Jump to content

BNC na RCA


крокодил

Preporučeni Komentari

1 hour ago, крокодил said:

Na starom daku koji koristim ulazi su bnc, i koristim adapter bnc/rca u koji ubodem koax kabl; da li bi nesto dobio na zvuku da izbacim adapter i kupim gotov kabl bnc na rca?

Možda bi dobio da je kabl pravilno terminisan sa 75 Ohma na oba kraja. Dakle 75 Ohm BNC i 75 Ohm kabl, izlaz za SPDIF adekvatan iz prostog razloga što 75 Ohm RCA ne postoji. Obzirom na frekvenciju signala pitanje jal bi se čulo.

Imao sam sličnu situaciju, RG-59 kabl na kraju na jednu stranu dobio nakrimpan 75 Ohm BNC na drugom zalemljen RCA i vozi. Radilo bez problema sa 10m kabla PC-DAC.

Izmenjeno od ManicP
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Ja sam probao konektore BNC 50oma, BNC75oma i RCA koji je valjda nešto između sa impedansom, i mogu da kažem da nema razlike na merenju niti na slušanju. Nema refleksija, čak i ona priča da SPDIF kabal mora biti duži od 1,5m ili tako nešto zbog refleksija, nema puno veze sa stvarnošću. Niske su to frekvencije, naročito na 44.1Khz frekvenciji uzorkovanja.  Čak je bez greške radio 50oma BNC terminisan kabl dužine 1m koji sam dobio uz osciloskop.

A adapter isto, ako je dobar nije problem. To ako se veruje u adaptere naravno. :laugh1:

Što se SPDIF kabla tiče, na merenju nema razlike, ali na slušanju ima.  :whistle2:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

35 minutes ago, NIXIE said:

A adapter isto, ako je dobar nije problem. To ako se veruje u adaptere naravno.

😅

Svaki konektor pravi jos jednu spojnu "tacku". Svaka spojna "tacka" koja zapravo nije u jednoj tacki (kao i vecina konektora) pravi vrtlozne struje i moze/utice na zvuk. Zato su bullet rca toliko dobri. Zavisi kao sto rekoh od ostatka sistema koliko se ispoljava, ali definitivno nije dobra praksa u puristickom smislu i ukoliko moze, valja se izbegavati. 

Izmenjeno od Brijac
Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

4 hours ago, крокодил said:

da li bi nesto dobio na zvuku da izbacim adapter i kupim gotov kabl bnc na rca

Dobitak na zvuku najvise zavisi od osetljivosti slusnog aparata, komplet, ali bi ova opcija tehnicki bila korektnija prema signalu.

Priblizne su te karakteristicne magnitude impedanse, oko 60-ak oma, a na tim frekvencijama su prakticno minimalni efekti tih sitnih razlika.

Ono cemu bi se trebalo posvetiti je geometrijska slicnost, da rca ne bude neki od fensi fele sa po jednim asimetricnim kontaktom, pokusati na lemnim mestima izvesti priblezne izglede spojeva, i tada je duh tehnike u dobroj meri smiren.:oke:

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

1 hour ago, ManicP said:

Jaooooo... ...pljunu na Eichmann Bullet :D

Ako se brine o impedansi, narocito kompleksnoj, pa uz to i refleksijama i stojecim talasima, onda sledi briga o geometriji i kabla i utikaca.

Taj bulet je recimo perfekt za male, nf, audio signale(mala masa kontakta, minimalni kapacitet), ali za rf megaherce, pravi nesimetriju sigurno kapacitivnog karaktera sistema.

Svaki gajtan svome jatu upotrebe, nema multipraktika i univerzalne lepote.:D

Ima samo kompromisa u odredjenim opsezima.

Link to comment
Podeli na ovim sajtovima

Kreiraj nalog ili se prijavi da daš komentar

Potrebno je da budeš član DiyAudio.rs-a da bi ostavio komentar

Kreiraj nalog

Prijavite se za novi nalog na DiyAudio.rs zajednici. Jednostavno je!

Registruj novi nalog

Prijavi se

Već imaš nalog? Prijavi se ovde

Prijavi se odmah
  • Članovi koji sada čitaju   0 članova

    • Nema registrovanih članova koji gledaju ovu stranicu
×
×
  • Kreiraj novo...