naci na sajtu ESP-a ovde i ovde. Napajanje, Sipijev shunt, sazvakano je uzduz i popreko ovde. Ostajem duzan input selektor koji je jos pod cekicem. 

 

post-895-0-01195300-1387229187_thumb.jpg

 

post-895-0-27803300-1387229197_thumb.jpg

 

post-895-0-57705500-1387229208_thumb.jpg

 

Zaboravih da napomenem vaznu stvar: Obratite paznju na polarizaciju konektora za napajanje!!! 

 

Na jednoj od plocica je konektor obrnut, zavisi kako su zalemljene zice na konektoru (+ 0 - ili - 0 +).

 

editovano na zahtev pokretača teme

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

The volume and balance controls as shown use linear pots. These generally have better tracking than log pots, and the law of the pots is changed to be logarithmic by virtue of the added resistors.

 

Pitanje za eksperte: Na koje se otpornike misli pod "added resistors"? Stavio sam 100k linearni pot za volume i povezao sve prema semi. Podesavanje glasnoce je veoma pipavo. Na obrt pota od 10-20 stepeni (od pocetnog polozaja) vec je preglasno. Pokusao sam prema uputstvu da smanjim pojacanje drugog stepena sa 6dB na 0dB ali je efekat minimalan. Jesam negde pogresio ili volume pot ipak treba da bude logaritamski? Balans pot lepo radi, bas kako je na sajtu opisano.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Stavio sam 100k linearni pot za volume Jesam negde pogresio ili volume pot ipak treba da bude logaritamski?

Treba logaritamski, ili moze sa stavljanjem otpornika na izlazu na red i u paralelu, mada sam ja uvek koristio LOG

 

Pozdrav Misa

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Probao sam da zamenim ove otpore sa 33k i da ih uklonim. Sa 33k dobijam blazu (postepeniju) regulaciju na sredini pot-a. Bez R6 dobijam malo bolju regulaciju na pocetku pot-a, ali i dalje nagli prelaz izmedju "ne cuje se" i "preglasno".

Imam jedan logaritamski stereo pot od 10k. Da li bih mogao njega da ubacim za probu? Da li bi 10x manji otpor preopteretio prvi stepen pojacavca?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ebe,

daj ljudima info šta je izvor (Vout?) i koji je amp (tj. pojačanje istog), nisam video nigde u temi. Ako sam dobro protumačio šemu taj preamp ima pojačanje 4x pa čisto da ne ispadne problem potentan izvor + amp koji klipuje sa 1V na ulazu.

 

Npr ja imam izvor sa Vout 1V (2,8Vpp) -> logpot 10k -> preamp 2x -> F5 i do pola pojačam na tišim snimcima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne znam ni ja sve te podatke, do sad mi nisu bili potrebni. Vozio sam amp direktno iz zvucne kartice. Sada testiram sa Hitachi gramofonom sa MM cartridge-om cije tehnicke podatke ne znam. Povezan je na phono sekciju koja ima pojacanje 40dB zatim na line stage koji je trenutno podesen da ima pojacanje od 3dB. Izlaz iz line stage-a ide u hiragu ciju ulaznu osetljivost takodje ne znam (ali bih mogao izmeriti).  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Razmisljao sam na ovu temu i mislim da gain pojedinih sklopova nije prevelik. Kad odvrnem volume pot ne dobijam nikakvu distorziju sto mi govori da pojacalo ne teram u clipping. Problem je samo dovoljno "fino" podesavanje na nizim nivioma glasnoce koje ne umem da postignem. Voleo bih da probam sa nekim zglavnim atenuatorom ali mi se za sada ne daje cena jos jednog preampa na to. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...