Jump to content

Preporučeni Komentari

  • 3 nedelje kasnije...

28.11.2017. Sinagoga Novi Sad - Kemal Gekić - Klavirski Resital

sinoćni treći bis je bio Šopenov Nokturno no 1, F mol opus 55, tako nas je Kemal Gekić posle furioznog drugog dela koncerta, umirio i opravio kućama.. kao i uvek u Novom Sadu, u kom tradicionalno gostuje svake jeseni, tako je i sinoć Gekić demonstrirao sjajnu tehniku i potvrdio svoju odličnu sviračku formu.. na repertoaru, osim neizbežnog Lista, svirao je i dela Alena i Kapustina:

Hektor Berlioz: Fantastična simfonija / transkripcija za klavir: Franc List

***

Andres Alen: Varijacije

Nikolai Kapustin: Dve koncertne etide

10-gekic.jpg?itok=xSnneT3c

Listova transkripcija Berlioza, je zahtevno delo, traje tek nekoliko minuta manje od sata, veoma složeno, zahteva visoku koncentraciju i umeće, a Gekić sve to ima, čini se nikada više nego danas.. transkripcije, tolikog trajanja nisu baš za svakoga, u smislu da to nije lirska, baš tečna muzika, ali jeste muzika koja zahteva i od slušaoca koncentrisanost, i ume da je nagradi :) 

Alenove varijacije su bile nešto lirskije, uvod u furioznu džez eksploziju Kapustina.. te (Kapustinove) etide su bile najzahtevniji deo programa - Gekić ima običaj da najteže ostavi za kraj.. napisah već našem forumskom kolegi: Gekić je sa Kapustinovim etidama Lang Langu i ostalim folirantima zabio ogroman ekser u kovčeg - on može da izvede sav njihov popularni klavirski repertoar, ne verujem da bi oni mogli njegov, barem ne tako precizno i sa dubokim razumevanjem..

Gekić ne podilazi publici, ni repertoarski, a od svojih Resitala ne pravi šou program - ne folira se brate, verujem da bi imao većeg komercijalnog uspeha da to čini, ali onda ne bi bio svoj.. meni se dopada baš takav, mislim da je unikatna, nadasve kvalitetna figura pijanizma danas

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Woland , kao sto vec rekoh pre neki cas - yebo Lang Langa i njegovo "predavanje " muzike evropskih kompozitora.

Od L. Langa mi se jedino dopalo izvodjenje neke narodne kineske pesme iz jednostavnog razloga sto to on razume i oseca.

Sa druge strane, Kemal, Balkan Brate, sposobnost za transformacije, metamorfoze i sve ostalo sto ide uz to za razumevanje evropskih i jenkijevskih kompozitora.

Izuzetno mi je drago da je bio odlican koncert, da si uzivao, kao i to da je Kemal u odlicnoj formi. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...
26 minutes ago, Woland said:
4 hours ago, shonne said:
neko na Pogorelic...juce-sutra?

karata za juče i sutra praktično nije ni bilo, podelila braća zaslužnima

+1

Nisam se ni trudio za karte.

Tako nesto slicno/isto bilo u Kotoru kada je Pogorelic nastupao u crkvi Sv. Duha.

Napravise nas majmoonima samo tako. Karte samo za politicku elitu.

Ovde su napravili korak dalje. Oglasili su po medijima kada su karte vec bile podeljene.

Btw, nisu bile ni malo jeftine. Naprotiv, kao da nastupa u Barbican centru u Londri. :(

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

+1
Nisam se ni trudio za karte.
Tako nesto slicno/isto bilo u Kotoru kada je Pogorelic nastupao u crkvi Sv. Duha.
Napravise nas majmoonima samo tako. Karte samo za politicku elitu.
Ovde su napravili korak dalje. Oglasili su po medijima kada su karte vec bile podeljene.
Btew, nisu bile ni malo jeftine. Naprotiv, kao da nastupa u Barbican centru u Londri. [emoji20]
impresivno ke kako preko medija najavljuju koncert.. inače, karte su bile jeftinije za njegov koncert u Krakovu ove godine
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Woland

Vec smo to nas dvojica izmeditirali. 

More, bruka i sramota, a ujedno i slika i prilika ove danasnje Srbije ( iz teme " Get pen . . . " ). Ovo je Stav III - Scherzo. <_<

Neosporno je da Ivo ima karizmu ( uostalom kao i svi vrhunski muzicki artisti ), ali samo kada se setim kada su bili Luganski, pa Volodos x 2, pa i Kisin isto tako x 2 ( u relativno kratkom roku ), a nije ni priblizno bila takva navala.

Bice mi drago da sutra kao i obicno ne dodje 75% tih podeljenih karata, pa ce djaci i studenti FMU imati prilike da vide Porogelica uzivo.

Pitanje za sve ove kojima se dele karte po  zaslugama - da li ste trcali i otimali na isti ovakav nacin karte i za Madzara, a narocito za Serdara ?

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 nedelje kasnije...
jel si luuuud
šobre, barem su uporni i dosledni :) kako čujem, izostao je best of koncert, a dobio se Also sprach Zaratustra performans, pretenciozan naravno, ali toga 90% prisutnih nije bilo svesno.. nisu dočekali Ale gegen ale jbg, ali nije bilo boljeg provoda za 1K dinarjev te večeri.. ovo je od izaslanika mi :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 4 nedelje kasnije...

08.02.2018. Kolarac - Beogradska Filharmonija

  1. Đerđ Ligeti - Atmosfere
  2. Hoakin Rodrigo - Aranhuez Koncert
  3. Petar Iljič Čajkovski - Manfred Simfonija

Harfa - Gzavije de Mestr

Dirigent - Uroš Lajovic

Atmosfere (1961) sam prvi put čuo sredinom sedamdesetih, na TV se davao ciklus filmova Stenlija Kjubrika, međ njima naravno Odiseja 2001.. oči su mi bile širom otvorene, klinački zabavljen navijanjem za Dr Dejva i podeljenih osećanja prema Halu, čuo sam nekakvu čudnu muziku.. tada sam verovao da je ta muzika (prvenstveno Atmosfere i Lux Aeterna) generisana na nekakvom sintisajzeru.. i dugo sam tako mislio, dok do mene (misterioznim putevima) nije dospela ploča sa muzikom iz filma, i tada sam pročitao Ligetijevo ime na zadnjem omotu.. Duboks o njemu nije pisao ništa :) a nastavnicima muzike je bio nepoznat, kada su čuli postao im je (šta će ti to?) i opskuran.. to je naravno bio signal da se krene Ligetijevim putem :) 

posle je bilo lako, malo uz pomoć Kjubrika (recimo - Musica Ricercata), tu i tamo se našao i nekakav (polu)istomišljenik, sa kojim sam razmenjivao informacije i utiske, a kad su izmislili internet, tada sam ga zaokružio, pronašao sam i njegovu operu Le Grand Macabre.. nije Ligeti bio usamljen te 1961 godine, kada je izmenio tradicionalnu muziku svojom - bez harmonije i melodije, teoretičari su to nazvali "mikropolifonija" - Penderecki je bio jedan od njih.. takav iskorak iz klasične forme je bio genijalan, i to se kao takvo i prepoznalo.. Ligeti je Atmosfere komponovao po narudžbi Nemačkog Radija, i prvo izvođenje se uživo prenosilo preko radija.. 

dakle Atmosfere, nisu u klasičnom smislu slušljive, izostanak harmonije i melodije ih čini hermetičnim.. ali svoju lepotu isijavaju na nekom drugom nivou.. komponovane su za veliki (baš veliki) orkestar.. svačega je tu bilo, pa i četkanja žica klavira od strane dvojice perkusionista.. izvođenje je bilo odlično. Lajovic je čvrsto vodio Filharmoniju, možda su u nekim momentima duvači bili nekoherentni, to je stoga što ih (nisam mogao da ih prebrojim) je možda bilo manje nego što je potrebno.. evo snimak iy Brlina:

 

Gzavije de Mestr je bio zvezda programa, poznato Rodrigovo delo za gitaru i orkestar, je svojevremeno uz pomoć Nikanora Zabalete transkribovao za harfu.. dobila se punija scena, a izgubilo (nepovratno i tragično) na dramatici.. Gzavije je u Kolarac namamio bulumentu šiparica (danas se to verovatno drugačije zove :) ), koje su (naravno), osim što su događaj direktno prenosile na Fejsu i Instagramu, duboooko uzdisale opčinjene njegovom lepotom i slavom.. njegov stajling i American made (Mala Sirena style) harfa su upotpunili ugođaj.. imao je i dva bisa, sasvim u kontekstu, dva opšta mesta Španske muzike.. bilo je leepo, i prazno, ubio ga je Ligeti namrtvo :)

šiparice se nisu vratile posle pauze (bilo svašta na pauzi, od glasnog negodovanja glede Atmosfera, do pokušaja onomatopeje njenih delova, veoma poučno, sa pažnjom sam otpratio :) ), popunila se mesta u orkestru, i krenuo Čajkovski.. Manfred simfonija baš i nije moj prvi izbor od Čajkovskog.. nije ni drugi.. ali izvođanje je bilo perfektno, simfonija je teška, ima mnogo promena ritma, čak 4 stava i sve je to Filharmonija sjajno izvela.. čestitke idu i dirigentu Urošu Lajovicu

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Obeležen ruski praznik Maslenica

DSC_0996.thumb.jpg.cd426f93510b0b9fd047012d6d49491e.jpg

Bili horovi, orkestri

 

https://quik.gopro.com/v/jGpcIiK4KK/

balet...

DSC_0997.thumb.jpg.4d55f69ea7e3572cf86a139958a4bfeb.jpg

Ruske snajke  služile blini i čaj

DSC_0992.thumb.jpg.4635fa1b4e9a3680ba5382be182205b5.jpg

Simbolično ispraćena zima i prizivano proleće

(spaljena lutka koja simbolizuje zimu)

800x600_maslenica-foto-wikimedia-aleksan

BTW maslenica i poklade su veoma stari praznici ali morao da dođe i pop da nas ubedjuje da su to pravoslavno hrišćanski praznici. Izdržasmo i njega nekako.

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 month later...

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...