Jump to content

DAC od cd plejera


Glogov_Kolac

Preporučeni Komentari

Tek sam sada video ogranicenje od 25mV za Tda chip na jednom datasheetu gde se pominje da se premasenjem napona na Iout pinu iznad 25mw narusavaju performanse. Stoga cu ovu pasivnu konverziju odbaciti a lampe i napajanje staviti po stranu ili iskoristiti za nesto drugo. O zvuku cu dati konacne ocene nakon duzeg slusanja jer se Tda greje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 106
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Branko, jesi li probao da izračunaš radne tačke za cevi u ovoj šemi ?

Ako uzmemo da je za ECC88 Ri =2k6, dobijamo, grubo sračunato, sledeće vrednosti

za SRPP : Ia = 23mA ; Ua =60V; Ug = -7,6V

za stepen sa zajedničkom katodom : Ia = 11,5mA ; Ua =30V; Ug = -3,8V

za CF : Ia = 11,8mA ; Ua =30V; Ug = -84,5V !

... ne mogu da verujem Postavljena slika ... za 6H6П priča se nastavlja u istom stilu ... neverovatno Postavljena slika ... voleo bih da neko od iskusnijih lampaša prokomentariše ovu šemu ... sve se nadam da sam usled brzopletosti napravio neki previd i da ovo što sam sračunao nije tačno ... jer u protivnom fikusa bi trebalo :lovac:

Kontaktirao sam Fikusa i uputio vase sumnje. Kaze da je sve provereno potovima na mestu otpornika dok nije dobio te vrednost. Uverava me da je sve probano i radi. Da probamo pa ako nece da ga oblatimo ili prekrizimo? Necemo bas odmah :lovac:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kontaktirao sam Fikusa i uputio vase sumnje. Kaze da je sve provereno potovima na mestu otpornika dok nije dobio te vrednost. Uverava me da je sve probano i radi. Da probamo pa ako nece da ga oblatimo ili prekrizimo? Necemo bas odmah :lovac:

Da Branko, u pravu si, zaista sam u brzini, šokiran onim što vidim, napravio grešku i prevideo da kroz otpornik od 1k teče struja za obe triode - i za CF i za CC ... evo ispravljenih vrednosti, sa preciznijom nomenklaturom, da ne bi bilo zabune :

Ako uzmemo da je za ECC88 Ri =2k6, dobijamo, grubo sračunato, sledeće vrednosti

za SRPP : Ia = 23mA ; Uak =60V; Ugk = -7,6V (ovo nisam preračunavao, pošto prethodno naveden previd nije imao uticaja na ove vrednosti)

za stepen sa zajedničkom katodom(CC) : Ia = 10,44mA ; Uak =27,15V ; Ugk = -3,45V

za CF : Ia = 10,7mA ; Uak =27,8V; Ugk = -76,4V !

Inače ECC88 sa ovako setovanim radnim tačkama radi , baš kao što su i sve pečurke jestive ...i to kao ne koje su jestive samo jednom !Postavljena slika

Branko, pošto vidim da je lakše bilo nazvati fikusa nego uzeti digitron u ruke, ne znam šta da ti kažem, no da uzmeš datasheet od ECC88 i probaš da pronađeš ove radne tačke na grafiku.(Ia -Ua) .

Nego podseti me ovim što si uradio na onog francuskog sudiju što je na proteklom SP što je pitao Luisa Fabijana dal' je igrao rukom ... pa fikus ti je odgovorio baš u stilu pomenutog Fabijana.Postavljena slika ... ne znam samo šta si očekivao da ti odgovori.Postavljena slika

Inače ako hoćeš da probaš ovu šemu ti probaj, al' ti savetujem da proveriš ovu moju računicu pre toga ... nije teško, a neće ti ni oduzeti više vremena no razmena par mejlova sa fikusom ... ja svakako neću ECC88 povezati u šemu u kojoj je Ugk = - 76,4V, sve dok u datasheet-u piše da je Ugkmax = - 50V ... i dok su mi radne tačke van grafika na kom su date I/U k-ke cevi ... a ti kako hoćeš.

Uzgred, što ti ne preračunaš vrednosti koje sam dao, što bi verovao nekom drugom ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nije moje vec bassivusovo...al kod mene skuplja prasinu. TDA1541A izlaz sa 5744 minijaturama ko sto je Fikus skorije 'otkrio'. Napajanja su na plocici i izradjen je trafomaticov torus za sve to.http://cgi.ebay.com/5744-Tube-Module-DAC-buffer-DIY-/320572827150?pt=LH_DefaultDomain_0

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ako dobijete pri računanju da vam vrednosti odstupaju koju decimalu od onog što sam dao, ne sekirajte se; zaokruživao sam prilično, hmm, proizvoljno, međurezultate, s namerom da što pre ispravim previd koji sam pomenuo. Dosledno i precizno računanje daće za neki procenat drugačije vrednosti, kao npr. kod CF biće Ia =10.95mA, a ne 10,7, što ne utiče suštinski na zaključke do kojih sam došao.EDIT: Sync, šokirala me je tolika količina ... ma gluposti ... u jednoj jedinoj šemi, pošto do sada nisam baš obraćao previše pažnje na fikusove umotvorine ... osim na OB zvučnike

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Branko, za to što sam računao, računica je više nego prosta : umesto svake triode(a-k) staviš otpornik Ri=2k6Ohma(ECC88), a rešetke su ti, osim kod CF, na masi (i struja rešetke je nula); kod CF, rešetka ti je na potencijalu anode prethodne(CC) triode ... i to bi ti bilo sve ... u dalju analizu nisam išao, jer i ovo mi je bilo više nego dovoljno da vidim o čemu se radi.Eto, ozdravi ti meni što pre, pa se onda uveri i sam u ono što sam napisao. Inače, ne bih ni obraćao pažnju na ovu šemu, da mi nije zapela za oko polarizacija CF ... iz aviona se vidi da tu nešto debelo nije u redu.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 2 nedelje kasnije...

Objasni mi ovo molim te. Sta nije dobro u ovom resenju ako je zvuk znatno bolji? Da li su lampe nove? Ako jesu , tek ces cuti kako to svira za jedno par meseci. Nadam se da si vec cuo razliku posle ukljucivanja i posle par sati slusanja.

Apropo I/U konverzije negde sam nabasao na clanak gde su uporedjivane razne konverzije i na kraju je otpornik pobedio. :scratch_head: Malo eksperimentisanja sa vrednoscu otpornika.

ajd nadji mi ovo , zanima me.

Nesto sam trenutno u svadji sa hifom ali ako se odobrovoljim pravim jos jedan CD sa lampom iza ali sa zasebnim napajanjima za sve . Letos dok sam slusao neke trake na vokmenu i gledao more ,ostao sam zatecen kako je onaj mali fica lepo svirao.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

ajd nadji mi ovo , zanima me.Nesto sam trenutno u svadji sa hifom ali ako se odobrovoljim pravim jos jedan CD sa lampom iza ali sa zasebnim napajanjima za sve . Letos dok sam slusao neke trake na vokmenu i gledao more ,ostao sam zatecen kako je onaj mali fica lepo svirao.

IV conversion
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • 3 nedelje kasnije...

Mozes slobodno!

BTW samo da znate da je covek od mene kupio taj propali Marantz pa ga je preradio u DAC sa cevima,svaka cast...i ja sam o tome razmisljao,ali nikako da stignem da uradim.I cevi sam mu ja prodao ,ja dosad nisam primetio vece razlike u cevima,jer i ja ih vec kupujem uparene !Sto se konverzije tice ja sam vec uradio nekoliko IV konverzija sa otpornikom,svi su bili zadovoljni... i moja preporuka je da se stavi izmedju 22-75 oma... Ja vec mesecima slusam i prodajem jedan takav CD sa 1541 is 6n2 i meni se mnogo svidja... toliko za sada da vas ne gnjavim...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...