Jump to content

zamena za trafo


lakins

Preporučeni Komentari

zanima me da li je moguce zameniti trafo nekom elektronikom za malo veca opterecenja i voltaze?cito sam na netu o switching power supply-evima ali nisam nasao ni jednu jedinu semu pa ako neko nesto ima ili je nekad pravio bilo bi supera cela pojenta je da se izbegne trafo od 10 000 din sto znaci da maks. cena za to nebi trebalo vise od 2-3 hiljade da budepa ako neko ima nesto nek se javi

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 11
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Najveci problem koji se javlja u prekidackim napajanjima su spajkovi koji su posledica rada u prekidackom rezimu, a koji se jako tesko filtriraju, te prema tome prekidacki izvori napajanja se jako retko nalaze u audio tehnici, a bogami i u RF tehnici (mada ja kuci koristim svicersko t.j. prekidacko napajanje za moju radio stanicu, ali na pojedinim frekvencijama je izuzetno jak sum koji verovatno potice od spajkova).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Imaš literaturu ovde a trebalo bi da i ja imam jednu knjigu koja se upravo bavi dizajnom switching PSU dizajna, baš za niskofrekventne audio uređaje, međutim, ne mogu baš sada da nađem gde je :(

PS. Nadam se da odgovor na moj pokušaj da pomognem neće biti "paederu jedan..."

:buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Prekidacka napajanja se sve vise koriste u svim segmentima industrije. I audio industrija nije zaobidjena. Predrasude da prekidacka napajanja nisu za audio su po meni pogresna jer sam dobijao jako dobre rezultate. Jedini problem prekidackog napajanja je sto za male snage nije isplativo. Druga dobra stvar prekidackih napajanja je poboljsane karakteristike kondova pri radu na vecoj frekvenciji. Ovde prvenstveno mislim na zvuk pojacala pri koriscenju klasicnog i prekidackog napajanja.Sto se tice smetnji navedenih u gornjim postovima, mislim da u audio opsegu nisu kriticne jer napajanja rade daleko iznad audio opsega.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

...Sto se tice smetnji navedenih u gornjim postovima, mislim da u audio opsegu nisu kriticne jer napajanja rade daleko iznad audio opsega.

Daklem ne da jesu problem nego 100%, jer spajkovi imaju prirodu Dirakovog impulsa, koji je u spektralnoj analizi bogat harmonicima tako da bi za audio sisteme trebalo praviti SPS samo sa visokom prekidackom ucestanoscu (recimo oko 400 kHz) kako bi se izbegli svi moguci nezeljeni efekti tehnologije!!!!
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Necu protivreciti, vec cu navesti dva linka sa proizvodima koji imaju prekidacko napajanje.http://www.lyngdorf.com/content/view/14/33/ http://www.linn.co.uk/music_systems_klimax_500_solo audiofili znaju njihovu vrednost u audio svetu.Sto se tice radio stanice noseca frekvencija je izvan audio opsega pa je sasvim logicno da napajanja koja rade na 40-50kHz smetaju radu

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da ne bi protivurecili, ali svaka cast Linnu i Lyngdorfu, no borba sa spajkovima je veoma problematicna! Da se ne razumemo pogresno, od svih izvora napajanja koje koristim u svom poslu 99% su prekidacka, ali ne bi ih savetovao za upotrebu u audio sklopovima cisto jer znam koji su sve potencijalni problemi. Sve u svemu kad se govori o silnoj filtraciji linearnih izvora za napajanja (silni mili Faradi) smesno je onda razmisljati o prekidackom izvoru za koji svi ti silni mili Faradi ne rade, ama bas nista!Pozdrav.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 1 year later...

Ima li nekog da je pravio neko prekidačko napajanje koje direktno sa mreže daje recimo neki napon(napone) sa snagom od recimo 1kw?Ja planiram da najozbiljnije krenem u izradu takvog tipa napajanja.Znaimaju me iskustva i sl.Sa fetovima znam bolje nego sa svojom ženom :D ... tako da po meni postoje dva moguća rešenja za besprekorno napajanje.Prvo je da se odradi klasičan invertor sa fetovima koji imaju Rdson ispod 40mOhm (0,04R) ... signal četvrtka a frekvencija minimum 400 do nekih 800KHz.Drugo i po meni vrlo interesnantno je da se odradi isto to samo sa dva ili tri sklopa koja imaju faznu razliku :D ... tj. da recimo ako su dva invertora da fazna razlika bude četvrtina periode ... tako da se ako se spoje izlazi u paralelu praktično nema načina da se javi brum....jer je non stop pozitivan interval prisutan sa vrlo kratkim space periodom.Lako bi moglo da se odradi da čak nisu potrebne ni ispravljačke diode.Što se tiče filtriranja mogu da kažem da i za prvi i drugi slučaj nisu potrebni veliki kapaciteti ali su obavezne prigušnice na DC izlazu sa malim kapacitetima ka minusu (P filter) .... Eto dao sam malo uvoda pa ako ima raspoložnih za diskusiju biće mi zadovoljstvo da dođemo zajedno do nekog konstruktivnog rešenja.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Link je dobra smernica.Poenta i jeste u D klasi.Bilo koji SPS je pojačavač u klasi D.Ako se izuzme situacija da nema modulacije po širni impulsa a da je visoka frekvencija kod pojačala D klase pa se tada odredi jedna konstantna modulacija pojačavač će na izlazu dati čist DC.Koji može da ide u + ili - ako je Pojačavački stepen napajan iz dvostrukog napajanja (+/- U).Počeli smo od nečeg ali bih ja umesto da svi odemo na drugi forum da ovde krenemo konstruktivno.Za početak bi bilo interesantno ako neko ima neku šemu da okači pa da krenemo od nečeg konkretnog.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...