Jump to content

Čime se zanimam... (ovih dana )


Impuls

Preporučeni Komentari

4 minutes ago, Zen Mod said:

yes, to crveno

 

taj ti Rout i ne treba

 

preracunaj to sve lepo po optimalnom loadingu ceve , sta dobijas nazad od sekundara , uracunaj i najnepovoljniju varijantu za Rin snagasa ...... u najnepovoljnijem polozaju

 

glede logaritamski - ne zna cev i ne zna trafo za logaritamsko ...... to znas samo ti kad koristis digirton pri konstrukciji , instrument pri merenju  i uvo pri slusanju

taj Rout je u suštini već na "snagašu" između rešetke i zemlje C3g- ulazne cevi izlaznog pojačala i iznosi 47k

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

12 hours ago, Alex said:

Zašto bušiš plexi aman? Gledam te, i prošli put si to radio.....

Tamo gde ti režu laserom ove rupe za hlađenje i isecaju ceo komad plexija, tamo i rupe za loctal podnožja i ostalo. Premeri, nacrtaj na papiru, kad odeš tamo će ti uraditi pripremu... laser neće da polomi plexi, niti ćeš se mučiti.. malo više ćeš se pomučiti da sve premeriš i da ispadne kako treba, to je sve.

Ako će ti naplaćivati pripremu, pošalji mi kotirani crtež skeniran ili fotografisan, dobiješ pripremu za laser u corelu u najkraćem roku ;)

hvala Alex, uvek zafali po koja rupa ili pobegne nešto milimetar tamo-amo pa se izbuši usput, već sam stekao osećaj u rukama a da ne lomim ni plexi ni burgije :)

za konverziju crteža imam koreldžiju, fali mi CAD-stručnjak za crtanje u programima za CNC/waterjet mašine, ako znadeš i to, rado ću te smarati povremeno

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Pozdrav svima.

Pre par meseci sam, praktično, dobio Tehniksov pojačavač sa trafoom preko pola kilovata, solidnim hladnjakom i neispravnim jednim kanalom (naravno STK kolo). Prvi poriv je bio da počupam sve to napolje, ali pošto već imam gomilu uređaja koji čekaju da ih završim, rešio sam da ga popravim. Prvo sredim neispravan preklopnik za snimanje (rastavljanje na atome). Pa onda VU metar. Primetim da kolo za uključenje zvučnika nekad radi, nekad ne. Sredim i to. Kupim novi STK, upola lakši od originala, ubacim, pokušam da podesim mirnu struju, kad ono,... puffff.

E..., tada se već iznerviram. Pošto je polovina izlaznog stepena urađena u diskretnoj tehnici i to prilično dobro, diferencijalni pr čine dva feta u jednom kućištu, boja tona u povratnoj vezi itd, a naponski i strujni pojačavač (i još po nešto) kao zasebno STK kolo, reših da i to uradim u diskretnoj tehnici. Pošto je napajanje +-45V, odlučio sam da to bude sa mosfet tranzistorima. Uzeo sam deo Apexovog NX14 pojačavača i probao...

Tehniks1.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Gle, čuda,... Ne samo da je proradilo, nego nije bilo nikakvih problema sa ofsetom (praktično je O) iako sam izbacio deo kola koje ga dodatno stabilizuje. Onda sam napravio dve pločice veličine STK kola, polemio većinu delova i zbog drugih obaveza sve to ostavio da se krčka više od mesec i po dana...

Tehniks2a.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Juče, napokon, nađoh vremena da sve to završim. Gledao sam da koristim postojeće rupe na hladnjaku pa sam morao da izbušim još po tri za svaki kanal. Montaža pet tranzistora različite debljine na hladnjak, je prilično pipav posao, ali pošto se sve ovo radi iz čiste zabave, na kraju sam uspeo.

Tehniks3a.jpg

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Želeo sam da ovako nešto uradim, ali da ne uradim neke velike prepravke, kako bi se sve moglo vratiti u prvobitno stanje ukoliko to neko bude želeo. Mirna struja se podešava već postojećim trimerima koji se vide na poslednjoj slici i podešena je na 75mA. Probao sam i sa većom strujom (100mA), ali nisam čuo nikakvu razliku, pa i ako je hladnjak i za nju dovoljan, ipak sam je vratio na nižu vrednost. Ofset je zakucan, hladnjak mlak, a zvuk... Znam da se novom igračkom svi oduševljavamo, ali zvuk je zaista odličan. Sa starim kolom (mirna struja bila na 20mA) sam ga samo probao i odmah ugasio. Ne bih ga poželeo taman da nemam ni jedan drugi pojačavač u kući. Sa ovom izmenom je to jedan sasvim drugi uređaj, toliko dobar, da neće otići dalje, iako je to bila ideja. Kada budem opet uhvatio vremena, izmenjaću mu glavne elektrolite, uraditi neke cake i uživati u mom prvom mosfet pojačavaču. Pozdrav.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Dugo vremena mi je Koss M80 Dynamite stajao položen na JBL-u, nikako nisam uspevao da mu nađem mesto. Međutim izležavanje na 4311 je moralo da prestane kad je ćerkica prohodala i driveri joj došli u domet, a mrežice nemam. Tri meseca je stajao na ormanu, a onda sam rešio da ih vratim u sistem, na novi položaj. 

Danas je bio dan za akciju. Trknuo do Uradi sam i od tamo dostupnih elemenata izveo kerefeku.

58e0241b5c10a_2017-04-0123_45_15.thumb.jpg.28358a1dcba4b93ae7784ef34dd1091b.jpg

58e0243b7e2b4_2017-04-0123_45_37.thumb.jpg.25c692ed33c807209af4ea5d553e07d2.jpg

58e02449372ce_2017-04-0123_44_16.thumb.jpg.28bd409eee5b47fce3d938fb45880bc5.jpg

58e02454e1293_2017-04-0123_34_43.thumb.jpg.01172bf4494d4fb02b3c22e02661888e.jpg

Koss za jednog malca svira iznenađujuće dobro, dinamitno, što mu i prezime govori, no ipak sam ga koristio uglavnom za filmove, jer na JBL-u oni subsound-ovi filmski tresu celu sobu, pa me nerviraju. Grune neka bomba, istera me iz pameti. Koss je mnogo pogodniji za te rabote. Eto sad je stigao u filmsku poziciju.

:)

 

 

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...