Jump to content

Čime se zanimam... (ovih dana )


Impuls

Preporučeni Komentari

3 hours ago, Doktor said:

Kako vidim, ti i dalje nastavljas istim smerom, ne obazires se na kvalitetne, odgovorne. profesionalne i iskustvene savete. Neka i tebe. 

Uzivaj kao solista. :)

Ja videh srafilicu, srafove i lepak na uradku, samo pitah, koje je majstorstvo za 2K, i da li je 2K, kako rece Woland nesto i nije. No nevazno, branjena je Sarumanova ruka i 40 pomocnika u ceni 2k pri izradi obozavanog komada.

Kvalitetni, profesionalni odgovori bejase razni, i plus i minus, a iskusni odgovori ne rekose ic po pitanju pitanja, diljem primenjenog majstorstva na licinom mestu...

Ne branim ja da kosta i 22000 evra, uz donet isecen materijal, ako je vlasnik srecan. :) 

Samo ostah znatizeljan da li neko prepoznade skriti majstorski zahvat, makar nalik nekom iz primera koje ponudih...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Cavrljamo, bez da se licno gadjamo stolcama, pa je nerazumljivo :D 

2 hours ago, Woland said:

siguran sam da ne bi putovao 250 km u oba pravca više puta, da je našao bolje (jeftinije) u BG.

Siguran sam da bi mu 99,99% stolara u BG-u reklo hvala dovidjenja, srecni smo sa kicerajem za estradu, a jos srecniji sa kuhinjama.. :D 

Imaju i "arhitektu" sa cad programom, ocas prezentuje gospodjama ideju, gospodja se necka malo, menjka i birka, na kraju se isporuci 5-10(ili vise) k evara, kljuc u ruke, ne tegli se materijal od strane domacina, stolari masne brade...

Kakvi crni lautspreheri... :D 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 8/26/2018 at 5:45 PM, Doktor said:

Mislim da je osnovni problem upravo u ovom boldovanom, a vezano za WR kutiju.

Da ponovim, imao sam prilike videti koliko se jedan moj prijatelj propisno namucio oko svega toga, a pri tome je perfekcionista, pa cesto i vise od toga, drugim recima, pretera u toj njegovoj perfekciji, zahtevima i onda potencijalni projekat ode u zapecak.

Tako se nesto slicno dogodilo i sa WR pre nekih 10+ godina. Skupljaj abere, sheme, prati forume, onda se pojavio negde onaj deo sheme unutrasnjosti kabineta . . . pa nosi kod softverasa, da naprave onu sliku kao kada se desi eksplozija ( izvinjavam se na terminima, ali to meni tako lici ), pa prototip, pa opet merenja, probe . . . na kraju se odustalo od projekta, jer se niji bilo u potpunosti sigurno da li je to sve tip-top ( upravo njegov termin ). 

Btw, drugar je clan ovog foruma, nema ga vec izvesno vreme, kontaktiracu ga, pa ce se, nadam se i sam javiti. 

@Lemić-u,  javi se ! :jump:

 

Dobro de, tu sam.

On 8/26/2018 at 6:01 PM, Srecko said:

Zao mi je sto Vašem drugaru Lemicu to nije uspelo, i potpuno ste u pravu ne kopiraju se stvari u totalu (identična kopija) jer mnoge tehnologije ne posedujete ili ne možete ponoviti, već se dizajnira resenje sa “istim” performansama kao ono koje se kopira; a ne po izgledu i materijalima.

WR je bila velika neostvarena želja, ali za kojom ne žalim, bilo je potrebno svojevremeno trdesetak sekundi slušanja FR zvučnika da Tanoji postanu i ostanu jedna jako lepa uspomena danas.

Kloniran je kabinet inženjerskim postupkom i napravljen radionički plan na osnovu koga je kasnije Eci Lazar izradio vrhunski kabinet. Kasnije sam mislim dobio orginalni nacrt i možda ga imam negde, u suštini je to modifikovani Autograf dizajniran da bude komad nameštaja, uostalom, ima ključ za zaključavanje mrežice jednak kao na starim vitrinama, nesporno lep.

On 8/26/2018 at 6:40 PM, Srecko said:

Da potpuno ste u pravu.

Driver Tannoy HPD385 je toliko dobar da “čak i originalni Arden kabinet dobro svira”emoji3.png.

Skoro čuh od jednog servisera da nije naišao na HPD385 driver kome je otišao-“pojeo se” centrator, sto je generalno boljka svih starih driver-a. Znaci nije u pitanju samo vanredan dual concentric dizajn drivera već i materijali, tehnologije i šta sve ne još.

Naravno da “kopija” može biti bolja od originala.

Pa svaki AMG Mercedes ili BMW M serije je poboljsana “kopija” serijskog modela.

Svakako je lakše fabrici napraviti “bolju” kopiju nego pojedincu ali to mogu i pojedinci (npr. tjuneri automobila).

Kopiranje proizvoda (performansi) ne dizajna (kažnjivo je), rekoh zavisi od mnogo faktora.

 

HPD 385 je izuzetno izrađen u zanatskom smislu, rikon kit postoji i dan danas verovatno dok recimo za GM nema i to praktično ukazuje da je današnji WR drajver u stvari taj stari DC ali u drugoj korpi i sa drugim viskotoncem. Moji drajveri su bili prilično poboljšani zahvaljujući ondašnjoj audio trojki, Aci Ribonu, Brani Hodaliću i Životi i sasvim je moguće napraviti poboljšanje fabričkog, bavim se BMW motorciklima sada i nije problem da se čačne i ide osetno bolje recimo.

22 hours ago, predragm said:

Želeo bih da se osvrnem na diskusiju o ceni za izradu WM kabineta. Neki su napisali da je cena od 2k evra previsoka. Moje mišljenje je da ukoliko se radi kako treba ovakav kabinet ta cena i nije previsoka. Znam da će mnogi skočiti na ovakvu ʺ jeres ʺ, ali ː

- Ovakav zvučnik je vrlo složene konstrukcije. Ona se ne može naručiti u delovima na nekom stovarištu kako neko napisa. Ja sam dosta toga radio, i nigde nisam dobio sve precizno isečene delove - na tačnu meru. Oni rade brzo i tačnost im je prilično problematična, pogotovo kada su mm u pitanju. Mogu se delovi naručiti sa nadmerom pa ih onda u radionici doterati na pravu meru što olakšava transport (nisu velike cele table).

- Značajan broj delova se zaseca pod nekim uglom koji nije ni 45 ni 30 stepeni nego neki tamo koji treba uz pomoć znanja geometrije izračunati, i sa znanjem rada na mašini stvarno dobiti. To je prilično pipav posao.

- Zvučna kutija WM je projektovana i kao dekorativan element u enterijeru i ima tretman u samom izgledu komada nameštaja na onaj ʺstarinskiʺ klasičan način sa dosta dekorativnih elemenata u smislu profilacija rubova i posebno probranog furnira i njegovog uklapanja. Naprimer gornja ploča kabineta ima profilaciju, a to znači da se moraju profilisane lajsne izraditi od masiva (istog kao izabrani furnir) i njima opšiti kantovi. na uglovima izgerovati precizno, a potom furnirati celu gornju ploču prekrivajuči spoj table i kant profilisane lajsne.

- Izrada, a naročito furniranje horne je ako se želi perfektan rezutat, vrlo pipav posao. Potrebno je precizno izrezati furnir da bi se napravio prelaz sa vertikalne frontalne površine u zakrivljenu hornu a da se tekstura furnira pravilno nastavi unutar horne.

itd , itd

Vladd je spomenuo neku tamo računicu od oko 60 sati rada, što je sasvim paušalno i za rad o kome pišem,odnosno kakav smatram da treba da bude primenjen na ovakvim kabinetima mora da bude višestruko duži. Spajanje stranica treba da je ne sa ekserima i šrafovima već stolarski sa tiplovima ili  ʺ kesovima ʺ što jeste stolarski spoj koji povećava površinu lepljenja pa samim tim i jačinu spoja. Za lepjenje se danas koriste moderni PVA lepkovi i slično, ali nijedan pravi stolar ne koristi epoksidni lepak!

Može se još puno toga napisati, ali i sama cena originalnog WM zvučnika gvori sama za sebe, nije ona baš samo zalepljena pa ko hoće nek izvoli. Puno ručnog rada je u njoj i to onog majstorskog stolarskog, a on svuda košta, u Engleskoj naročito, to dobro znam. Naravno u ovo Srbijici se to plaća mnogo manje, uostalom kao i svaki drugi rad, i zato smo jad i beda.

I na kraju da ponovim, ukoliko se radi kako treba cena od 2K euro za ovakve kabinete uopšte nije velika. Naravno ako se želi nešto što će da nalikuje WM zvučnicima može se napraviti za manje ʺ nofceʺ, ali je to onda otprilike WM.

Tačnost raspoloživih planova dostupnih na netu je upitna i njihova adekvatnost TS parametrima zvučnika što se neko zapita, način dampiranja tunela itd,  je tema za sebe.

Ovo je tačno sve, dva drugara su mi stolari i sam vrlo vešto radim drvo, jedan je i doajen hifija ali ne uradismo WR iako smo svojevremeno predkrojili celukpan materijal za 2 para kabineta koji je kasnije završio u nameštaju.

12 hours ago, Srecko said:

Ovo sam napisao zato sto sam pre dvadesetak godina pokušao da restauriram VW1303, kupio (iz Meksika) delova u ondašnjoj vernosti od preko 8.5k DM, uključujući naravno i zaptivku za između karoserije i šasije, da bih doživeo da mi zavare karoseriju i šasiju.

Sve mi to nije uradio “neki majstor” nego servis iz BG koji je se reklamirao da upravo radi restauracije VW.

 

Otprilke kad je bio  WR aktuelan, restaurirao sam istog Wagena, premašeno je ukpuno nekih 12K DM, lično sam stavljao dihtung između šasije i školjke i dodano nailvao tečnom gumom. A prošao  sam jednako, verovatno kod istih prevaranata.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

44 minutes ago, vladd said:

Cavrljamo, bez da se licno gadjamo stolcama, pa je nerazumljivo :D 

Siguran sam da bi mu 99,99% stolara u BG-u reklo hvala dovidjenja, srecni smo sa kicerajem za estradu, a jos srecniji sa kuhinjama.. :D 

Imaju i "arhitektu" sa cad programom, ocas prezentuje gospodjama ideju, gospodja se necka malo, menjka i birka, na kraju se isporuci 5-10(ili vise) k evara, kljuc u ruke, ne tegli se materijal od strane domacina, stolari masne brade...

Kakvi crni lautspreheri... :D 

sada ni ja ne mogu da te upratim, postalo je šizofreno, hajd molim te - šta je u stvari problem: cena izrade zvučnika, ili cena izrade kujne, ili uopšte cena kao pojava u društvu? ne razumem zbog čega si se ostrvio na čoveka, pa mu zaviruješ u novčanik, osporavaš znanje, umeće i unižavaš trud? ako je malo majstorstva u WM, svakako ga možeš videti u Nautilusima, eno slike gore.. ma i njima bi se pronašla mana, ako se to hoće, ali to se zove kritizerstvo i meni se čini da si se u njemu zagubio pa da ni tebi nije najjasnije šta zastupaš.. a o aluzijama u vezi masne brade - pa više govore o tebi nego o njemu..

nije OK, postovao sam slike WM, zato što sam mislio da će biti interesantno, očekivao sam afirmativnu diskusiju, bilo šta drugo samo ne ovo, a dobio sam da ga razvlačiš po blatu ni krivog ni dužnog - ne postoji navala na WM, nema liste čekanja za izradu, ništa se nije hajpovalo ni za čiji račun, pa čak i film koji si pustio u vezi donošenja materijala na noge, nije takav - kupac je hteo, imao, štagod, materijal pa ga je poslao i to neisečenog - vidim da ti je to bitno.. 

nastavka biti neće, SV mi je prijatelj odavno, a ja svoje prijatelje neću da izlažem poniženju.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

nesto mi se javlja da dezurni zaokruzivac vladd upravo SV postavi kao kontru izradjivacima fancy kufinja , kojima izrada WM nije dovoljno brza lova

ono , da je zaokruzenje tesko nekad upratiti , jeste

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, Zen Mod said:

nesto mi se javlja da dezurni zaokruzivac vladd upravo SV postavi kao kontru izradjivacima fancy kufinja , kojima izrada WM nije dovoljno brza lova

ono , da je zaokruzenje tesko nekad upratiti , jeste

nekakva kontra jeste bila, ali ne znam kome i čemu.. ali da mi je ružno i jutros - jeste.. msm ovo su drugi WM kod nas u deset godina, bili oni komad nameštaja ili ne i ovi su diy i sviraće pa prezentacija istih na diy forumu ne bi smela da izazove problem bilo koje vrste

7 hours ago, Lemić said:

HPD 385 je izuzetno izrađen u zanatskom smislu, rikon kit postoji i dan danas verovatno dok recimo za GM nema

postoji recone i za GM u Lockwoodu, ima nešto lakšu membranu od originalne, nabavio od njih pa menjao, ali to ništa ne menja u vezi tvoje opservacije o HPD385, tako je kako si napisao

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kontra klepanju ljubitelja. Klepatiga kao uzarenu domacicu za kujnu. Zasto 2K, a ne 2470, da castimo majstora za 30.. Nego cirka..pa cemo privrnuti to nabrzo.

Kontra sklepavanju ljubiteljovog mezimca neuglednim metodama. Prisrafi i prilepi, majstoru zgodnije i lakse. Kao da je garazna polica.

Opravdanje klepanja u tezinom proracuna uglova me posebno iritira, mnogo vise nego pozlata osiguraca... :) 

Ili nemogucnost sracunavanja mere krojenja. Pa eto, mora da se turpija..ili izrada par pedantnih ramica

Projekat je zanimljiv i slozen(u3pm), doprinos majstora projektu...u smislu funkcije nula do minus jedan, u smislu prostora za sastavljanje eto...velik

On si je svoje posrafio i polepio, a ti se ljubitelju snalazi kaksno ce da poje.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

8 hours ago, Lemić said:

. . .

Kloniran je kabinet inženjerskim postupkom i napravljen radionički plan na osnovu koga je kasnije Eci Lazar izradio vrhunski kabinet.  . . .

Moji drajveri su bili prilično poboljšani zahvaljujući ondašnjoj audio trojki, Aci Ribonu, Brani Hodaliću i Životi i sasvim je moguće napraviti poboljšanje fabričkog, bavim se BMW motorciklima sada i nije problem da se čačne i ide osetno bolje recimo.

Ovo je tačno sve, dva drugara su mi stolari i sam vrlo vešto radim drvo, jedan je i doajen hifija ali ne uradismo WR iako smo svojevremeno predkrojili celukpan materijal za 2 para kabineta koji je kasnije završio u nameštaju.

Otprilke kad je bio  WR aktuelan, restaurirao sam istog Wagena, premašeno je ukpuno nekih 12K DM, lično sam stavljao dihtung između šasije i školjke i dodano nailvao tečnom gumom. A prošao  sam jednako, verovatno kod istih prevaranata.

Upravo zahvaljujući tebi @Lemić-u, upozano sam svojevremeno Lazar Bros., iđosmo zajedno na premijeru WR-a koje je uradio Eci tada. Sjajno iskustvo i zaista vrhunski kabinet koji oduzima dah.

Čuvenu audio trojku takođe sam upoznao prativši te na susrete sa tada tim momcima. Meni lično je nekako Branko H. bio najupečatljiviji i i dan danas pamtim one vaše višeminutne razgovore i Branina objašnjavanja "u sitna crevca tebi" sve ono što si ga pitao i što te je interesovalo.

O Wagen-u ne bih, sećam se i kada si doterao školjku koja je počela korodirati, pa komplet restauracija, pa peskiranje, pa ko zna još šta . . . pa onda motor . . . velika je šteta što se to nije iznedrilo do kraja.

Još tada, početkom 90-tih godina je bilo jasno da su ljudi izuzetno kvarljiva roba. Ovo saznanje je upravo zhbog te bande secikesa od majstora automehaničara.

Btw, @Lemić, hvala na postu, jer si me podsetio na to vreme.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

@Vladd , moram priznati da Vas ni ja ne razumem.
Izneli ste stav, obrazložili ga, i verujem mogli da vidite da određeni broj nas (da budem precizniji primetna većina) je bio veoma zainteresovan da vidi progres realizacije diy WM poput g. Krstića i mene.
Lepo je zastupati svoje mišljenje ali nije lepo ga i nametati.
Molim Vas dopustite nam da zaokruzimo ovu temu, uz pomoć g. @Woland i vidimo krajnji rezultat majstora-umetnika g. SV.
Nadam se da nećete samnom polemisati zbog ovog “umetnik”, hvala bogu ima nas nesavršenih i ne bi bilo “lepo” oduzimati nam pravo na mišljenje-stav zbog toga.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Sta ce meni farba za kosu:buehehe:

Ebale vas Bube, i stare i nove, samo sto cika Vlada nije setao po majstorima:P

 

20180828_082253.jpg

 

P.S.

Hvala @Lemić za preneto iskustvo.

P.P.S.

Ko hoce da se mlati sa ovim zlom od Bube, poklanjam knjige i kofu delova. ukljucujuci i dobar karb, koji "malo trosi" :) 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

32 minutes ago, skrstic said:

Woli ignore praznu prču.

Ja bi voleo da nastaviš svoju priču Tannoy Westminster klonu.

 

2 minutes ago, ivan_ said:

Jest, Wolande nemoj da si devojčica!

Pustite Vladda on samo za sve ima komentar od kvantne mehanike do ...farbe za kosu.

Sreća pa nema žena na forumu:lol:

da sam ja pravio WM bolelo bi me uvo, isplazio bih jezik, pokazao dupe, eventualno i prednju stranu, ali čovek koji ih radi je jedan od retkih (znam dvojicu) koji žive samo i isključivo od svog rada vezanog za hifi, i to čak 30 godina, što je, da ne elaboriram, veoma teško kod nas, pa zaista ne želim da ga dokoni razvlače po forumu, puštajući iznova nekakve trash filmove.. lanuću nešto, postaviti dijagnozu, a ipak ne umem

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...