Jump to content

Head Amp


palamudin

Preporučeni Komentari

Jel zabranjeno da se kači pcb file, pokušavam i dobijam poruku da je zabranjeni file type.

 

 

Koliko znam - nije!

Probaj ga zip-ati, pa onda prikačiti ako ti ovako ne da. Ili napravi snip shot, pa okači kao običnu sliku.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

PCB file u nekomprimovanom stanju nije dozvoljeno - pogrešna ekstenzija - sve što može u bilo kojoj formi da se napravi kao izvršni ili štetni kod, zabranjeno je. Dakle, može praktično bilo koji image type, pdf i zip, rar... Nema veze sa forumom niti forumskom politikom - svopšte rasprostranjena praksa na serverima... "no shit in, no shit out"

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja ne vidim neku očiglednu grešku, ali s obzirom na to koliko je sati i da se tek sada dekomatizujem... Ako je šema tj nacrt pločice tj nacrt veza između elemenata čisto zarad pomoći u sklapanju na raster pločici onda je recimo okej. Ako od ovoga misliš raditi štampanu pločicu, onda je treba doraditi da bi to bilo malo lepše... Naredni komentari se odnose na izradu štampanih veza, ne spajanje na rasteru:  povećati padove za spoj napajanja, i ulaz-izlaz-ne tačke.

 

R3 postaviti vodoravno ispod R11 i pomeriti R2 malo u desno da budu poslagani kao R5-R6-R7, te povući R4 malo u levo, ispod C2 i takođe ga postaviti vodoravno. Vodove adekvatno ispomerati.

LED pomeriti za nijansu malo u desno da se pad poravna/poklopi sa vertikalnim vodom a ispod premestiti dve zenerice da stoje vertikalno kao i sada ali jedna pored druge, raster kao i za otpornike, C3 pomeriti malo u levo a vod mase podebljati (kao uostalom i sve ostale vodove) i dovući izvod za minus/masu pored IN tamo gde je nastalo prazno mesto pomeranjem C3 u levo. isto tako, dodati još jedan pad za masu izlaznog voda sa desne strane R1, tamo gde je LED pomerena u desno... Otprilike to, pa onda eventualno računam da će malo bolje izgledati kad se sve pospaja sa delovima...

 

Ajd probaj ako ti nije mrsko...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Eto, mensečini da je bolje... :)

 

Bude li ti dosadno, podebljaj malo vodove...

 Ne umeeem :(. Zadnjih par sati trošim na učenje "DesignSpark PCB 6.0". Kad sam se ja sa ovim gradivom zadnji put petljao (pre nekih dvadesetak godina) bio aktuelan protel i orcad. Počeo sam ispočetka sad, crtam shemu pa ću onda tek novu pločicu sa debljim vodovima. Ne umem samo da promenim debljinu postojećih.

 

 

Evo stiže i AKS iz Niša, stigle komponente (većina), sutra idem u bgd po IRF610 i test ploču. Jel ima da se kupi neko napajanje ili ću i to da pravim od nule?  

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Od nule nećeš ništa napraviti osim možda ako umeš da pišeš neki kod koji počinje sa nulom... Šalim se... Nisam ispratio koliko struje vuče ovo čudeslo ali ako imaš neki buvljak koji ponekad posetiš, ubilo se za potražiti neki stabilizovani ispravljač na 12V veće amperaže (kod nas ih donose u ogromnim kartonskim kutijama i samo istresu na gomilu pa se ti bato, snalazi, kopaj dok ne nađeš...) Elem, desi se često da ima tih malku pogolemih od po pola kile za dve do tri stoje dinara (npr 12V 1.5A - 3A ili slično) što se nekad pravilo za staru Deutsche tehnologiju... Obično budu pet-šest puta glomazniji od ovih punjača za akumulatorske alatljike - ovi prcvoljci za telefone i nisu ispravljači... Jašta, može i da se uzme neki stariji punjač za laptop al' se onda mora (mislim da je uputno) skidati sa 18-19 na 12V... Mada, i to je lakše i jeftinije... (pod uslovom da je polnilec jeftin...)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Štednja ima smisla kad praviš sto ili hiljadu komada. Ili milion. Jedna pločica, jedan santimetar (ako i toliko) milion pločica... Drugo, štedi se na mestu kad se mora.  Ja bih, recimo, još malo ispomerao stvari ali zarad lakše montaže (dve rupe u desnim ćoškovima) i možda bolje preglednosti pa ako onda ostane prostora da se sve stisne, stiskaj... Na prvo mesto stavljam dobar raspored, dobru preglednost, lak pristup elementima, odvajanje elemenata koji se greju od elemenata koji osetljivi na povišenu temperaturu... Ovo je prva verzija, ko zna, možda bude uspelo, možda ne...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Šta je najbolje za C1 i C5? Imam u fioci neke blok kondenzatore 1uF. Pretpostavljam da treba neki bolji elektrolit, al najbolje mi je da mi neki dobar čovek da link na kelco, micro princ ili proelectronic, pa da ja kao svaki pametni glupan samo kliknem na link i naručim :).

 

 

 

Ovo je prva verzija, ko zna, možda bude uspelo, možda ne...

 

Ovo mi nikako nije jasno, zašto ne bi uspelo ako sve uradim kako treba? 
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

a zasto bi uspelo?

 

 

desava se i iskusnim igracima da pogrese ili da nesto ne valja samo po sebi recimo losa komponenta 

naravno sansa je minimalna

 

Ovo boldovano je napisao neko ko nije pročitao šta sam ja pitao. Mogućnost greške je isključena još u pitanju, "ako sve uradim kako treba". Mada to pitanje i nije bitno,  više me zanima ovo u vezi C1 i C5.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Treba ti jedan elektrolit i jedan blok. Ono što je bitno da im je probojni napon iznad onog kojim se napaja pojačalo i da su ispravni i da se kod sklapanja elektrolit pravilno polariše. Mada, to uvek važi za elektrolite :)

 

Prvo sklopi da radi. Posle slušaj pa ako si dokon promeni elektrolit i proceni da li čuješ razliku i da li ti se, ako ima razlike, ista dopada ili je bilo bolje onako... Dakle, imaš dobru topologiju na raspolaganju, sklopi je da radi pa onda filozofiraj sa delovima. Ali tek onda ako nisi zadovoljan zvukom koji ovako dobiješ. Ne popravljaj što nije pokvareno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dakle, imaš dobru topologiju na raspolaganju, sklopi je da radi pa onda filozofiraj sa delovima.

 

Sve je to lepo ali ja nemam pojma kakve kondenzatore da stavim. Ovde pominjanu knjigu nisam uspeo da kupim. U Kelco je nemaju na stanju a prelistao sam je u radnji i oduševio se. Po simbolima koje sam do sad naučio pretpostavio sam da treba da stavim sve elektrolitske sem C1 i C5 za koje sam mislio da su blok. Elektrolitske sam kupio 25V a C1 i C5 našao u fioci kod brata blok kondenzatore piše na njima 1uK63.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Eto vidiš... Treba malo vremena i pažnje i polako... Pre nego sve odradiš i pomisliš da je gotovo... triput meri, jednom seci... Što bih ja rek'o, evo treći put ga sečem i opet kratko... :rofl:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...