Jump to content

Zašto ŠANT a ne LM? Zašto LM a ne ŠANT?


Preporučeni Komentari

...u audio-tehnici? Čitao sam neka oprečna mišljenja po ovom pitanju i interesuju me vaša mišljenja i iskustva-šta je bolje koristiti u audio-tehnici i zašto? LM-ovi se čine kao dosta jednostavna riješenja,a opet i dalje se rade diskretni šantovi,kako to zašto to?Hvala unapred na odgovorima!Pozdrav!(ako postoji već neka tema o ovome molim vas da me uputite-pretraga mi nije imala zadovoljavajućih rezultata)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 10
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Popularni dani

Aktivni članovi u ovoj temi

LM i nisu neke cigare za audio tehniku a šant je otpornik za merenje struje - ne vidim neku vezu... Pretpostavljam da te zanimaju osobine serisjkih i paralelnih naponskih regulatora kao izvora napajanja u audio pojacavackim sklopovima ? ;)Ukratko, paralelnim regulatorom ("shunt") je generalno lakse postici vrlo nizak sum i vrlo nisku izlaznu impedansu regulatora u sirokom frekventnom opsegu. Mana mu je mala efikasnost - mnogo struje trosi na sopstveni rad, pa se najcesce koristi sa malim potrosacima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da da,vidi se nedostatak mojeg elementarnog znanja... Treba stvarno zagrijati stolicu i uzeti ne knjigu,nego knjige u ruke i krenuti ka naočalama...Hvala na uputstvu!Dakle kad treba da se dobije konstantnih 0,5A struje na +/-24V tu se tek čovjek nađe nigdje-prvi je dobar i radi posao ali izbjegava se zbog šuma a drugi nema šum ali je preveliki potrošač...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Našao sam temu vezanu za moju problematiku,evo ga link http://www.diyaudio.rs/topic/1198-kako-proracunati-ssr/ . Po nazivu se ne prepoznaje,pa mi zato ni opcija pretrage nije bila od koristi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako je tih pola ampera na 24V stvarno konstantno mozes da stavis LM317 pa RC filter posle njega, obzirom da je shum LM317 uglavnom u VF spektru. Dakle, LM317 pa u seriju 2R2/2W pa 2200uF prema masi, ali da kond. bude bash dobar (Low ESR) ili dodati bypass Film kond 1uF. Ako imas cinciloskop mozes da udesis i Zobel paralelno sa velikim kondom (ako ima neki peak u spektru).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...