Jump to content

Preporučeni Komentari

A veceras . . . . spektakl. :jump:

Mesto desavanja : Ulica ( nekadasnja Ptica ) u Balkanskoj 13 i nastup Raphael Wressing-a sa Soul Gift Band-om.

Na vreme se culi sa Micunom, gazdom Ulice i rezervisan sto za 4 odmah do muzickog stola, pratkicno ispred podijuma.

Funk & Soul vece uz legendatni B3 Hammond. 

Stay tuned. :dance2:

 

 

rw.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

08.12.2018. - Raphael Wressnig & The Soul Gift Band - Ulica ( bivsa Ptica, vlasnik Micun - drugar, veliki ljubitelj jazz&blues-a, vinil kolekcionar )

http://raphaelwressnig.com/biography/

Brutalan nastup Rafaela i odlicnog italijanskog gitariste Enrika Krivelara. Sasvim korektan bubnjar.

Pun klub. Cak se i stajalo sa strane. Podijum koji je u drugom delu koncerta bio pun slusalaca koji su se transformisali u igrace.

Bluz, dzez i fank. U drugom delu je bilo i odlicnog bugija. 

Rafael je vodio od samog pocetka. Hammond B-3 , sa pedal board-om, pripadajucim Leslie-om. 

U jednom trenutku bilo je i penjanja na Hemond-a, pa cak i sviranja "stiklom". Ovaj put nije bilo paljenja klavijature, tj. flambiranja iste. 

Preko 2 h cistokrvne iskrene svirke. 

Posle koncerta caskanje sa triom, slikanje, CD-i po 1k dinara, vinili 2k dinara komad. I vise nego korektno. Potpisivanje sa posvetom po zelji.

Pricasmo i sa Micunom. Kaze da je skoro na nuli finansijski sto se tice ove veceri. Medjutim, da ste ga videli u uglu kako se krece u ritmu, taj njegov zadovoljan pogled, bilo bi vam odmah jasno koji je to entuzijasta i kao takav dragocen za ovaj grad koji je sinoc bio i zaista svetska metropola. Ne preterujem uopste.

Rafael ce doci sigurano opet. Idem sigurno.

 

r1.jpg

r2.jpg

r3.jpg

r4.jpg

r5.jpg

r6.jpg

r7.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

^

He, he . . .  odlično. Taman da ne kačim(o) neke moje mini video klipove na yt.

Pitanje za sve : gore postavljeni snimak : na 02:45 ( a ima posle u više navrata u trajanju od više sec. ). Vide se u kadru dva člana ovog foruma ( jedan aktivan, onaj levo, drugi babovan, onaj do njega desno ).

Nije bilo nikakvog dogovora, niko od njih dvojice ponaosob nije znao da će ovaj drugi doći, a neposredno pred koncert, meškoljeći se u publici čekajući na početak koncerta, zapravo shvate da sede jedan do drugoga. Kranje spontano okupljanje beše.

Hint : obojica su manje-više "bosi" po glavi. :smesna:

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...
  • 1 month later...
  • 3 nedelje kasnije...

Sergej Rahmanjinov Klavirski koncert broj 2:

26.01.2019. MUPA Budimpešta - Concerto Budapest, Boganyi Gergely, dirigent Arvid Engegard

22.02.2019. Sinagoga Novi Sad - Vojvođanski Simfonijski Orkestar, Pavle Krstić, dirigent Josef Suilen

imao sam retku priliku da za manje od mesec dana čujem dva izvođenja Rahmanjinovog drugog klavirskog koncerta..

prvi u Pešti u sali MUPA (https://www.mupa.hu/en) novoj, moderno opremljenoj, akustički i svakojako drugačije, u izvođenju etabliranog Concerto Budapest i jednako etabliranog Boganyi Gergelya, koji svira na svom klaviru (http://www.boganyi-piano.com/) futuristički dizajniranom (dostojnom jednog Betmena)..

drugi se desio u Novom Sadu, u akustičnoj, ali neudobnoj sali sa malom pozornicom, u izvođenju VSO, čiji su nastupi bliži izuzetku nego što su pravilo, i koji na sceni, pre početka liče na raspuštenu bandu, adhoc skupljenu radi nekakvog nepočinstva i dvadesetogodišnjeg Pavla Krstića (http://www.pavlekrstic.com/) Novosadskog đaka, sada studenta (ujedno i asistenta) IV godine na Mocarteumu u Salcbuggu, na sasvim prosečnom Kavai ( @doktor će se setiti kojem) klaviru..

svoj drugi klavirski koncert, Rahmanjinov je napisao posle dvogodišnje stvaralačke blokade, uzrokovane fijaskom koju je doživela njegova prva simfonija.. za fijasko je dobrim delom bio zaslužan dirigent - Aleksandar Glazunov (baš taj), koji je izgleda bio pod dobrim glasom, pošto se prva Rahmanjinova simfonija, danas ocenjuje kao njegova najbolja.. ali, Rah je pao u depresiju, iz koje se po predanju izvukao uz pomoć hipnoze posle dve godine..

Novosadski koncert je imao uvertiru (#1od5), na kojoj se sa bine često izgovaralo - Srpska Atina, što sam propratio skepsom, Peštanski je pak zahtevao čardaš desenzibilizaciju, po svom završetku (dobra je bila).. dakle, ovo jeste priča o Davidu i Golijatu, sa primesama one o srcu u junaka sa sve svijetlim oružjem.. Concerto Budapest je sjajan orkestar, slušao sam ih u daleko boljem izdanju, ali 26.01. nije bio njihov dan, dirigent je svakako doprineo da njihovo izvođenje bude sterilno, neubedljivo i nekako bezvoljno.. Boganyi je čini se više bio okupiran promocijom svog klavira i ispoljavanjem sopstvenog stava o sebi, nego Rahmanjinovim.. klavir je zvučno ispod prosečan, a izvođenje suvo, precizno i neubedljivo.. taj famozni klavir se nije dobro čuo, očigledno se više pažnje posvetilo dizajnu nego njegovoj akustici.. dirigent je bio.. bolje da nije

sa druge strane, raspuštena banda VSO (sastavljena pretežno od nastavnog kadra sa Akademije i muzičkih škola), se pod odlučnom palicom Holanđanina Josefa Suilena (Hajtinkov đak) nekako upodobila, stvarajući Pavlu Krstiću priliku da zablista.. i on je baš to i učinio - neverovatno je koliko autoriteta ima klinac od 20 godina, i motivacije, što je naravno očekivano, pošto je došao u svoje selo, u salu u kojoj su bili, između ostalih, i njegovi profesori.. poletno, sveže i sa velikim razumevanjem za partituru, Krstić i VSO su prosto oduvali etablirane kolege, i još im zabili ekser u sanduk, te ga pustili niz Dunav.. Krstić je izveo i dva bisa, prepoznao sam samo furioznu Ligetijevu Đavolju sonatu - dovoljno za ovacije..

ničim zasluženo smo dobili novi pijanistički biser.. Pavle Krstić, zapamtite

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sjajan text @Woland-e. :thumbsup:

Kako da ne znam za Kawai (bilo je neke nase price u stilu zasto nije ono bar neki "minjon" Steinway, ako ne i grand piano ), akusticki dosta problematican prostor sinagoge, i fantastican koncert Kemala Gekica pre par godina.

Jeste da je povremeno zvonilo, nije aukusticki bilo za cisto 10, ali je zato Kemal bio izuzetno raspolozen ( a kako i ne bi bio u Novom Sadu, gde je proveo jedan deo zivota ). A da, svirase tada jedno od najzahtevnijih klavirskih dela, po mnogima najteze, fantaziju Islamej od Balakireva i to je bilo za pamcenje ( furiozno i efektno ).

Rah 2 je takodje zahtevan klavirski koncert i meni je iskreno drago da se mladjani Pavle Krstic uhvatio u kostac sa ovim muzickim delom i uspesno ga predao svima vama u publici sinoc u Sinagogi NS.

Zabelezen PK i cekam njegov dolazak na Kolarac ( procitah da je vec zakazan i najavljen za 17. oktobar ove godine ). :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

sinoć (07.03.2019) BGF je na Kolarcu predstavila mladu Italijansku violinistkinju Anu Tifu (http://www.annatifu.com/

Francusko - Španski repertoar, sa Ofenbahom (kan - kan) na kraju, bio bi tek prosto narodno veselje, da ne beše Ane Tifu, i Šosonove (Chausson) poeme.. njena izvedba Sarasateovih Ciganskih melodija je bila virtuozna, eksplozivna i poletna, nadasve tehnički besprekorna, ali Poema no 25, je bila pravi događaj po kom će se koncert pamtiti.. učenica Salvatorea Akarda, Ana je pravi predstavnik Italijanske škole violine - virtuozno i precizno, autoritativno ali i meko, onako ženski romantično.. čuće se za nju još, tek je počela..

Stradivarijeva violina na sceni je uvek događaj, ovog puta to je bio Stradivari iz 1716 (https://tarisio.com/cozio-archive/property/?ID=41409) , koji je svojevremeno bio u vlasništvu Napoleona Bonaparte :) ovo mi je šesti Stradivari kojeg sam uspeo da čujem, prvi sa interesantnim poreklom, i šesti čiji je zvuk oduzimao dah..

nači - Šosonova Poema:

 

 

i sinoćni repertoar:

M. Ravel: Šeherezada, uvertira

E. Šoson: Poema

P. Sarasate: Ciganske melodije

F. Pulenk: Košute, svita

Ž. Ofenbah: Parisko veselje, svita

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Gidon Kremer u Novom Sadu :) ima posebno mesto u mom srcu zbog najdražeg izvođenja malo je reći omiljenog mi Glasovog violinskog koncerta #1

среда | април 10, 2019
 20:00 - 21:30
 Sinagoga, Jevrejska 9, Novi Sad

http://www.muzickaomladina.org/?event=gidon-kremer-kremerata-baltika-estonije-letonija-litvanija&event_date=2019-04-10

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...

Fred Wesley, jedan od mojih heroja, je bio katastrofalan. Izašao sam na pola koncerta.

Fred ne zna gde je, falšira, pola svirke je proveo za šankom. Vreme su popunjavali orguljaš i dobošar. Umesto fanka servirali su nam laid-back muziku za porniće ala Jimmy Smith.

Ne verujte u heroje :(

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...