Jump to content

MOSFET-trioda Mju folover verzija


Sipi

Preporučeni Komentari

Evo i treceg nastavka price na temu MOSFET u triodnoj vezi - obecavam da je i poslednji :lol:

Dakle, glavna razlika u odnosu na prethodni je u tome sto je upotrebljena Mju folover veza (vise o tom sklopu moze da se procita kod Morgan-a Jones-a i John-a Broskie-a). Prednost je u mnogo boljem drive-u (sjajno radi i na 1k opterecenju samo u tom slucaju treba povecati izlazni sprezni kond na bar 100uF). Sirina propusnog opsega i fazna karakteristika su i dalje vrlo dobri - cetvrtka na 20kHz je vrlo malo zaobljena na vrhu i jedva nakosena toliko da se lepo vidi vertkalna crta.

Zvucna slika je unekoliko koherentnija. Takodje, prvo sto se cuje je izuzetna zivost, neposrednost u prezentaciji, cenim da bi neki tzv. "mrtvi" sistemi mogli da "ozive".

Zbog snaznog drive-a i skoro rail-to-rail swinga, nije losa ideja koristiti ovaj stepen kao VAS na nekom malom Power Buffer-u do 10-ak W (neka mini verzija F4 ili nesto fino sa Lateralcima ili Ciuffoli-jev Single Ended Power Follower ili slican Macurin amp, ili SEWA projekat....)

Ubaceni su i Source otpori na "triodnom" MOSFETu (R11 i R18) koji ne degenerisu znacajno Source ali omogucavaju lakse podesavanje Id koja treba da bude oko 12-15mA. Treba krenuti sa 10 oma pa ako je Id preko 15mA, treba ih povecavati do oko 33 oma, a ako i to nije dovoljno treba smanjiti R3 odn. R20. Naravno, postupak je obrnut ukoliko je pocetna vrednost Id suvise mala.

Naravno te vrednosti vaze za dato pojacanje od 6dB tj. feedback network 47k/22k. Ako se zeli veci gain, mozemo R5/R25 smanjiti do 10k sto daje 13dB (4.5V/V) a ako treba i vise od toga onda treba povecati R4/R21 (100k max. odn. 20dB gain) ali tada moramo da povecamo i R3/R20 kako bi smo ocuvali Id na zeljenoj vrednosti.

Date vrednosti sam testirao sa Fairchild-ovim BS170 (iz Mikroprinca) gde Id od 15mA odgovara Vgs=2.7V i to prilicno uniformno na 20-ak komada koje sam pazario (razlike su 1-2mA na istom Vgs).

Evo seme:

post-20-0-04975400-1334415446_thumb.gif

Predlog PCB (100 x 32 mm, pogled na bakar):

post-20-0-41165900-1334596552_thumb.gif

Prototip:

post-20-0-65066900-1334415847_thumb.jpg

PDF file za PCB (A4, 600dpi, 1:1 - 100x32mm)

bs170_mju.pdf

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Sve greske uocene na PCB-u su ispravljene. Sada je sve OK.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Овакво икебанисање са чинчевима још није виђено,може ли онај јадничак од бакра да издржи аудиофилске каблове док траје тестирање? :shinymj5:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Овакво икебанисање са чинчевима још није виђено,може ли онај јадничак од бакра да издржи аудиофилске каблове док траје тестирање? :shinymj5:

Mora da izdrzi - poslus'o sam neke savete pa sam uz'o ekstra debelu zicu :lol:

Hvala Sipi!

Nema na cemu, nego sam zaboravio da napomenem da treba 5-6 sekundi da se po ukljucenju uspostavi radni rezim jer tol'ko treba da se napuni C4/C5 preko R13/R16.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sipi, kako ti mislis da mi postignemo da napravimo sve sto ti konstruises, a jos niko i ne sumnja u to da sve sto konstrises svira dobro........Hvala Sipi, ovo je jos jedan folder u D:ElektronikaAudioSipi.... Bar kod mene.... :wink2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Bila bi dobra fora odraditi jedno povece kuciste i njega staviti trafo sa ispravljacem za vise napona, a u kucistu ostaviti dovoljno mesta tako da kako Sipi izbaci neki novi preamp tako se samo kao kartica ubaci unutra i pove napajanje. I onda volj ti trioda, voljt mu folover volj ti sta ti ja znam sta nam je sve Sipi poklonio ovde.... Na ulazu relejni izbor kanala, na izlazu relejni izbor preampa :ludiloooo: i biras u zavisnosti od toga u kavom si raspolozenju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa za probu može i ovako, ufatio me neizdrž što bi rek'o gosn Žika. Sklepao bih ga ja i ranije no sam imao goste :buehehe:Nego, evo ga sviri, ali mi nešto izgleda ne štima, nisam mu pravio regulaciju već sam ga za probu nakačio na napajanje od F5 (na pozitivni rail cap multipliera by Sipi) gde imam 23V a ne 24V, možda je tu problem. Sve je napravljeno kao u šemi samo je na ulazu otpornik od 10K a ne od 22K zarad većeg gaina. No, kada merim napon na donjem source otporniku od 10 oma dobijam samo 15mV što bi značilo da je Id samo 1,5mA. Da li sam nešto poremetio promenom ovog ulaznog otpornika ili nešto drugo. Dobiće naravno čestito napajanje, i pločice i tome slično, ovo je samo bilo za brzinsku probu i debugging :thumbsup:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mentok, koliki je napon na gate-u gornjeg MOSFETa a koliko na gate-u donjeg (oba u odnosu na masu) ?Za svaki slucaj proveri jos jednom raspored pinova MOSFETa - kad ga gledas u natpis, nogice na dole, pinovi su s leva na desno D G S

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

donji gejt 2.3V gornji 11.5V, a tranzistori su tačno okrenuti, sad baš zagledam da nije neki otpornik slučajno bio pogrešno obeležen, pošto su svi bili u onim redovima sa natpisima, ali mi sve deluje o.k.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa za probu može i ovako, ufatio me neizdrž što bi rek'o gosn Žika. Sklepao bih ga ja i ranije no sam imao goste

Svaka cast, to se ceni...za momenat sam pomislio da moram da se lecim...sreca nisam jedini...:buehehe:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nisam imao 18K pa sam dodao još po 3K3 do 18K3, evo sada već na levom 92mV, a desni 89mV, već bolje svira - čistije bolji fokus i raspored - kakva petominutna prepravka-merenja-slušanje :connie_nutzo: ko da popravljam nuklearnu podmornicu na daljinu pa ne može na čeka :buehehe: dosta je za danas, Sipi idi odmaraj od mene :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kakvo odmaranje sad kad si u'vatio zalet - imas malo lenju seriju MOSFETica, al' nista strasno, namikeri se to... ;)E sad umesto 3k3 stavi 4k7 i mislim da ce Id da bude u zeljenom opsegu od 12-15mA

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ih, zamalo :crazy: levi 120mV desni 114mV, al dodaću mu još jako malo i to je to. nije loše što nije proradilo odmah taman sam video razliku, onako neuhranjen :buehehe: je svirao tu negde čini mi se ko onaj J310 JBOZ koji sam ranije koristio, a ovo već u prvih par sekundi po paljenju se primeti da sviraaaaaa :respect: preporučujem da ga napravite i poslušate, nije teško, tu je Sipi da pomogne :buehehe: ove BS170 sam kupio u mg electronics - imaju fairchild logo i u prvom redu piše BB16 ako to nešto značiSipi, hvala, :respect: odoh slušati Exile on main street :crazyrocker:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ima sitnih razlika u prenosnoj karakteristici (Vgs/Id) medju serijama al' kao sto vidis, lako se resava ;)Drago mi je da ti se svidja, uzivaj :cheers:BTW, ne moras nista da dodajes, dovoljno je da uklonis (kratko spojis) R11 i R18 (10 Oma) i to ce da digne Vgs odn. Id od Q2/Q4 taman koliko treba (a mozda i malo vise, probaj). Tada Id mozes da meris po padu napona na R2/R22 (47 Oma).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...