Jump to content

Gramofonska tema


grau.

Preporučeni Komentari

8 minutes ago, Doktor said:

To u startu otpada.

Sta cemo sa neravnim plocama ? Tu ce Cantus da zariba. :crazy:

Nemam dodatnu kintu za onaj preskupi ispravljac, presu za izvitoperene vinile.

Nema sanse, moj je kao teski jedrenjak na nemirnom moru, kad su valovite ploce a nam ravnim je ko hirurski noz :)

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, ninja said:

Nema sanse, moj je kao teski jedrenjak na nemirnom moru, kad su valovite ploce a nam ravnim je ko hirurski noz :)

. . . .

Vidi, iskreno se brinem za trenutno stanje kantilevera, a bogami i tvoje igle na Rohmann-u posle gledanja ovog tvoga instant spota sa YT. :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

19 hours ago, Doktor said:

Upravo tako. 

Taj rad, sto bi se reklo. :)

Vlaznost vazduha . . . bocni vetrovi koji duvaju trenutno na Jamajci . . . temperatura koja se stvara u kantileveru posle preslusane cetvrte, ili jos bolje, pete strane vinila . . .  nemoj disati kada meces iglu na prvu brazdu, nedajboze da bi ki(h)n'o . . . . itd., itd. - dakle, zaista nema potrebe vise. 

No more.

Da priupitam - ako nije problem - sta se desilo sa starom rucicom? Mislim, dali je problem u rucici ili je konacno dosadilo petljanje tim tipom rucica?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 12/13/2017 at 3:39 PM, Doktor said:

Samo igle . . .  boroni . . .  kantileveri . . .  pa ima ona tamo tema o dobrim MM glavama. 

Nego, ima l' neka dobra gramofonska rucica laka za stelovanje glava ?

Da ne zavisi korisnik od drugih, tj. od onih "koji nikada nece doci".

Znam, pitanje je od milion funtex-a, ali cisto da priupitam. :)

 

Nisi bio „zavisan“ proteklih četvrt veka skoro, za razliku od mnogih drugih zato što si Doktor, ponajmanje od mene. Ni sam ne znam koliko puta sam ti selio ručku sa gramofona na gramofon, koliko glava namontirao, izrađivao i dorađivao potrebno za montažu, servisirao http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/7073-srevis-gramofona-stabi/ , za prijatelje se to ne broji,  ali se broji svega par sati mog zakašnjenja uz tvoje pomeranje termina toga dana kao i nekoliko predhodnih za kad tebi odgovara.

Tačno je da je nešto lakše podesiti krute ručku, tako i zvuče zato, a iz  raznoraznih razloga može da se desi da ne bude nikad idealno za razliku od Jeličića sa kojim glava uvek može biti u tačnoj poziciji, objašnjavao sam ti više puta,  ima i obrazloženo na forumima, kao i o samoj kompatibilnosti ručke i igle. Šta god da ručka i gramofon imaju na sebi, određivanje geometrije bez alata je jednako kao merenje temperature šakom po čelu, za svaku je potreban sav pribor koji si imao isto toliko prilika da vidiš na delu, mogao si da pročitaš i naučiš iz moje tehničke dokumentacije teoretski sve, a praktikum u ovoj temi je bio namenjen tebi na neki način http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/7384-odrzavanje-i-podesevanje-gramofona-gyrodec/& .

 

On 12/15/2017 at 11:26 AM, InSides said:

Da priupitam - ako nije problem - sta se desilo sa starom rucicom? Mislim, dali je problem u rucici ili je konacno dosadilo petljanje tim tipom rucica?

 

On 12/14/2017 at 3:35 PM, Doktor said:

Upravo tako. 

Taj rad, sto bi se reklo. :)

Vlaznost vazduha . . . bocni vetrovi koji duvaju trenutno na Jamajci . . . temperatura koja se stvara u kantileveru posle preslusane cetvrte, ili jos bolje, pete strane vinila . . .  nemoj disati kada meces iglu na prvu brazdu, nedajboze da bi ki(h)n'o . . . . itd., itd. - dakle, zaista nema potrebe vise. 

No more.

Pre dvadesetak godina Doktor je dobio mojim posredovanjem  ovu ručku tada višestruko skupljom u zameni za prč od nekog SME-a glavu za glavu. To je bila demo ručka i zato je ugrađen robustan kabl sa PVC izolacijom koja se posle ovoliko godina dodatno skrutila. Svaka ručka je osetljiva na fleksibilnost kablića čak i kad je prag visok usled neizbežnog relativno velikog otpora ležajeva a kamoli kod ultra prefinjenog rešenja kao što je Jeličić, dogovarali smo se unazad  da se uradi zamena, dogovoreno  tokom ove zime, kad meni opadne egzstencijalnio posao, i da ujedno se motor izesrvisira. Sem toga, novo namontirana glava se tereti sa svega 1,2 grama i samim tim je protiv klizna sila dosta mala i već sam položaj prekrutog kabla je kritičan, već je bilo više puta intervecinja zbog upredanja pri čišćenju prašine iako sam od početka izričito naglašavao, a tako i radili. Podesi se geometrija pod libelom u radnoj ravni, identično postavi i podesi na poziciju na polici, podigne gramofon u vis da se kablovi iz ručke ispruže prirodno i tako uštekaju bez upredanja i oštrih preloma. Znači, ne radi se ni o kakvim kosmičkim silama već o običnom šlagvortu, razlogu da se uzme "brend", Mocart je ipak "no name" koji mnogi ne vole i kritijuju ga a to Doktoru ne prija, al u redu. 

Imao sam nameru da predložim u tvom imidžu vintage zvuka povratku na tvoj početak, Thorens TP 14, ili uznapređeni TA10, možda  Grace G707 koja je bila proglašena naj boljom ručkom, al u svojoj klasi. Sve se one lako podešavaju i imaju visok prag neosetljivosti  svakojakog uticaja ala diy dust cleaning. Šteta što Quad nikad nije pravio ručke, inače bi i to moglo da se samoproglasi kao mrak. Cenim Torensa, 160 je po meni bolji, ako se dobro sećam, imao si neki 12x iz doba cedefilije, pa proveri da li ima kuglicu  u ležaju tanjira, da ne bude da češe o šasiju ko onda. Uprkos prozivci, stojim na raspolaganju i dalje.

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Lemić

Veliko hvala na tvom visedecenijskom trudu i radu oko mojih gramofonskih baza, rucice i zvucnica. To je neosporno.

Medjutim, ima ona : " lako je tudjim qrcem mlatiti po koprivama ".

Pitas se zasto ? Obrati se Zarku R. za dodatne informacije oko Jeliciceve rucice, njenih karakteristika, performansi, komplijansi etc.

Dobices adekvatan odgovor i siguran sam da ce ti ono gore biti kristalno jasno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ma Thorens je prvi pravi gramofon, sledeći korak je sam vrh, ostalo između je manje više estetika i ukus. Imao sam diy prerađenog po uzoru na Bradačev i po njegovim instrukcijama, tek tad je ozbiljan pogon. A ovo je prilčno davno urađen za drugara, pun orah sa Orlandićevom kopijom WTA i nekom glavicom

 

Thorens.thumb.jpg.ff6089345af7448b2d7816b2d53d5ed9.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije rec o jedenju, vec o fetisu. :) 

A mozemo i o tehnickim detaljima, kontrole brzine pa do rumble- zvonjenja. Pa cak i da na sve to zazmurimo, i kazemo tehnika nema veze, vazna je sinergija i osecaj, Torens deluje kao sprava za u kucu, za razliku od Gararda koji je za podrum..(mada se moja soba slabo razlikuje od podruma :) )

 

No pre svega je fetis, prvi utisak kada kao klinac stanes pred  gramofon koji deluje mozno. :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

20 hours ago, vladd said:

Kod ovog(i samo ovog) Thorensa moze se reci da imamo zajednicki fetis. :) 

Nisam fetišista, iako razumem,  brandoman i idolopoklonik.

14 hours ago, vladd said:

A ne, sirotinjski haj end je 150 i to drustvo, minimalistickih goluzdravaca,  a vrhunski osmisljen gramofon je 126.

Tek iznad njega moze da se nize ozbiljniji high end sa svim pratecim igrarijama, mode, preterivanja...

Thorens 12x  jeste kao kompakt model odličan, al za neko poboljšanje su bolji jednostavniji modeli. Iz Thorensa sam izašao neko 85-te, šeste godine i prešao na Žirodek uzevši ga od drugara i prvog vlasnika, tada i stavljam Jeličićevu ručku, ne sećam se ni svog Torensa BC 160, kog sam video pre neku godinu u tuđem posedu, a kamoli ostalih modela. Thorens ima naopako vešanje, izuzimam kasnije rešenje sa gibnjevima kolko se sećam, TD 3xx. Subšasija sabija opruge umesto da ih isteže, težište je više a same opruge pri sabijanju se vitopere i teže da se izbace u stranu i praktično dolazi do titranja ansambla po horizontalnoj osi. Terećenjem tanjira kao primarnom modifikacijom ka snižavanju rezonance, opruge se sabijaju što više i moment smicanja umanji, tako da se  uveliko eliminiše ta pojava nestabilnosti. Sledeći problem je što opruga pri sabijanju akumulira energiju koju teži stalno da emituje kao povratni izbačaj, kod istezanja je ta pojava znatno manja i pitomija. Osim Thorensa, ne mogu da se setim ima li drugih gramofona sa tim rešenjem, svi su ovešani na opruge, ali uprkos tome, Torens jako lepo zvuči, košta skromno, jedino mnogima izgleda rogobatno. Bio je jedan primerak, ne sećam se modela, koji je pretvoren u kabriolet, nema kućište, svojvremeno mi je bio ponuđen na poklon al ga nisam prihvatio i to je vrlo i lepo, zanimljivo i neobično rešenje. Uradio ga je Profa, pomenuti Žarko Ristić sa kojim drugujem gotovo 4 decenije i među nama nema tajni, tako da Doktorova opaska o pojašnjenju Jeličić ručke, ili bilo čega je blago rečeno smešna. Znam da mnogi, uključujući i Doktora,  vrlo negativno konotiraju Žarka Ristića, mi imamo drugojačiji odnos, ekstremno  pozitivan. Sa idlerom nemam iskustva, jesam držao u ruci, ono što znam je da je uvek prisutan šum trenja prenosnih koturova i mikro vibracija usled zazora u ležajevima istih, a i oscilacije samog motora su izražajnije kroz direktniji prenos nego što je kaiš. Ne mogu da sudim o kvalitetu reprodukcije, ali tehnički, dobar belt bi trebao da ima manje neželjenosti, al u praksi ne mora tako da bude samo po sebi, sve zavisi od konkretnog rešenja. 

Dugo sam van hifi sfere, ove zime me nešto i zasvrbelo a i mnoštvo drugara iniciralo pokušavajući pod stare dane da nadoknade propušteno. Nameće mi se zaključak da se priča vratila skroz u prošlost. Diskutujemo o Jeličić ručki, Thorensu, pre neki dan sam sa zaprepašćenjem video zvučnike od niškog HSR-a 48 kao pomoćni par uz mnogooo ozbiljan sistem, Mekintoš pojačivač međ ostalima, bavimo se stvarima kojih jednostavno više nema i kojima je mesto u muzeju. O kakvom kvalitetu ili samoproglašenim referencama se radi kad je sve staro  pod epitetom vintage, tehnički neispravno, pa nijedan elektrolit, ili bar neki, nije posle toliko godina starosti u nazivnom potencijalu. Kad pričamo o gramofonu, jel ko gleda potrošenost samog ležaja, jel ko menja ulje čiji je vek vrlo limitiran osim kod posebnih. Kod ručki su ležajevi od krucijalnog uticaja, sva priča o kompatibilnosti sa glavom kroz komplijansu koju spomenu Doktor, je besmislena, a o tehničkim parametrima i kvalitetu da ne pričamo. Ležaj ima svoj radni vek, neće da se pohaba ali  ima uticaj sama atmosferija kroz oksidaciju samog metala i lepljenje masnih naslaga koje svaki životni prostor ima. Svaki otpor u ležajevima je kontra produktivan po zvuk, radi se o mikrogramima kad je ležaj nov, a pitaj Boga koliki je kad se koči usled neminovne prljavštine. Dosta ležajeva se nabija u ležišta preko neke meke gumene navlake radi dekuplovanja vibracija, guma se vremenom kruti i raspada i prenos vibracija ode na iglu. Mast za podmazivanje ima neki rok trajanja od 5 godina, specifične ala silikonska više, za ulje isto važi, a fluidni podmazivač vremenom pobegne sa mazajućih površina ako nema rotacije 360° i dolazi do rada na suvo, čak se i mast istisne kod ograničenog hoda kao što je u pivotu ručke. Po meni, svaka višedecenijska ručka bi trebala da se servisira pa da se priča o rezultatu. Davnih dana sam batalio kruto spojene ručke preko mikro lagera, danas ima ležajeva od polimera i  keramike, ultra preciznih sa manjim otporom nego pre x godina. Jesu vintage stvari solidno i školski rađene, ali tehnički napredak je nesporan bez obzira što je u elektronici sve davno uspostavljeno.

 Sad se setih da sam video njišuće tegiće kao kontra teg i za korekciju antiskejting sile. Klatno kao takvo je vrlo nestabilno, minorna sila ga inicijalizuje a relativno sporo se vraća u ravnotežni položaj, kod ručke je  stalno inicirano usled očitavajućeg titranja same igle i praktično se teg se klati u neartikulisanim smerovima i svojom masom ima povratni uticaj na ručku koji jede zvuk i unosi neki svoj. Dosta je čest kod kompenzacije klizne sile, mnogo bolje rešenje je tegić preko poluge. Držao sam nedavno u ruci kopiju Šredera, ne znam čija je izrada, antiskejting je dobro rešen, kod Jeličića je teoretski bolji ali u praksi nije i vrlo se nezgodno podešava jer utiče na ostale parametre, ali ko zna, nije problem uz malo pažnje i vremena. Čim ugrabim vremena, okačiću Šredra, možda i obe srpske kopije, u svakom slučaju zavređuje pažnju iako  imam nedoumice po pitanju svrstavanja, u krutu spregu, koja se jasno čuje kao loša, ili mekanu ala sajlice.

@Doktore-iz izloženog možeš da zaključiš zašto su neke ručke "stabilne" a neke ne, obrnuto proporcionalno zvučno,  tebi razumljivo, mikro hirurg i mesar.

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 minutes ago, Lemić said:

. . . .

@Doktore-iz izloženog možeš da zaključiš zašto su neke ručke "stabilne" a neke ne, obrnuto proporcionalno zvučno,  tebi razumljivo, mikro hirurg i mesar.

Vidim da me opet pominjes ( srecom odvojio si ovaj poslednji red pa sam video ).

Ocigledno je da nisi potpuno razumeo ono o koprivama i tudjim spolovilima.

Srecom pa je jedan od ucesnika u izradi Jelicicevih VTA klon rucica u Bgd. i ja sam te u mom prethodnom postu na ovoj temi uputio na njega za dodatne informacije.

Zamolio bih te takodje da ovde vise ne spekulises ko je sta "pazario" ili nije.

Ocigledno je da nemas pojma o cemu se ovde radi.

Na svu srecu postoje jos uvek dobri ljudi koji su nesebicno spremni da pomognu prijatelju u nevolji.

A ova storija se zavrsava na uvek provereni nacin : " Najbolje je kad' platis".

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

2 minutes ago, grau said:
  6 minutes ago, Lemić said:

Osim Thorensa, ne mogu da se setim ima li drugih gramofona sa tim rešenjem, svi su ovešani na opruge

 

1 minute ago, grau said:

kako ne, najpoznatiji klon thorensa 150/160 - linn sondek LP12. najveća prevara u istoriji ovog športa.

Da, zaboravih iako sam ga seciro i slušo. Torens je radio za njih taj  model koliko znam i upečatljivo se vidi sličnost koja se plaćala barem duplo kolko se sećam, mada je uglađeniji na oko što nije bitno zvučno. Međutim, Lin je prvi ozbiljno pristupio parenju komponenti celog sistema, i čitavu slavu je taj gramofon dobio kao kompakt gotov uređaj, odlična ručka Itok i MC glava Asak na kojoj sam čuo jedan od naj lepših basova i to sve zajedno je dobro zvučeće i bez razmišljanja o kompatibilnosti komplijansi i rezonanci svake stvari ponaosob. To je poenta cele priče i u odnosu na jeftini Thorens i one njihove ručkice sa Stentonima je car. Zbog tog idejnog principa jako cenim tu firmu, Lin Izobarik takođe spada u nekoliko zapamćenih zvučnika po bas reprodukciji i bez malo da je tačno da samo sa njihovim pojačivačem zvuči naj bolje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

3 minutes ago, Doktor said:

Vidim da me opet pominjes ( srecom odvojio si ovaj poslednji red pa sam video ).

Ocigledno je da nisi potpuno razumeo ono o koprivama i tudjim spolovilima.

Srecom pa je jedan od ucesnika u izradi Jelicicevih VTA klon rucica u Bgd. i ja sam te u mom prethodnom postu na ovoj temi uputio na njega za dodatne informacije.

Zamolio bih te takodje da ovde vise ne spekulises ko je sta "pazario" ili nije.

Ocigledno je da nemas pojma o cemu se ovde radi.

Na svu srecu postoje jos uvek dobri ljudi koji su nesebicno spremni da pomognu prijatelju u nevolji.

A ova storija se zavrsava na uvek provereni nacin : " Najbolje je kad' platis".

 

 

 

Ne bavim se špekulacijama bilo koje vrste, i ja sam jedan od skromnijih učesnika u izradi i svojeručnom sklapanju Jeličić ručke, ima nekoliko detalja usvojenih mojom sugestijom, a da si me uputio na nekog doktora i da razumem, na Žarka Ristića svakako ne, a to što ti je on objasnio je samo delić o poznavanju gramofona i pomenute ručke, nedovoljno da bi bilo razumljivo. Meni je uvek drago šta god da sebi čovek izbere jer ga to čini srećnim, nebitno što mislim suprotno, tako da me u krajnjoj liniji ni ne zanima ni šta ni na čemu slušaš, bitno je da si ti zadovoljan, bez mog ikakvog koristoljublja uvek bilo i biće.  Samo mi je krivo što si mene našao kao razlog i opravdanje da batališ Jeličićevu ručku zbog par sati pomeranja termina iz objektivno opravdanih razloga. Ne, ne razumem pišanje po koprivama kao ni o čemu se zapravo radi, no, nije ni potrebno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...