Jump to content

Gramofonska tema


grau.

Preporučeni Komentari

trebalo bi obezbediti dva identicna setupa , razlicita samo u tom konstrukcionom "detalju"

pod uslovom da je sve overkill ( kao sto je Dacho evidentno i pravio) sumnjam da bi osciloskop pokazao neku razliku

a bogami ni uvo

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, vladd said:

Pazi, to i jeste problem za bavljenje, ali da ce se vibracije "anulirati" tako sto putuju i kroz sponu i kroz vinil do vrha igle gde se srecu, je manita tvrdnja.

Možda nisi pažljivo čitao. Niko to nije tvrdio. :) Vibracije se ne anuliraju.

 

Poenta je da u svim meni poznatim rešenjima gramofona sa vešanjem ceo sistem vibrira zajedno (tanjir čvrsto povezan sa ručicom),

a ne da odvojeno svako za sebe vibriraju nosač informacija i čitač tih informacija.

 

Teorija kaže da kada svi elementi sistema vibriraju (koliko toliko) zajedno/usklađeno, očitavanje informacije iz brazdi će biti preciznije nego u slučaju da vibriraju neusklađeno svako za sebe.

 

Quote

 

18 hours ago, Kuja said:
Slikovit prikaz problema iz obrnutog ugla, ali je suština ista:

Osoba br. 1 sedi za stolom na kome je papir i pokušava slobodnom rukom da nacrta pravilan krug. Stolica na kojoj sedi i sto sa papirom su smeštenoj na istoj zajedničkoj platformi koja se horizontalno ljulja/kreće u svim pravcima.

Osoba br. 2 sedi za stolom na kome je papir i pokušava slobodnom rukom da nacrta pravilan krug. Stolica na kojoj sedi i sto sa papirom su ovoga puta razdvojeni na dve odvojene platforme koje se ljuljaju/kreću svaka za sebe, tako da se papir u svim pravcima pomera i beži ispod olovke.

Dozvoljen je samo kontakt između olovke i papira. Koja će od ove dve osobe nacrtati precizniju i manje drhtavu kružnicu?

 


 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Zen Mod said:

trebalo bi obezbediti dva identicna setupa , razlicita samo u tom konstrukcionom "detalju"

pod uslovom da je sve overkill ( kao sto je Dacho evidentno i pravio) sumnjam da bi osciloskop pokazao neku razliku

a bogami ni uvo

Ako je toliki overkill u pitanju da puka ogromna masa sprečava bilo kakve vibracije, onda je deo sa vešanjem u stvari nepotreban višak?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

5 hours ago, vladd said:

P.S.

Tako da je logicnije da se tvrdi da spajanjem ose diska i oslonca rucice, spoljni uticaj je jednak i na rucicu i na osu, pa ce eventualno imati manji efekat na iglu

Promaših PS! :)

Ako pažljivije pročitaš ranije postove, videćeš da smo u stvari zajedno tu negde! :thumbsup:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

U principu nije bilo odstupanja. Ručica je stojala na istom mestu u svom originalnom mesinganom postolju, samo sam odvrnuo šraf koji spaja bazu i ručicu  i spusto ručku na istom mestu gde i stoji(naravno pazeći da nigde ne dotiče T bazu). Visina(VTA) je regulisana gornjim stubom ručke i ostala je ista kao i pre. Ručica je spuštena na isto(tvrdo postolje) na kojem stoji i gramofon. Kuzma bi ih verovatno u startu odvojio i tako prodavao da misli da je to korisno, jer je to vrlo jednostavno izvodljivo. Zvuči puno bolje kada su spojene.

Originalna baza(postolje) Stogi (S) ručice je od mesinga i relativno teška, ali daleko od 5, ili 10kg. Možda bi to promenilo nešto?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da neodgovaram pojedinacno napisat cu generalno neke stvari...

Kao prvo teorije kazu svasta, nekad imaju pokrice a nekad i ne. U mom slucaju neke stvari se kose sa teorijama ali kada crv proradi često ideš nešto pokusati kontra svega pa da vidiš kako ce ispasti.

S obzirom da je vecina dijelova gramofona napravljena na osnovu teorije velike mase da bi se anulirao utjecaj vibracije, meki ovjes zaista nije trebao i nije uopce uobicajen,......ali.....posto sam imao mogucnost probati i posto mi je to vec ne znam koji po redu napravljeni gramofon onda sam se mogao poigrati i sa tom mogucnosti.

Meki ovjes je napravljen samo na tanjuru zato sto je jedino tamo moguc. Na nosacu rucke naravno da nije moguce.

Meki ovjes u mojem slucaju je samo vise kao teoretski MEKI jer nista tu nije niti priblizno elasticno i mrdavo poput Oraclea ili slicnih mrdavih kramofona od koje dobijes morsku bolest samo gledajuci u njih. Ovdje je sve poprilicno stabilno bez gibanja a opet maksimalno odvojeno od utjecaja podloge i svega ostalog sto moze stvarati vibracije.

Nitko od proizvođaca ne radi ovakav koncept iz prostog razloga UŽASNO JE KOMPLICIRAN U SVAKOM POGLEDU, i tehnologija izvedbe i štelanje i setup u krajnjem slucaju. Onaj tko ne barata dobro sa materijom svih parametara koji utjecu na konacan ishod zvuka sa gramofona ovakava konstrukcija je noćna mora. Poanta je da je ovaj gramofon za obicnog korisnika prakticki neupotrebljiv ako se zeli izvuci max iz njega. Da se razumijemo svirat ce on i bez puno štelanja ali KAKO?!

I naravno ovakav koncept nebi nikome preporucio jer je cak i konstruktivno pre zahtjevan, previse je tu nepoznanica u toku izrade. Da li sam dobio sa tim u odnosu na konstrukciju i masu gramofona da je bilo izvedeno bez toga nikada necu saznati jer nisam probao.

 

Ali najbitnije od svega,....STVAR FUNKCIONIRA I ZVUK JE FENOMENALA!!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

po mom misljenju meki ovjes tu ima ulogu kod pocetnog impulsa motora koji pogoni disk. Kod cvrste veze taj momenat je veliki i izaziva reakciju kod sklopa i nosaca motora iako male to su oscilacije sa vremenom smirivanja. Medjutim kada ista masa primi impuls tacnije posto je obrtno kretanje to je momenat impulsa, koji je tera da iz staticnog stanja predje u rotaciono, vesanje primi deo momenta impulsa i na taj nacin smanji silu reakcije? Vreme smirivanja je znacajno manje. Slicno kao kod topa...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

58 minutes ago, ZZZ said:

Evo i liste mojih favorite gramofona - definitivna lista :)

. . . 

Paaaa . . . . . dobro . . . kao neke zelje ( mada znam da si im'o EMT ) i neka . . . 

Mozda je bolje kao neki start reci - sta sam imao/imam sad' + pa haj'mo onda i neke potencijalne kol'ko-tol'ko realne zelje.

 

Da krenem od sebe :

 1. neki Sony iz Sony linije, ne znam oznaku, ali je bio DD def.

2. Dual HS39 ( onaj do 00, sa integral amp-om i kutijama sa strane + onaj slide za singlice ) - i dan-danas mi zao sto ga poklonih dalje

3. Thorens TD160 + SME IIIS ( sa uljanom kadicom ) + AKG PS8 Super Nova ( jos tada VdH vrh )

4. Thorens TD126 MK III special + njegova pripadajuca TP rucica + Ortofon MC-3 Turbo

5. Kuzma Stabi 2 + Jelicic VTA 9" + Ortofon MC 20 Super

6. VPI HW-19 MK III + Jelicic VTA 9" + Ortofon Rondo Red/Rohmann/540 MK II

 

Na wanted listi za gram. br.2  ( znaci zelje ) :

1. Linn Sondek + Linn Ekos 

2. Mitchell Hydraulic Reference 

3. . . . . opet neki "Englez", "Skot" . . . . tj. UK . . . . jbga, . . . . "magla" . . .  pekmez . . .  sljive . . . spajz  . . . . itd. 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

hajd i ja da dodam moju kriminalnu prošlost:

-RIZ Traviata

-Uher no-name sa raznim Ortofon FF i sličnim MM glavicama

-Kuzma Stabi Mk2 sa Stogi ručkom. Razne MM zvučnice Ortofon i Audio Technica

-Linn Axis + Basik. Razne AT zvučnice, kao i jedna Roksan zvučnica

-Kuzma Stabi Mk2 (ne onaj sa početka priče), Roksan Artemiz, AT95, Benz Micro (2kom), Ortofon MC15 MkII, penzija.

 

ako sam izostavio neki gramofon koji sam imao nemojte zameriti, nije namerno. Prosto nije bio vredan pamćenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, ZZZ said:

po mom misljenju meki ovjes tu ima ulogu kod pocetnog impulsa motora koji pogoni disk

Ja mislim da se bore sa jako niskim spektrom smetnji.

Pocetni trenutak do konstantne brzine je prelazna pojava i niko ne spusta iglu, u kucnoj varijanti, dok tanjir ne dostigne brzinu.

Pride sto se pocetni momenat moze smanjiti pogonom motoram soft startom.

55 minutes ago, Dacho said:

Mnogima je ovo poprilicno too much ali ovo je zaista vrhunski inženjering. Čuo ga jednom u trgovini i od tada neizlazi iz glave. Naklon do poda...

gravita.jpg

 

Tesko klatno je ozbiljno skupo ali ozbiljno efikasno resenje za dampiranje, bolje receno izolaciju uticaja niskih frekvencija. Istina, malo je kabasto, ali..

Ovo je monument.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

to Doktor :)

Da su zeleje realne ne bi bile zelje... Salim se ova prva 2 sa moje liste, jednostavno ne mogu da se nadju. Bio je jedan Neumann kod nas ali budalcine ga bacise na djubre pre 30-40 godina. Rekose - Kanta? Odmah sam isao u gvozdjaru da trazim neku sipku da kupim i to ne kruznog profila nego kvadratnog... Ima jedan komad na ebay se vrti ako je pored toga sto je mint i jako skup. Tako da svi samo lurkuju niko ni da pipne tastaturu...

Ovi Seiko-Epson su vrhunski top idleri. Ne verujem da ih je uradjeno vise od 100kom? pitanje je da li je uopste trocifreni broj. I naravno bili su jezivo skupi a sada su jos skuplji i nenabavljivi.

Pogleda jsamo kakva je lepa Tregakijeva rucka koja ide na seiko epsone - kao deciji automobilcic, gradjevinska masina, fantasticna mi je stvarno. O dizajnu i taskama oslonca da ne govorimo... Kao casovnik, cak mislim da je i unipivot sistem...

...

Ja cu da se zadovoljim sa brojem 3 i emt 927 za start.

Kad spomenu Sony, jbt video sam neki dan jedan soni (na fotkama) mislim da je studijski model DD, jednostavan, veoma solidan a nije premasivan... Odlican

broj 3 sam imao i upgrejdovao, a secam se ulja u kadici odlicno je to radilo...

broj 5 Kuzma, samo mi se svidja onaj neverovatan model sa T osnovom. Neverovatan dizajn, vrhunski za istoriju dizana, slusao vise primeraka svuda odlican. I mini :)

 

sigma5000(4).jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tosca ili Traviata neka bedna, najbednija

Dual 505/II, neka 1981.

Stabi 2 / Stogi, 1986

Technics 1210MkII 1994-2010 vise primeraka

Stabi S / Stogi S, neka 2008-9

posle toga zbirno

G401 

G301 sa FR64fx

Lenco L75, nerestauriran

Elac Miracord 50H u fabrickom stanju

Stabi S / 4Point

 

Od rucki koje cekaju zvezdani trenutak u ladici, ima 

jedan Stogi S

SME 3012/II

 

Ima i nekih glava...

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kada porastem biću astronaut i imaću sledeće gramofone:

- Technics SP 10 Mk3 sa motorom od rezača za mastere, tanjirom kao poklopac šahta i kočnicom dostojnom tramvaja

- Technics SP 10 Mk2 sa EPA-100 ručkom od titanijum-nitrida, šta god to bilo, i smart kontrategom

- Technics SL-1200GLD MK5GLD Limited Edition (zlatni, na radost)

- Transcriptors Skeleton + Vestigal (dečački snovi) 

- Transcriptors Round table (kao ljubimče)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imao sam 15-20 kom, od Thorensa, Brauna, Duala, Grundiga, Marantza i sl.

Najvece razocarenje je bio ovaj predivan PF 800. Fantazija kako je konstruiran, vrlo konforan sa svojim funkcijama ali brate nikako da ga natjeram da propjeva kako treba i to sam probao sa 3 vrste zvučnica ali džabe...

YAMAHA-PF-800-turntable-1.jpg

Otisao čak u Argentinu za 750$ na moju srecu.

Najvece iznenađenje je bio Sansui 222 Mk2 u originalnom stanju i to sa nekom jeftinom AT na sebi ako se ne varam. Prava čarolija.

s-l400.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

28 minutes ago, Dacho said:

Najvece iznenađenje je bio Sansui 222 Mk2 u originalnom stanju i to sa nekom jeftinom AT na sebi ako se ne varam. Prava čarolija.

s-l400.jpg

Isti taj 222 je kolega Ras ogadio pre neki dan, što potvrđuje da je svaka ocena gramofona subjektivna i da treba verovati samo svojim ušima:
 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 minute ago, Miloš 1210 said:

Isti taj 222 je kolega Ras ogadio pre neki dan, što potvrđuje da je svaka ocena gramofona subjektivna i da treba verovati samo svojim ušima a nikako internetu:
 

 

U pravu si. Ne kazem da je to neka špica od gramofona ali za 100-150€ apsolutno predivno svira u uvlaci u glazbu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...