Jump to content

Neverovatan diy strujni kabel


milovan1963

Preporučeni Komentari

54 minutes ago, vladd said:

   E sad, to parce istine se zloupotrebljava ma nacin da sada tu postoje neke misticne pojave, da je pojava velikih strujnih impulsa gotovo redovna pojava u audio tehnoci, i sto se u nekoj formi i obimu desava na delu od pojacala do zvucnika, ali ne i u delu od mreznog utikaca do ulaska u veliki potrosac, sto je u hifi sistemu prakticno jedino pojacalo..

 

Takodje je parce istine da se ti veliki strujni impulsi ipak,pojavljuju kao impulsi, 

u delu od mreznog utikaca do ulaska u veliki potrosac,

ali umanjeni za prenosni odnos transformatora.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da nista niste uradili ako istim  takvim kablovima ne namotate i vase transformatore, jer sva struja koja jurne kroz tako debele kablove zaglavi se u relativno tankim  bakarnim zicama kojima se mota trafo. 

Vladd pomenu i diode, moje misljenje je da je najbolje uzeti one od aparata za zavarivanje barem 100A i vise :).

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bez zluradosti.... mozes ti i bolje.

Jednostavno, ako ti sistem ne napravi razliku ( ne signifikantnu), izmedju kablova onda razmisli il o sistemu il o svojim usima. Zoki i jos par mopjih drugara smo mnogo puta slusdali uticaj kablova na sistem. Evo samo primera. Na probi su mi bili Primo i Knoti. Kod mene Knoti ubio zvuk, nista se nije desavalo, a Primo je pevao samo tako. Isto vece odemo kod mog kuma (Mozart amp by Jelicic, LS 50...), Knoti radi samo tako, veselje slusati ga, Primo nikakav. Nije bio placebo efekat, razlike su bile cujne. Nesto se sa necim slaze, a nesto ne.  I nema veze koliko sta kosta. Naravno, ja uzo Prima, on Knotija. 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, vladd said:

Znas kako, u korektnoj instalaciji i pri neopterecenom slusanju, tesko da moze da se cuje, meri ili primeti rzlika, prakticno  je nema. Doticni strujni efekti kabla.

. . . 

U prevodu : " okruglo, pa na cose". :)

Ovom recenicom si uspeo da nadmasis i samog sebe. 

Stoga  . . . :bravo:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ajde da uvedemo jedino validno merilo. Empiriju.

Sistem A  , Slušalac B i kablovi C i D. ( Da ne usložnjavamo sa žirijem blind testom, DB testom,...)Pretpostavka je da su kablovi C i D bitno različiti po kvalitetu, konstrukciji, izvodjenju, materijalu, ceni,....

Na sistemu A slušalac B proba kabl C a onda kabl D.

Mogući rezultati:

1. Kabl C je drugačiji ( bolji zvuk daje na sistemu) od kabla D.   Teorija dokazana, kabl utiče na zvuk.

2 Kablovi C i D ne unose razliuku u zvuk sistema A. Mogući uzroci:

        2.1. Subjekat B je gluv  ili toliko oštećenog sluha ili toliko zaslepljen predrasudama da ne čuje razliku u zvuku,

        2.2. Sistem A je neosetljiv na promenu kablova.

                2.2.1 Zato što je previše loš.

                 2.2.2. Zato što je previše dobar.

                  2.2.3. Zato što na sitemu A kablovi C i D ne unose razliku

Izaberite jedan od ponuđenih odgovora.

Iz  testa ne može da se dođe do zaključka pravilnim logičkim zaključivanjem   da ( Svi)Kablovi ne unose razliku u ( svim) sistemima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja ne bih stvarno da debatujem sta ko cuje, posto je sluh malo kompleksniji a ne detektorski posao. I zato se ne mesam u psihoakustiku, neko je podlozan vise, neko manje. To ima svoje cari, i odredjenu vrstu zabave, ali mi je ta oblast nepotrebna.

Jednostavno sam indolentan prema cenama i sjaju, zanimame potpuno druga verzija odnosa prema audio komponentama. Nije mi to izvor zabave...i radosti

 

Recimo, da postoji nekakav jasan brum i sum(ne sonicnost ili kvalitet zvuka),i koji bas svako cuje, a bogami i lepo se meri, onda pokusavam da otkrijem uzrok i krecem u pokusaje da nadjem soluciju.

 

E sad, ako neko nesto cuje, a nejasno je sta se cuje, a pride ne moze ni da se meri to mi nije opseg interesovanja. :) 

Ili jako ukratko receno, ako primetim ikakve razlike, a postoje i primetne, pokusavam da nadjem razlog i razjasnim problematiku. Da vidim tacan uzrok i pravila ponasanja procesa. Ako se cuje, a ne moze da se detektuje, to vec prestaje da biva elektronika.

 

Sto se butik i ultraskupih komponenti tice,to nije moja oblast interesovanja, a ponajmanje tip nepostojece "kvantne elektronike" koja se spominje  u adekvatnom marketingu.

Za to postoje odredjeni potrosaci, kojima je to vazno(visoka cena i ekskluzivnost) i bave se tim problemima, i menjanjem gadgeta. 

 

P,S.

Ja sam cuo x puta da neko cuje razliku nekakvih kablova, ali nijednom nisam cuo racionalno objasnjenje pojedinih tvrdnji..sem da se bacakaju nazivi ili imena(poznat termin "name dropping") i da se diskusija vodi u nekim nejasnim sferama..

Apsolutno niko nije spomenuo teoriju prostiranja,i odredjene raspodele, kompleksne impedanse i njihov uticj, vec samo povrsne osvrte bez neke korelacije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

17 minutes ago, vladd said:

.sem da se bacakaju nazivi ili imena(poznat termin "name dropping") i da se diskusija vodi u nekim nejasnim sferama..

Apsolutno niko nije spomenuo teoriju prostiranja,i odredjene raspodele, kompleksne impedanse i njihov uticj, vec samo povrsne osvrte bez neke korelacije.

Bez poznavanja (tj mozda povrsno samo, morfoloske ) ginekologije napravh dete, vaspitah ga u postena bez debelih knjiga o bihevioralnom. One stvari sam radio odprilike, bez teorija o frekvenciji prodora sa osvrtom na ugao Veselina u odnosu na G tacku. I bi mi dobro, a bogami i zanimljivo u zivotu. 

11 minutes ago, vladd said:

ali nijednom nisam cuo racionalno objasnjenje pojedinih tvrdnji....

Ponekad razlike  samo postoje. Nebitno je zbog cega. Jednostavno, nesto vise , a nesto manje prija. 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa kada budes slusao muziku iz "ginekoloskog aparata", prihvaticu tvoju teoriju.:buehehe:

 

Ali dok se za proizvodnju zvuka iz kucnih uredjaja koriste poluprovodnici, kablovi i pripadajuci gadgeti iz elektronike, jedne poprilicno neprirodne, proizvedene, modelovane stvari, onda bih se okrenuo nekim elementarnim razjasnjenjima. Zasnovanim na principima funkcionisanja doticnih komponenti.

 

Ja ne sporim da neko nesto cuje, ali to delimicno nije oblast u kojoj se moze nesto tehnicki kontrolisano apgrejdovati, postoje i flasirane i seckane metode za poboljsanja dojma, ali je to drugacija "tehnika". :) 

 

Meni je izazov da iznadjem tehnicko objasnjenje, ne utisak.

Ili ukratko, ako se cuje, ZASTO se cuje

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 hours ago, vladd said:

Znas kako, u korektnoj instalaciji i pri neopterecenom slusanju, tesko da moze da se cuje, meri ili primeti rzlika, prakticno  je nema. Doticni strujni efekti kabla.

E sad, tu se petljaju i neke poluistine, a audiofili imaju svoje pricem nadogradjene na te poluistine. I naravno razgranate, nekontrolisano.

Naravno da nikome zivome ne pada da malo prostudiraju teoriju transmisionih vodova, raspored elektromagnetnog polja u kablu, generisanje i pojam skin efekta...

Izgleda da ni tebi ne pada na pamet da "malo prostudiraš teoriju transmisionih vodova". Kad bi prostudirao ne bi palamudio (da prostiš). Ovako ispada "samo se kurčim"...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne citas pazljivo, i odmah me trpas u neku standardnu sosku :) 

Ne sporim, i ne odbijam ignorantski pojavu kao pojavu, samo mi nije takva pojava oblast zanimanja. Jer nije iz oblasti elektronike.

Ne mogu da prelemim osecaj..

 

Mislim, neko ce platiti kabal $$$$ i cuti razliku, i tu nema nista sporno, ono sto mene zanima je diy i konkretno hendlovanje problema kablova.

Obraticu paznju na neki kabal sa tehnicke strane i imati ocenu o njemu, ako treba i dodatno nesto da naucim, da razjasnim, ali mi svakako predocekivanje zvucnosti nije vodeci motiv.

 

P.S.

Sumnjam da znas ikoga ko se ozbiljnije od mene IKADA posvetio kablovima...ali je to slucaj nepoznavanja neki okolnosti

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kao korisniku HI FI radova i zaludjeniku za muziku, mene sto se tice, nek se samo cuje. Zasto... mi i nije bas bitno. 

....A gramofon izmedju ostalog i dalje sluzi za "dodji do mene  da slusamo ploce".... kakva carska recenica i poziv i sve:msn-rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma naravno, samo eto, ja baksuz svoje sorte, volim da razjasnim.

Inace je 

2 minutes ago, grozni said:

"dodji do mene  da slusamo ploce"

sjajna zabava..

moze i da suska i da pucka, vazno je sve drugo. :) 

Nekada smo pravili antipop elektronike, da uklanjaju krckanja sa ploca, a na kraju seizrodi zurka gde je vaznije pustiti neki stiskavac, nego da li ploca suska :) 

LP je vecita zabava..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Meščini vladd da si dalje kod onoga "samo se kurčim"... I šta kaže teorija transmisionih vodova sa sve udrobljenim elektromagnetizmom i bavljenjem kablovima kao niko dosad koga znam? Nema šanse da se čuje?

 

Veseljak. 

 

Nazdravlje...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ratovali mi tamo ovamo, kad u neko doba noći, skoro pred zoru, banu Dačo u tabor. Došao kao dobrovoljac. Do zore pričao kako voli onu suprotnu stranu, kako mu keva iz suprotne strane, kako... Taman svanu kad ga Vojin priupita... A bogoti Dačo što onda dođe k'o dobrovoljac? Dačo poče da palamudi.... a Vojin će ... Koliko imaš godina Dačo? 39, reče Daka. Vojin onako po seljački, vas izbrazdan ožiljcima... E u svaku ti se popišam, a u zadnju i poserem. Okrenu se i ode mrmljajući... Zlo goveče, dovijeka june...

 

Nema neke veze s temom ali mi pade na pamet da palamudim...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nekorektan i prost komentar tozo.

Hajde ti na malepo objasni, od cega da sepodje pripletenju ili nekakvom vec pravljenju kablova, a da sepostigne "sonicost".

 

I gde se ja to kurcim, kadami je bavljenje nekim stvarima posao. I to bez prenemaganja, sve sto je problem, tosevidi, a resenje mora da anulira ili minimizira doticni problem. I ako se povremeno(po raznim potrebama) sa time bavim decenijama

I kada su signali mali, i kada su struje velike, i kada su naponi visoki. Sve ima svoju problematiku i neke solucije.

A nekada sesignal vadi iz nivoa suma,topa CFD spravama..

I sada sta, da poserem to iskustvo i da sta? Prihvatim neke tvrdnje kao demokratski odlucene? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...