Jump to content

Preporučeni Komentari

Kolarac 07.06.2018. - Beogradska Filharmonija, Dirigent Eiđi Oue, Simone Rubino, Collegium Musicum

  • T. Takemecu - Rekvijem za Gudače
  • A. Dorman - Zamrznut u Vremenu
  • G. Holst - Planete

prva dva dela su mi bila potpuno nepoznata.. prvo zaiste i jeste ono što mu je u podnaslovu.. dosta hermetično, nalik na ECM New Series produkciju muzike XX veka (to se sada verovatno drugačije zove), na koju sam "navikao", ali nisam uspeo da uhvatim priključak - prošlo je kroz mene.. međutim, Simone Rubino kao perkusionista u Dormanovom - zamrznut u Vremenu, je bio fenomenalan, kao i orkestar.. kao i delo.. i dirigent razume se :) 

 

Rubino je, sjajno pozdravljen, na bis odsvirao jednu Bahovu partitu

prvo moje uživo slušanje Holstovih Planata je bilo veoma uzbuđujuće.. u svojoj sobi nisam uspeo da ostvarim dovoljan i potreban nivo koncentracije, kao na koncertu.. Filharmojija i Mali Zmaj (ponovo bez partiture) Eiđi Oue, su bili perfektni.. ma, čak spektakularni u momentima.. Eiđi je veoma temperamentan, a Filharmonija kao i ovek na visini.. rekao bih čak i iznad..

tužno je što zbog skučenosti prostora, hor u sedmom stavu nije imao mesta na pozornici.. Collegium Musicum su pevali u hodniku, bez vizuelnog kontakta sa dirigentom.. prošlo je dobro, kao kuriozitet, a zapravo je nužda u pitanju.. na kraju ogroman i dugotrajan aplauz.. Filharmonijska publika četvrtkom, je zaista nešto posebno..

najava za Beograđane (i one koji to nisu :) ):

koncert-na-otvorenom-18-19-CIR-1.jpg

Na istoj lokaciji kao i prošle godine, Filharmonija ponovo svira za nekoliko desetina hiljada ljudi ispod ogromnog ekrana na kojem se prikazuju veličanstveni prizori nezamislivo dalekih galaksija. Najpre će uz snimke Zemlje orkestar izvesti Štrausovu epsku muziku Tako je govorio Zaratustra (prikazanu u filmu 2001: Odiseja u svemiru), kao i uzbudljivu kompoziciju Džona Adamsa, Kratka vožnja u brzoj mašini. Potom, Filharmonija publiku vodi u Kosmos, snimljen najnovijim optičkim instrumentima NASE, uz Dvoržakovu popularnu Simfoniju Iz Novog Sveta.

„Zemlja“ i „Kosmos“ su deo inovativnog filmskog serijala HD Odiseja koji je premijerno izveo Hjustonski simfonijski orkestar i predstavlja apsolutni hit u svetu kao događaj koji se ne propušta, a srpska publika će biti prva u Evropi koja će videti projekat „Kosmos“.

veoma interesantno

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

jes vala

 

nego , idi turaj onu ntenu , pa da moz slusas koncerti i kod kucu

subotom vece prenosi iz Metropolitena

 

edit: ima i ovo , kome se uklopi:

 

http://www.rts.rs/page/radio/sr/story/1466/radio-beograd-3/3156135/velika-operska-tura-201718--berlioz-benvenuto-celini.html

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sinoć kad sam se vraćao odslušao Šeherezadu Korsakova na Radio BG 3.. sa ploče, Telefunkevno izdanje iz '55, Orkestar Belgijskog menščini radia.. šuškalo to i krckalo, ali zvuk je bio sjajan.. čudo je Radio BG 2/3

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...
On 6/8/2018 at 3:24 PM, Woland said:

sinoć kad sam se vraćao odslušao Šeherezadu Korsakova na Radio BG 3.. sa ploče, Telefunkevno izdanje iz '55, Orkestar Belgijskog menščini radia.. šuškalo to i krckalo, ali zvuk je bio sjajan.. čudo je Radio BG 2/3

nisam siguran da imaju sa cega da puste, pre bih rekao da je to neko prebacio sa ploce prvo na traku a onda digitalizovao....

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6 minutes ago, grau said:

nisam siguran da imaju sa cega da puste, pre bih rekao da je to neko prebacio sa ploce prvo na traku a onda digitalizovao....

Nemam pojma, ali sam i ja sinoć do kasno ostao uz RBg3 - puštana Brahms-ova 3. simfonija ( spikerka najavila kao DG vinil izdanje RTB-a ).

E, i to je krckalo, pa čak i "preskočilo" na par mesta. :)

E sad, da li je taj "rad" kako ti kažeš ( prebacivanje s ploče na traku, pa u "digitaliju" ) onda je ipak to dunsterski odrađeno. Msm, mogli su prethodno preslušati vinil, pa ako je defektan kao ovaj od sinoćke, bolje ga ne puštati u etar, već naći drugi primerak/komad, ili ono bar, promeniti temu, ploču, simfoniju . . .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

vidis , nisam ja toliko picky ...... u 24h programa jedan ili dva preskoka nije nista .... setimo se kako je bilo nekad kad je sve islo sa vinila

vise me nervira sto ovaj 96.5 sa Fruske mi Gore opet ima problem sa doturom modulacije , opetovano svakih 3-4 meseca

pauza 100-500mS pracena jodlom

 

ne znam za zadnja 3 dana , nisam bio nesto u prilici da budem pri-sednut za radio bilo koje vrste

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Btw, izgleda da nas očekuje veoma dobra, čak odlična koncertna sezona na Kolarcu 2018/2019. :)

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:734129-Stize-Pogorelic-Najavljena-nova-koncertna-sezona-na-Kolarcu

"Pogorelko" čak i nije prvi pik ovde . . . . . " . . . Najavljeni su nastupi Kiparskog nacionalnog orkestra sa pijanistom Siprijanom Kacarisom 11. oktobra i kamernog orkestra "Kremerata baltika" slavnog violiniste Gidona Kremera, koji je na programu 4. aprila 2019. . . .  "

@Woland-e, reaguj. :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Btw, izgleda da nas očekuje veoma dobra, čak odlična koncertna sezona na Kolarcu 2018/2019. [emoji4]
[mention=665]Woland[/mention]-e, reaguj. [emoji3]
sve u svoje vreme :) filharmonijski petak mi nikako ne odgovara, tako da ću pronalaziti alternative.. npr Natalie Clein u Ljubljani itd :)
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, vladd said:

Bilo nesto koza na par km otale..vi za vi doline slonova :) 

prešle su one preko puta :( davno nisam bio u tom delu, vidim da je splavarenje uznapredovalo u BG, nemož prići reci..

glede svega toga - sinoć sam pao u depru, preispitivao se da li sam postao Mizantrop.. msm, kapiram da sam matori prdonja, kratak fitilj, lak na obaraču, pogana jezika, ali ništa od tog repertoara sinoć nisam ispoljio, zblanuće me je savladalo.. pa sam bio potišten i na kraju depresivan.. mnogo mi je lakše kad lajem okolo :) znao sam šta me očekuje, da NBG Blok 13 nije Berlinski Waldbuhne, ali.. ali.. samo ću da kažem da su Beograđani navikli na svašta i oguglali na isto to.

šteta što se karte nisu plaćale, mislim da bi nas ulaznica od samo 200 dinara po grlu, spasila od majki (pod budnim okom svekrve) koje sa kašikom trče za čedom da ga narane (za 90 minuta može i da se umre od gladi), zadušnih baba razvaljenih po ćebadima u trač partiji leđima okrenutih pozornici, zaslužnih građana koji neće da sednu, dok ne popiju pivsku limenku u glavu (nisam ja majkemi :) ), dece za ekranima koja igraju igrice dok ih roditelji kulturno uzdižu itd..

 

ipak, bilo je dobro, ne koliko je moglo da bude ali mnooogo više nego što je gledalište zaslužilo i bilo sposobno da percipira..

počelo sa Zaratustrom, pa Adams i na kraju Dvoržakova Simfonija iz Novog Sveta, a sve to propraćeno i sinhronizovano sa sjajnim Nasinim snimcima svemira i zemlje.. Felc je uradio sjajan posao - mnogo stvari je bilo na njemu, sinhronizacija je bila besprekorna, očigledno je njegovo iskustvo dirigenta u Operi.. to je primetio mali broj ljudi.. II stav devete Dvoržakove (Lago) je protekao takođe neprimećen, poslednji se ipak očešao o publiku, iako su mnogi baš tada krenuli po pivo..

veoma mi je žao što sinoćnji performans nisam gledao u drugačijoj atmosferi, verujem da bih cvetao i listao istovremeno :)

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...