Jump to content

Tonske kontrole


Mikorist

Preporučeni Komentari

  • Odgovora 14
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Tonske kontrole su jako važne za uređaje koje proizvode renomirane firme, Technicks na primer. Tonskim kontrolama se poništavaju negativni efekti loše akustike prostorija. Prosečna dnevna soba "proguta" sve visoke i basove, a pošto je i sluh prosečnog konzumenta fiziološki skenjan, onda postoji i korekcija fiziološke otopine zvuka u prostoru, tzv "Lajaudnessss". Jako pametno smišljeno i zgodno. Oni koji se ogluše na ove stvari, prođu kao ja, i grade vavilonske kule, tj specijalne prostorije za konzumiranje muzike što je iracionalno, jer samo 10m2 podne obloge za tu prostoriju košta više od tonske kontrole, pa čak i uređaja samog. Dakle, tonske kontrole su od vitalnog značaja za dobar buuum-csss zvuk...

:buehehe:

Izvinjavam se, ali nisam odoleo nakon extenzivne prepiske sa mlađahnim nam Lucius Domitius Ahenobarbus-om, poznatijim kao... Postavljena slika

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 years later...
ma ni ja ih nemam ...... :to_become_senile:u stvari imam ih na malom NAD-u ali su mi iskljucene oduvek..... :Viannen_loungelizard:

Mogu da kazem kako nisam verovao u teoriju tonskih kontrola,obzirom da se smatram "starim audiofilom",ali , s godinama uvidjam najpre potrebu za balansom(sve losije cujem na levo uvo),a bogme pomalo mi pada i opseg...Poslednji pokusaj da resim opseg sam napravio pre par meseci kupivsi fostex 90a supertweeter,ali balans nisam resio- tako da smatram da trebaju i vremenom su neophodne. Akustika sobe se moze nadomestiti gradjevinom(kao sto je to stein uradio) , ali kako vreme prolazi , ni to nece biti dovoljno. U moj B1 sam ugradio balans za sada...Omladino, ili perite usi dva-tri puta dnevno ili spremajte 5,6 eur za tonske kontrole!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Uh, ovde moze mnogo da se filozofira..

Sustina se sede na ono kada Mujo pita Hasu da li je Fata bila nevina kada se udala za njega a Haso se ceska po glavi i kaze "Bolan Mujo, neki kazu jeste, neki kazu nije, ja ti se u to nista ne razumem."

Sto rece Stein, tonskim kontrolama sminkas nedostatke prostorije a ja bih dodao bogami i zvucnika...

 

Inace, par puta sam pominjao jedan zvucnik koji me godinama odusevljava - Heybrook HB3, prva verzija iz 80tih.

Moj kum ih ima, drzao ih  je u vise akusticki totalno razlicitih prostorija a sada trenutno stoje kod njega u suturen-podrum radionici, jedan uspravno u cosku a drugi se izlezava na dnu police. U svim tim uslovima, zvuk je bio isti - odlican i izbalansiran u celom spektru bez ikakve potrebe da se loze tonske kontrole ili "laudnes".

Btw, u toj istoj radionici na polici po propisu stoji par KEF bookshelf kutija, vezani su na B terminal na pojacalu.  I KEF svira lepo ali HB3 ih hebe samo tako...

 

Jedina mana trojke je mala efikasnost (valjda bese oko 85dB).

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

.Omladino, ili perite usi dva-tri puta dnevno ili spremajte 5,6 eur za tonske kontrole!

 

 

Baš naprotiv , uopšte ne treba da peru uši , čak šta više , treba da budu što prljavije ......podmazanije .........tako bi makar malo spasli sluh usled buke koju slušaju pod nazivom moderna muzika ......

 

 

 

 

http://www.diyaudio.rs/topic/5682-ekvilajzeri-i-filozofiranje-o-njima/

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tonske kontrole ne koristim, ali me ovo subsonic dugme tako privlači, da ga škljocam. Kao izvor koristim digitaliju.  Da li ga uopšte aktivirati i da li će to pomoći mojim jadnim zvučnjacima, a i pojačalu, u borbi protiv subsoničnih frekvencija?

Da li se tu nešto uopšte čuje, dešava?

:tumbleweed:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Tonske kontrole ne koristim, ali me ovo subsonic dugme tako privlači, da ga škljocam. Kao izvor koristim digitaliju.  Da li ga uopšte aktivirati i da li će to pomoći mojim jadnim zvučnjacima, a i pojačalu, u borbi protiv subsoničnih frekvencija?

Da li se tu nešto uopšte čuje, dešava?

Subsonic filter je onomad osmišljen da speči upravo te, podzvučne elemente da se probijaju kroz sistem amplifikacije, naime, gramofoni i zvučnice nominalno, prenose tonski zapis u području od cca 20Hz pa naviše, međutim, prilično je uobičajeno da rezonantna frekvencija gramofonskog sistema (mehanizam itd) bude u reonu od 10-15Hz što je naravno, ispod onih 20Hz pa naviše odakle mi nominalno prikupljamo muzičku informaciju. Elem, ako se tih, recimo 12Hz probije kroz zvučnicu (a nije isključeno da neće, jedino će možda biti -6dB) pa potom dođe na pojačivački sklop koji, jel, hoće da prenosi i od 1, 3, ili 10 Hz, onda se taj podzvučni deo spektra pojačava. Zvučnici, pogotovo veliki (12 i + incha) to prvi put odrade u debelom minusu u odnosu na nominalni nivo pritiska, ali odrade (ne čuje se, pa izgleda kao da se ništa ne dešava) međutim, ne lezi vraže, taj sada već pojačani signal se preko zvučnice koja je elektromehanički pretvarač, vraća u sistem i pojačava još jednom i još jednom i ciklično nastavlja da se ponavlja sve dok nivo tog subsoničnog "šuma" ne bude na dovoljno velikom nivou da izbaci membranu iz ležišta i napravi kuršlus. Naravno, reč je o većim glasnoćama na onim frekvencijama koje ljudski sluh ne registruje preko slušnog aparata, ali ih zato telo može registrovati a zvučnici mogu itekako da ispadaju iz ravnoteže i da se bukvalno raspadnu. U stvarnosti, to se neće desiti sa digitalnim izvorom zvuka jer CD plejer ili PC neće jednom emitovani i pojačani subsonični signal ponovo primiti i pojačati jer nisu klasični elektromehanički pretvarači, ne grebu po ploči, izloženi vazdušnim talasima iz okoline.

 

Filtar možeš koristiti, ali objašnjenje koje sam dao, prilično umanjuje svrsishodnost istog sa digitalnim izvorima zvuka. Svrha subsonic filtera je, dakle, da spreči da se podzvučne informacije probijaju kroz audio lanac, samim tim, saseku potencijalni izvor problema u korenu...

Ima još jedna vrsta komponeti koje mogu biti osetljive na subsonične smetnje a to su elektronke, lampe, cevi, kako god. One ne generišu iste, ali mogu da ih pojačaju ako su izložene izvoru koji emituje tako niske frekvencije.

 

http://sound.westhost.com/project99.htm

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1. Da li koristite tonske kontrole ?2. Da li sve tonske "nedostatke" resavate novim komponentama ?3. Ako imate tonske kontrole da li ih drzite na 0 - odnosno iskljucenim ? :buehehe:

Ovo se izgleda doživljava ovako:

 

1:Da li koristite kondome?

 

2:Da li sve "nedostatke" rešavate Durex PERFORMA kondomima?

 

3:Ako imate kondome da li ih držite u fioci,pored kreveta?

 

:buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...