Jump to content

Philips CD472


zerowaf

Preporučeni Komentari

Danas skinuo žice koje su spajale 7220 i 1541, pa spojio 7210 na 1541. Mute je ostao gdje je i bio. Možda je subjektivno, ali ćini mi se bolje nego prije.Supruga kaže da je vokal bolji nego ranije, ali možda me samo previše voli da bi bila iskrena... :cheers::cheers: Ili je vrijeme da se okanem plejera i manuala . :buehehe:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

  • Odgovora 124
  • Kreirano pre
  • Zadnji odgovor pre

Aktivni članovi u ovoj temi

Aktivni članovi u ovoj temi

Postovane slike

Jos nesto , ulaz kloka je na 7220 koji ujedno sluzi i kao delitelj - sa njega ide signal na 7210 i 1541. Ako izbacis 7220 sa signalom od 11.2 TDA 1541 nece raditi jer mu treba ako se dobro secam f/2 ( bese davno kada sam se sa ovim igrao) . Zbog ovog ces morati da radis reclocking sa 74hc74 - ja nikad nisam dosao do ovog stepena jer je sa par promena u napajanju radio na moje zadovoljstvo par godina dok nije otisao na ispovest.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Jos nesto , ulaz kloka je na 7220 koji ujedno sluzi i kao delitelj - sa njega ide signal na 7210 i 1541. Ako izbacis 7220 sa signalom od 11.2 TDA 1541 nece raditi jer mu treba ako se dobro secam f/2 ( bese davno kada sam se sa ovim igrao) . Zbog ovog ces morati da radis reclocking sa 74hc74 - ja nikad nisam dosao do ovog stepena jer je sa par promena u napajanju radio na moje zadovoljstvo par godina dok nije otisao na ispovest.

Pozdrav Alex67! :confused1:

Hvala što si se uključio! :cheers:

Prvo imam pitanje: Kakve si promjene u napajanju napravio i ako može crtež?

A sad reclocking:

Opis: pregledao sam blok dijagram playera i ta dva chipa. :cheers:

SAA7220

Clock generator je na pinovima 10 i 11, odatle ide u buffer koji kroz pin 9 šalje signal u 7210 (XSYS), a ovaj ga prima kroz pin 19.

Iz buffera(opet govorim o 7220) se dio(?) signala vodi kroz "TIMING AND CONTROL" jedinice, a otuda se kroz pinove 16(CLBD), 18(WSBD) i 15(DABD) šalje u TDA1541.

SAA7210

Clock signal koji 7210 dobije kroz pin 19 se vodi u "SYSTEM CLOCK GENERATOR" koji ga dijeli na tri signala: 1.- 5.6 MHz koji ide u "MASTER CONTROL ROM", pa u "COARSE LOCKING" odakle (pojednostavljeno!) ide kroz pin 22 (PD/OC) van iz chipa;

2.- kroz XTAL2 (pin 18) van

3.- SCG dobijeni XSYS šalje u "RAM INTERFACE" koji ga (između ostalog) proslijeđuje u "BUFFER RAM", pa onda kroz "LATCH" i "INTERPOLATING & MUTING CIRCUIT" šalje na pinove 36 (EFAB), 37 (DAAB), 38 (CLAB), 39 (WSAB). U originalu se tada vraćaju u SAA7220, a kod mene su pinovi 39, 38 i 37 spojeni na TDA1541 preko pinova 1, 2, i 3.

Moje (glupo) pitanje glasi je li dovoljno clock sa generatorom spojiti na pinove 18 i 19 chipa SAA7210 ili ipak treba 74HC djelitelj (frekvencije, zar ne?).

Ako treba 74HC onda trebam još koju uputu ili link! :hyper:

Hvala na odgovoru ili komentaru ako ga bude! :hyper:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zerowaf da se i ja ukljucim posto vidim da se tapka u mestu a i ako dodje do pomaka vraticete se na pocetnu varijantu.Prvo i osnovno je odvojiti 7220 na posebno kvalitetno napajanje i to je sasvim dovoljno. ne mora biti shunt.Drugo je razdvojiti potrosace koji su na istom napajanju. Nekad sam to radio sa posebnim napajanjima a sad jednostavno stavim zavojnicu i dodatni kond. Kako na Philipsu vec fabricki postoje otpori samo umesto njih se stavi zavojnica.Trece i jako bitno je u digitaliju staviti kondove sa ultra low esr kao sto su sanyo sepc ili Nipon pse.Cetvrto je blokove na DAC-u staviti vece i kvalitetnije. zadovoljava i MKT varijanta jer se tesko nalaze MKP sa malim gabaritima. Kond na MSB staviti 470nF.Peto je razdvojiti dupli op u dva jednostruka i staviti kvalitetne kondove.Sesto je napraviti korekciju DC-a na izlazu i izbaciti sprezni kond.Ove navedene stvari se od fabrickog plejera napraviti plejer u zvucnoj kategoriji preko 1000 evra. Sledeci stepen je odvajanje trafoa analogne strane od digitalne ali to vec zahteva vise prostora.Ovih 6 stavki je uradjeno na Steinovom cd-u ali on sad nema pojacalo da uziva u zvuku. http://www.diyaudio.rs/topic/504-philips-cd630-philips-460-ssdac-upgrade-for-dummies/page__st__20 Kompletan racun kad se svi delovi u modifikaciji stave na papir je 1800 dinara ili oko 140 kuna. Pola tog sam uradio na mom Rotelu pa je izaslo 2 i po puta vise jer sam stavljao egzotiku. Jos toliko ce mi trebati da odvojim napajanje analognog dela i 7220.edit: izlazni kond na Steinovom cd-u jos nije izbacen, slusa preko njega iako sam mu rekao da ga prespoji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Hvala, Impuls!Ponešto od napisanog razumijem, a ponešto ću morati još koji put pročitati i googlati naokolo da ne gnjavim nikoga ako ne moram.Već sada je signal sa OPA-a (u playeru su dva - za svaki kanal po jedan) "ukraden" sa pinova 1 i preko kondenzatora (P2P) doveden na nove RCA konektore. Kako nemam zaliha materijala morat ću se strpiti do sljedećeg tjedna kad ionako moram u ZGB, pa ću nabaviti što mi nedostaje. Za sada sam iz nekog starog printera "spasio" 2 x MKT 330nF i 2 x MKS 470nF i dodao ih na bit decoupling pinove 12 i 13, te na 18 i 19, ostale kondove ću tek nabaviti.Nadam se da postoji nekakav adapter "dual to single OPA", ali bolje da prvo proučim PDF-ove jer sam vjerojatno već rekao glupost pričajući napamet.Za napajanja ću se snaći. Ovo mi se ne ćini komplicirano kao rješenje za +/- 5V :post-436-126804859229_thumb.jpgpost-436-12680486076_thumb.pngZnam da ste rekli da nije neophodno fancy napajanje, ali poigrao bih se sa time.Nemam pojma kako napraviti shunt za -15V, ali ću valjda negdje naletjeti na neku shemicu pa primjeniti "kineski sindrom" kad već ne znam računati... :confused1: Itinirer je sad više manje poznat. Ipak ću radi vježbe, znatiželje i stjecanja iskustva pokušati napraviti i Acoklok i vidjeti radi li player (i kako) bez SAA7220.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da ne bih pojedinacno odgovarao na privatne poruke dacu par uputstava. Ako mislite da cu da Vam sve sazvacem do kraja posaljite mi cd pa cu Vam odraditi i naplatiti i necete morati nista da se mucite.Rasprezanje napajanja sam vec dokumentovao fotografijama u temi http://www.diyaudio.rs/topic/465-tweak-denon-dcd1290-for-dummies/ .Dva operacioni u duplom op-u ne rade isti posao i logicno je da nisu sretno resenje u oba slucaja. Radvajanjem operacionih na jednostruke mozete da birate koji op hocete u i/v, koji u filtru, koji u baferu a koji u pojacavacu. sem toga samo razdvajanje op-a na jednostruke bez ikakvih dodatnih radova je pomak napred.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Da ne bih pojedinacno odgovarao na privatne poruke dacu par uputstava. Ako mislite da cu da Vam sve sazvacem do kraja posaljite mi cd pa cu Vam odraditi i naplatiti i necete morati nista da se mucite.

Hvala, Impuls!

Ponešto od napisanog razumijem, a ponešto ću morati još koji put pročitati i googlati naokolo da ne gnjavim nikoga ako ne moram.

Nisam Vam nikada slao PP jer ne mislim da je itko ovdje zato da me dadilja. Sa druge strane, smisao foruma je javno postavljati pitanja i odgovore bez obaveze da se odgovori ili pita.

Zahvalan sam svakome tko nešto upita ili odgovori ne samo u ovoj temi, nego na cijelom forumu jer na taj način se svakim danom povečava baza podataka koja može biti zanimljiva kako meni, tako i bilo kome drugome bez obzira na njegovo trenutno znanje i iskustvo.

Rasprezanje napajanja sam vec dokumentovao fotografijama u temi http://www.diyaudio.rs/topic/465-tweak-denon-dcd1290-for-dummies/ .

Dva operacioni u duplom op-u ne rade isti posao i logicno je da nisu sretno resenje u oba slucaja. Radvajanjem operacionih na jednostruke mozete da birate koji op hocete u i/v, koji u filtru, koji u baferu a koji u pojacavacu. sem toga samo razdvajanje op-a na jednostruke bez ikakvih dodatnih radova je pomak napred.

Puno hvala! Kao što rekoh, Google će imati puno posla! :confused1:

:cheers:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nisam Vas ni kritikovao. Jos samo da naucite sta znaci u gornjem desnom uglu kod imena brojka pa da ne planete kao sad.

Oprostite mi, molim Vas! Nisam zapravo planuo, nego me je malo dirnulo jer sam pogrešno shvatio da sam optužen za davež!

Nisam primjetio brojku! Još jednom, ako možete, nemojte zamjeriti!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Zerowaf Nem se cimash...samo polako. Rekao sam ti vec sve najbitnije sto mozesh uraditi. Na onoj temi oko shunt regova imash i print za pcb, delovi kostaju skoro nista.... Za 7210 i 7220 ako cesh ga ostavljati unutra idi na lm2940ct low drop regove, imash ih u svim potrebnim +i- vrednostima. Jednostavni su ti za implementaciju...elko ispred, elko iza(low esr) i to je to...Analogni deo je skroz stvar ukusa...opampi, kondovi, cevke...A ako treba da ti nacrtam sve u detalje...nema problema...ja znanje prenosim dalje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

A ako treba da ti nacrtam sve u detalje...nema problema...ja znanje prenosim dalje.

Vidim da sam prozvan. Navescu jedan primer posto recima izgleda ne vredi objasnjavati. U knjizari ima jako lepa knjiga koja sve objasnjava sa fotografijama. Treba je uzeti, procitati sa razumevanjem i moze se krenuti u realzizaciju istog. Na zalost pisac je bio skrt i nije Vas uhvatio za rukav i sedeo pored Vas i govorio sta treba da uradite. To sto je citalac lenj nije uopste problem iz njegovog ugla gledanja.Za nekog ko zeli da nauci iz tema o cd-ovima koje sam napisao moze sve da nauci samo treba uzeti i prelistati ih. Cak i da nemate nikakvog znanja iz elektronike uz slike i semu bice Vam jasno sta je uradjeno.Svako ko bude hteo da ulozi malo truda i pokusa da samostalno nesto razume imace moju potpunu pomoc. Prema tome komentari da ne zelim da delim znanje nisu tacni vec se grozim da pocetnicke stvari prepricavam kao papagaj.
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Napisano (izmenjeno)

:confused1:

Dobro se zabavljaš, ha? :cheers: Lako budalu zajebavati! :cheers: Mogao si reći nešto o pitanju u vezi HC74! :hyper:

Zerowaf Nem se cimash...samo polako. A ako treba da ti nacrtam sve u detalje...nema problema...ja znanje prenosim dalje.

Thank's Sync! Došlo je do nesporazuma jer je u temi osvanula rečenica koja NIJE namijenjena meni, a ja sam ju tako shvatio!Što se crtanja tiće ne može škoditi! Možda ja nešto krivo radim, pa ću moći usporediti sa više izvora.Impulsu puno hvala! Čovjek mi nije uskratio savjete niti sada, niti u temi o Akaiu!EDIT: Vidim da se Impuls već javio! Ljudi, 'aj'mo stati na loptu!Radi jednog nespretnog posta koji, ustanovilo se, nije namijenjen meni nego je napisan uopćeno je izazvana moja reakcija.Impuls i ja smo kroz PP, da ne gušimo thread, objasnili jedan drugome što je tko "mislio kad je pisao".Sync i Impuls, obojica ste se ponijeli prema meni drugarski i bilo bi šteta da se zbog nepostojećeg problema zavadite! Izmenjeno od zerowaf
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sto Impuls i ja da se zavadimo...?

Pročitao sam tvoj i Impulsov post sa prethodne strane, pa rekoh da probam sprečiti prije nego što nastane još veći nesporazum nego što već je!Ali ako je sve u redu onda sam i ja sretan! :confused1:
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sad cu ja da umesam politiku. Pre nekog vremena je u nekoj emisiji na televiziji postavljeno pitanje koji je najveci problem Srba a i ostalih narodnosti koji su povukli navike iz Srbije. Odgovor je bio sto kratko pamte. Ovo se odnosilo na politicka desavanja ali je slicno samo ekstremnije i medju ljudima. Interesantno je da se u Srbiji posvadjas i posle toga ides sa istim na pice. Mnogo je opustenija atmosfera nego u drugim zemljama. To sto mi kazemo odmah jedan drugom sto nam je na umu to nas rastereti i vise ne brigamo o nicemu. Mnogo je teze kada to drzis u sebi.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sad cu ja da umesam politiku. Pre nekog vremena je u nekoj emisiji na televiziji postavljeno pitanje koji je najveci problem Srba a i ostalih narodnosti koji su povukli navike iz Srbije. Odgovor je bio sto kratko pamte. Ovo se odnosilo na politicka desavanja ali je slicno samo ekstremnije i medju ljudima. Interesantno je da se u Srbiji posvadjas i posle toga ides sa istim na pice. Mnogo je opustenija atmosfera nego u drugim zemljama. To sto mi kazemo odmah jedan drugom sto nam je na umu to nas rastereti i vise ne brigamo o nicemu. Mnogo je teze kada to drzis u sebi.

Onda sam ja materijal za premijera - teško pamtim, a brzo zaboravljam! :confused1::cheers:

Kraj tolikih čvaraka, kobasica i svinjetine je dobro što smo takvi jer bi stopa koronarnih oboljenja bila još veća! Ovako umjesto "francuskog paradoksa"* imamo "balkanski paradoks" i svi smo zdraviji!

U zdravlje! :cheers:

*Francuski paradoks - usprkos obilatoj i teškoj ishrani francuzi prema statistikama imaju neobičnu malu stopu oboljenja krvožilnog sustava. Neki to objašnjavaju njihovom navikom da uz obrok troše crno vino.

Nas možda spašava naša poslovična ležernost.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Interesantno je da se u Srbiji posvadjas i posle toga ides sa istim na pice.

Onda ja nisam "iz Srbije"...

Mnogo je teze kada to drzis u sebi.

To nije, jedina, alternativa. Ja, sve, odmah i u lice, kažem, i nema držanja u sebi. al' i, više, ne idem na piće...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...