Jump to content

Gramofonska tema


grau.

Preporučeni Komentari

17 hours ago, gluv_i_udaren said:

Jarani, ima li ko kakvu ideju za lift? 4Audio ima u cenovniku Regin lift koji bi mi savršeno odgovarao za ovo, ali nema na stanju. I cena je sasvim prihvatljiva, 2500 dingi

evo:

https://www.analogueseduction.net/rega-upgrades-parts-accessories/rega-lift-lower-cueing-device.html

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Neki su svojevremeno tvrdili da rez. frek. moze da ide i do 16Hz... recimo da ispod 8Hz nije preporucjivo / moze da radi ali bolje ako je vise od 8Hz, uzmi to kao neku donju granicu ( otprilike ).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mislim da ne ili zavisi od zvucnice koja se koristi.

Ono malo sto znam jeste da preniska rez frek donese vise basa i moze da zatvori sredinu... ali da je to mozda manje bitno, vaznije je cini mi se da rezonuje izmedju rezonanci gramonske baze ( oko 5-8Hz ) i rucke ( tamo negde iznad 12Hz ), dakle da se izbegne poklapanje sa drugim rezonancama koje postoje.

P.S.  Moram da proverim gradivo.

:D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ipak mi je jasnije :) 

Daleko sam od niže granice, trenutno sam (sa mukom) dogurao do 10.5Hz, ali nije neizvodljivo da namincam 9. Mali problem sa prelakom ručkom, a za potpuno rešenje moram da ubacim bakarnu cev D=4mm, d=3mm u sred ručke. Još samo da je dobavim i srolam na tačnu meru. Da može duđe

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa sve to ti je odlicno.

Komplijansa zvucnice i masa rucke igraju ulogu, generalno MM imaju visu komplijansu i njima odgovaraju lakse rucke, za MC zvucnicu treba ti teza rucka, komplijansa je niza i treba kontrolisati vibracije koje idu iz zvucnice u rucku ( mada to moze i putem materijala, lezaja i konstrukcije ).

Pitaj Insides-a, on je pravio rucke, trebalo bi ima i tema ovde, moje "znanje" je opsteg tipa, Insides je tu strucnjak.

:D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 6 časa, gluv_i_udaren reče

Zanima me da li postoji neka “najbolja” rezonantna frekvencija ka kojoj bi trebalo težiti, ili je samo bitno da bide recimo 8-12Hz? Na primer, da li je bolje 9 ili 11

najidealnije ti je 10Hz..imao sam kombinacije i sa izmerenih (ovo bi bilo bitno,jer jedno je matematika,a drugo nekad zna da pokaze praksa) recimo 5-6Hz sa stock Lenco L-75 ruckom i Shure V15/III JICO elipticna igla..imas ljudi koji se kunu na te niskorezonantne kombinacije...svojevremeno match koji je radjen jedan za drugi,SME III sa Shure V15/V je imao rezonantnu frekvenciju od 9Hz....

^_^

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije tu matematika imala uticaja previse, vec realnost. Idealno je izmedju 8 i 12 Hz, u sto manjoj amplitudi(ne moze se izbeci rezonantna frekvencija, ali se moze nesto dampirati), posto oko 6-6,5 Hz krecu zemljine vibracije koje samo mogu da podgurnu niske rezonantne predmeta...zato je iznad 7 a ispod 13(2h)...da bi opet visi harmonici sto manje zalazili u cujni opseg.. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sad mi se razdanilo, hvala drugari. 
Sledeca bitna stvar: uzemljenje ručke. Ručka koju trenutno karabudžim je od karbonske cevke koja ima prevelik specifični otpor da bih je direktno uzemljio (oko 15 oma od tačke uzemljenja do headshella) a i gorepomenuti problem sa masom ručke postoji, ideja je da u sredinu ručke ubacim cevku od metala. Zalepim, dampiram i slično da ne zvoni.

Sad, ako ću stavljati aluminijumsku, mogu staviti samo u “prednji” deo, tj od tačke uzemljenja do kertridža, a ako ću stavljati bakarnu onda moram kroz celu ručku. Da bih dobio efektivnu masu koja mi odgovara, dabome. Ostaje mi 3mm da provučem ožičenje i možda nečim dampiram mehanički. Pitanje: Al ili Cu? 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...