Jump to content

Furniranje


Rade

Preporučeni Komentari

4 minutes ago, neskor said:

na kutijama ima vec furnir ali je dosta ostecen

Nista ne moze da se zezne. Ako ne uspe onda se lepo osmirgla pa ponovo.

Inace ako na kutiji ima nekih udubljenja ili ispupcenja potrebno ih je izravnati jer kada se zalepi novi furnir videce se udubljenja i ispupcenja.

Mislim da je bolje raditi sa neoprenskim lepkom (nista pegla) jer ako je furnir tanak kada se predje "drvofixom" podklobuci se.

Po meni je najveci izazov opkrojiti posle furnir, od kako sam poceo sa frezom od tad nema problem sa ivicama.

 

Pozdrav MIsa 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sintelan u svakom slucaju, ako vec ima lakova preko, da bi uopsre uhvatilo, a lako se opkroji skalpelom. Naslonis furnirano na neku ravnu otpadnu podlogu pa odozgo skalpelom u vise prolaza, a vuces skalpel sto paralelnije strani uz koju odsecas.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

19 hours ago, neskor said:

Gde bih mogao da odnesem kutije u BG-u na furniranje?

Nabavio sam furnir, vec uklopljen.

 

http://modestenterijer.com/

Moj drugar iz BG. Provereno dobar, ne što mi je drugar, al boljeg stolara / furnijera / lakirera / maga sa drvetom ne videh od Triglava do Đevđelije.

Nidža, 062 388 331

(ne suditi čoveku po kvalitetu sajta, nisam imao vremena da mu lepo uradim a ne dam da mu neko drugi radi)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 7 years later...

Taman sam isfurnirao zvučnike, pa da ovdje podijelim iskustva:

Furnir je 0,9 mm debel.
Ljepilo je običan Drvofix.
Ljepljeno na brezinu šperploču.

Korišten alat (YMMV):

- Kantica za ljepilo - u nju ćete izliti koliko ljepila vam treba, pa tu razrijediti. Slika je ilustrativna - koristite što god vam odgovara :D 
kantica.jpg
- Aluminijska ravnalica/ravnjača - onakva kakvu zidari koriste za ravnanje betona (slika sa weba, ali ravnjača je ravnjača. P.S. ne treba vam libela na njoj! :D )
ravnjača-bez-libela.jpg 

- Pila za furnir (slika sa weba, ali baš istu takvu imam i sam)
pila za furnir.jpg 

- Uski valjak za bojanje (microfibra) - s njime sam razmazivao ljepilo (slika sa weba, moj nema fancy zelenu crtu)
valjak.jpeg 


- Silikonski kist za mješanje ljepila i/ili za sitnija nanošenja ljepila
silikonski kist.jpg 
- Daščica za brušenje sa brusnim papirom. Ja nemam ovakvu fansi. Koristio sam komadić šperploče kojeg sam omotao sa brusnim papirom. Radi skoro jednako.
brusilica brusni papir ručna.jpg 

- Koristio sam i router. Ne treba vam zapravo, ali je meni dobro došao. (Slika sa weba, ali isti model imam i sam)
gof130.jpeg  

- Glodalo sa ležajem. Koristio sam ga i za krojenje furnira i za krajčenje zaljepljenjenih ploča. Slika je sa WEB-a, a glodalo mora biti ravno. Ležaj može biti dolje ili gore, o tome će ovisiti kako ćete namjestiti ravnjaču u odnosu na furnir. Ako je ležaj na dnu, tada se može koristiti i za krajčenje zaljepljenog furnira tako što se ležaj vodi po rubu elementa kojeg furnirate.
glodalo_ravno_s_lezajem.jpg

- Krep traka:
krep traka.jpg 

- Pegla. Para vam ne treba.
PEGLA_09.jpg 


.........................................................................................................

Postupak:

Ako vam je potrebno spojiti dva ili više komada furnira jer vaš furnir nije dovoljno širok, važno je točno jednako i potpuno ravno odrezati oba lista furnira. 
Stavite ih jedan pokraj drugog onako kako želite da budu u stvarnosti, pa onda preklopite kao da zatvarate knjigu. Namjestitie rub kojeg želite spojiti točno onako kako želite, pa onda sve pritisnite sa tom ravnjačom ili s bilo čime što je dovoljno dugačko i u što ste sigurni da je ravno.
Ravnjača će vam poslužiti ili kao lenjir ako režete ručno sa pilom za furnir ili kao "jig" za potpuno ravno vođenje rutera na kojeg ste stavili glodalo sa ležajem.
Na koncu nisam imao razlike između ručnog i strojnog rezanja furnira.
Mali hint: ravnjaču sam svaki put stegao uz rub stola sa stegama zato da se ne bi slučajno pomakla.
Još jedan hint: Ručnu pilu za furnir sami dodatno nabrusite ako već niste. Moja je stigla nova, ali sam joj bok prevukao nekoliko puta po šmirgl-papiru na stolu i tako dodatno nabrusio zube.

Tako ravno odrezani furnir opet rastvorite kao knjigu (tako ste ga i sklopili, sjećate li se?), pa ga spojite po rubu kojeg ste upravo odrezali. Pripremite krep traku. Otkinite oko 15 do 20 centimetara ili koliko god vam se čini prikladnim, samo nemojte nepotrebno štedjeti, te zalijepite otprilike pola te trake na jedan list furnira. Zatim privucite drugi list prvome, lagano našpanajte krep traku držeći ju za kraj, tj. iskoristite njenu elastičnost da posluži kao gurtna za privlačenje dva lista furnira, i onda zalijepite i drugi kraj krep trake na drugi list furnira tako da prvo pritisnete onaj udaljeniji kraj koji vam je u prstima, pa onda povučete prstima po krepu prema spoju. To ponovite svakih nekoliko centimetara sve dok ne dođete do kraja.
Zatim zalijepite jednu uzdužnu traku krepa po liniji spoja.
Na slici vidite kako to izgleda gotovo:
krojenje.jpg 

Hint: "plahtu" koju ćete zalijepiti iskrojite otprilike oko 3 centimetra preko svakog ruba od površine na koju lijepite. Tako imate dovoljno prostora za pomicanje, a opet neće biti pretjerano nezgrapno za manipulaciju.

Koristio sam ovo ljepilo za drvo:
 drvostik.jpg

Ljepilo je pregusto za finu manipulaciju, pa sam ga blago razrijedio sa vodom. Zato dodatna kantica ili posuda za ljepilo.
Izlijte u nju koliko procjenjujete da će vam trebati ljepila, pa dodajte malo vode. 
Koliko malo? Nisam mjerio!
Otprilike pet posto. Jedan mali curak na oko decilitar do dva ljepila. Skroz je mala razlika između taman vode i previše vode. Koristite zdrav razum pri određivanju koliko je dovoljno. Želimo da se ljepilo može lijepo i ravnomjerno razmazati, a da opet ne bude pretekuće.
Za miješanje vode i ljepila je onakav silikonski kist dušu dao! Perfektno skuplja ljepilo sa stijenki, a opet ga propušta kroz sebe. Kist sa slike je inače za upotrebu u kuhinji.
Nemojte uzimati iz kuhinje. Kupite si kist - ima ga svaki supermarket i košta sitnicu. Osim toga, budući da je silikonski, nevjerojatno se lako pere nakon upotrebe.

Okrenite furnir sa onom stranom gdje je krep papir prema dolje i namažite jedan lijep ravnomjeran sloj ljepila. Isto to napravite i sa površinom koju furnirate:
  mazanje za ljepljenje - dobra fotka.jpgmazanje za ljepljenje - dobra fotka2.jpg

Ovo sad je važno!
Ljepilo se mora potpuno osušiti! Ostaje suho na dodir i staklasto prozirno. Možete ga dirati prstima da se uopće ne lijepi.
Kada to dočekate tada ponovo namažite ljepilom kao na gornjim slikama.

Ovako izgleda površina na kojoj se ljepilo potpuno osušilo:
drugi sloj ljepila.jpg  


Opet čekate da se potpuno osuši! Potpuno! Nije ljepljivo na dodir, a budući da ste ga ravnomjerno nanijeli, cijela površina je jednako suha bez mokrih otoka na njoj!

Ako ste sve dobro učinili tada nećete imati problema sa postavljanjem furnira na površinu koju lijepite i s pomicanjem furnira naprijed-natrag i lijevo-desno dok ne namjestite na točnu poziciju.
To je prednost ovog načina.
Ipak, nemojte dlanovima još ravnati furnir jer će se ipak malo uhvatiti za površinu. Može se skinuti, ali nema potrebe da to uopće radite.

Peglu uključite na najjače. U praviilu je to oznaku "Cotton" ili "Pamuk".
Ljepilo se aktivira na toplinu, tj. prokuha kad ga izložite temperaturi i poveže se instantno.
Potrebna je tek koja sekunda da toplina prodre kroz furnir doljepila i aktivira ga.
Krenite od sredine. Možda od mjesta gdje ste spajali dva  komada furnira i osigurajte prvo ta mjesta, pa zatim razradite stvar prema krajevima. Polako vucite peglu. Meni se nije dogodilo da sam toplinom oštetio furnir. Vjerojatno neće ni vama. Ako se ipak brinete, vidio sam kako neki na YT peglaju preko komada papira za pakiranje. Meni je to izgledalo kao pretjerivanje.
Posebnu pažnju pridajte rubovima! Dobro ih pritisnite i zagrijte. Svako malo iza pegle ćeškajte po furniru - ako šuška nije zaljepljen, a ako je zvuk tup onda se primio.

Opet važno: Nemojte žuriti sa skidanjem krep papira nakon ljepljenja. Meni se desilo da se furnir na spojevima malo povukao i otkrio gdje je spojen. Ostavite krep papir na mjestu dok se sve skroz ne ohladi. Ja sam se žurio skinuti ga i bio zadovoljan spojevima da bih za pola sat-sat vidio da se pokazala crta. Do tada sam napravio pola posla, pa iako nisam više skidao krep dok se sve ne ohladi sam ipak "zamazao" sa kitom i te dobre spojeve zato da svi spojevi izgledaju jednako. Ako ne mogu sakriti greškice na pola spojeva, neka onda svuda bude isto. :) 

Kako okrajčiti furnir koji sad kad je zaljepljen strši preko rubova?
Ja sam skidao sa routerom. Većinom.
Tek sam zadnja dva lista koja sam zalijepio odlučio isprobati kako bih to napravio bez routera, pa sam sa onom brusnom daščicom/kockom/kako-li-već-zovete-to, savijao furnir preko ruba istovremeno ga bruseći tako da oslabi na mjestu savijanja. Uskoro je sam popucao točno gdje treba i samo sam trebao izvući bridove vukući brusni papir po bridovima. Dobio sam ih tako oštre da sam namjerno još prebrusio da ih zatupim.
Granulacija brusnog papira koju sam koristio je 100. Koristio sam ju jer sam imao samo nju na stanju. :) 


...................................................................................
...................................................................................

Nadam se da će nekome pomoći ovo napisano.
Disclaimer: Nisam stolar niti sam talentiran za išta. Iskompilirao sam na desetke videa na YT i iskoristio ono što mi je izgledalo najlogičnije, a osim toga napravio sam i nekoliko probnih ljepljenja i učinio nekoliko grešaka prije nego što sam počeo raditi ovako kako sam opisao.
Ovo mi je bilo prvo furniranje u životu i nećete imati vajde ako me pitate kako se ponaša koja vrsta furnira, je li bolje ako je sječen popreko, uzdužno ili sa noževima oljušten kao rola papira iz debla.

Link na post u kojem sam napisao možda još ponešto op samoj pripremi furnira za krojenje:



  
Meni je funkcioniralo dobro. Vrijeme će pokazati hoće li to ostati u hrpi, ali je sam posao na ovaj način bio lak i logičan za mene neukog.

Izmenjeno od zerowaf
Malo gramatika, malo zbog jasnijeg teksta
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

To je najbolji DIY postupak. Koristio sam ga pre više decenija na nekoliko komada zvučnika i nikad se nikome nije odlepilo. Sunetio skalpelom pa finom šmirglom na drvenoj daščici. Pre finalnog šmirglanja furnir se vrlo lagano pokvasi vlažnom krpom. Nakon sušenja podignu se dlačice i poslednja ruka šmirglanja ih skine.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

pre 39 minuta, NIXIE reče

To je najbolji DIY postupak. Koristio sam ga pre više decenija na nekoliko komada zvučnika i nikad se nikome nije odlepilo. Sunetio skalpelom pa finom šmirglom na drvenoj daščici. Pre finalnog šmirglanja furnir se vrlo lagano pokvasi vlažnom krpom. Nakon sušenja podignu se dlačice i poslednja ruka šmirglanja ih skine.



Hvala Nixie!
Ovo nisam znao! Dobro će mi doći. :thumbsup:
 

pre 29 minuta, djmilicic reče

Trebalo ti je više vremena za taj opis nego furniranje, bravo i za jedno i za drugo.



Hvala! :) 
Pročitao sam ovaj thread i vidio da je ono kako sam radio ponešto drugačije od ranijih preporuka i odlučio podijeliti svoje iskustvo. Možda nekome pomogne.
Svakako predlažem gledanje što je moguće više videa za one koji nisu nikada vidjeli stolarsku radionicu kao što je ni ja nisam vidio.
Ipak, na koncu, u raznim videima se daju razni savjeti. Ovo kako sam i sam radio je za mene najlakši i, pokazalo se, učinkovit način.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pre sat vremena, zerowaf reče

Ovo nisam znao!

Ulta lagano, skoro suvo da bude. Veća vlaga nije poželjna. Možda i ne treba za svaku vrstu furnira, ja sam imao neki grublji i tako su mi savetovali.

Ne znam kakav če biti završni finiš, ulje, premaz neki? Ja sam praktikovao Belton, mislim da ga još uvek ima. To je nešto između Sadolina i laka, kao trvd vosak recimo, trajno je elastično. Potrebna su barem 3 premaza, ali ide brzo i može četkom, ne ostaju nikakvi tragovi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

WWW.BELINKA.COM

Njime se štite spoljašnji delovi krovnih konstrukcija, fasadne obloge, ograde, baštenske šupe, baštenski nameštaj i druge drvene elemente izvan i unutar zgrada, kada želimo da posle premazivanja struktura drveta postane vidljiva, a završni izgled površine blago matiran. Izrađujemo ga u 20 standardnih nijansi. Ako će drvo biti izloženo vremenskim uslovima ili u vlažnoj prostoriji, pre ... Opširnije

Samo prvo probaj na parčetu furnira. Polumat je, nije sjajno. Preko toga ne ide ništa od lakova, može samo voskiranje.

Izmenjeno od NIXIE
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Planirao sam ulje.
Rubio monocoat.
Naginjem ka "Natural" ili možda "Cotton White" iako inače volim kad je drvo tamnije obajcano, ovaj put sam se odlučio na svjetliji furnir i svjetliji finiš zato jer su ove kutije u mojoj maloj sobice prave babaroge, pa ako će još k tome biti i tamne preuzet će kompletan interijer.
Mislim, preuzet će ga i ovako, ali ipak. :D 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...