Jump to content

Lowther driveri


milovan1963

Preporučeni Komentari

Ko u pčelinjak, dupliran broj stranica, a željan slušanja nakon duge pauze i sa iznenađenjem u napredku zvuka sa fabričkim ispravnim CD-om, još uz to i praznici, pa bez previše citata.

Prošao sam sve tipove zvučnika bilo kao imaoc ili kao slušaoc kod bliskih prijatelja, što smatram kao ličnim, poslednji "opšte" prihvaćeni je bio Tanoy HPD 385 modifikovan od strane Ace Ribona, http://www.raalribbon.com/index.htm   i Brane Hodalića, koliko se sećam, na 50hz +5db, kretna masa preko 100gr itd, ali tačkast izvor sa 6db krajnje prostom skretnicom što je meni izuzetno prijalo. Obožavan 10 godina i dalje smatram da je to odličan kompromis, no nasledio ga je istog časa nakon prvih tonova FR Fostex kao bliži živom prikazu i doživljaju, Lowther je još verniji, odnosno manje HI-FI komponenta kao činilac iluzije, odnosno substitut žive svirke. Ima tema "Teška ili laka membrana" velika ili mala praktično, pa da se ne ponavljaju stavovi, no da napomenem, postoji i treće rešenje na neki način, mala ali dugohodna membrana,

nisam čitao temu, konstrukcija Ive Jeličića sa svim delovima drajvera izrađenim po narudžbi, na žalost propustio sam priliku da mi sklopi par od nekoliko preostalih.

Osamdesetih je Brumaster napravio ueđaj, preskup, merno savršen, jedno 3 nule iza zareza, beskrajano ravan ko daska, iako je njihov, Nemci su ga proglasili kao slušno neprihvatljiv. Jesu merni podaci važni ali ne i presudni, recimo, naj niža frekvenca je orguljaške cevi u Los Anđelesu, mislim 16 ili čak 12hz, koliko znam, hermonik harfe je na 200khz, oba nedostižna u životnom ambijentu a i u muzičkom materijalu se retko sreću ekstremi pa su više značajniji na papiru, otpuštena žica na kontrabasu je 40hz a to iole dobra kutija reprodukuje sa manjim ili većim padom što nije bitno za ljudsko uvo. Tačno je da sub tonovi pružaju osećaj ambijenta, hum, međutim i sami harmonici dočaravaju dovoljno  isto ili slično, a tu je FR u prednosti zbog neimanja filtera. Dobri su grafički prikazi FR-a, međutim, blisko merno polje kao pandam mernoj gluvoj sobi nije isto što i uobičajena živeća soba pa je ukupni rezultat kao "Kriva Drina", kom se kako sklopi i dopadne sa uvek nužnim kompromisom. Hodalić je voblovao mog Tanoja i zajedno sa Acom se došlo do zaključka da naj lepše zvuči slobodan iako  merno sa izuzetno velikim krljama po kojima bi ga trebalo baciti u đubre, naprotiv.

FR jeste sa kratkim brkovima, zato se dovija ala smeštanjem u TQWT, pregršt krlja potiče uglavnom od wizer membrane, odnosno presavijenog venca što se može korigovati da ne smeta pri slušanju, Lowther je po tom pitanju verovatno naj kritičniji ali rešiv uz malo tretmana i pre svega dobroj gonećoj elektronici, bar je to moj lični zaključak. Đoka Kenjalo već dugi niz godina sluša FR, Dabića ne računam, ali Buca Maričić, operski pevač sa završenom karijerom u bečkoj operi takođe sluša TQWT, a on je jedan od retkih ljudi koji profi poznaje celu problematiku, elektroničar i sluhista istovremeno, tvorac Teresonic pojačivača.

@ZZZ-Ne snalazim se dobro sa forumskim softwerom pa se izvinjavam ako bude nerazumljivo.( By the way, čujem da je Profesor ustoličen ili da će biti uskoro, svaka čast.)

Navedine slike su čisto kao ilustrativni primer kako se može uraditi kutija sa više lavirinta, pa ne misliš vljda da bi nakon umetničkog dizajna Teresonic-a uneo nešto onakoo u kuću, a sve tehničke zamerke stoje. Površina usta horne definišu donju reprodukćujuću frekvencu, ispod toga ispuštaju vazduh, znači oštro i to je problem sa Horning hornama kojim Njinja nije bio zadovoljan. TQWT je nešto drugojačije, jeste konusna zbog pojačanja, definiše se dužina za tjunovanu frekvencu, po netu su sve kratke, treba da budu oko tih cca 2,4m, zato sam i postavio onaj kalkulator koji izbacije tu neku dužinu, port kao takav eliminiše cut of horne i uz helmholz rezonator se opseg fino produži dole. Tanojev visokotonac ne ide bogzna kolko visoko, više prizvuk aluminijuma  subjektivno tome doprinosi, a pitanje je koliko visoko pojedinac i čuje, tako da je diskusija oko super visokih tonova diskutabilna, meni lično je smetao previsok elektrostat i uvek sam ga gušio, ni na Tanoju ni na FR-ovima ne doživljavam nedostatak te prašine kako mnogi slikovito nazivaju merni nedostatak.

Dacho je potvrdio dobar rezultat sa dvostrukim TQWT-om, Inženjer Dabić  ima ideju o 3 pipe, linkovana Ordina takođe predlaže tu varijantu, zašto ne, bez obzira na negativne predpostavke. Ne znam da li sam napomenuo, bio je kabinet davno sa 3 bas refleks porta sa različitim frekvencama, nisam slušao ali prihvatam sud čoveka koji mi je to i preneo kao ideju. I ono što me svrbi, umesto 1/4 talasovoda razmatram izvedbu sa 1/2, što jeste 5m lavirinta ali je izvodljivo makar sa jednom cevkom. Naj veća enigma mi je zapremina, velika membrana površinom pobuđuje vazduh, mala dugim hodom, a FR pošto nema ni jedno, mora masom a nemam ideju kolikom i šta bi se desilo ako bi se povećao srednji prečnik TQWT-a jer su u igri oba kraja i sama geometrija u smislu širenja, koliko sam sklavirio, suženi početak je u nekom odnosu sa proširenim završetkom, nije problem povećati srazmerno, ali mislim da početni konus ima korelaciju sa samim drajverom, kakvom, ni to ne znam.

 

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Povecavanjem duzine ne dobija se mnogo. Cak u nekim slucajevima koji zavise od parmetara je losije nego sa manjim duzinama. Malo sam proveravao na osnovu ts parametara i ostalih podataka, najbolje se ponasa u duzini oko 220-225 cm. Nema potrebe vise, samo je losije.

ALI je neki minimum 32 x 32 cm povrsina usta. Jednostavno sve manje ne daje ni priblizno dovoljan nivo bas podrucja? Takodje jako vazna dimenzija je i povrsina porta i to je oko 20cm u precniku. duzina svega 2cm, to je prakticno debljina materijala. I za Voigt i za TQWT. Vise je neki otvor nego port. Manje povrsine porta, koji se najcesce srecu, ne daju zadovoljavajuce rezultate.

Ova veca povrsina usta se drasticno razlikuje od "racunskih" metoda koje svi uzimaju zdravo za gotovo, da su usta tqwt-a negde oko 2.75 x Sd. Zbog toga vecina tqwt-a i zvuci nekako tanko...

Parametri koji najvise uticu na ponasanje u donjem delu spektra su na prvom mestu povrsina usta (čitaj širi i dublji kabinet) i precnik porta odmah kod usta. Tek onda duzina.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...
On 1/5/2017 at 6:42 PM, ZZZ said:

To propada. Ja zamenio nekim nemackim, samo to prave i mogu reci da su bolje uradjeni nego originalni. tretirani su i otporniji na duvanski dim. Isto i centratori koji idu pakovanju. Ovo drugo za uvodnice voice cola nije sada problem poso postoje razni kalaji i paste bas za te spojeve.

Još od ovog posta sam hteo da ti se obratim jer je jedno vešanje supruga probušila, slovce nisam zucnuo jer sam očekivao neminovno, jesenas progledo drugi drajver, praktično su stari već 15 godina bili. Hdeoh sam još lane, sad ima setova za reparaciju i levo desno, odnesoh  čoveku da ih izrenovira, kad čuda neviđena, raspali se i centratori. No, imaše čovek pored vešanja i centore, dva tipa, jedan kao originalni a drugi nešto mekši, ja bi kao drugi, on kao tvrđi, uradi ih ekspresno i po iskustvu je ugradio te mekanije. Savršeno urađena oba drajvera, nacentrirani kalemovi na tačnu startnu poziciju i naravno koncentričog zazora, besprekorni na oko, čik da neko vidi da su reparirani. Pravo oduševljenje je kad sam ih čuo, osetno poboljšanje u donjem spektru, volumenu, da je naprosto začuđujuće koliko velika slika sad izlazi, a tipična Lauterovska dreka koju nisam ni nešto pa imao sa GM-om, sad je, ajd neprimetna, možda i više nego što sam navikao. Prošle sezone sam nabudžio pojačivač, tj. Buca Maričić,  ali tek sad je to došlo do izražaja. Kompliment od mene vrlo retko i teško, al ovaj put od sveg srca Branku Kašikoviću koga sam sada i  sreo i saznao za njega, ne znam kako mi je promakao jer sve koji se bave zvučnicima uglavnom znam još od davnina. Hvala mu ikako je naravno usluga plaćena.

001.jpg.3375f04700da100bfb5f3f3f79d75c80.jpg

 

002.jpg.ff6b333404b246e0d60e81ac85b01417.jpg

 

003.jpg.c35c543108c641ab09a69b2cf576486b.jpg

 

004.thumb.jpg.83cc291e7803260042ca60eb83a27329.jpg

005.thumb.jpg.dbde94ed07d08d6e720b4b15e9b09b55.jpg

Skroman klip snimljen mobilonim telefonom, ne znam ni da li je kvazi stereo:

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...