Jump to content

Čime se zanimam... (ovih dana )


Impuls

Preporučeni Komentari

kakvih smo se slika nagledali po internetu dosta to kulturno izgleda :thumbup: , nemoj da ti pokazujem moje slike kad se zanesem pa ubacim kilo delova (bez preterivanja) u CD :sarcastic_hand:

nego mislim da bi bilo bolje da si povadio ove smd originalne, ispravite me ako grešim.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nelako, posto sam neznalica a znam da citam, zajednica je izglasala da ostanu, a onda ima i neke price silne oko vrednosti itd, da kazem da mi je bilo mrsko da ubacujem polipropilene  foliskog tipa i nadrndanih napona ovako je palo na Wima MKS2 220nF 5%

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Inace onako naglas da se preispitam

Zamenjeni svi elkosi u napajanju, gomila internih za dekuplazu su stavljeni ultra low esr od 47uF pa preko mks 100nF, stavljeni operacioni u lezista OPA2604, takodje i operacioni dobili dekuplazu, a u izlazima su fabricki Nichichon SA 100uF zamenjeni sa Nichichon Fine Gold, tedoh da turim Elna Silmic jer ih kako kaze Papa N mlogo voli ali nekom drugom prilikom, pa preko njih neka silver mica ili za moje uvo bolje oni Philips polykarbonati, meni se pokazali dobri i kao glavni!

I da! Ponovim stoti put, kad se TDA prepravi na NonOverSempling to svira mnogo bolje!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Nelako, posto sam neznalica a znam da citam, zajednica je izglasala da ostanu, a onda ima i neke price silne oko vrednosti itd, da kazem da mi je bilo mrsko da ubacujem polipropilene  foliskog tipa i nadrndanih napona ovako je palo na Wima MKS2 220nF 5%
Secam se kad se jurilo za delove 1541A, bilo je u opticaju i neke wima black edition [emoji3526]
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Te wime su stvarno retke i onda umesto da slusas muziku zavrsis u cekanju koje kakve egzotike a o novcima i da ne pricam, inace kad krenem da mastam kako bi nesto uradio a nije mi retka bolest, zavrsim na stotinama evra za uredjaj koji vredi 50, sreca pa nemam pare :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Te wime su stvarno retke i onda umesto da slusas muziku zavrsis u cekanju koje kakve egzotike a o novcima i da ne pricam, inace kad krenem da mastam kako bi nesto uradio a nije mi retka bolest, zavrsim na stotinama evra za uredjaj koji vredi 50, sreca pa nemam pare [emoji3]
Moglo je to svojevremeno da se nadje na ebay za sitne novce.
Ljudi su kod nas radili sa njima, a sad kakva su uskustva...
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

secam se da sam se drndao sa tda1541 pre vise godina, probao sam na desetine "internet twekaova", ko zna sta je od svega istina više, našao sam neki dan i pcb koji sam crtao za 1541, baš sam mislio da ga ubacim u neki cd.

nego, sećam se da se često kod tih decoupling kondova pominjalo da je kritično da se veza sa zemljom odradi što je bliže moguće, pa onda bolje da si odradio kod svih direktni decoupling preko smd-ova kao na ovih 4-5, pošto ispada, kod ovih što su preko žice povezani sa zemljom, dok se njihove zemlje i zemlje smd-ova sastanu da imaš paralelno parove po dva kondenzatora sa dugačkim vodovima.

nije kritika daleko bilo, samo zapažanje, ko zna više koliko to ima veze ? bitno je da se nešto švajsuje ?

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Opa! Odlicno zapazanje, ostavio sam ja to otvoreno do sutra da se krcka, tako da mora poslusam tvoj savet, jeste da cu opet nesto da drndaam ali da jednom uradim pa posle da ne mislim.

Nego daj opisi sta svi sve radio i sa kalvim ishodom na zvuk.

Hvala unapred

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

uh, kad bi se setio svega... NOS, paaa, DEM reclocking na pinovima 16 i 17 (ili beše 15 i 16, ne znam pričam napamet) tu ima jedno hiljadu različitih teorija, mislim da sam radio neku varijantu sa 74hc02 kolom u koje se injectuje BCK direktno ima i mnogo komplikovanijih, onda nekakve "prigušivače" za sve i2s signale, to je sve donosilo nekakve (šta znam možda i placebo) efekte.

e onda sam počeo da pravim bolja napajanja za sve napone, svi naponi na dac-u su dobili po mini shunt (ima tema na ovom forumu) onda sam napravio clock zasnovan na coolpits oscilatoru TWTMC C. 

onda sam se posle toga prebacio na drugi cd sa drugim dacom PCM58, koji je dobio sve ovo isto ali je i svako drugo kolo dobilo po mini shunt (i digitalni filteri i glavni procesor ili kako se već zove). Na kraju sam dodao i D1 izlazni stepen za I/V konverziju. naravmo cd je dobio još dva trafoa da bih imao sve potrebne napone.

to je jako lepo sviralo nekoliko godina dok mi nije crko jedan PCM58 pre par dana pa ću sad verovatno da preradim CD u TDA1541.

elem, ukratko :sarcastic_hand: da sumiram, mislim da i nisam osetio neki veći napredak sa tim uobičajenim tvikovima - ono što sam definitivno čuo kao kvalitativni pomak na bolje, nezavisno od toga koji je tačno DAC su tri stvari - bolje napajanje za svaki čip - clock oscilator - D1 I/V konverzija. Jesu malo zahtevniji zahvati ali, nažalost, mišljenja sam da uobičajeni, mali twikovi, zamene opampa i slično ne donose toliko napredka.

Evo i slike da vidiš kako izgleda kada se baš baš pretera :frusty:

IMG_20200512_163212_resize_10.jpg

IMG_20200512_163129_resize_32.jpg

IMG_20200512_163220_resize_66.jpg

IMG_20200512_163206_resize_80.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Mentoce i Schonne hvala na savetima, i moram priznati da se bas lepo igrate, nisam nikad radio klokove a jos samo to bih probao, inace ponekad treba malo i stati jer kad sagledas sta bi sve moglo da se unapredi bila bi to beskrajna prica, dakle muziku molim!

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

naravno, nego, ovaj klok što sam pravio nije nešto komplikovan, a koristi postojeći kristal iz dac-a,  ima tema na big DiYa "The well tempered master clock", baci pogled. ne znam da li je bolji ili godi od nekih drugih popularnih klokova, pošto nisam upoređivao niti imao priliku da ih čujem, meni zvuči bolje sa njime nego sa standardnom implementacijom u CD-u.

edit: dugačka je tema, u ovom postu su šeme : https://www.diyaudio.com/forums/digital-line-level/261651-tempered-master-clock-building-low-phase-noise-jitter-crystal-oscillator-151.html#post5073292

ja sam pravio ovaj TWTMC C

Izmenjeno od Mentok
dodatak
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...