Jump to content

home made pločice


stein

Preporučeni Komentari

Nesto  sto bi voleo da imam je CNC masina za busenje rupa, jer mi to najteze pada.

 

Ja napravio i skutijao kompletnu elektroniku. Sledi mehanika kad napolju malo otopli. Mislio sam da pravim nesto jednostavno od plocastog materijala. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

r pitanja u vezi odnosa pertinaks/vitroplast;osim vece mehanicke cvrstoce na uvijanje,koje su dodatne karakteristike koje vitroplast stavljaju na mjesto iznad pertinaksa? do sad sam uradio vise plocica u pertinaksu nego u vitroplastu i par stvari je ocigledno:pertinaks kao nesto jeftinija opcija se lakse busi i sijece,dok se plocice napajanja sa vise teskih kondenzatora puno manje uvijaju pod teretom. kad iznad bilo koje od te dve izgori neka komponenta (najcesce dioda ispravljaca ili neki od otpornika na plocicama pojacala) na obe ostaju vidljivi i neuklonljivi tragovi,tu su slicni. koji su dodatni razlozi iz kojih se prevaga odnosi na vitroplast a da se ne tice estetike?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nema tu estetika blage veze.

ajd pogledaj ovo

http://www.evolution-circuits.com/wp-content/uploads/2012/09/Achieving-a-PCB-cost-reduction-through-design.pdf

2-4 strana. štedi link kuckanje, "sve piše".

u amaterskoj upotrebi a po pitanju kvaliteta, vitroplast tj FR4 ima pored navedene čvrstoće, bolje laminiran bakar bar po pitanju temperaturne izdržljivosti

(lemljenje) a lakše se kontroliše kvalitet štampe (u odnosu na neprovidni pertinaks ) .

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ta pdf pričica postoji u sijaset izdanja ovo je prva-sa-gugla.

ono što mi koristimo u amaterskoj gradnji je samo delić potrošnje velikih proizvođača, tako da njihove potrebe za pojedinim materijalima utiču i na

nas, tj šta može da se kupi.  neko je probao pertinaks za dvostranu štampu pa se skontalo da metalizacija u pertinaksu nije dobra i tu je on završio.

ima i dalje primenu, naravno. sad kad se pojavilo bezolovno ludilo mnogi leme sa povišenom temperaturom a pertinaks to baš i ne obožava.

naravno i kod vitroplasta ima razlika u kvalitetu tako da negde možeš i nekoliko puta da menjaš tj odlemljuješ komponente, na drugom vitrou kada odlemljuješ, ode ostrvce očas.

tebi je najbliži astaco, vitroplast ("bakroglas")  koji prodaju je jako dobar pa probaj.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

da,za njih saznah ljetos nakon sto mi u uPrincu rekose ma im "pertinaks stoji na carini",onda stisnuh "PRETRAZI FORUM"na ES i ispade mi ASTACO u nekim od postova. nasmijao se slatko onaj momak sto kroji po zelji,uz konstataciju da se i uPrinc kod njih snabdijeva,kakva carina-kakva granica...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

sto se tice google-a i rezultata na njemu:nije mi strano koristenje istog nego me vise interesovalo misljenje i iskustva ljudi koje sam koliko-toliko upoznao prateci njihova pisanja ovde pa i na drugim mjestima. da je google rijesenje za sve forumi ne bi ni nastajali... Pozdrav!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ma google je da izbaci poznato štivo (kad zaboraviš gde je bilo), ništa više.

 

uzgred, kad si pomenuo krojača iz astaca, jeftinije ti je da u onoj gomili uz zid izabereš neko prigodno parče nego da ti seku na meru.

i sečenje ima cenu a za takve ostatak-komade se to ne primenjuje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

he,baš takve i biram-odsječke! nije mi na pamet pala niža cijena već kao neki vid pomoći firmi-njih da poštedim restlova a momku krojaču i to malo posla oko sječenja. :) svakako bi najviše volio da odem i uzmem jednu cijelu tablu - em bi to bila definitivna ušteda em bi bio miran ko zna koliko dugo! ova krizna vremena ugasiše volju u meni,iako imam plan za pet-šest projekata što već započetih što u perspektivi:trostepena aktivna skretnica za koju tek treba da nacrtam pločicu,napajanje,zaštitu,soft-start,limitere ulaznog i izlaznog signala,balansni ulaz i jedan kompletan pojačivač sa tda ili lm kolima snage,Borinu Lambdu i još jednu makinu... planova kao pljeve,a volju satrala kriza.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 months later...
  • 7 years later...

Dobro vece

Probao bih toner transfer metodu samo me zanima sledece :

da li je moguce preskociti deo sa stampanjem/peglanjem tako sto bih crtao flomasterom direktno na vitroplastu, potom potapao u kiselinu ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

37 minutes ago, krca44 said:

da li je moguce preskociti deo sa stampanjem/peglanjem tako sto bih crtao flomasterom direktno na vitroplastu, potom potapao u kiselinu ?

Ako pločica nije komplikovana, ja sam to radio sa lakom za nokte i veoma tankom i kratkom četkicom - sigurno ne prolazi kiselina ispod - za flomaster nisam baš siguran, nedge sam video da su vodovi svi pomalo iskrzani jer je kiselina prolazila ispod ivica flomastera.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pre jedno 25+ godina sam se bavio amaterskom fotografijom i radio sam sa razvijacima, fiksirom itd ... taj proces poznajem ali ima nekih detalja koje ne razumem za pravljenje pcb... tako da cu krenuti sa meni jednostavnijom metodom, dok saznam sta i kako sa foto procesom...

Lak za nokte...ok pod uslovom da kupim cetkicu sa relativno tvrdim vlaknima... ako su mekana, nema shanse da uradim kako treba ( ovo znam poodavno - crtanje tushem... sa cetkicama sam uvek imao muke ).

Hvala, probacu

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako već imaš gde da odštampaš toner, znači završio si pola posla. Odštampaj na paus papiru. Kupi PCB sa već nanešenim slojem foto laka. Osvetljavanje na suncu 10ak minuta, zavisi kolko jako. Posle toga u rastvor žive sode. Posle toga opereš pa u FeCl3 ili HCl+H2O2. I sve tako, super ispadne, dobro ono, probao, odlično.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...