Jump to content

Биљана Платно Белеше


gaggia

Preporučeni Komentari

Боље пристаје да се овај полууспео покушај чишћења хладњака прикаже више сликама него речима..умало се та акција не претвори у фијаско и еколошку кантастрофу..Учесници - Zvuchniac(Младен) & моја скромна имбецилност - Gaggia (Драган). Циљ - очистити хладњаке хем путем, потапањем у раствор каустичне соде, потом, соне киселине и на крају испирање водом.Средства - пластичне канте од јупола и шавољ за веш мазнут мојој жени (тек ћу да испаштам..), гумене рукавице, дрвена мотка, паковање соде од 1кг и 3 флајке соне киселине.Место - тротоар испред мога дома, на почетку, да би се поље деловања убрзо проширило на пола улице..

post-235-081289400 1280827299_thumb.jpg

post-235-070042700 1280827338_thumb.jpg

post-235-026503000 1280827364_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 139
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Како је текла акција? Пуно страха, ентузијазма, наде.. све то за почетак..стависмо у канту до 70% вреле воде и у њу скоро две шаке каустичне соде, запаковану у виду листића, мало дебљих. Промуљасмо мотком минут, два, па кад је почело да шушти и ври, побегосмо на сигурно одстојање. Обрни, окрени, мора да се жртвујемо..као бесни и гладни мачићи које страх не може довољно да нахрани, одважисмо се после пар мин и неких сулудих, нерационалних припремних радњи (стављање заштитне папирнате маске за уста и нос, цвикера за сунце у сумрак и томе слично) да убацимо један велики, пробни хладњак. Јаоо, кад је почело да кува!!!! Скачемо около као индијанци око ватре, са све оним "мерама предострожности у случају нуклеарне експлозије", комшије и пролазници све нешто погледавају са страхом и неверицом, најпре великом радозналошћу - шта се то дешава?! Нико још ништа не сме да пита..После 10так минута, следи опасан корак, опаснији од првог - узети велики хладњак за крајеве (који је при хем реакцији постао прилично топао), па га окренути и ставити на другу страну, да би цео прошао кроз чишћење. Лупа срце, ал` је у јунака! Урадисмо то и оно што смо на кратко видели нас је окуражило. Обзиром на то да је Г Звучнијак доста каснио, почели смо да радимо у сумрак. Јако слабо смо видели на шта хладњаци личе, одн шта заправо радимо. Овај први се и нешто видео. Када га извукосмо, бљеснула је површина која је била у канти. Јако нас је порадовало. Иначе, акценат је био на томе да се случајно не деси да се обогаљимо дошавши у контакт са течношћу у канти..

post-235-015099800 1280828423_thumb.jpg

post-235-011263900 1280828436_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Vas dvojica ćete lako dobiti posao u BP-u! :crazyrocker: Što je bilo? Voda je najednom "zakuhala"?EDIT: Dok sam postavio pitanje već si dao odgovor u drugom postu!

Izmenjeno od zerowaf
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

.... Циљ - очистити хладњаке хем путем, потапањем у раствор каустичне соде, потом, соне киселине ...

Odlicna ideja ! Cudi me da vam nije palo na pamet da dodate ciklon-B i kilo-dva plutonijuma... :rolleyes:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Е после овог првог окретања великог хладњака, уследио је фијаско..Пробали смо да други велики убацимо у канту, али није могло - канта недовољно широка..Трк у потрагу за нечим што би могло да нам послужи..Млађа се укопао са флајком пивкане и задовољно гледа у канту у којој све интензивније се одвија процес врења (да га тако назовемо).. Није прошло пар минута како сам отишао и вратио се са поменутим шавољем, који ми се учинио довољно великим. Силазим ја до капије са врелом водом у шавољу и кад шта?! Из канте у којој је био хладњак кипи сода, само удара! И право ка гумама мог голфића, а напред и осталим комшијским колима. Тече лепо речица, а Млајкан сав у миру задовољно испија своје млекце! Мислим да сам тада доживео "мали стрес"..Дигох тиху узбуну, јер ми није било баш драго да комшилук схвати да се нешто незгодно дешава..Од тог тренутка настаде у нашим редовима пометња, која је уз агонију трајала наредних сат и по. Померај кола, спирај улицу водом, држи хладњак, гурај други, ма црна рупа..Наравоученије - 1.имати довољно велике пластичне посуде2.радити на месту довољно непрометном за рад3.хладњаке повезати неком жицом или на неки начин обезбедити да се могу окретати, а да се притом избегне контакт рукама, и поред рукавица као заштите4.радити дању5.смислити добар начин да се решите преостале соде и киселине по завршетку посла

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

резултати - сунчано, до умерено облачно: иако су забљештали, оно за шта је Млађа прокоментарисао да изгледају као да су пескирани јесте заправо остатак оксида који још није скинут. Пређе ли се мало шмирглом, ствар је тотално другачија. Изгледа да их треба још мало држати у соди..

post-235-039485600 1280829278_thumb.jpg

post-235-053610400 1280829288_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ciklon B je vjerojatno nastao kao produkt isparavanja kad je zakuhalo, a plutonijum....gdje ste ono rekli da ste nabavili hladnjake? Iz ruske podmornice? :buehehe: Ma, sad se šalim! Važno da nije nikom iskipjelo po koži ili otišlo u oči! I da su hladnjaci čisti. :cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Наградно питање: ми ћемо данас сигурно поновити радњу, најпре због оног највећег `ладњака који није могао да стане ни у један суд..Имали неко савет, за ове које смо већ потапали? Да се случајно не би десило да останемо без хладњака услед претераног нагризања алуминијума од стране настране госпо`ице соде? И да ли је неопходно испирање прво киселином па после водом, или је довољна и само вода?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sunce ti jebem zarko! :eek: Gori ste od Stalonea u "Demolition Man" ! :buehehe:

Смеј се ти Сипика, да ми је само знати шта се дешавало у окриљу твоје радионице, у оним младалачким, незнавеним данима пусте среће и заноса... :assshake:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

И на крају шта је резултат осим да си покушао Цигане да подавиш у Маринковој Бари?!

Ма они су ионако отпорни на ту врсту незгода..Него је страшна била сцена нпр: долазим, видим кипи из канте, питам Млађу: "шта је бре ово, да`л си читав, шта сад да радимо?!!!", на шта он каже: "ма о чему ти причаш, шта ме ложиш?", мислећи да се зезам..у том тренутку видим, читава речица соде стигла до половине улице, а оно неких пар метара јој у сусрет трчи детенце!!!!!! Јаој, како сам се препао, а богами и дете, видевши ме рашчупаног, са оном идиотском маском и рукавицама!!!!

А што не написа чија је идеја била!

Па најпре Г уваженог члана Миомира ака Мара Салватрућа, а затим Sync-a, Stein-a...односно, све су то били сдобронамерни савети без којих би смо нас двојица сада куцали ја једном, а Млађа другом половином прста..Него другови, колеге, браћо и сапатници! ајде дајте мишљења и савете, јербо је времена мало до почетка следеће сесије! Љубазно Вас умољавам да помогнете!!
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Боље ти у потпису замени места трећој и шестој речи!!!!!

Што, јел` ти то из искуства ? :sarcastic_hand:Да заборавих, ипак је био хепиенд..

post-235-057546200 1280830455_thumb.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Смеј се ти Сипика, да ми је само знати шта се дешавало у окриљу твоје радионице, у оним младалачким, незнавеним данима пусте среће и заноса... :assshake:

Najgrdja stvar koja je tih dana mogla da se desi je nezeljena trudnoca (e tu je gramofon bio nenadjebiv - dodji da slusamo ploce...), al' vi braco napraviste ekolosku katastrofu i zamalo pogibiju, k'o da ste bezali sa hemije ceo 8. razred... Sva sreca te se dobro zavrsi, Bog takve cuva... :good2::D

... Па најпре Г уваженог члана Миомира ака Мара Салватрућа, а затим Sync-a, Stein-a...односно, све су то били добронамерни савети ...

Uvek ista stvar - put do pakla je poplocan dobrim namerama. Svaka cast sto ste prevazisli osecanje stida zbog tako nepromisljenog postupka i ipak objavili celu pricu - za opomenu nekim buducim nobelovcima u pokusaju. :clapping: Zene, pinn-uj ovu temu da nikom vise nesto slicno ne padne na pamet. :bomb:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Najgrdja stvar koja je tih dana mogla da se desi je nezeljena trudnoca (e tu je gramofon bio nenadjebiv - dodji da slusamo ploce...), al' vi braco napraviste ekolosku katastrofu i zamalo pogibiju, k'o da ste bezali sa hemije ceo 8. razred... Sva sreca te se dobro zavrsi, Bog takve cuva... :good2::D Uvek ista stvar - put do pakla je poplocan dobrim namerama. Svaka cast sto ste prevazisli osecanje stida zbog tako nepromisljenog postupka i ipak objavili celu pricu - za opomenu nekim buducim nobelovcima u pokusaju. :clapping: Zene, pinn-uj ovu temu da nikom vise nesto slicno ne padne na pamet. :bomb:

Заправо, ствар је најпре моје брзоплетости, јер сам исхитрено покушао да осмислим план рада, односно, доста тога оставио за "у ходу ћемо". Наравно да је ово за поуку другима, а што се стида тиче, прилично опасна ствар: јако је тешко одредити му границу и порекло (обично сујета), па у великом броју случајева доведе до тога да човек ништа и не ради ни не пита, јер га срамота што се није родио, а да зна..
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Gaggia - AlhemičareZaslužuješ naziv - Velikog Alhemičara - sa svim pripadajućim počastima.Nemoj koristiti vruću vodu zato što ubrzava proces, dovoljna je i temperatura 30 stepeni tj. dnevna.Koristi 2 - 3 supene kašike sode na tih 20 - 25 litara vode u kanti.Proces treba da je sporiji a inače je buran.Povremeno vadi hladnjak i proveravaj koliko je nagrižen, obriši krpom ili nekom četkom pa ponovo uroni u rastvor sode.U protivnom ćeš uništiti hladnjak prejakim nagrizanjem.Šta nameravaš posle kao finiš na površini hladnjaka ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Што, јел` ти то из искуства ? :sarcastic_hand:Да заборавих, ипак је био хепиенд..

Sada vidim gde ste pogrešili i zbog čega je došlo do tako burne hemiske reakcije,pa pomešali ste Lav i Jelen ,a to se ne sme raditi,ajd Staropramen se jaši i sa jednim i sa drugim ,ali ova dva NIKAKO ne mešati.Dobro je da su flajke od 1/2 litra ,da su bile granate oid 2 litra najebalo bi pola naselja.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...