Jump to content

Koja antena je najbolja za prijem FM podrucja?


Pigy

Preporučeni Komentari

Posedujem Kruznu FM antenu ,,Duel,, Krusevac.http://www.dual.rs/proizvodi/radio_antene/index.shtmlIskreno nisam previse zadovoljan jer slicne rezultate sam dobijao i sa stap antenom koje je namenjena za tv.Dali bih dobio bolje rezultate sa predpojacivacem, ili bolje prvo da nabavim-napravim bolju FM antenu.Citao sam da je bitna i polarizacija antene, pa je moguce da bi trebao antenu da okrenem za 90 stepeni kako bih dobio vertikalnu polarizaciju, jer kako sam citao da nacionalni emiteri imaju vertikalnu polarizaciju.Ja uglavnom slusam Radio S koji je na 96.5MHZ ali neznam koja je polarizacija.Dali da probam da prvo okrenem antenu za 90 stepeni paako to ne da rezultate,mozda da je modofikujem, da ippravim kruznu antenu tako da dobijem obican savijeni dipol i da dodam direktore i reflektore, pa posle da se bavim predpojacivacima? p.S. Oprostite sto ovde postavljam temu ali nisam znao gde da je napisem i da vas pitam soory!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pojacavac u takvim slucajevima sluzi samo da kompenzuje gubitke u kablu (ako je duzi), i logicno mece se do antene, inace nema svrheja sam se bakcao sa predajnim antenama...uglavnom muka je jer je talasna duzina velika (300/100 MHz) izadje 3 metra, tako da za usmereni dipol ima da izadje sa direktorima i reflektorima bas velikomada i vise ne znam ko slusa fm radio, jedino taxisti...bolje televizor

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Impuls, ali gde da nadjem tu antenu,sem toga ne mogu bas veliko gabaritne antene da stavim na terasi!Duel iz Krusevca ima Usmerenu Yagi sa 5 elementa,ali kosta 40 eura, i bez pojacivaca je.Mene je jedan nas drug sa Elitsecurity foruma svetovao da ispravim kruznu antenu i da je okrenem vertikalno,jer retko koja stanica kod nas emituje sa horizontalnom polarizacijom, uglavnom sa vertikalnom, pa bih trebao i antenu da okrenem da hvata tako.Ja volim da slusam radio.Imate li neki savet za kvalitetan predpojacivac?Pozzz i hvala!

post-385-0-72219800-1314691586_thumb.gif

Ovu ja imam.doc

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Razmisljao sam o njoj Zeon, mozda bi i stala na terasi,posto mi je sipka izbacena van terase,ali razmisljam ako bih dobio bar priblizne rezultate sa ovom kruznom ali i sa predpojacivacem,ustedeo bih 40 eura.Ja sam ovu kruznu platio 1300 dinara.Hvala!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 5 months later...

Prilikom postavljanja antene, veoma je bitna njena polarizacija.AKo je u pitanju neka specifična radio stanica, onda prijem i poziciju treba prilagoditi njoj.To znači da treba namestiti u ovom slučaju "Radio S" i okretati antenu da bi se proverilo da li oni ipak ne emitiju u vertikalnoj polarizaciji.Ako bi bilo tako onda i antena treba da se okrene, tj ta se probuše dve nove rupe na nosaču i antena zarotira za 90 stepeni.Pozdrav Goran

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Najbolji prijem ćeš postići sa kablovskom vezom, istom onom koja ti dovodi i TV signal, i Internet, ako je imaš. Nedostižan kvalitet bilo kojom sem možda onima najvećim i najjačim posvećenim UKT antenama. U mom slučaju A/VCom.Mada, ne mogu da se žalim ni na moju staru Ei Tesla antenu, onu što ima džepni metar savijen u centralni i dva bočna stuba, sa ugrađenim pojačavačem. Navuče signal većine lokalnih BG stanica na oko 1,5 mV, doduše uz smetnje tu i tamo, ali pošto kao i ti i ja slušam uglanom samo jednu stanicu, MFM, podesim je za to i nemam brige.Ni jedan od mojih tjunera (imam ih više) se nije bunio, svi su radili kako treba.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...

Da ne otvaram novu temu:

 

1. Koliko je bitan kvalitet koaks. kabla? 

2. na 75 oma ide masa?

3. da li je bitno hocu li onu centralnu zicu staviti levo ili desno na 300 oma? 

 

Postavljena slika

 

4. Položaj i dužina koaks. kabla - bitno ili ne? 

 

Hvala ;)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1. Veoma je bitan kvalitet koaksijalnog kabla, ali sa obzirom da ti neces juriti radio Luksemburg i slicne udaljene stanice, svaki koaks kojeg nadjes na trzistu ce zadovoljiti potrebe.

 

2. Onaj ulaz gde ti pise 75 oma se kaci na zivi kraj koaksa, a masa i ceo koaks se ustine onom obujmicom.

 

3. Centralnu zicu stavljas tamo gde sam ti rekao u tacki 2. a ne na 300 oma ulaz.

 

4. Duzina je bitna, polozaj ne osim da ne pravis ostre uglove (lomljenje koaksa). Sto kraci koaks manje slabljenje prijemnog signala.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala hvala ;)

 

razumeo sam sve. valjda. hehe

 

naručio sam 2 metra kvalitetnijeg kabla. biće valjda dovoljno. Mora biti jedan oštar ugao :/ u stvari 2 - od tjunera ka podu i na podu. javljam kakav je prijem. Hvala još jedan put.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jedan mali hint,savet.ako iko slucajno ima nameru,ili razmislja da uzme neku sobnu antenu,sa spoljnim napajanjem,nesto kao u stilu ovoga za FM prijem

 

http://www.ebay.de/itm/Mercury-Indoor-Amplified-TV-Antenna-/261365930012?pt=TV_Sat_Zubeh%C3%B6r&hash=item3cda9f981c#ht_1481wt_912

 

nek zaobidje u najsirem luku,kod iole kvalitetnijih tunera,ne da ce da pomogne,nego ce da odmogne..i parce obicne zice vredi vise ako je vezano na antenski prikljucak od ovakvih skalamerija....

 

:drink:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

stigao Amiko RG6 Double-Shielded 75 ohm. Staviću ga kroz kanalicu pa iza TVa uspravno, da ima samo jedan prelom od 90 stepeni. Jel pametnije to ili da se vuče po podu?

 

inače, kači se na TU 217.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam svoj FM problem resio telefonskim zicama (plavo bele). 2 upredene na jedan kontakt, 2 upredene na 'coax'. Ta 2 para zajedno upredena nekih 30-40cm pa se 'parovi' sire u Y. Gornji krajevi na po jedan eksercic u zid. WAF sumnjiv i promenljiv ali nije puno uocljivo.  Sve to iza zvucnika, TV, ISDNa i ne znam cega jos svene. Prijem odlican za ono sto meni treba (Bg2/3, 202, jos ponesto) ali... Vidim direkt Avalu i vodotoranj u Kosutnjaku pa je to verovatno presudno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 8 years later...
Napisano (izmenjeno)

Da ne otvaram novu temu, poslužiće i ova. 

Uzeo antenu Iskra FM-10 F. 

WWW.ISKRA.EU

Outdoor analog radio antenna for strong outside signal. It is used for horizontal polarization. Fully assembled and ready for immediate installation on an existing mast pipe or in the attic.   A major feature of...

E sad. Zajebancija mi je da je pentram na krov, pa je terasa izbor, i onako sam visoko, 5. sprat. Karaburma poslovično kuburi sa signalom, mada ja i na parče žice hvatam solidno RBG 1 i sa Zvezdare i sa Avale. 

Terasa napred gleda na Višnjicu, Lešće, Mirjevo, levo na Dunav, Ovču, Borču i Vojvodinu ravnu, a desno na drugu zgradu i brdo iznad koga je Zvezdarska šuma. 

Dakle logičan izbor levi stub terase gde je otvoren prostor od Zvezdarske šume do Zemuna, ali tu je neki guljavi oluk. 

Na desni stub terase da je stavim, gubim onaj deo prostora prema Zemunu, a odmah desno je blizu jedna zgrada, nekako je bzvz. pozicija, mada nema oluka. 

Pitanje je kol'ko oluk može da ometa prijem? 

1.

Screenshot_20220506_204017.thumb.jpg.27574bb5e775efccf7df165fe0ceb5d7.jpg

2.

Screenshot_20220506_203912.thumb.jpg.642688f7be227fae0f53069c0f2e6d9f.jpg

To je taj levi stub iz dva ugla. Bolje je staviti na prvu poziciju, ali tu mora ovde ispod oluka, ne može više, udara u njega. 

Na poziciji br. 2 može malo više da se digne, al onda gleda direkt na sever, prema reci, malo je zaklonjena Zvezdara. 

Ako blizina oluk ne smeta u prijemu, onda je br. 1 mislim najbolje mesto. 

E to je kako laik razmišlja, šta kažu znalci? 

Izmenjeno od Kuršum
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...