Jump to content

Restauracija i upgrade vintage kenwood-a KA-9150


chakija

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 52
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Za vikent je bilo malo igrarije sa kenwoodom pareko da prenesem rezultate...Prvi zahvat je bio na zaobilazenju ulaznog dela na putu signala od RCA do volume pot-a. Ovim se izbegava 4 prekidaca i to se moze osetiti.Razlika je u zvuku je veoma primetna. Jednostavno, imam osecaj da amp vernije reprodukuje vokale i instrumente, ima bolju separaciju i pin-point.

post-14-0-05543100-1338757763_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pošto se ovo jednostavno skraćivanje puta signalu i izbacivanje silnih prekidača pokazalo kao veoma delotvorno i zvučno se veoma oseti, probao sam dalje da eksperimentišem.Sledeće što sam probao je da od pota preskočim komplet pretpojačalo i direkt spojim na power amp. Ovim se praktično izbacuje preostala količina prekidača i potova.Rezultat je za mene bio krajnje neočekivan. Zvuk koji sam dobio je karakterisala neverovatna "telesnost" u vokalima, bas koji je je čini mi se još više utegnut, a visoki odsečniji, jasniji...Jednostavno, imam osećaj da je amp po tim parametrima skočio u još jednu klasu više.Medjutim, ono što mi je smetalo jeste da sam imao konstantan osećaj da slušam mono. Jednostavno, falila je separacija i makrodinamika. Verovatno je uzročnik ovome to što je power amp "vozio" samo signal sa izvora preko volume pot-a. Još jedan nedostatak je naravno taj što se gubi u izlaznoj snazi jerbo je inače izlaz iz preampa oko 1V a sa DAC-a (ili cd plejera) je višestruko manji.Bilo kako bilo, ostaje utisak da sa kvalitetnim pretpojačalom ovaj kenwood može da svira daleko bolje.U narednom zahvatu, uključio sam u igru i takozvani "flat amp" ( kako piše u user manual-u ).Sa ovim se vratila ta "dinamika i separacija", medjutim nije to ta "krv i meso" koju sam imao sa direkt spojenim power amp-om.No, boljitak u odnosu na varijantu kada signal ide preko svih tih zajebancija u EQ sekciji je opet veoma primetan.Verovatno mnogima ovo deluje kao skrnavljenje jednog ionako dobrog amp-a u stock varijanti i da je stvarno greota bilo dirati bilo šta sem zamene elektrolita, ali napredak u kvalitetu reprodukcije je veoma čujan.Ja ga definitivno ostavljam u ovoj poslednjoj varijanti, s tim što treba da se poigram sa kvalitetnijim kodovima na putu signala.

post-14-0-46479000-1338759429_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Izmenih jos jedno 4-5 kondova 100uf za elne od 470uf na mestima manje kriticnim, odnosno na filterskim mestima.Napatih se ko konj, ali sam ipak uspeo da stavim filterske BC kondove od 10000uf.Za sada mi se čini da losije rade od stock elni, ali videcemo posle nekoliko dana kada se usvira sve...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

chakija,Dobro proveri da nisi slučajno omanuo sa ožičenjem. Mislim, da nemaš negde preslušavanje kanala.Znam da znaš,ali i najboljima se desi, razmakni žice levog i desnog kanala što više.Dobro ti je krenulo,samo nastavi :good2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Chakija, da ne davim: Koje zvucnike koristis trenutno? (ja sam malo ispao is price pa se ne secam , a taj Sonido u pozadini mi lici na HiFIsh-ov Sonido bas + OB)...A sto se kenwooda tice, mozda bi bilo najbolje da sklopis Sipijevo pretpojacalo sa sve ulazima,, potenciometrom itd. a kod kenwooda koristis samo power amp...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zvučnici su sonido scw+B&C DE250 u H290 horni. U suštini je klon 3pi zvučnika od Parhama.Za pretpojačalo ćemo još videti...ja sam za sada veoma zadovoljan kako starina zvuči i u trenutnoj konfiguraciji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:)Ja od sada i lemove usviravam!Za ono malo što sam slušao noćas, definitivno drugačije svira nego u odnosu sa elnama. Ostavio sam ga da svirucka preko dana pa kad dodjem s posla poslušaću malo detaljnije.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

:)Ja od sada i lemove usviravam!Za ono malo što sam slušao noćas, definitivno drugačije svira nego u odnosu sa elnama. Ostavio sam ga da svirucka preko dana pa kad dodjem s posla poslušaću malo detaljnije.

Pa naravno da svira drugačije. Te Elne u njemu su stare nekih 30 godina, odavno su one izgubile mnogo toga što bi trebale da imaju.Veoma često se ljudima čini da sa novim elektrolitima zvuk deluje mutnije - to je iluzija. Naime, prvo što će izgubiti je upravo bas, pa kada se posluša iz prve, srednji i visoki dominiraju. Onda se zamene elektroliti, sve dođe u potreban balans, ali subjektivno deluje kao da nije onako jasno kao ranije.Ništa se ne brini, kada se malo srede ti elektroliti u kolu, doći će sve na svoje.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tačno tako!Ni sam bolje ne bih opisao promenu koju sam čuo!


Eto, posle jednog dana, bass se vratio, srednji procistili a visoki poceli da sviraju kako treba. Bass je kanda bolji nego sto je bio-mislim da je dobio na ekstenziji.Problem sa mono signalom je bio u potenciometru, tj. izlazu prema loudness kontrolama koje sam morao kratko spojiti.Sada imam di beste sto sam cuo od ovog pojacala. Ostaje mi jos da zamenim po 2 konda na putu signala u izlaznom pojcalu i to je to. Ja sam prezadovoljan dobijenim u odnosu na stock varijantu.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...