Jump to content

Mocni TL zvucnici

koki

Preporučeni Komentari

Postovane kolege sa foruma,

Zahvaljujuci ovom forumu nadjoh neke lepe ideje koje nisu realizovane,

Cika Brka, moj mentor, tako ga ja zovem, dao mi je ideju za lepe TL zvucnike.

Posto je konstrukcija uspela, tj samo proba bez lepljenja iverice i bez stezanja vijaka i bez dampinga.

Krecem na nove TL, naravno sve prilagodjene za lampase male snage.

Voleo bih Vase komentare.

Podeli na ovim sajtovima

Prvo, puno pozdrava za Cika Brku. Nek nam je on ziv i zdrav.

Ideja je lepa, ako volis fullrange zvuk. Ima onih koji taj zvuk ne mogu da smisle, i to razumem. Fullrage zvucnici imaju neke teske mane, ali ako si u staju da im "oprostis/ublazis" onda to sto rade dobro, rade fenomenalno, a to je srednji opseg. Zato sam i ja zavoleo fullrange zvuk, zbog te koherentnosti, "magije" koji 2 ili 3 sistemski zvucnici ne mogu da "izvedu". E sad, 3 glavne mane:

1. Nikad dovoljno basa sa fullrangom. Generalno, tacno. Nikad fullrange nece moci da lomi kamenje u bubrezima. Ali, ako napravis dobar TL, moze da biti - dovoljno.

2. "Dranje" u srednjem opsegu se javlja zbog velicine membrane u odnosu na talasnu duzinu (ima tu jos toga, ali uprosteno). To se da malo ublaziti secenjem "dust cap-a" te ubacivanjem "phase pluga" (ne znam bas kako bih ovo najbolje opisao na srpskom).

Ako ti nije do seciranja zvucnika, moze se napraviti notch filter (ali on ipak malo ubija zilu u muzici). I/ili slusas fullrange pod malo vecim uglom nego "normalne" zvucnike, tako da im se ose kose ispred tebe.

3. Nedovoljno visokih tonova. Pa, ako bas ti fale, dodas neki supertweeter. Nema "okolo".

Dakle, sve je izvodljivo. I naravno, das mu najbolje moguce pojacalo. Ne najjace, nego najmuzikalnije...

Da ne filozofiram previse, uzivaj u zvucnicima (izgledaju mi kao Philps AD....) ali svakako im obezbedi bolje pojacalo od Lelefunken-a :)

Podeli na ovim sajtovima

Philips AD 7063, 200din. na limundu, grundig 10 eura na buvljaku, kazu i meni se cini jedan od tri/v7000, v1700, v30/ mnogo hvaljenih pojacala, Philips 1541A, 15 eura na buvljaku, iverica rashodovan plakar.dzabe.

sa vijcima i azmafonom oko 30 eura. Zvuk je neverovatan, mnogo bolji nego preko mob. tel.

Podeli na ovim sajtovima

• 2 nedelje kasnije...

Postovane kolege potrebna  mi je pomoc,

Naime imam zvucnik Philips ad 12100 HP8  i isophon kk8

Precnik basa 12" , rezna frekvenca na 8000Hz,

Na kojom rastojanju da postavim visokotonac od centra basa.

I da li neko zna efikasnost visokotonca.

345m/s/8000 1/s

Hvala

Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

• Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
  • Kreiraj novo...