Mikorist Napisano Januar 12 Share #45 Napisano Januar 12 Koliko ja znam harmonici se uvek superponiraju. Oni su deo talasnog oblika signala i predstavljaju frekvencijske segmente koje nastaju kao posledica nelinearnih procesa u elektronskim uređajima (pojačala, zvučnici). Kada signal prođe kroz sistem (pojačalo ili zvučnik), harmonici koje taj sistem dodaje sabiraju se sa postojećim komponentama signala. Harmonici se ne "poništavaju" (ne potiru) jer nelinearnosti obično stvaraju dodatne frekvencije umesto da ih ponište. Harmonici uvek ostaju prisutni dokle god je nelinearnost prisutna u sistemu. Ovo je elementrna fizika(talasa). Nije vezano samo za naše skalamerije. U optici, na primer, interferencija svetlosnih talasa pokazuje kako se talasi superponiraju. Kod šuma u antenama, različiti šumni signali se superponiraju. itd...itd... Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Januar 12 Share #46 Napisano Januar 12 Možda sa kod vanzemljaca harmonici ne superponiraju pa ne mogu da ih otkriju jer imaju savršen cloaking device Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
zek Napisano Januar 12 Share #47 Napisano Januar 12 pre 24 minuta, Mikorist reče cloaking device Kloaking uređaj ... Kloaka – Wikipedija/Википедија SH.WIKIPEDIA.ORG Vix, LightMatic and BANAT je reagovao/la na ovo 2 1 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
BANAT Napisano Januar 12 Share #48 Napisano Januar 12 1 hour ago, Mikorist said: Koliko ja znam harmonici se uvek superponiraju. Oni su deo talasnog oblika signala i predstavljaju frekvencijske segmente koje nastaju kao posledica nelinearnih procesa u elektronskim uređajima (pojačala, zvučnici). Kada signal prođe kroz sistem (pojačalo ili zvučnik), harmonici koje taj sistem dodaje sabiraju se sa postojećim komponentama signala. Harmonici se ne "poništavaju" (ne potiru) jer nelinearnosti obično stvaraju dodatne frekvencije umesto da ih ponište. Harmonici uvek ostaju prisutni dokle god je nelinearnost prisutna u sistemu. Ovo je elementrna fizika(talasa). Nije vezano samo za naše skalamerije. U optici, na primer, interferencija svetlosnih talasa pokazuje kako se talasi superponiraju. Kod šuma u antenama, različiti šumni signali se superponiraju. itd...itd... Miko kako objasnjavas pojavu da Single End pojacala uvek imaju na izlazu dominatne parne harmonike dok Push-Pull pojacala obicno imaju na izlazu dominatne neparne harmonike ? ,a na ulazu oba pojacala imaju doveden potpuno identicni signal , ja mislim da tu odredjenog potiranja harmonika ima . Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Januar 12 Share #49 Napisano Januar 12 On 12. 1. 2025. at 11:08, BANAT reče Miko kako objasnjavas pojavu da Single End pojacala uvek imaju na izlazu dominatne parne harmonike dok Push-Pull pojacala obicno imaju na izlazu dominatne neparne harmonike ? ,a na ulazu oba pojacala imaju doveden potpuno identicni signal , ja mislim da tu odredjenog potiranja harmonika ima . Radi o tome kako različite topologije uređaja tretirju harmonike u signalu. SE pojačala koriste samo jednu aktivnu komponentu (trioda, pentoda ili tranzistor) za amplifikaciju u svakoj fazi. Dolazi do asimetrične nelinearnosti, tj. pozitivna i negativna polutalas signala nisu tretirane potpuno jednako. PP pojačala koriste dve aktivne komponente koje rade u suprotnim fazama (jedna pojačava pozitivnu polutalas, druga negativnu). Pošto su parni harmonici rezultt asimetrične nelinearnosti, oni se potiru kada se dva identična signala, ali u suprotnim fazma, sabiraju na izlazu. Pošto su neparni harmonici rezultat simetričnih nelinearnosti, oni ostaju dominantni. Nelson Pass-ova Supersymmetry tehnologija ima dve polovine koje rade u suprotnim fazama plus povratna sprega (feedback) između ovih polovina, ali na način koji direktno smanjuje razliku u nelinearnim komponentama između njih. Ovo bi Zen umeo da objasni još i bolje pošto to prati više od mene. Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Januar 12 Share #50 Napisano Januar 12 On 11. 1. 2025. at 11:35, Aleks reče Ima i ovo, naš čovek (nisam čuo za njega) Ne mogu sve da stignem da pročitam. Masu knjiga mi je Zen dao i iščito sam. Pametniji nisam. Luđi da. BANAT and LightMatic je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
gluv_i_udaren Napisano Januar 12 Share #51 Napisano Januar 12 Drugari, mislim da za te pare koliko Čigra košta nova ne postoji komercijalni proizvod koji: 1. Ima normalno linearno napajanje 2. Nije class D made in PRC 3. Ima metalno kućište 4. Praktično je ručni rad 5. Lepo izgleda 6. Neko živi od proizvodnje toga Kvalitetan DIY interconnect kabl košta toliko. Ukupne performanse uređaja bi trebalo pogledati i kroz tu prizmu malo. Da živim od toga, ne bih pravio nikakav pojačavač od kog ne mogu da živim. Vix, chakija, LightMatic and 1 član je reagovao/la na ovo 4 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Aleks Napisano Januar 12 Share #52 Napisano Januar 12 Ma dobro, stoji da mi u diyi kada vidimo 350 evra, obično odmah razmišljamo o ceni samih delova. Zaboravimo pored delova na PDV, trgovačku maržu, zaradu proizvođača, platu radnika koji je to sklapao, dažbine prema državi, ulaganja u marketing itd itd. Ono, pa ja za 350 evra mogu da napravim class A amp koji će da pojede to... jeste istina. A da se ima firma, radnici, porez itd, onda taj moj amp od 350e u delovima mora da ima konačnu cenu od barem 1000 eura... i tako dalje, msm razglabali smo već iha... Opet, mene opet žulja što je to čipamp, al ko ebe mene na kraju krajeva, realno Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Beli_Ninja Napisano Januar 12 Share #53 Napisano Januar 12 (izmenjeno) Za 350e nema šanse da se sastavi ni kršteno AB pojačalo od 2x100W. Pa trafo od 200VA je 50e.... Izmenjeno Januar 12 od Beli_Ninja Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Aleks Napisano Januar 12 Share #54 Napisano Januar 12 350e me koštao materijal za malog Babela. Doduše, pre 10 godina je to bilo... Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Mikorist Napisano Januar 12 Share #55 Napisano Januar 12 pre 32 minuta, Aleks reče mene opet žulja što je to čipamp što ? ovo može da se projektuje i sastavi da svir 2x bolje od orginala . Pa smo brze diode da ima, snubere na trfou i slepi navojak je jedan ciklus poboljšanja. Da ne pričam oko čipa na pcb poboljšanja i dekupling.... Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Aleks Napisano Januar 12 Share #56 Napisano Januar 12 Zato što se nekako za taj koncept čipampa uvek nekako vezuje, mass production, ušteda prostora, nekako vuče za sobom automatski i uštedu kvaliteta. Možda i ne mora da znači naravno (ne računam tu ranije u temi pomenuta STK kola, to je nešto drugo) High end TV application eto, ok Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
gluv_i_udaren Napisano Januar 12 Share #57 Napisano Januar 12 13 minutes ago, Aleks said: 350e me koštao materijal za malog Babela. Doduše, pre 10 godina je to bilo... Računaj 450-500 danas sigurno. Nema poštenog komercijalnog uređaja ako nije mass production (tipa kinezi) za te pare više. Ili da se prodaju desetine hiljada komada sa malom zaradom, ili pedeset komada godišnje sa 100% zarade. Probajte da rastavite neki high end uređaj (od XXXXX€) u materijal. Oni se prodaju na komad i iako skoro niko ne plaća retail cenu (uvek ima nekih popusta) zarade su brutalno velike. U ovom svetu ludila chipamp od 350€ 2025-e godine zvuči pošteno Vix and Aleks je reagovao/la na ovo 2 Link to comment Podeli na ovim sajtovima More sharing options...
Preporučeni Komentari
Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar
Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar
Kreiraj nalog
Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!
Registruj novi nalogPrijavi se
Već imaš nalog? Prijavi se ovde
Prijavi se odmah