Jump to content

Čime se zanimam... (ovih dana )


Impuls

Preporučeni Komentari

8 hours ago, Srecko said:

Zahvaljujem Vam se i ja g. Lemiću što ste se oglasili i preneli nam deo Vaših iskustava u vezi sa realizacijom WR.

[mention=52]Doktor[/mention] sve zna i sve pamti emoji1303.png.

 

 

:welcome:,pa i nije neko iskustvo  pošto nisu napravljeni, a zašto nisu zaista ne znam, pogotovu što ih moj   pomenuti drugar stolar nije sebi uradio a karijeru je odpočeo kao momčić upravo radeći kabinete za Tanoje krajem sedamdesetih koji su se tad mogli kupiti u kitu. Ardena se napravio ni sam ne zna broja i po praviu su svirali bolje nego originalne kutije, tada je standard omogućavao da se kupi svako zadovoljstvo. Inače je verovatno napravio hiljade kabineta i sad kad uđem u radionicu ili kuću uvek se motaju neki zvučnici bilo za izradu bilo za prepravku, a sam je u nekom trenutku slušao 4 Tanoja, da ne pričam o moru drugih za razliku od mene koji sam vremenom gradio i sužavao ukus i kriterijum i tu sam de sam. Zanimljivo je da sada ima par BIB-ovih kabineta sa prčom od drajvera, sad je tek skapirao magiju FR zvuka smatrajući male membrane čirevima, al ne znam oće li se zadržati mada je već prošlo skoro 2 godine kako ih sluša uz još 2 para potpuno različitih zvučnika, a uveo me je i u muziku i hifi i naučio drvodeljstvu a čistom slučajnošću sam mu utrpo te kabinete i bas mi je drago da ih sluša i to doživljavam kao neko svoje uzvraćanje za sve što je učinio za mene.

Ma pusti Doktora, on ima zamrznute snove, hladna klima na Ontariu.                                                                                        

32 minutes ago, Doktor said:

Upravo zahvaljujući tebi @Lemić-u, upozano sam svojevremeno Lazar Bros., iđosmo zajedno na premijeru WR-a koje je uradio Eci tada. Sjajno iskustvo i zaista vrhunski kabinet koji oduzima dah.

Čuvenu audio trojku takođe sam upoznao prativši te na susrete sa tada tim momcima. Meni lično je nekako Branko H. bio najupečatljiviji i i dan danas pamtim one vaše višeminutne razgovore i Branina objašnjavanja "u sitna crevca tebi" sve ono što si ga pitao i što te je interesovalo.

O Wagen-u ne bih, sećam se i kada si doterao školjku koja je počela korodirati, pa komplet restauracija, pa peskiranje, pa ko zna još šta . . . pa onda motor . . . velika je šteta što se to nije iznedrilo do kraja.

Još tada, početkom 90-tih godina je bilo jasno da su ljudi izuzetno kvarljiva roba. Ovo saznanje je upravo zhbog te bande secikesa od majstora automehaničara.

Btw, @Lemić, hvala na postu, jer si me podsetio na to vreme.

Da, posle Bradača, Hodalić je po mom mišljenju bio tada jedini kompletni pznavalac zvučnika bez prvrženosti bilo kom stilu, odnosno konstrukciji, znajući jako dobro prednosti i mane svakog principa rada drajvera i velika je šteta što nije ostvario neki projekat, mada se njegov uticaj prelio u mnoge na neki način. Zahvaljujući prvenstveno njemu i njegovoj ličnoj dobroti i spremnosti da se upustio u bilo koji problem, izašao je u susret mom navaljivanju da se pozabavi Tanojima i mislim da je to prva i jedina modifikacija uopšte po mom saznanju. Danima smo mi voblovali, slušali, rčunali, i proveli ko zna koliko sati razgovarajući, u stvari, ja zapitkivao lupajući sve i svašta a on razložno objašnjavao, al  na kraju je taj koncept Tanoja zaista bio neuporediv, zato je i dugo čuvan sve dok kod Ecija nisam čuo Lautera.

 

15 minutes ago, vladd said:

Sta ce meni farba za kosu:buehehe:

Ebale vas Bube, i stare i nove, samo sto cika Vlada nije setao po majstorima:P

 

20180828_082253.jpg

 

P.S.

Hvala @Lemić za preneto iskustvo.

P.P.S.

Ko hoce da se mlati sa ovim zlom od Bube, poklanjam knjige i kofu delova. ukljucujuci i dobar karb, koji "malo trosi" :) 

Nema načem, mada mislim da danas je jako teško doći do vrednosti uprks netu koji onda nije postojao i za sve je bilo potrebno lično poznanstvo i prijateljstvo. 

Buba je naj prodavaniji auto u istoriji i tako će da ostane, projktovana u aerodinamičnom tunelu, inženjerski, zanatski i tehnološki je školsko remek delo, ceo automobil nema ni jednu jednu feder šajbnu niti tredloker i to govori o izuzetnosti kreacije. Bila su dva brata koja su ih restaurirali, nadživljeni je nastavio al bio prevarant, tako da sam započeti projekat kod njega odradio sam ali u nekom trenutku mi se smučilo i prodao sam bud zašto pri kraju i dao kamaru dokumentacije, fala al nikad više.

Obratite se Eciju, on je izradio par WR zaista beskopromisno u svakom pogledu, ja sa ove vremenske distance ne mogu mnogo da kažem, sećam se da smo danima predkrajali šper i uopšte nemam prestavu za koje vreme mogu da se izrade. Osim spoljašnosti, ima niz detalja koji se ne vide a utiču na zvuk, od običnog načina spajanja pa do furniranja. Recimo, naj bolje je na feder i nut, znači bez dodatnih veznih elemenata ala tipla ili keksić, tutkalo umesto belog lepka itd. i to zaista iziskuje puno zanatske veštine. Furnirane jeste zahtevno al ne nešto naročito ali je značajno kao konačan izgled i za to se svi hvataju pri vrednovanju. Efektnije je kabinete oblžiti punim drvetom i onda je završna forma puno nagašenija i vešt stolar mže da učini kabinet kao da je izrađen od jedno komada drveta, moj drugar često primenjuje takav način izrade što omogućava poseban dizajn i verovato lepšu refleksiju zvuka jer nema tankog staklastog sloja furnira. Ima tu mali milion caka i kad je u pitanju složen i veliki kabinet gotovo da nije moguće primeniti ih osim ako budžet nije limitaran, zato  pojedini zvučnici i koštaju papreno.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Čovek čuo FR i odustao od Westminstera. Posle i rekao koji FR je čuo. Mislim da je bilo veoma jasno na šta sam mislio kad sam rekao znao sam.

Što se tiče ko je u pravu pa zna se ti. Nemam nikakvih problema da sam po defoltu u krivu. :D

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

36 minutes ago, skrstic said:

Čovek čuo FR i odustao od Westminstera. Posle i rekao koji FR je čuo. Mislim da je bilo veoma jasno na šta sam mislio kad sam rekao znao sam. :D

WR su bili  na stendbju a slušali se Ardeni sa već poboljšanim drajverima i eliminisanom fabričkom skretnicom kad sam čuo Fostekse 167 uporedno i od tad su Tanoji bili na slušnom čuvanju kod drugara narednih nekoliko godina dok nisam čuo Lautere kod Ecija u Hedlundu i tek tad su otišli u njegove ruke zajedno   sa planovima za WR koje je i uradio, bili Doktor i ja na promociji.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

16 minutes ago, Woland said:

šta se poboljšavalo kod drajvera?

Aca eventualno obnavljao lepak na squawkeru , zna da okrti vremenom ( lepak koji spaja VC former na kalotu)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Lemić said:

WR su bili  na stendbju a slušali se Ardeni sa već poboljšanim drajverima i eliminisanom fabričkom skretnicom kad sam čuo Fostekse 167 uporedno i od tad su Tanoji bili na slušnom čuvanju kod drugara narednih nekoliko godina dok nisam čuo Lautere kod Ecija u Hedlundu i tek tad su otišli u njegove ruke zajedno   sa planovima za WR koje je i uradio, bili Doktor i ja na promociji.

Ovo nisam očekivao. Lautera da. Eto interesantne informacije. Hvala. :drinks:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, Srecko said:

[mention=52]Doktor[/mention]-e, hvala bogu te pomenuste-“prozvaste” g. [mention=52]Lemić[/mention]- a; neverovatne-prelepe stvari pročitasmo.

@Lemić i ja se majemo po ovom audio vijaletu dobrih 30+ god. :)

Svasta smo preturili separatno, a i ekipno . . .  i kumove ( otud i "zimski san" u Ontariju :rofl: ), i stolare, i elektricare, i dilere audio robe, i nove konstruktore, i stare audio "kajle", i dobre ljude, i lose ljude . . . na svu srecu tih losih je bilo u manjini, ali da ih je bilo, bilo ih je. 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I hvala @Lemić -u sto povremeno ispostavi malo "crnog ispod nokta" od znanja i iskustva, pa se to ispostavi da je solidno vredno.

Ali besplatno razotkrivanje takvih detalja pravi "majstorsku golotinju", ubija "umetnost" i ubija "lepe price".  :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...