Jump to content

Neverovatan diy strujni kabel


milovan1963

Preporučeni Komentari

2 hours ago, Zverogušter said:

Deluje neverovatno ali zapravo je tako.

Tipicno audiofilski. :) 

Bitno je, ali je malo prostora za apgrejd. Jos nije zazivela audiofilija na ovim prostorima do nivoa da se radi specificna instalacija u zidovima..nego majstor Muta provuce zice i odradi po standardu(daj boze), koji ne uzima u obzir audiofilsku profinjenost.

Znam samo koliku sam muku sa majstorom imao da razcesljam grupe faza za lab, na koje ce ici motori od vakuum standova a na koje merna oprema..plus posebne sonde za uzemljenja.. 

 

Mada se moze rasceprkati faza, i recimo prevezati, namenjena za audio, ako se "kuhinjski stvorovi" sloze da imaju samo dve faze za sporet i neke restrikcije oko bojlera i ves masine. Mnogo je manje suma u mrezi ako nema motora, kontaktora, i raznih sklopki koje ukljucuju ili iskljucuju ozbiljne potrosace, kompresore frizidera, zamrzivaca...narocitosu slatki moderni zvrkavc, lakiiprosti, koji napajaju kojekakve gadgete, led,stedljive lampe, i ostalu laganu i zelenu elektroniku..sto SMPS moze da istovari tresa u mrezu, to je prosto milina.. :) 

 

Sto se tice kablova, to nije losa zabava, dobar diy, a ionako je muka naci pristojan mrezni kabal, da nije prc shit sa osam licni u mrsavom pvc-u..ja sam recimo odavno skupljao ozbiljnije mrezne kablove(ne butik komponente,vec masno odradjene klasicne),a mozda se upustim u neke modove. Mada sam generalno zadovoljan sa starinskim 1,5 i 2,5 kvadrata..

Zakacis pojacalo, a najvise se greje kabal, ili jos bolje razvodna letva..

Nemam ni jednu letvu u kuci a da je nisam raskopao, preradio, ucvrstio i dodao poneki supresor..

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bitno je, u smislu da uvek moze i bolje (glede napretka u zvuku), ali obzirom da se i bez intervencije iza utikaca pukim menjanjem napojnih kablova dobrih za bolje (da ne kazem losih za bolje) desava dramatican boljitak zvucne slike zakljucak je jasan.
Tko nema ovakva iskustva, postivam ali i sazaljevam donekle (bez uvrede).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ne pomaze nikakav kabal, ako je brdo suma u mrezi. I nije veliki problem izvrsiti neke intervencije "iza" utikaca, preciznije na razvodnoj tabli.

A metode za potiskivanje suma su poznate. Ako je pride dobro uzemljenje, jos vise prilike za sabijanje suma.

Nego ja nisam pristalica misticnih butik komponenti, posto su postale jeziv izvor prljavog biznisa i obmana, pa podrzavam svaki diy apgrejd u smislu dobijanja veceg zadovoljstva.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bolji napojni kabl nije (samo) manje suma iz mreze.  Cak je najmanje to. Shirm oko kabla utice i na to da napojni kabl ne "uprlja" ulazni  signal. A "debljina" sluzi da bez muke dopuni povecane zahteve za snagom u peaku.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, sir Oliver said:

Bolji napojni kabl nije (samo) manje suma iz mreze.  Cak je najmanje to. Shirm oko kabla utice i na to da napojni kabl ne "uprlja" ulazni  signal. A "debljina" sluzi da bez muke dopuni povecane zahteve za snagom u peaku.

A cemu onda sluze elektrolitski kondenzatori u napajanju, da glume tegle?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da 1,5 kvadrata moze da "dopuni" 99.9% kucnih sistema, ali recimo, da 2,5 kvadrat abudu onako, da se ima a i masan kabal je masan kabal.

Prost racun, uz (ekstra)lako opterecenje gustinom struje od 3A po kvadratu, daje racunicu 4,5A za manji i 7,5A za deblji gajtan..sto urubo iznosi 1200VA za prvi i 1800VA za drugi, laganog rada...

Za neke zavojnice je opusten racun i sa 4-6A/mmkv, sto bi primenjen ka mrezni kabal doguralo do lepih kilovata po fazi.

Pa kada zica u primaru snaznog trafoa snaznog pojacavaca krene da prelazi 1 kv mm, odnosno 1,2 mm u precniku..vreme je za brigu i prelazak na 2,5 kvmm :) 

 

Sto se sirma tice, sirm je sirm, svako ga koristi po zelji, problem je u krajevima sirma, gde to zakaciti za maksimum efekta..a bez dobre zemljovace, sirm moze da komplikuje stvar.

 

Zatim, na kom rastojanju od licne(ili sta ko voli) postaviti sirm, da izadje iz magnetnog polja centralnog kabla, koliko se polje ocekuje..odnosno struja kroz zicu ..

Vidim ja da ce biti pletenje RG213..a to je posao za bildere :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije pitanje samo u debljini vec i u geometriji zica.
2.5 kvadrata je mozda dovoljan ali u muzickoj prezentaciji infantilan, da tako kazem, u odnosu na svoju deblju bratiju.
Opet ponavljam, geometrija je cak i bitnija od debljine.
Bez sirma (visestrukog) nema vrhunskog kabla.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...sad ja bio skeptik ili ne, da li je neko probao da pare koje bi stresao za pletenje napr 5 debelomasnih kablova (cena kabla + utičnica na krajevima) uloži u posebnu napajačku granu od strujnog sata/razvodne kutije do hifi-svetilišta i da takav kabl terminiše kvalitetnim šuko-utičnicama? Hm? :) 

...nije ni to baš tako skupo, malo električarstva, malo štemovanja, gipsovanja, moleraja. Ti srećan, imaš novu rupu u zidu za utačinjanje skalamerija, familija srećna, misle da si zapeo da okrečiš kuću iz estetskih razloga a da samo onako usput "kad-se-već-kreči-i-renovira"  izvučeš momačko napajanje i uzemljenje do svojih ljubimaca u kući :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To bi bila prava stvar i tek onda priča o kablovima postaje logična. Imao sam situaciju da kada uključim stonu lampu zaledi se Foobar, promenom sijaice (one Philips spriralne štediše) sa led sijalicom problem nestao. Lampa uključena na Belkin protektor napajačku letvu gde je i komp a stereo iz istog izvora na drugoj letvi.

Pošto sam sve kablove pravio od Lapp-a (1,5), planiram da i tih 5-6 metara od razvodene izvedem sa istim i potpuno odvojim sistem. 

Lap je sjajan kabl, a najveći benefit od njega je bio napajanje  PC-a istim. E tu se čuje razlika u odnosu na onaj sveprisutni.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 hours ago, mrcelavi said:

 Lap je sjajan kabl, a najveći benefit od njega je bio napajanje  PC-a istim. E tu se čuje razlika u odnosu na onaj sveprisutni.

Lapp je kao prosecna riba,niko je na ulici, ne primecuje,

Tek kad obuce providnu blizu,svi se okrecu za njom :rolleyes:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

22 minutes ago, zoranzu said:

Lapp je kao prosecna riba,niko je na ulici, ne primecuje,

Tek kad obuce providnu blizu,svi se okrecu za njom :rolleyes:

Ne slažem se stobom, ali ok, lapp je solidan do odličan a lično smratram da i mi imamo odlične kablove od OFC bakra.

Uloga kabla je mistifikovana do 00 da bi se odrali naivni. Dobar kabl je dobar i bez imena. Supra, Lapp ili jagodinski ne igra ulogu, važno je da nije neki šljam od bakra. A da li se čuje u sistemu, pojma nemam- ispod 4o hz i preko 16khz bem li ga dal čujem. Kupi što jeftinije i što kvalitetnije možeš i zaboravi na njih.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Steta sto tako mislis posto imas sistem bombonicu.
A pogotovo mi se svidja onaj Luxman koji je bolji od mojeg L-116A, ali je to taj zvuk sustinski.
Kladim se da moj svira za klasu bolje sa ovim kablom koji sam mu napravio i nalemio direkt na mesto starog od aparata za brijanje. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nismo se baš najbolje razumeli, kablove delim na dobre i loše, ultra hi end od xxxxx $ je prodavanje fetiša.

Odgovorio sam na zoranzu-ov post oko Lapp kabla. 

Možda moje uši ne čuju najbolje, ali,  najiskrenije, ja nisam primetio drastičnu razliku na Luxmanu promenom kabla, mada nikad nisam ni radio uporedni test pijačarskog i Lapa, možda bi i primetio neku nijansu, bem li ga.

A što se Luxmana tiče, topologija je to ista samo je ovaj nabildovan malo više. I ja sam godinama bio opijen njegovim zvukom ( klasična zamka) dok nisam prešo na lampe. Sada već primećujem da drastično svetlije svira i da je najbolje isključiti tonkontrole da ide na flet, presvetlo je to za moj ukus.  Ali stoji da je to vrhunska mašina i pružio  bi on mnogo više kad bi se povezao sa nekim finim lampaškim preampom.

Inače imam ga već 8 godina i nedam ga.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Znas kako, u korektnoj instalaciji i pri neopterecenom slusanju, tesko da moze da se cuje, meri ili primeti rzlika, prakticno  je nema. Doticni strujni efekti kabla.

E sad, tu se petljaju i neke poluistine, a audiofili imaju svoje pricem nadogradjene na te poluistine. I naravno razgranate, nekontrolisano.

Naravno da nikome zivome ne pada da malo prostudiraju teoriju transmisionih vodova, raspored elektromagnetnog polja u kablu, generisanje i pojam skin efekta.

I u odredjenoj, vrlo specificnoj situaciji, deblji kabal se ponasa nesto inferiornije kod velikih di/dt, posto u sredini kabla nema em polja, pa elektroni krecu ka spoljnom obimu. E sad, to parce istine se zloupotrebljava ma nacin da sada tu postoje neke misticne pojave, da je pojava velikih strujnih impulsa gotovo redovna pojava u audio tehnoci, i sto se u nekoj formi i obimu desava na delu od pojacala do zvucnika, ali ne i u delu od mreznog utikaca do ulaska u veliki potrosac, sto je u hifi sistemu prakticno jedino pojacalo..

I onda se dodatno brka sa spoljasnjim sumom, mesaju se babe i zabe, postavljaju se specijalni kablovi na komponente koje ne dobacuju do 300mA, pri maksimalnom opterecenju, mreznog prikljucka, ali se recimo zapostavlja okolni ili mrezni sum.

Ono sto je boljka svih je sum po mrezi, i on je prisutan sa raznih izvora, i sa njim je borba. Da li sirm ili ne, stvar je ukusa(i odlicnog uzemljenja), ali i tehnika pletenja i sirmovanje moraju da imaju svoje osnove, i poprilicno jasan i opravdan pristup. Da ne kazem da bi trebalo razjasniti sta je u mrezi, prostackim merenjem, a onda preduzeti akciju i potrditi merenjem efekte.

 

Naravno, ne treba zaboraviti ni mrezne fltere, ni ponasanje pn spoja u diodama greca(shot noise, Poasonov sum), i tu negde zavrsava prca o suskama u doturanju energije za pogon audio komponenti.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...