Jump to content

HI - END za gurmane I HI - FI za pocetnike


shuca77

Preporučeni Komentari

Hajde da i ja dam svoj filozofski doprinos] :63izs7n: Gornja granica je svaki zvuk koji mozes cuti u prirodi uzivo. Sve ostalo je kopija i nikad nece biti bolja od originala.E sad, ako hoces da utvrdis koja kopija je najbolja onda moras da ih uporedjujes sa originalom. Problem je sto mi u vecini slucajeva originale nemamo.

sjajan odgovor i veoma istinitbar kad su u pitanju pravi instrumenti...ona sinteticka i digitalna sranja ionako nisu muzika
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da se nadovežem,trebali bi reproducirati u dlaku točno onako kako je snimljeno. Ali ja ne znam kako je snimljeno niti kako je to zvučalo čovjeku u studiju.Zato meni ostaje samo podijela na tri doživljaja odslušanog:a) sviđa mi se (HI-FI)b)jebeno mi se sviđa (High End)c) dobra mjuza! (ja sam High ;) )

tacno to sam i hteo reci ali"nisam smeo navoditi svedoka na odgovor" :oke:na osnovu te cinjenice proizilazai da bi materijal trebalo da zvuci razlicito.i to veoma razlicito.zbog upotrebe razlicite opreme pri snimanju, razlicitog postavljanja mukrofona,razlicitih prostora studija, razlicitih tehnicara i snimatelja,razlicitih muzicara dirigenata i producenata...Medjutim svedoci smo da sistemi pa cak i oni koji se nazivaju kao HEuopste ne zvuce tako vec veoma cesto potpuno suprotnosve je slicno ili bez bitnih razlikanormalizovano i politicki korektnoi famozno objasnjenjenista ne smeta.../dalea) sviđa mi se (HI-FI) - nista mi ne smetawow
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

trebali bi reproducirati u dlaku točno onako kako je snimljeno. Ali ja ne znam kako je snimljeno niti kako je to zvučalo čovjeku u studiju.

Zato kazem da su samo zvuci koje mozes cuti uzivo u prirodi (npr. unplugged bend) gornja granica kako neko rece. Za sve ostalo ne postoji referentna tacka u odnosu na koju bi se moglo meriti/uporedjivati pa nema smisla ni raspravljati.Verujem da autor teme nije hteo da rasprava ide u ovom pravcu, ali kako je krenulo mislim da bi mogli razmisliti o otvaranju novog foruma sa naslovom FILOZOFIJA :dubbio:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hej Mika, pa to na slici mora da je ultra fi! Vidiš koliko malo elemenata se nalazi na putu signala? :)ZZZ, drago mi je da nisi mislio kako te ispravljam. Stvarno sam samo nadopunio tvoju rečenicu. :oke:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Malo preterujete sa tim živim instrumentima. A šta na primer ko sluša trance muziku? Tu su sve veštački zvuci. Kako znaš kako to zvuči u prirodi, tj kako bi trebalo da zvuči? A opet na nekom sistemu svira bolje nego na drugom.Onda npr power metal. Sve trešti od raznih zvukova i distorzije. A opet na nekim sistemima se sve čuje ultra jasno a na drugom se čuje samo prštanje.Po meni zvučnik i prateće stvari treba da puštaju muziku tako da slušalac čuje slično što i onaj ko je miksovao to u studiju. Tehnički se tačno zna kakve specifikacije treba da imaju koji uređaji. Ako su te specifikacije ostvarene, onda super.U svemu tome je u stvari najgore što su ti koji rade master u studiju često neznalice i potpuno useru snimak. Onda ne vredi slušati ga na bilo čemu. Takvih primera je mnogo. A ja slušam samo muziku koja mi se sviđa muzički, čak i po cenu da je produkcija katastrofa.A većina hi-fija ili tog "high-enda" koja se prodaje se radi tako da kutija i prateća oprema budu ultra fensi. A rađeno po projektu koji je tehnički prosek. Ionako korisnik sam sebi sugeriše da bolje zvuči ono u lepšoj kutiji i skuplje. A slepih testova ni od korova nigde.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

... A šta na primer ko sluša trance muziku? Tu su sve veštački zvuci. Kako znaš kako to zvuči u prirodi, tj kako bi trebalo da zvuči? A opet na nekom sistemu svira bolje nego na drugom....

E to i mene zanima. Ne podnosim tu vrstu nasilja pa je i ne poznajem, a opet ima dosta ljudi koji vrednuju svoje sisteme upravo time (sta god to bilo, meni je muzika tu pretenciozan naziv, kao na primer sto neki enformel nazivaju slkarstvom).Kako god, proces odlucivanja sta je bolje neminovno ukljucuje poredjenje (breskva je sladja od limuna i sl.). Dakle, koji se kriterijumi u slucaju reprodukovanja takvih zvukova uzimaju kao presudni u poredjenju ? Kako nesto tandrce/zvekece/pisti bolje od neceg drugog ?Pretpostavljam da je u pitanju psihoakusticki mehanizam odn. intenzitet osecaja prijatnosti koji kod subjekta izaziva odredjen nacin tandrkanja/zveketanja/pistanja ?Ili to prosto mora da se voli da bi se razumelo ?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hej Mika, pa to na slici mora da je ultra fi! Vidiš koliko malo elemenata se nalazi na putu signala? :)ZZZ, drago mi je da nisi mislio kako te ispravljam. Stvarno sam samo nadopunio tvoju rečenicu. :oke:

ma naravno, nismo od jucecheers :wink2:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

elektronska muzika je potpuno prirodna stvari neizostavno bi je trebalo ukljuciti u test sistema...kao sto ima razlike u kvalitetu klasicnih kompozicijatako neminovno ima razlike u kvalitetu i znacajui medju numerama elektronske muzikeali to su definitivno druga posebna pitanja...nije cilj iskljucivost koja vodi u konfrontacijunego komplementarnost koja moze da proizvode novi kvalitet..po sistemuprica iz majstorske radionice kad se kod Zorana Radmilovica pojavi Neda Arneric(koja kao radi u Milanu, vozi neka besna kola, i kao super ke riba...)a tamo se zatekne neki selajk sto vozi pomije i iz istog je sela kao i Neda,kaze Zoranu:Vidis li mjstore ti sta je nase selo dalo?.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

... nije cilj iskljucivost koja vodi u konfrontaciju...

Naravno Zoki, izvini za ono slikarstvo, nemoj da shvatas licno.Stvarno me zanima kako ces da znas da li na nekom sistemu bolje ili losije zvuci nesto sto bez zvucnika ne moze da postoji kao zvucni talas ? Tj. sa cime ga poredis i na osnovu cega odlucujes da li je bolje ili losije ?Snimak takvih zvukova je jedina referentna tacka. A da bi ocenio snimak, moras da ga cujes - a ne mozes da ga cujes dok ga ne propustis kroz neki lanac obrade/pojacanja ?
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dakle, koji se kriterijumi u slucaju reprodukovanja takvih zvukova uzimaju kao presudni u poredjenju ? Kako nesto tandrce/zvekece/pisti bolje od neceg drugog ?

Po meni, treba da bude što približnije onome što je taj koji je to komponovao čuo na monitorima. On je umetnik pa valjda zna kako je to zamislio tj kako treba da se čuje.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

kad se nakupi dovoljno sati aktivnog slusanja muzike i ne samo muzike nego samog zvuka - ukljucujuci obe strane medalje - i kreacija i rekreacija - onda se zna sta je to dobroda bi se pricalo o tome , samo po sebi zahteva strogo postavljen kontekst - psihoakustika ,akustika ,fiziologija (neurologija) , elektronika .svaka prica bez toga je cisto tupljenje .HiEnd je trgovacka kategorija , per se .dobre sprave su dobre sprave - rezultat ozbiljnog rada , koji prvenstveno ima kvalitet kao cilj , a ekonomsko-komercijalni okviri moraju ipak imati sekundarni znacajsve sto nije napravljeno takvim i samo takvim pristupom je napravljeno samo zbog para i ne moze biti stvarno dobra sprava

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Po meni, treba da bude što približnije onome što je taj koji je to komponovao čuo na monitorima. On je umetnik pa valjda zna kako je to zamislio tj kako treba da se čuje.

Kako slusalac da zna kako je on to cuo na svojim monitorima, odn. kako je zamislio - nikako. Moze da voli, moze da mu se svidja, i to je to...Hocu da kazem da ne vidim nacin za postenu licnu valorizaciju sistema takvim materijalom.Kad je muzika u pitanju, covek moze da ode na akusticki klavirski, simfonijski, itd. koncert i da kalibrise svoja merila. Sa techno materijalom to ne moze, sem ako kao referencu prihvati ono sto cuje kao elektricnu izvedbu uzivo tog materijala, a tu vrstu kvaliteta je lako postici...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

covek moze da ode na akusticki klavirski, simfonijski, itd. koncert i da kalibrise svoja merila.

evo recimo isao sam na koncerte crkvene horske muzike - i imam cak sa istih koncerata CD-ove.ima cak i boljih snimaka nego kad se prisustvuje uzivo (bolje se cuje snimak - vokali ) - sve zavisi od staza, ozbiljnosti i genijalnosti ekipe koja snima :respect:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima, al' samo ako se slusa na tvojim tanojima :shinymj5:

sve zavisi gde sedis - ili stojis na koncertu - ne cuje se isto na svim mestima -balkon i prvi red- oni kad snimaju snimaju na sa 6-7 mesta istovremeno ... itd... :shinymj5:EDIT:mozda u PGP RTS-u imaju tanoye :dubbio::buehehe:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...