Jump to content

Čime se zanimam... (ovih dana )


Impuls

Preporučeni Komentari

@vladd  I ja nikad ne bi' al' kad baciš kocke pa padne kako padne onda igraš po pravilima igre koju si odabrao da igraš. Ostalo mi da se ovako igram. To što mi je, to volim :)

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

I ja sam pretumbavao po kuci, tj presao u stan. Dobra vest je da mi je zena dozvolila ceo prednji zid za audio/video.

Losa vest je sto je soba kocka, otprilike 4x4m, 2.6 valjda visine. Zvucna katastrofa, jos poluprazna, sve zvoni. A i trenutni OB m nesto dosadio, pa bih da probam nesto drugo. Imam dve varijante u glavi: Prva je Ripol, sa po 4 basa sa svake strane (imam 8 komada onih jeftinih 10" zvucnika za eksperimentisanje), ili pak Slot Loaded Open baffle nesto kao Nelson Pass-ov, opet sa tih 8 basova (po 4 sa svake strane). A gore neki fullrange po zelji. Mozda probam nesto manje od trenutnog Visatona B200. Vec je bi-amplifikovan, tako da uskladjivanje nije kriticno.

Ali, pre toga, moram razmisliti o "room treatment"-u a da ne bude ruzno. I, trentrno imam neke frejmove od iverice iza zvucnika, jedan je prazan, a na drugom stoji Zen V9 pojacalo. Ideja je bila da se dobije dodatni prostor za pojacala, pisto bi sve to bilo pretesko na komodi za TV, a OB bi se prilikom slusanja izvlacio. Medjutim, u praksi se pokazalo da od izvlacenja nema nista, a kad je Bas (Beta15) uvucen u taj frejm stvara gadnu rezonancu, pa je krajnji rezultat sra*je. Moram da izbacim te frejmove, a mozda i Zen V9 pojacalo, i probam ova mala pojacalca...evo jedno sam vec turio ispid...

IMAG1299-1280x720.jpg

IMAG1295-1280x720.jpg

IMAG1298-1280x720.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja ne znam šta je prednji zid :) Baš eto razmišljam kako mi stoji dnevna soba.... Čim uđem, pogled puca na stepenište sa desne strane koje zavrće u levo pa taman ispod kosine stoji TV (doduše služi isključivo za pregled već snimljenog materijala jer TV prijema nema) a dalje levo prolaz ka toaletu i kuhinji. Sa desne strane je naravno prolaz ka stepeništu a levo trosed a na zadnjem zidu levo (nasuprot stepeništa) prostire se dvosed iza kojeg stoji radijator i prozor. Ajd sad, smesti nešto negde. Nije to ni problem no što ne mogu da sklopim dva jedno drugo nasuprot postavljena zida, dnevna soba je ujedno i komunikacija, skoro pa veliko predsoblje... Tu stvarno ništa bolje od dva mala zvučnika (ili 2.1/5.1) ne može da se smesti.

U spavaćoj sobi opet preveliki bračni krevet (teoretski postoji šansa da će isti biti zamenjen manjim) ali ni onda neko posebno veselje za postavljanje audio sistema sa nekim gabaritnijim zvučnicima...

Mislim da je sve pitanje kompromisa...

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Postoji tu neka cudna disproporcija izmedju zvucnjaka i tevelizora, kako li joj je to promaklo?:dubbio:

 

I za to postoji objasnjenje. Bio je tu veci TV, ali je crko pa ceka popravku, pa sam privremeno uzeo manji (32") pa se sad cini da su zvucnici veci nego sto jesu :)

 

Sent from my HTC One A9 using Tapatalk

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

On 7/18/2017 at 3:14 PM, Vix said:

Prva je Ripol, sa po 4 basa sa svake strane (imam 8 komada onih jeftinih 10" zvucnika za eksperimentisanje)

Vix, pravio sam ripol prilicno davno u vreme kad ga je onaj svaba provalio, imao 4 desetke u dve "kutije". Bas fenomenalan, medjutim spl neverovatno nizak, msm da ne gubis vreme. Ti bi sa 8 komada imao oko 3dB-a vise, sto je nista. Da su bar 12-15-tice, mozda bi vec bilo nesto.

Soba od 4x4m je kao sto rece katastrofa za bas, preporucujem klasicni (BR ili kompresija) multi sub, 3-4 komada, uz dsp.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Grone - Nemoj da mi zameriš ali bi ti uputio dve sugestije.

- Nisi morao od plafona do poda jer na akustiku ne utiče ništa ispod donjeg dela bas drivera i ono što je iznad tvoje visine kad stojiš. Znači mogao si i kraće da napraviš.

- Ja bi ih napravio od šper ploče koju nebi tretirao. Čisto drvo daje posebno lep ton kad se zvuk reflektuje. Ovako su popravio fizičku stranu zvuka a vrlo malo po pitanju umetničke.

Inače ti to jako lepo izgleda.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

6 hours ago, Woland said:

a koji ti je to radio ispod? dajder i tu sličku (a vala i ovu ko nogama da si sliko :)

Nogama bih bolje. Staracka ruka, neki glupavi HTC, cudo da se prepoznaje. Mada mi odgovara mutna slika, posto sam lajsne budzio samolepljibom bakarnom folijom, original nisam imao zivaca da restauriram, bilo je dosta zabave sa raznim elektrolitima, biracima stanica, preklopnicima ..

Matori je RR631, slika se zove '68-a na '58-oj, :) ima dobar zvuk, ali i staru manu da je FM do 100MHz, pa je Karolina nedostizna. RR je restauriran pred pretproslu novu godinu, pa ga nisam nesto predstavljao na forumu, posto je odradjen pre clanske karte.. 

Jelkica i Radio.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...