Jump to content

Lagana pričica o zvučnicima


DYNABLASTER

Preporučeni Komentari

Off iz teme http://www.diyaudio....elike-membrane/

Zvu...

ja sam za sklad, na primer ne kontam one likove sto uzmu pa upare 3" sirokopojasni sa 15kom bassom lol :D

znaci skladna celina da bude kako "vizuelno" tako i zvucno, ondak je to dobar zvuk :)

dw dobar ti zvucnik- skladan :D, a dobar detalj da je baffle ista fora ko i membrane :good2:

samo kod takih fora je meni idealka da se ne vide srafovi tj obodi zvucnika, e onda je ti ultra, vidju ovo kako lepo

http://www.flo-horns...Hornfire_S4.htm

iako mi nije jasno gde je izbunario tako gadan midbass :lol:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 239
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Uf, dvv, to deluje veoma dobro.

Ja imam nesto drugaciju ideju, trosistemac 12" bass, 6.5" srednjetonac, 1" kalotni visokotonac. Rezne bi bile oko 250 i 2500 Hz.

Dugo vec gledam drajvere, oko bass-a je bas najteza odluka. Razmatrao sam razne varijante od 8" pa navise, TL, kompresionu, variovente, jedino br nisam razmatrao.

Prostor u koji ce biti smestena je dnevna soba od 20 kvadrata u prosecnoj srpskoj stambenoj zgradi :D Mislim da se takvih soba svako nagledao. Dimenzije sobe su 5.7 x 3.6 x 2.5 m.

Room modes:

Postavljena slika

Bass drajver koji sam na kraju imao na umu je Eminence LAB12:

http://www.eminence.com/pdf/LAB_12.pdf

Kosta oko 170 evra kod nas, napolju malko jeftinije. To je max koji bih dao za bass drajver (ili za par manjih)

Stavio bih ga u kutiju oko 50-60 litara sa varioventom, takva kutija ima slicnu karakteristiku kao kompresiona samo malko bolji bass odziv.

Evo simulacije za kompresionu kako bi to izgledalo, crvena je odziv u kutiji, plava je IB odziv zvucnika:

Postavljena slika

Izgleda da bi trebalo "pustiti" ovaj room mode na 30 Hz, a ovaj drugi zid natrpati nechim plus staviti tepih zbog ovog treceg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Odlicni postovi, svaka cast :D Boki, dajder ako imas vremena neki predlog za onu moju prostoriju, dao sam na prosloj strani sliku sa room modovima i dimenzijama. Zvucnici bi isli na duzi zid, ali ne mogu da budu bas u centru sobe, nego dosta blize jednom kraju. A mogu i na kraci zid. Velik SPL nije bitan jer ionako nikad ne odvrcem muziku nesto glasno, a filmove gotovo nikad ni ne gledam.Tip kutije bi bio TL ili variovent, mozda eventualno BR ili neki ML TL

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ja sam za sklad, na primer ne kontam one likove sto uzmu pa upare 3" sirokopojasni sa 15kom bassom lol :D znaci skladna celina da bude kako "vizuelno" tako i zvucno, ondak je to dobar zvuk :) dw dobar ti zvucnik- skladan :D, a dobar detalj da je baffle ista fora ko i membrane :good2:samo kod takih fora je meni idealka da se ne vide srafovi tj obodi zvucnika, e onda je ti ultra, vidju ovo kako lepohttp://www.flo-horns...Hornfire_S4.htmiako mi nije jasno gde je izbunario tako gadan midbass :lol:

Iskreno, niko se nije bavio lepotom izgleda, sve je podređeno funkciji. Ja sam ga zamislio kao zvučnu kutiju koja se može nadograditi vremenom, pa umesto jednog ili dva, pozadi imam tri para veznih klema. Pa lepo, u koracima, prvo je biampujem, pa je poste triampujem i na kraju izbacim pasivnu skretnicu, ubacim elektronsku i imam aktivne kutije. Cela skretnica je podelejna i u tri dela, posebno za svaki drajver. Skretnice su montirane na drvene daščice, jer je sve povezano "point-to-point" lemlljenjem. Jeste mukotrpnije za rad, ali zvučno mu nema ravnog pristupa. Celo unutrašnje ožičenje je sa kablovima od čistog srebra. Normalno, i srednjetonac, i visokotonac (bez obzira što je poluloptasta membrana) imaju svoje sopstvene komore, potpuno odvojene od one za bas. Bas opet ima pojačanja u svim smerovima, pa je svaka kutija par stotina grama lakša od 30 kg. Prednja ploča je pod uglom od 7 stepeni. Na 3,5 m udaljenosti, drajveri su fazno poravnati. Ja do sada nisam ni pročitao, ni video dinamičke zvučne kutije koje su tako lako opterećenje za bilo koji pojačavač od ovih. Iako je nominalna impedansa 8 Oma, modulus ima minimum od 6,5 Oma na oko 200 Hz i maksimum od 12 Oma negde gore, ne sećam se više tačno gde je. Po polovinama oktava mereno, PROSEČNA impedansa je 8,45 Oma. Najgori fazni pomer je opet na 200 Hz i iznosi skromnih -25 stepeni, sve ostalo je mnogo manje. Ima još toga. Poenta je, kao što vidiš, vreme je potrošeno na performanse, a izgled je došao na kraju i za mene nije uopšte bitan. Meni je bitno to što je prednja ploča em potsečena gde treba, em debela 68 mm, em prefarbana nekom prirodno hrapavom bojom, što znači i manji efekti refrakcije. Prezadovoljan sam kako je sve to ispalo, iako sam i dan-danas tužan oko dalje sudbine tog modela. Moj ima serijski broj 00001, naravno, jer je bio moja opšta ideja. I taman je počeo da se prodaje, šta da vam kažem, moj drugar iz Belgije sedne u auto i dođe u Beograd po n jegov par, a ode sa tri para kutija, kada se desi nesreća i firma B&M se raspade. I još gore, Mirka je to toliko pogodilo da je potpuno odustao od audio tehnike (sem kao pasivni slušalac), što je užasna štete, jer ako u audio tehnici postoji talenat, taj momak ga je imaao i za izvoz. Retko pozitivna i prosvećena ličnost, moram priznati da mi je tih 6 meseci rada sa njime bilo jedno ogromno zadovoljstvo. Sada bih to ponovio da i ne trepnem. Uzgred, po tadašnjim cenama, proizvodna cena kutije je bila oko € 1.300. Svaki bas je koštao oko € 260.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pa iz 100% ekonomskih razloga, zašto bi inače? Velika membrana je po definicija skuplja od male, daleko je ograničenija po svrsi upotrebe jer može da bude samo bas, i zbog svoje veličine podrazumeva i bitno veću (a pre svega širu) kutiju. Široke kutije su danas no-no kod vlasnice kuće i audiofila. Jok, mora da bude tanana, da se što lepše uklapa u ambijent. Ali, ako ikoga zanima šta je najbolje za zvuk, neka brate pogleda top modele iz ponude takvih kao što su JBL ili ATC, bilo da se radi o aktivnim ili pasivnim kutijama, bez obzira da li su za kuću ili za studio. Tu bas od najmanje 12 inča, ili 30,5 cm, caruje, kakve crne male membrane. Čak i kućne firme, a la KEF, B&W, itd, na top modelu uvek imaju veliku membranu.

Ово је већ прави одговор!
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kad se vec prica o malim ili velikim zvucnicima ima li neko ideju sta je ovo , odnosno koji su ovo zvucnici sa slike ?I jos jedno pitanje za poznavaoce ove materije : Da li je bolje dva 15``Basa staviti u jednu integralnu kompresionu kutiju ili ih odvojiti svakog zasebno u svoju kompresionu kutiju ?Poz

post-556-0-86049800-1315869512_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kad se vec prica o malim ili velikim zvucnicima ima li neko ideju sta je ovo , odnosno koji su ovo zvucnici sa slike ?I jos jedno pitanje za poznavaoce ove materije : Da li je bolje dva 15``Basa staviti u jednu integralnu kompresionu kutiju ili ih odvojiti svakog zasebno u svoju kompresionu kutiju ?Poz

Isti zvucnici sa zadnje strane :

Хм, преписивање! :whistle2:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ok Rider-e ! Zaista sam impresioniran izgledom tih EV 30 `` , siguran sam da i dobro zvuce , koja je snaga tih 30`` zvucnika u pitanju i koje perfomanse imaju ? i da li se jos uvek proizvode i kolika im je cena ? ili je to nesto staro od ranije ? Poz

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A ja sam bio ubedjen da su to neki ogromni zvucnici iz aktuelne proizvodnje , neki retki maloserijski zvucnici , nepoznate marke ,a ono stari dobri EV ! Kolegioni Pozdrav !!! odoh ja da malo ..... :sleep1::cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...