Jump to content

Pretvarač napona sa punjačem akumulatora


Woland

Preporučeni Komentari

Ja imam u Arilju u kevinoj kući agregat ovog tipa. Tamo oduvek nestajee struja...Ćale pokojni instalirao. Cisterna sa dve tone dizela...Gorionik na naftu...Bila natočena do vrha...Sad prodajemo dizel. :smesna:

Postrojenje - kotlarnica 4 metra ukopana ispod nivoa kuće - inače se čuje brundanje agregata kako god da ga namestiš :drinking-2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

CTEK M15  (15A)(ja ga imam za brodske baterije a moze i auto ili bilo koje druge) ili M25 (25A), oba imaju senzor za temperaturu koji se stavi pored baterije tako da moze da optimira punjenje, ima sve funkcije, od odrzavanja do recond a moze i LiFeP04 da puni.

A baterija neka AGM varianta (bolnice ih koriste), sto veca to bolja,

 

U radionici imamo PRO25S.

WWW.CTEK.COM

40-194

 

WWW.CTEK.COM

40-192
WWW.CTEK.COM

40-201

 

 

Izmenjeno od ninja
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Aktuelna tema ovoh dana.

Ja upravo zavrsavam jednan pretvarac 24V/230V za peci/kotlove na pelet koji treba da ima cist sinus na izlazu. Koristim dva AGM akumulatora od 12V/30Ah i maksimalna snaga je 1000VA/600W. Peci i kotlovi na pelet povlace najvecu snagu u trenutku potpaljivanja (300W-400W) a posle, u normalnom radu potrosnja je  manja tako da ocekivano vreme rada sa ovi akumulatorima je 6-7h.

Sto se tice akumulatora, preporuka je da se ne koriste klasicni automobilski akumulatori sa tecnom kiselinom jer uslovi koriscenja se znatno razlikuju od automobila.Sta je problem? U automobilu, akumulator se non-stop ljulja dok se auto krece, tako da se kiselina u njemu sve vreme mucka i ne moze doci do talozenja kiseline na dno akumulatora, sto je upravo slucaj pri kucnom koriscenju tih akumulatora. Natalozena kiselina na dnu akumulatora mnogo brze nagrize olovne ploce u tom delu, tako da se brze smanjuje kapacitet akua. Zato su izmisljeni aku sa gelom i AGM akumulatoro kod kojih ne dolazi do te pojave.

Sto se tice gasnih kotlova, nisam se do sad sretao sa njima, znam da je potrebna struja za pokretanje pumpe za vodu ali ne znam kako se oni potpaljiju i kakva je struja potrebna za to.

Za pumpe, mogu da se koriste i obicni UPS-evi koji imalu "cetvrteke" na izlazu ali u tom slucaju pumpa malo vise zuji nego kad je sinusni napon, pa ako je jos u dnevnoj sobi kao u m om slucaju, to moze da bude "malo" neprijatno. Ostali problemi pri koruscenju tih UPS-eva su sto nisu predvidjeni za vusecasovni rad pa im je slabasan punjac za akue veceg kapaciteta, sto je Woland vec primetio. Mizerno im je hladjenje ali kad su u pitanju male snage, kao sto je pumpa za centralno grejanje to i nije problem.

Ja licno ne bih koristio 12V-ne pretvarace za snage preko 100W vec bih isao na 24V varijante, zbog duplo manjih struja, sto utice na gubitke i na kapacitet samih akumulatora. Znamo da kapacitet akua opada kad se prazni jacim strujama.

Ja koristim ove aku za 24V:

https://telitpower.com/baterije-za-aplikacije/VRLA-SLA-akumulatori/12v-33ah-u1-33h-long?filter=5&limit=100

TELITPOWER.COM

Olovno hermetički akumulator 12V 100Ah KPH100-12AN  LONG

A ovaj bih koristio za 12V pretvarac:

https://telitpower.com/baterije-za-aplikacije/VRLA-SLA-akumulatori/12v-100ah-kph100-12an-long?filter=5&limit=100

 

Izmenjeno od Gosha
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...